Houten aanbouw: Prijzen 2024, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een houten aanbouw is €990/m², met een bereik van €600 tot €1.900/m² inclusief constructie. Meer specifiek varieert de prijs van een houten aanbouwpakket van €600 tot €1.400 per m², terwijl de prijs van een houten aanbouw op maat varieert van €950 tot €1.900 per m².

Type houten aanbouwGemiddelde prijs per m² (met aanbouw)
Aanbouw op maat€950 tot €1.900
Houten veranda€1.500 tot €3.000
Kit aanbouw€600 tot €1.400
Modulaire uitbreiding€1.200 tot €1.900
Prijs van een houten aanbouw

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van uw houten aanbouwproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden om uw budget te verfijnen:

 • Het aantal verdiepingen
 • De kwaliteit van het beslag
 • De aard van de funderingen
 • De staat van het bestaande gebouw

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten van de bouw van je houten aanbouw te schatten en ontvang een nauwkeurige offerte van een vakman.

Veel mensen willen hun huis uitbreiden, voor een nieuwe levensstijl of een groter gezin. Van de vele opties op de markt is de houten uitbouw de populairste vanwege de vele voordelen.

Prijs van een houten uitbouw afhankelijk van de configuratie

Als je de prijs van een huisuitbreiding wilt schatten, moet je de mogelijkheid van een houten constructie serieus overwegen. Een houten uitbouw is net zo solide als een betonnen constructie, maar efficiënter en minder duur, en verkort ook de bouwtijd en is minder schadelijk voor het milieu.

Kosten van een houten aanbouw op maat

De kosten van een houten aanbouw variëren van €950 tot €1.900/m², alles inclusief.

Houten uitbouwen worden meestal gebouwd met een op maat gemaakte bouwmethode die bekend staat als houtskeletbouw. Bij deze techniek wordt een constructie gemaakt van hout met een standaard dwarsdoorsnede, waarop OSB (geschoord) wordt aangebracht. De muren die zo ontstaan zijn hol, maar bijzonder stijf en stevig, terwijl ze toch licht blijven.

Bovendien is dit type spouwmuur ideaal voor dikke isolatie. Deze structuur wordt meestal bekleed met gevelbekleding, met de mogelijkheid van extra buitenisolatie.

Omdat houtskeletbouw zo efficiënt is, kan het ook worden gecertificeerd als passiefhuis of Bepos-huis (positieve-energiegebouw), afhankelijk van het type en de dikte van de gebruikte isolatie.

Een van de belangrijkste voordelen van houtskeletbouw is dat het snel en eenvoudig te bouwen is. De meeste muren worden op de grond in elkaar gezet en vervolgens op de betonnen plaat geplaatst waar ze worden vastgezet. Er is dus geen bekisting nodig en er hoeft niet gewacht te worden op uitharding, behalve voor het maken van de vloerplaat.

Tot overmaat van ramp is de prijs van een houten aanbouw lager dan die van een meer traditionele breezeblock-constructie, zodat je meer van je budget kunt besteden aan de afwerking of gewoon geld kunt besparen.

Prijs van een houten veranda-uitbouw

De prijs van een houten veranda-uitbouw varieert van €1.500 tot €3.000/m², afhankelijk van de kenmerken.

Als je een aanbouw wilt die meer open is naar de buitenwereld, kun je kiezen voor een veranda. Deze glazen kamers zijn tegenwoordig bijzonder goed geïsoleerd en kunnen het hele jaar door worden gebruikt, verwarmd en uiteindelijk een echt deel van de leefruimte worden.

Houten veranda's worden meestal in een werkplaats gebouwd volgens de plannen van de bouwer. Sommige serrebouwers kunnen houten veranda's op maat maken, maar dit is een zeer zeldzame service vanwege de bijzonder hoge prijs.

In plaats daarvan creëren ze een enkele ruimte die nu voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt: keuken, slaapkamer of woonkamer, alles is mogelijk.

Als je een schatting wilt maken van de prijs van een houten uitbouw voor meerdere kamers, zul je waarschijnlijk een houtskelet willen overwegen, dat een beter draagvermogen heeft en het gemakkelijker maakt om scheidingswanden te integreren.

Aangezien een serre een beglaasde ruimte is, zou de schatting voor je houten aanbouw idealiter rekening moeten houden met het gebruik van hoogwaardig, veilig glas, zoals gelaagd driedubbel glas.

Merk op dat als je je houten serre het hele jaar door in alle comfort wilt gebruiken, het essentieel is om de betonnen plaat die de serre ondersteunt te isoleren, bijvoorbeeld met een bekistingssysteem van verloren polystyreen, wat het werk veel gemakkelijker maakt.

