Tuinonderhoud – Tips voor het onderhouden van een prachtige tuin

tuinonderhoud

Als u een prachtige tuin heeft, wilt u deze natuurlijk goed onderhouden. Het onderhouden van uw tuin is echter niet altijd even makkelijk. In dit artikel geven wij u tips voor het onderhouden van uw tuin, zodat uw tuin er altijd op zijn best uitziet. Van het snoeien van planten tot het maaien van het gazon, wij geven u praktische tips om uw tuin in topconditie te houden.

Waarom is tuinonderhoud belangrijk?

Een mooie tuin vergt veel werk, maar het is het zeker waard. Het onderhouden van uw tuin heeft vele voordelen. Een goed onderhouden tuin zorgt voor:

 • Een mooie uitstraling van uw huis en tuin
 • Een rustgevende omgeving om te ontspannen
 • Een gezonde leefomgeving voor planten en dieren

Wanneer moet u uw tuin onderhouden?

Het onderhouden van uw tuin is afhankelijk van het seizoen. In de lente en zomer zullen uw planten en bomen veel groeien en bloeien, terwijl in de herfst en winter uw tuin vooral voorbereid moet worden op het volgende groeiseizoen. Hieronder geven wij u een overzicht van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden per seizoen.

Voorjaarsonderhoud

 • Maak uw tuin klaar voor het nieuwe groeiseizoen door de grond goed te bemesten
 • Snoei bomen en struiken om ze gezond en in vorm te houden
 • Verwijder onkruid en dode takken om de groei van uw planten niet te belemmeren

Zomeronderhoud

 • Geef uw planten voldoende water, vooral tijdens droge periodes
 • Maai uw gazon regelmatig, zodat het er altijd netjes uitziet
 • Verwijder uitgebloeide bloemen om de groei van nieuwe bloemen te stimuleren

Herfstonderhoud

 • Ruim bladeren en ander afval op om verstikking van uw planten te voorkomen
 • Plant bollen en andere gewassen voor het volgende seizoen
 • Snoei bomen en struiken, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor harde wind en storm

Winteronderhoud

Tuinonderhoud tijdens de winter
 • Bescherm uw planten en bomen tegen vorst en sneeuw
 • Verwijder eventueel dode takken of bomen om uw tuin gezond te houden
 • Bereid uw tuin voor op het volgende groeiseizoen door nieuwe planten en bloembollen te planten

Tips voor het onderhouden van uw tuin

tuinonderhoud
 • Houd uw tuin netjes door regelmatig onkruid en afval te verwijderen
 • Geef uw planten voldoende water en bemesting voor een gezonde groei
 • Snoei bomen en struiken regelmatig om ze in vorm te houden
 • Maai uw gazon regelmatig en verwijder uitgebloeide bloemen
 • Beschermuw planten en bomen tegen ziekten en plagen, bijvoorbeeld door preventief te behandelen met bestrijdingsmiddelen of natuurlijke middelen zoals brandnetelgier
 • Zorg voor een goede afwatering om wateroverlast te voorkomen
 • Gebruik mulch om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen
 • Pas de principes van een ecologische tuin toe om uw tuin duurzaam en milieuvriendelijk te maken

Tuinonderhoud op maat

Elke tuin is anders en vereist daarom een aangepaste aanpak. Hieronder geven wij u enkele tips om het onderhoud van uw tuin op maat te maken.

Grootte van uw tuin

Een grote tuin vergt meer onderhoud dan een kleine tuin. Als u weinig tijd heeft om uw tuin te onderhouden, kunt u beter kiezen voor een kleine tuin of de hulp van een tuinman inschakelen.

Soorten planten en bomen

Niet elke plant of boom heeft dezelfde onderhoudsbehoefte. Kies daarom voor planten en bomen die passen bij uw wensen en beschikbare tijd. Vraag eventueel advies aan een tuinexpert.

Grondsoort

De grondsoort bepaalt mede welke planten en bomen goed groeien en welke verzorging ze nodig hebben. Zorg daarom voor een goede bodemstructuur en bemesting.

Tuinonderhoud uurtarief 2023

De prijs van een tuinonderhoud varieert volgens :

 • soort onderhoud: maaien, snoeien, onderbegroeiing opruimen, perkonderhoud, kleine bomen omzagen, enz.
 • frequentie van het onderhoud: het uurtarief voor een jaarlijks onderhoudscontract zal lager zijn dan voor een eenmalige onderhoudsklus.
 • tuininrichting: de staat en oppervlakte van de tuin, toegankelijkheid (obstakels, hellingen, enz.). Tuinmannen rekenen meestal een glijdende schaal aan afhankelijk van de grootte van het perceel. Bovendien zal een regelmatig onderhouden tuin minder werk vragen.
 • Werkstad: de prijs van een tuinman varieert naargelang de stad en het aantal beschikbare tuinmannen.
 • Andere kosten: reiskosten, afvalverwerking en eventueel benodigde apparatuur zijn allemaal extra kosten die moeten worden besproken voordat de klus wordt uitgevoerd.

