Tuinonderhoud: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van tuinonderhoud is €26/uur, met een bereik tussen €20 en €40/uur all inclusive. De kosten van tuinonderhoud kunnen variëren van €20 tot €30/uur voor een standaard schoonmaakbeurt of van €30 tot €40/uur voor een eenvoudige heggenknipbeurt.

Interventie voorGemiddelde prijs
tuinonderhoud 
Tuinonderhoud€20/uur tot €30/uur
Tuin snoeien€30/hr tot €40/hr
Tuinrenovatie€150 tot €500
Verwijderen van begroeiing€25/m3 tot €35/m3
tuinonderhoud prijs

Gebruik onze gedetailleerde gids om de prijs van een tuinonderhoudsklus te schatten en krijg een nauwkeurige offerte van een vakman.

Genieten van je tuin is een plezier dat telkens opnieuw wordt vernieuwd als je een voet op het gazon zet of over de paden wandelt om je moestuin, miniboomgaard of planten te bewonderen. Maar tussen het schoonmaken en het aanleggen van een tuin kan de prijs van tuinonderhoud snel oplopen. Afhankelijk van de taken en de moeilijkheidsgraad van de klus kunnen de kosten gemakkelijk verdubbelen.

Afhankelijk van de hovenier die je kiest en het werk dat erbij komt kijken, zullen de kosten voor het schoonmaken, verbeteren en optimaliseren van je tuin uiteraard variëren.

Prijs van tuinonderhoud

Prijs van een tuinopruiming

De prijs van een tuinopruiming ligt rond de €20/uur tot €30/uur voor het ophalen van groenafval.

Als je je gazon opnieuw wilt laten bestraten, varieert de prijs tussen €3/m² en €6/m², terwijl de prijs van een automatisch besproeiingssysteem varieert tussen €7/m² en €14/m².

Het onderhouden van een tuin omvat een aantal activiteiten, zoals het verzamelen van groenafval, het snoeien van bepaalde planten, het automatisch besproeien van bepaalde zones, het planten van nieuwe elementen, enz.

Afhankelijk van de vereiste activiteit, of het om een enkele klus gaat of gecombineerd met andere taken die moeten worden uitgevoerd, hangt de prijs van een tuinopkuis vooral af van de indeling van de tuin in kwestie en de planten die moeten worden onderhouden.

Sommige tuinen zijn complexer en vereisen meer technische expertise dan andere.

Kosten van heggen snoeien

Als je wilt vermijden dat je regelmatig je heggen moet snoeien, kun je een contract afsluiten met een tuinman, voor lagere prijzen en gemoedsrust. De kosten voor het snoeien van een heg kunnen variëren van €30 per uur tot €40 per uur.

heggen snoeien prijs

Heel vaak willen particulieren een uit de hand gelopen heg laten snoeien. Dit is vaak het geval als een heg van tevoren slecht is gesnoeid, of als een tuin lange tijd is verwaarloosd.

Meestal wordt er een hovenier bijgehaald om de haag weer in de juiste vorm te krijgen, zonder hem te beschadigen. Deze professionals zijn opgeleid om planten optimaal te snoeien, dus ze bieden meestal kwaliteitswerk en waardevol advies.

Tuinrenovatie prijzen

De prijs van een tuinrenovatie varieert meestal tussen €150 en €500 voor een oppervlakte van 1000m², exclusief planten.

Een andere bijzonderheid van tuinonderhoud is de renovatie van een verwaarloosd perceel. Een tuinman, of beter nog een landschapsarchitect, kan dit soort renovatie uitvoeren zonder dat de hele tuin helemaal opnieuw moet worden aangelegd.

Het is belangrijk om te onthouden dat een professionele tuinman niet de beste persoon is om een tuin helemaal opnieuw aan te leggen, omdat dit meestal de taak is van een landschapsarchitect. Veel hoveniers hebben echter beide petten op en hebben een solide basis in tuinontwerp, zodat ze renovatiewerkzaamheden zonder problemen kunnen uitvoeren.

tuincreatie prijs

Of je nu een bloementuin renoveert, een moestuin aanlegt, een boomgaard opknapt en/of beslist over een nieuwe rotatie van planten en groenten, een professionele tuinman of landschapsarchitect weet, afhankelijk van de situatie, hoe hij moet ingrijpen.