Prijs van een houten aanbouw als bouwpakket

De prijs van een houten aanbouw in kitvorm kan variëren van € 600 tot € 1.400/m².

Houten bouwpakketten, geïmporteerd uit Scandinavische landen en Noord-Amerika, kunnen een oplossing zijn om de prijs van uw houten aanbouw te verlagen.

In plaats van een schrijnwerker in te huren om je aanbouw met ruwe materialen te bouwen, kun je contact opnemen met een bedrijf dat bouwpakketten maakt. Een timmerman, zelfstandig of verbonden aan de fabrikant, is er ook bij betrokken, maar hij behandelt elementen die al in de fabriek zijn gesneden en voorbereid.

Deze regeling laat weinig ruimte over voor maatwerk en maakt het niet mogelijk om tijdens de bouw wijzigingen aan te brengen.

Aan de andere kant profiteert u met het bouwpakketsysteem van de laagste prijzen voor houten aanbouwen op de markt, zowel wat betreft de fabricage van structurele onderdelen als de arbeidskosten.

Bovendien is de bouwtijd bijzonder kort, omdat de meeste onderdelen al gedimensioneerd zijn en gewoon gemonteerd moeten worden volgens de instructies van de fabrikant, zonder dat u tijdrovende structurele beslissingen hoeft te nemen.

Voordat je voor deze zeer aantrekkelijke optie kiest, moet je vooruitdenken en beslissen of de modellen die de fabrikant voorstelt geschikt voor je zijn en of je er op de lange termijn tevreden mee zult zijn.

Prijs van een modulaire houten aanbouw

De prijs van een modulaire houten aanbouw varieert van € 1.200 tot € 1.900/m².

Modulaire oplossingen zijn gebaseerd op het kitprincipe, maar met meer maatwerk. Ze maken nog steeds gebruik van in de fabriek voorbereide elementen, maar dit keer zijn het niet langer gewoon bouwmaterialen, maar modules die kunnen worden gerangschikt om de aanbouw te vormen. Je kunt bijvoorbeeld muurdelen gebruiken die al geïsoleerd zijn en die je samenvoegt tot de muur die je wilt, met de afmetingen die je wilt.

In tegenstelling tot bouwpakketten zijn modulaire gebouwen niet de meest betaalbare op de markt, en vaak zelfs duurder dan een gebouw op maat. Aan de andere kant zijn de kosten voor het bouwen van deze houten aanbouwen lager, omdat je de modules alleen maar in elkaar hoeft te zetten.

Deze oplossing is op dit moment nog niet erg gebruikelijk, maar een aantal recent opgerichte Franse bedrijven werken er hard aan om dit model op de Franse markt te brengen.

Kosten van een houten aanbouw, afhankelijk van de geleverde diensten

Je kunt de prijs van je houten aanbouw moduleren door het niveau van de afwerking te variëren. Wat wij de afwerking noemen, kan een zeer aanzienlijk budget vertegenwoordigen, dat u kunt beperken door bepaalde stappen zelf uit te voeren.

DienstenAanvullingGemiddelde prijs per m² (met opbouw)
AfwerkingZonder badkamer€950 tot €1.900
 Met badkamer€1.100 tot €2.250
TurnkeyZonder badkamer€1.200 tot €2.500
(architect)Met badkamer€1.350 tot €2.900

Prijs van een uitbouw om af te werken

De prijs van een houten aanbouw voor afwerking, zonder badkamer, varieert van € 950 tot € 1.900/m². Als er een badkamer wordt toegevoegd, kunnen de kosten van een houten uitbouw stijgen van € 1.100 tot € 2.250/m².

De meeste huiseigenaren kiezen voor afwerking. Hiervoor zijn geen grote structurele werkzaamheden nodig, maar wel de voltooiing van een aantal minder technische stappen.

Over het algemeen zorgen huiseigenaren die voor deze optie kiezen voor het schilderen van de plafonds en muren en het leggen van de vloerbedekking.

Nu zwevend parket in de mode is, ligt het leggen van de vloer binnen het bereik van de meeste mensen en vermijd je de kosten van professionele arbeid.

Bovendien kun je, afhankelijk van de aard van de kamers waaruit de uitbouw bestaat, ook zelf de inloopkasten of keukenblokken in elkaar zetten.

Als je houten uitbouw daarentegen een badkamer bevat, raden we je aan om dit aan de professionals over te laten. Hoewel de prijs van een kant-en-klare badkamer hoog is, garandeert het je een perfecte afdichting en een installatie van professionele kwaliteit.

Prijs van een te voltooien huisuitbreiding

Prijs van een kant-en-klare houten aanbouw

De prijs van een kant-en-klare houten aanbouw varieert van €1.200 tot €2.500/m², of van €1.350 tot €2.900/m² als een badkamer is inbegrepen.

