Afsluitingen

Op zoek naar een afsluiting om jouw tuin een mooie afwerking en meer privacy te geven? Afsluitingentuin.be is het startpunt als je op zoek bent naar meer informatie over de verschillende soorten tuinafsluitingen. Hier kom je meer te weten over veelgebruikte materialen, de plaatsing van een afsluiting, het onderhoud, de prijs per lopende meter en zoveel meer.

Bij de soorten afsluitingen en omheiningen maken we eerst een onderscheid tussen een particuliere afsluiting of een professionele afsluiting. Meestal spreken we bij particuliere afsluitingen of omheiningen over materialen om uw tuin of eigendom af te bakenen. Dit kan met tuinschermen, hekwerken, schuttingen, draadafsluitingen, sierhagen, smeedwerk of houten afsluitingen maar evengoed met een kunststof of betonnen afsluiting. Het zijn meer esthetische en verfijnde afsluitingen die door een tuinaannemer worden geplaatst in functie van uw wensen en van uw woningstijl. Bij bedrijven, gebouwen, fabrieken, stadions of werven komen er meer professionele eisen op het voorplan en kan de esthetische kant van een afsluiting of omheining inboeten in vergelijking met de veiligheid of de doeltreffendheid. Omheiningen voor bijvoorbeeld ambassades, militaire installaties of kerncentrales zullen extra gewapend zijn om indringing tegen te gaan en om de gebouwen optimaal af te schermen.

Mogelijke soorten afsluitingen

Draadafsluiting

Een draadafsluiting is een van de meest gebruikte materialen om de woning af te sluiten. Het is verkrijgbaar in heel wat variaties en kan zowel doorzichtig als ondoorzichtig geplaatst worden.

Een degelijke draadafsluiting laten plaatsen kan snel en eenvoudig. Met een gewone draadafsluiting kiest u voor een betaalbare omheining die u naderhand open kan laten of die u kan laten begroeien met een slingerplant. Via gebetonneerde palen wordt de draadafsluiting door de tuinaannemer aangebracht rondom uw tuin en strak opgespannen. Maar draadafsluitingen kunnen ook verder uitgebouwd worden. Zo heeft u een draadafsluiting met een verstevigende bovenbuis of heeft u een draadafsluiting met een volledige betonplaat in de grond voor een betere structuur van de omheining. De meer professionele draadafsluitingen kunnen zeer gevarieerd zijn en in een metalen constructie worden verweven met een honingraat, ruit of rechthoekpatroon waarbij de dikte van de draad kan verschillen. De meeste draadafsluitingen kunnen ook gecombineerd worden met afschermdoeken of VDM-banden om een inkijk van buiten af te kunnen schermen. Voor weidelanden en agrarische afsluitingen is de schapendraad of ursus de meest gebruikte draadafsluiting. Deze weideafsluiting van geknoopt gaas biedt een flexibele weerstand en dankzij de kleinere mazen onderaan in de omheining vormen deze afsluitingen een ideale draadafspanning voor kleinere dieren. Vaak wordt er voor weideafsluitingen ook een prikkeldraad geplaatst met alternerende getorste draden. Over het algemeen genomen is een draadafsluiting een betaalbare oplossing die ook voor grotere omheiningen bij tuinen en weides kunnen gebruikt worden. Bij professionele bedrijven worden betere draadafsluitingen van o.a. Betafence, Bekaert of Heras vaak gebruikt voor de afbakening van hun terreinen. Meer informatie over draadafsluitingen kunt u hier bekomen bij enkele erkende tuinaannemers uit uw buurt of omgeving!

Onderhoud: Geen tot weinig
Duurzaamheid: Meer dan 40 jaar afhankelijk van kwaliteit en plaatsing
Prijsklasse: Beperkt tot matig budget

Draadpanelen

Draadpanelen zijn hekwerken gemaakt van gelaste metaaldraad en stevige panelen die garant staan voor een veilige en betrouwbare tuinafsluiting die levenslang meegaat.