Tuinman of hovenier: de verschillen

Een dirigent van orkesten en een technicus van de natuur

Heel eenvoudig gezegd: terwijl een landschapsarchitect zich bezighoudt met het ontwerp en de aanleg van een tuin of groene ruimte, is een hovenier de man op de grond, degene die zorgt voor het onderhoud van de groene ruimte (hoewel hij ook verantwoordelijk kan zijn voor de aanleg):

 • De orkestleider van de tuin: de landschapsarchitect begeleidt de klant bij de verwezenlijking van zijn plannen om zelf een mooie tuin te ontwerpen of aan te leggen. Ze ontwerpen tuinaanlegschema's (vaak op basis van plannen). Ze zijn betrokken vanaf het concept tot de plannen, en vervolgens vanaf de raming tot het projectmanagement.
 • De natuurtechnicus: De huis-tuinman is een manusje-van-alles. Ze verzorgen privétuinen, groene ruimtes, parken en sportvelden. Afhankelijk van hun vaardigheden kunnen ze ook advies geven over de inrichting van groene ruimten. Een goede tuinman heeft een goed observatievermogen, een artistieke aanleg en fysiek uithoudingsvermogen. Het tarief voor een tuinman is lager dan het uurtarief voor een hovenier.

Waarom een tuinman?

Tuinmannen zijn de experts in tuinonderhoud. Maar hoe weet je zeker dat een tuinman betrouwbaar is? Je kunt waarschijnlijk met hem of haar praten en advies krijgen over je tuinaanleg, maar ook over je planten. Je groene ruimte begrijpen en leren hoe je die effectief kunt onderhouden is een moeilijke taak.

Een beetje hulp van een tuinexpert kan je op de lange termijn een hoop ellende besparen, zoals snoeien in de verkeerde tijd van het jaar of het gebruik van de verkeerde producten. De tuinman heeft de kalender van de tuinier in gedachten. Hij kan op het juiste moment ingrijpen (merk op dat hoveniers geen tuinproducten of -gereedschap mogen verkopen, maar ze kunnen ze natuurlijk wel aanbevelen).

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden wij enkele veelgestelde vragen over tuinonderhoud.

1. Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

Uw gazon moet regelmatig gemaaid worden om er mooi en gezond uit te zien. Hoe vaak u uw gazon moet maaien, is afhankelijk van de groeisnelheid en het seizoen. In het groeiseizoen kan het nodig zijn om wekelijks of zelfs vaker te maaien, terwijl in de wintermaanden minder vaak gemaaid hoeft te worden.

2. Hoe kan ik mijn planten beschermen tegen ziekten en plagen?

Er zijn verschillende manieren om uw planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Gebruik preventief bestrijdingsmiddelen of natuurlijke middelen zoals brandnetelgier. Zorg daarnaast voor een goede verzorging, zoals voldoende water en bemesting, en snoei regelmatig om de groei te bevorderen.

3. Hoe kan ik mijn tuin duurzamer maken?

U kunt uw tuin duurzamer maken door bijvoorbeeld te kiezen voor inheemse planten en bomen, compost te gebruiken als bemesting en regenwater op te vangen en te hergebruiken. Pas daarnaast de principes van een ecologische tuin toe, zoals het vermijden van pesticiden en het creëren van een natuurlijke leefomgeving voor planten en dieren.

4. Kan ik zelf mijn tuin onderhouden of moet ik een tuinman inschakelen?

Het onderhouden van uw tuin kunt u in principe zelf doen, maar het vereist wel enige kennis en vaardigheden. Als u weinig tijd heeft of niet over de nodige kennis beschikt, kunt u beter een tuinman inschakelen. Een tuinman kan u helpen bij het onderhouden van uw tuin op een professionele en efficiënte manier.

5. Hoe kan ik onkruid in mijn tuin bestrijden?

Onkruid kan een grote ergernis zijn voor tuinliefhebbers. Er zijn verschillende manieren om onkruid te bestrijden, zoals handmatig wieden, gebruik van bestrijdingsmiddelen of door mulch te gebruiken. Zorg daarnaast voor een goede bodemstructuur en bemesting om de groei van onkruid te verminderen.

Conclusie

Een goed onderhouden tuin vergt enige inspanning, maar het resultaat is het zeker waard. Door uw tuin regelmatig te onderhouden, zorgt u voor een mooie uitstraling van uw huis en tuin, een rustgevende omgeving om te ontspannen en een gezonde leefomgeving voor planten en dieren. Door onze tips op te volgen en het onderhoud van uw tuin op maat te maken, kunt u uw tuin in topconditie houden en genieten van een prachtige tuin.

Tuinen JK diensten

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2023 Tuinen JK. Alle Rechten Voorbehouden