Als je een comfortabel budget hebt, zijn de kosten van je houten aanbouw misschien geen prioriteit. Aan de andere kant kunnen het niveau van de functies en het gemak van de inrichting meer doorslaggevende criteria zijn.

In dit geval kun je kiezen voor kant-en-klare bouw, een service die je het hoogste comfortniveau garandeert.

De vakmannen zorgen voor alles en jij hoeft alleen maar te genieten van je aanbouw, want alles wordt voor je gedaan, inclusief schilderen en schoonmaken aan het einde van de bouw.

Afhankelijk van de configuratie van je project en het budget dat je ervoor wilt uittrekken, kun je ook de montage van bepaalde elementen, zoals een kleedkamer, aan professionals toevertrouwen. Dit zorgt voor een bijzonder hoog comfort en je hoeft je nergens zorgen over te maken.

De prijs van een houten aanbouw afhankelijk van de oppervlakte

Je kunt de prijs van een houten aanbouw ook laten afhangen van de totale oppervlakte van het project. Hier zijn enkele van de meest populaire afmetingen van uitbouwen.

Oppervlakken van houten uitbouwenGemiddelde prijs (met arbeidsloon)
20m² houten uitbouw€19.000 tot €38.000
30m² houten woninguitbreiding€28.500 tot €57.000
Houten woninguitbreiding van 40m²€38.000 tot €76.000

Prijs van een houten aanbouw 20m²

De prijs van een houten aanbouw van 20m² varieert van €19.000 tot €38.000, alles inclusief.

Met een aanbouw van 20m² kunt u een redelijke slaapkamer of woonkamer aan uw huis toevoegen, of twee slaapkamers van een minimale grootte. Dit is de meest populaire aanbouwmaat, omdat het een duidelijke verbetering van de woning biedt terwijl de prijs relatief laag blijft.

Tot overmaat van ramp is er voor een houten huis van 20m² geen bouwvergunning nodig, tenzij uw gemeente anders bepaalt.

Prijs van een houten woning 30m²

De prijs van een houten woninguitbreiding varieert van €28.500 tot €57.000.

Als je een houten uitbouw van 30m² plant, moet je bereid zijn om alle administratieve rompslomp te doorlopen, aangezien er meestal een bouwvergunning nodig is.

Met deze oppervlakte kunt u genieten van een aanzienlijke en zeer comfortabele toename van de leefruimte van uw huis.

Prijs van een houten aanbouw van 40m²

De prijs van een houten woning van 40m² kan variëren van €38.000 tot €76.000.

De prijs van een 40m² woninguitbreiding blijft hoog, en kan zelfs nog hoger oplopen als de totale woonoppervlakte van de woning na de werken toeneemt tot meer dan 150m². Je zult een architect moeten inhuren om het project voor te bereiden.

Er is echter geen tekort aan uitbouwen van 40m², die gebruikt kunnen worden om zeer comfortabele slaapkamers toe te voegen aan een te kleine woning.

Voorbeelden van prijzen voor een houten aanbouw: Werkelijke prijzen

Het is niet altijd gemakkelijk om een offerte voor een houten aanbouw in perspectief te plaatsen. Hier zijn een paar voorbeelden van prijzen van echte projecten, ter vergelijking.

 • 10.000€: Dit is de prijs van een houten aanbouw van 9m² met een traditioneel dak, verf en gevelbekleding te voorzien door de klant.
 • 27.000€: Dit is de prijs van een hedendaagse houten aanbouw van 25m² met een plat dak en erkers aan 3 zijden, met nog af te werken werk.
 • 42.000€: De prijs van een houten aanbouw van 55m² met een plat dak, 3 erkers en hoogwaardige houten gevelbekleding.
 • 90 000€: De prijs van een houten aanbouw van 38m² met een plat dak en kant-en-klare service.

Een houten aanbouw bouwen: Arbeidskosten

Hoe bouw je een houten aanbouw?

Het bouwen van een houten aanbouw is over het algemeen een snel proces dat niet te veel inbreuk maakt op de bestaande woning of tuin. Hoewel de installatie van een geïsoleerde betonplaat noodzakelijk is voor alle mogelijkheden, zijn er bepaalde technische bijzonderheden verbonden aan elke oplossing.