Een alternatief voor een gewone draadafsluiting zijn de draadpanelen. Bij deze afsluitingen maakt de tuinaannemer gebruik van voorgefabriceerde draadpanelen van gegalvaniseerde metaaldraad die aan elkaar worden gelast. In tegenstelling tot de meeste draadafsluitingen zijn draadpanelen zeer stevig en kunnen ze in verschillende diktes worden verkregen. Vooral de kwalitatieve draadpanelen bieden een duurzame en levenslange houdbaarheid met weinig tot geen onderhoud. Omwille van die eigenschappen bieden draadpanelen waarde voor hun geld en zijn ze op lange termijn een goede en goedkope investering. De meest voorkomende kleuren voor draadpanelen zijn groen, zwart en antraciet maar andere kleuren zijn ook mogelijk indien gewenst. Afsluitingen met draadpanelen zijn robuust maar ze vereisen wel een stevige verankering door uw tuinaannemer. Vooral de bevestigingen van de panelen op de steunpalen van de omheining moeten van dezelfde hoogwaardige kwaliteit zijn als de draadpanelen zelf. Voor bedrijven die zich willen beveiligen tegen indringing is een stevige verankering van de panelen dan ook een must. Interesse in afsluitingen of omheiningen met draadpanelen? Contacteer enkele lokale tuinaannemers uit uw regio voor vrijblijvende offertes!

Voordelen

Nog niet volledig overtuigd of draadpanelen de juiste keuze zijn voor jou? Wij sommen even de voordelen van draadpanelen voor je op.

  • Lange levensduur: Omdat het over een gegalvaniseerd hekwerk met beschermingscoating gaat, gaan draadpanelen zo goed als levenslang mee.
  • Stevig: De combinatie van gelaste metaaldraad en stevige panelen zorgt ervoor dat draadpanelen een van de meeste betrouwbare en duurzame tuinafsluitingen zijn.
  • Lage prijs: Draadpanelen staan bekend om hun gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt echt waar voor je geld.
  • Geen onderhoud: Wanneer je kiest voor draadpanelen van hoge kwaliteit mag je er zeker van zijn dat je hekwerk amper onderhoud nodig heeft.
  • Combinatie met toegangspoort: Draadpanelen zijn perfect te combineren met een toegangspoort.
  • Plantengroei: Je kan draadpanelen perfect opfleuren door ze met klimplaten te laten begroeien.

Houten tuinschermen

Hout is een warm en natuurlijk product dat vaak gekozen wordt om de tuin af te sluiten. Het is verkrijgbaar in tal van stijlen zodat je ze zowel in landelijke als in moderne tuinen kan gebruiken.

Houten schermen vormen nog steeds één van de populairste omheiningen voor tuinen. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en houtsoorten. De meeste duurzame houten tuinschermen zijn de hardhout schermen. De bekendste tropische hardhouten zijn padouk, merbeau, bankirai of azobé. Het grote voordeel van hardhouten tuinschermen is dat ze niet behandeld hoeven te worden maar de prijzen zijn over het algemeen aan de dure kant. Europese tuinschermen uit hardhout zijn iets minder duurzaam dan de tropische tuinschermen. De meeste gebruikte Europese schermen uit hardhout zijn houten tuinschermen van eik, kastanje of beuk. Er zijn ook zachtere houtsoorten zoals dennenhout die op een ecologische manier verduurd worden. Deze thermowoodplanken hebben dezelfde hardheid als de tropische tuinschermen klasse één. Voor de hardhout tuinschermen is er een geschatte levensduur van zeker 25 jaar. De tuinschermen van zachtere houtsoorten zullen maximum zo’n vijftien jaar meegaan indien ze niet verhard zijn. De prijzen van houten tuinschermen lopen dan ook zeer uiteen. Voor de duurste hardhout tuinschermen kunt u tot 250 euro betalen per scherm. Ga je voor een minder duurzaamheid dan zit je voor de zachte houten tuinschermen aan een basisprijs van vijfentwintig euro per tuinscherm. Voor de plaatsing kan de tuinaannemer gebruik maken van houten of betonnen verankeringspalen. Hou er rekening mee dat zowel de betonnen als de hardhouten palen niet goedkoop zijn en dat ze de prijs van de houten afsluiting nog kunnen opdrijven. Meer inlichtingen over houten afsluitingen met tuinschermen kunt u hier verkrijgen bij de vele professionele tuinaannemers uit uw regio!