Prijzen voor het verwijderen van planten

Wanneer een hovenier ingrijpt, houdt zijn werk meestal in dat er een stapel gemaaide vegetatie wordt gemaakt die moet worden afgevoerd. In sommige regio's en op bepaalde tijdstippen van het jaar is het mogelijk om de planten te verbranden, maar dit is meestal verboden om veiligheidsredenen.

Je moet je planten dus op een andere manier afvoeren: meestal door ze naar een afvalverzamelcentrum te brengen. Hoveniers bieden deze service meestal als extra aan. De prijs van groenafvalverwijdering ligt meestal tussen €25/m3 en €35/m3.

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud is een allesomvattende term die een reeks tuinklussen omvat waarvoor je een beroep kan doen op een tuinman. Het is ook een gebied waarop je zelf actie kunt ondernemen om de grond vooraf voor te bereiden of om je tuin direct schoon te maken.

De verschillende taken die bij tuinonderhoud komen kijken zijn het snoeien en trimmen van grote planten, het maaien van het gazon, onkruid wieden, ondergroei verwijderen, bladeren harken, planten en behandelen van planten, enz.

onderhouden tuin

Zoals je kunt zien, is het actieterrein relatief groot. Sommige taken vereisen kennis en technische vaardigheden die niet altijd voor iedereen beschikbaar zijn. Een tuinman, zelfs een professionele, is bijvoorbeeld minder gekwalificeerd dan een landschapsarchitect en zal niet veel kunnen helpen met bepaalde klussen.

Zelfs als de professionaliteit van een tuinman of landschapsarchitect ertoe kan leiden dat hij je deskundig advies geeft, zorg er dan voor dat je van tevoren je behoeften op het gebied van tuinonderhoud of -ontwerp in kaart brengt. Je tuinonderhoud zal dan efficiënter en sneller uit te voeren zijn.

Tarieven voor tuinonderhoud

We willen je erop wijzen dat de prijzen die je hier en daar leest, vaak met een korreltje zout moeten worden genomen. Elke tuin is immers uniek en elke tuinman is ook uniek, met andere vaardigheden en expertise die nodig zijn.

De kosten van tuinonderhoud hangen af van een aantal criteria. Je moet rekening houden met de grootte van de tuin - hoe groter het werkgebied, hoe duurder het onderhoud - maar ook met het soort onderhoud. Wil je gewoon je gazon gemaaid, je bomen gesnoeid, je paden onkruidvrij gemaakt of je ondergroei opgeruimd? Elke handeling heeft natuurlijk zijn eigen kosten en hoe moeilijker je tuin te onderhouden is, hoe duurder het zal zijn.

Tot slot is de andere factor die meespeelt natuurlijk de keuze van het bedrijf waarmee je contact opneemt, want de tarieven worden meestal vrij bepaald door elk bedrijf.

Tarieven voor tuinonderhoud

Rekening houdend met al deze criteria is de gemiddelde prijs van tuinonderhoud €35/uur voor een tuinman en €45/uur voor een hovenier.

Een professional vinden

Om het meeste uit je perfect onderhouden tuin te halen, raden we je aan contact op te nemen met een professionele tuinman. Er zijn genoeg gekwalificeerde hoveniers, tuincentra en landschapsarchitecten die je kunnen helpen om je tuin te verbeteren.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste vakman vindt om je te helpen met je tuinontwerp of aanlegproject, en om de meest concurrerende prijs te krijgen, raden we je aan contact op te nemen met twee of drie vakmannen bij jou in de buurt en hen te vragen een persoonlijke offerte op te stellen. Aarzel niet om offertes te vergelijken, want er kunnen grote prijsverschillen zijn.

Voorbeeld van een offerte voor tuinonderhoud

Een jong koppel had een oud huis gekocht in Antwerpen en wilde een professionele tuinman inschakelen om verschillende klussen uit te voeren.

Ze wilden een professionele tuinman om een aantal klussen uit te voeren. Deze bestonden uit het snoeien van klimop onder een dakgoot, het schoonmaken van een hortensia, het snoeien van een kweepeerboom, het opruimen van dood hout, het ontwortelen van een vlier en braamstruiken, maar ook van een oude dennenboom waarvan de hoogte gelijk was aan 3 verdiepingen van het huis, het snoeien van een negundo-esdoorn, het stutten van de takken van Virginia creeper en het vrijmaken van de paden door een ontspanningsruimte onderaan de tuin opnieuw in te richten.

Het werk besloeg een oppervlakte van 600m².

De prijsopgave was €1.500 incl. btw, inclusief het opruimen van het terrein.