 • Constructie op maat: Het team van schrijnwerkers bouwt de volledige structuur op uit ruwe elementen. Dit betekent dat er snijgereedschap moet worden geplaatst en, afhankelijk van de hoogte van de constructie, een hefsysteem zoals een geit moet worden geïnstalleerd. De muren worden op de grond gebouwd, dan op de plaat gehesen en vastgezet. Nadat het dak en het schrijnwerk zijn geïnstalleerd, wordt de gevelbekleding aangebracht.
 • Een veranda bouwen: Een moderne veranda is meestal een bouwpakket dat heel snel kan worden geïnstalleerd. Bovendien kennen onze serrebouwers hun modellen door en door en kunnen ze deze ervaring gebruiken om het werk in een recordtijd te voltooien.
 • Montage van een bouwpakket: Houten uitbouwen in bouwpakketvorm kunnen even snel geplaatst worden als een serre, waarmee ze bepaalde aspecten gemeen hebben. Dit type constructie vereist heel weinig snijwerk, wat zorgt voor een schone, stille en onopvallende bouwplaats.
 • Installatie van geprefabriceerde modules: Prefab modules zijn ook relatief onopvallend, waardoor de bouwplaats relatief stil is. U hebt echter wel een schone opslagruimte nodig om de verschillende modules op te stapelen en, idealiter, om ze af te dekken met dekzeilen.
houten aanbouw bouwen: Arbeidskosten

Kosten van een houten aanbouw

Afhankelijk van het serviceniveau dat je kiest voor je houten aanbouw, zul je een beroep moeten doen op een aantal verschillende vakmannen. Het is ook erg moeilijk om de arbeidskosten per m² in te schatten, vooral als een architect het project moet begeleiden.

De onderstaande tabel geeft u een overzicht van de uurtarieven die u kunt verwachten voor de meeste vakmensen die waarschijnlijk betrokken zullen zijn.

Type uitbreidingGemiddelde prijs
Architect10-15% van de uiteindelijke projectkosten
Graafmachine€350 tot €800 per dag
Sjouwer (timmerman)€45 tot €75/uur
Metselaar€40 tot €75/uur
Dakbedekking€50 tot €55/hr
Pleisteraar€40 tot €60/uur
Elektricien€40 tot €60/hr
Plumber€40 tot €75/hr
Tegelzetter€40 tot €60/uur
Verandalisme€45 tot €75/hr

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van uw werkzaamheden

Om de exacte kosten van je houten aanbouwproject te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Om te kunnen profiteren van de subsidies waarvoor je houten aanbouw in aanmerking komt, moet je het werk laten uitvoeren door een RGE-gecertificeerde vakman.

De bijkomende kosten van een houten aanbouw

De bouw van je nieuwe aanbouw is waarschijnlijk niet het enige project dat je moet plannen. Er zijn optionele afwerkingswerkzaamheden en een aantal extra handelingen die ervoor moeten zorgen dat het oude en het nieuwe goed op elkaar aansluiten.

 • Droge dekvloer: Afhankelijk van het constructietype van je aannemer, kun je mogelijk gebruikmaken van een droge dekvloer van het Fermacell-type, die licht en krachtig is.
 • Trappen: Als je aanbouw twee verdiepingen hoog is, of als hij bovenop een bestaand gebouw wordt gebouwd, moet je overwegen om een trap aan je project toe te voegen. Houten trappen zijn het populairst omdat ze veelzijdig, gemakkelijk te installeren en betaalbaar zijn.
 • erkers: de overgrote meerderheid van houten uitbouwen zijn voorzien van moderne erkers, vaak met elektrische rolluiken. Deze ramen laten een maximale hoeveelheid licht binnen, vergemakkelijken de toegang tot buiten en worden beveiligd door aluminium rolluiken.
 • Waterverwarmer: Als je houten uitbouw een badkamer bevat, is het aan te raden om de kosten van een elektrische waterverwarmer mee te rekenen, die ervoor zorgt dat deze ruimte een optimale watertoevoer heeft, onafhankelijk van die van de rest van het huis.
 • WC: Om je aanbouw een zekere mate van onafhankelijkheid te geven, kun je een WC toevoegen. In een badkamer of in een speciale ruimte is een extra toilet altijd een welkome aanvulling voor het hele gezin. Tegenwoordig zijn de meeste moderne toiletten steunframes met het mechanisme verborgen in de muur.
Voorbeeld van een houten uitbouw met OSB

FAQ

Hoeveel kost een houten aanbouw?

De prijs van een houten aanbouw varieert van €650 tot €1.900/m².

Wat is de prijs van een houten aanbouw van 20m²?

De prijs van een houten aanbouw van 20m² varieert van €13.000 tot €38.000.

Hoeveel kost een op maat gemaakte aanbouw?

Een uitbouw op maat kost tussen €950 en €1.900/m².

Hoeveel kost een kant-en-klare woninguitbreiding?

De prijs van een kant-en-klare woninguitbreiding varieert van €950 tot €2.250 per m².

Hoeveel kost een houten aanbouw van 30m²?

Een houten aanbouw van 30m² varieert van €19.500 tot €57.000.