De levensduur van je houten afsluiting zal in grote mate afhangen van de gekozen houtsoort. Hier vind je alvast enkele populaire houtsoorten voor het vervaardigen van tuinafsluitingen, met een schatting van hun levensduur. Aangezien een houten tuinafscheiding het zwaar te verduren krijgt onder de weersomstandigheden, spreekt het voor zich dat de keuze vaak op vrij stevige houtsoorten valt.

Betonnen tuinschermen

Betonnen afsluitingen hebben misschien wel een kil imago, maar dankzij de uiteenlopende vormen, kleuren en afwerkingen waarin ze gemaakt kunnen worden, zijn ze erg geschikt als tuinomheining. Ze zijn stevig, bieden veel privacy en vragen nauwelijks onderhoud.

Betonnen tuinschermen worden nog vaak gebruikt als scheidingsmuren tussen de tuinen en dan komt het beeld van de grijze saaie omheiningen naar boven. Maar de tijd heeft niet stilgestaan en ook bij de betonnen tuinschermen zijn er evoluties doorgevoerd. Zo zijn betonnen afsluitingen decoratiever en kleurrijker geworden en kunt u nu betonnen tuinschermen hebben met reliëfschakeringen maar ook betonnen tuinschermen met een hout look of baksteen look. Afsluitingen met betonnen tuinschermen winnen terug aan terrein omdat het geen onderhoud vraagt en omdat de tuinen ook steeds kleiner worden. Een tuinaannemer zal dan ook dikwijls betonnen tuinschermen plaatsen bij woningen met een moderne of industriële vormgeving waarbij een strakke afsluiting of omheining andere decoratieve eyecatchers meer op de voorgrond zal plaatsen. Betonnen tuinschermen zijn zeer sterk, geluidswerend, windvrij en ze beschermen tegen onkruid. Het prijskaartje ligt wel hoger dan dat van houten tuinschermen. Voor afsluitingen met betonnen tuinschermen kunt u hier terecht bij onze regionale tuinaannemers voor offertes en advies!

kunststof tuinschermen

Kunststof is de nieuwste trend in de tuin. Het wordt tegenwoordig gebruikt om terrasplanken, tuinmeubelen en tuinschermen mee te vervaardigen. Geen onterechte keus want een kunststof omheining heeft heel wat unieke voordelen ten opzichte van heel wat andere afsluitingen in metaal, hout of beton.

Niet alleen houten en betonnen afsluitingen zijn populair want ook de kunststof tuinschermen hebben hun plaats opgeëist tussen de omheiningen. Kunststof tuinschermen zijn duurzaam en verkrijgbaar in alle kleuren en imitaties. Zo kunt u perfect een kunststof hekwerk installeren met een hout of beton look. Ook kunt u uw tuinafscheiding variëren door volledig gesloten tuinschermen af te wisselen met halfopen of gevlochten tuinschermen. Kunststof weegt een pak minder dan beton en het is dus gemakkelijk door uw tuinaannemer te plaatsen. Bovendien zijn deze afsluitingen een pak goedkoper dan betonnen of hardhout tuinschermen. De meeste kunststof tuinschermen bestaan uit PVC maar er zijn ook composiet tuinschermen. Composiet is een samenstelling van hout en kunststof. Het wordt vooral gebruikt om tuinschermen een natuurlijke houtuitstraling te geven. Ook op het vlak van onderhoud zijn de kunststof omheiningen zeer interessant want dit is zo goed als verwaarloosbaar. Het kleine minpuntje voor kunststof tuinschermen is dat de schermen wel krasgevoelig zijn. Wenst u meer te weten over kunststof tuinschermen en hun prijs? Contacteer hier enkele van de vele gediplomeerde tuinaannemers uit uw regio!

Voordelen

Een kunststof afsluiting vergt quasi geen onderhoud. Er is geen kans op splinters, je hoeft ze niet elk jaar opnieuw te behandelen en ze zijn ook kant en klaar verkrijgbaar zodat de plaatsing relatief snel verloopt. Hoewel je het in eerste instantie niet zou denken zijn plastic afsluitingen ook milieuvriendelijk omdat er gebruikgemaakt wordt van gerecycleerd materiaal.

herkwerk

Een van de mogelijkheden voor de omheining van je tuin is het plaatsen van hekwerk. Dit vormt een stevige afsluiting en je kan er bovendien veel kanten mee uit.

