Tuintegels: Tips voor het kiezen, leggen en onderhouden van jouw perfecte terras

Het hebben van een mooi en functioneel terras is een must voor elk huis. Tuintegels zijn een belangrijk element voor het creëren van een mooie en duurzame buitenruimte. Er zijn verschillende soorten tuintegels, van beton- en natuursteentegels tot keramische tegels en houten tegels. In deze gids geven we je tips over hoe je de perfecte tuintegels kiest, hoe je ze kunt leggen en hoe je ze goed kunt onderhouden.

Waarom tuintegels kiezen?

Een van de belangrijkste redenen om tuintegels te kiezen, is dat ze duurzaam zijn en bestand tegen zware belasting en weersomstandigheden. Tuintegels zijn er in verschillende materialen en maten, waardoor je veel opties hebt om jouw ideale terras te creëren.

houten tuintegels

Soorten tuintegels

Er zijn veel verschillende soorten tuintegels om uit te kiezen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten:

 • betonnen tegels voor in de tuin
  Betontegels: zijn betaalbaar en duurzaam, maar niet zo esthetisch als sommige andere soorten.
 • Natuursteentegels tuin
  Natuursteentegels: bieden een unieke en natuurlijke uitstraling, maar zijn duurder dan betontegels en vereisen regelmatig onderhoud.
 • Keramische tegels tuin
  Keramische tegels: zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, maar duurder dan betontegels.
 • houten tuintegels
  Houten tegels: hebben een natuurlijke uitstraling en zijn perfect voor een rustieke sfeer, maar vereisen meer onderhoud dan andere soorten tuintegels.

Hoeveel tuintegels heb je nodig?

Voordat je tuintegels koopt, moet je berekenen hoeveel je er nodig hebt. Dit kun je doen door de afmetingen van je terras te meten en de oppervlakte te berekenen. Houd rekening met een extra 10% aan tuintegels voor snijverlies en eventuele breuk.

Hoe tuintegels leggen?

Het leggen van tuintegels is geen eenvoudige taak, maar met de juiste voorbereiding en tools is het mogelijk om dit zelf te doen. Hier zijn de stappen om tuintegels te leggen:

 • Bereid de ondergrond voor: graaf het gebied uit en zorg dat de grond egaal is. Maak de grond stevig door deze aan te drukken met een trilplaat.
 • Leg een laag zand: voeg een laag zand toe en zorg ervoor dat deze egaal is. Gebruik een waterpas om te controleren of het zand vlak is.
 • Plaats de tuintegels: begin aan de rand van het terras en leg de tuintegels in het patroon dat je hebt gekozen. Tik de tuintegels aan met een rubberen hamer om ervoor te zorgen dat ze stevig op het zand liggen.
 • Voeg de tuintegels: vul de ruimte tussen de tuintegels met voegzand. Borstel het zand over de tuintegels en zorg dat het in alle openingen tussen de tegels komt. Maak de tegels schoon met een vochtige doek om overtollig zand te verwijderen.

Tuintegels onderhouden

Het onderhouden van tuintegels is belangrijk om hun levensduur te verlengen. Hier zijn enkele tips om je tuintegels in goede staat te houden:

 • Maak de tuintegels regelmatig schoon met water en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen.
 • Verwijder eventuele onkruiden tussen de tuintegels en maak de voegen schoon.
 • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukreinigers, omdat dit de tuintegels kan beschadigen.
 • Vermijd het gebruik van zout of andere chemische middelen om sneeuw en ijs te verwijderen, omdat dit de tuintegels kan beschadigen.

Veelgestelde vragen over tuintegels

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over tuintegels:

Kunnen tuintegels worden gebruikt voor opritten?

Ja, tuintegels kunnen worden gebruikt voor opritten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de tuintegels voldoende dik zijn en geschikt zijn voor zware belasting.

Kunnen tuintegels op elke ondergrond worden geplaatst?

Nee, tuintegels moeten worden geplaatst op een vlakke en stevige ondergrond. Als de ondergrond niet geschikt is, moet deze worden voorbereid voordat de tuintegels worden geplaatst.

Kunnen tuintegels in de winter worden gebruikt?

Ja, tuintegels kunnen ook in de winter worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de tuintegels goed onderhoudt en geen zout of andere chemicaliën gebruikt om sneeuw en ijs te verwijderen.

Kunnen tuintegels op een helling worden geplaatst?

Ja, tuintegels kunnen op een helling worden geplaatst, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed worden geplaatst en dat de voegen correct worden gevuld.

Hoe kan ik mijn tuintegels schoonmaken?

Maak je tuintegels schoon met water en een mild reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukreinigers.

Conclusie

Tuintegels zijn een belangrijk element voor het creëren van een mooie en functionele buitenruimte. Er zijn verschillende soorten tuintegels om uit te kiezen en het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van je persoonlijke smaak en budget. Het leggen van tuintegels vereist de juiste voorbereiding en tools, maar met deze gids kun je het zelf doen. Het onderhouden van tuintegels is belangrijk om hun levensduur te verlengen. Door regelmatig schoon te maken en eventueel onkruid te verwijderen, blijven je tuintegels er mooi uitzien. Hopelijk heeft deze gids je geholpen bij het kiezen, leggen en onderhouden van jouw perfecte terras.

Onthoud dat het kiezen van de juiste tuintegels slechts het begin is van het creëren van een mooie buitenruimte. Er zijn nog veel meer elementen die je kunt toevoegen, zoals planten, tuinmeubilair en verlichting. Veel succes met het creëren van jouw ideale terras!