Een afsluiting of omheining met een meer open en decoratieve uitstraling kunt u bekomen door hekwerk te laten plaatsen. Alhoewel het meeste hekwerk gebruik maakt van open delen in de omheining bieden ze toch een stevige afsluiting. Hekwerk is verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren, materialen en hoogtes. Zo heeft u natuurlijke hekwerken met kastanjehout, hekwerken met een mazengaas, metalen hekwerken of decoratieve sierhekwerken. Hekwerken vindt u ook veel terug bij grotere omheiningen waarbij de tuinaannemer op een snelle manier het hekwerk aanbrengt rondom de tuin of weide. Vaak is dit een laag hekwerk in hout met planken, balken of ronde dwarspalen maar het kan ook een draadafsluiting zijn. Bij de metalen afsluitingen gaat het meestal om verticale spijlen die verzinkt zijn en/of een beschermende coatinglaag hebben. Ze kunnen ook voorzien worden van een puntige bovenrand tegen indringing. Metalen hekwerken zijn vooral bij bedrijven en fabrieken een vaak gebruikte afsluiting. Meer informatie over hekwerk afsluitingen of omheiningen kunt u bekomen bij één van de vele tuinaannemers uit uw regio of omgeving.

sierhekwerk

Sierhekwerk vormt een elegante tuinafsluiting. Het geeft je tuin een gesofisticeerde en klassieke look en je kan kiezen uit heel wat motieven, afwerkingskleuren en decoratieve elementen.

De plaatsing van een tuinafsluiting verandert het uitzicht van je woning. Je wil dan ook dat het hekwerk goed past bij je woning en de tuin. Er zijn verschillende mogelijkheden voor sierhekwerk, zodat je de ideale schutting kan vinden.

Eén van de meest decoratieve hekwerken is het sierhekwerk. Sierhekwerk bestaat meestal uit behandeld smeedijzer. Door middel van ambachtelijke smeedtechnieken worden uw hekwerken kunstzinnige en decoratieve pareltjes met cirkelmotieven, bloemenpatronen of ingewerkte heraldieksymbolen. Een omheining met een sierhekwerk straalt klasse en kwaliteit uit. Ambachtelijk smeedijzer is niet goedkoop maar het geeft een unieke, gracieuze en tijdloze opwaardering aan uw omheining. Sierhekwerken kunnen ook vervaardigd zijn uit verzinkt staal waardoor ze een enorme stevigheid bieden. Bij de afwerking zal het staal gekleurd worden met een beschermende coatingslaag om te weerstaan tegen regen en wind. De meest voorkomende kleuren voor afsluitingen met sierhekwerken zijn zwart, wit en groen. Decoratief sierhekwerk kan ook perfect gecombineerd worden met poorten of balustrades uit siersmeedijzer. De plaatsing van sierhekwerken vragen wel een vakkundige uitvoering door uw tuinaannemer en een goede verankering. Laat u inspireren door de talrijke mooie voorbeelden van afsluitingen met sierhekwerken. U zult versteld staan van sommige kunstzinnige en artistieke pareltjes. Contacteer hier enkele professionele lokale tuinaannemers uit uw omgeving voor een offerte!

steenkorven

Steenkorven, ook bekend als schanskorven, hebben de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Ze passen zowel in een landelijke als een moderne tuin, vergen bijna geen onderhoud en bieden heel wat privacy.

Sinds enkele jaren vormen steenkorven of schanskorven een veel voorkomend beeld in de straten en zijn ze één van meest vernieuwende omheiningsvormen. Deze gevulde muren zijn trendy afsluitingen die ook vaak worden gebruikt als vormelijke eyecatchers in tuinen en voortuinen. Steenkorven zijn manden of korven van stalen gelaste panelen die aan elkaar bevestigd worden. Sommige panelen zijn gecoat met polyester of zijn van inox terwijl andere panelen in hun verzinkte vorm blijven om zo na een tijd een verroest uiterlijk te krijgen. De opvulling van de schanskorven of steenkorven omheiningen bestaat meestal uit kalksteen, lavasteen, basalt, graniet of een andere keisoort maar ook natuurlijke vullingen zoals boomschors of glas kunnen worden gebruikt. De steenkorven worden bevestigd aan steunpalen zodat ze een stabiele ondersteuning hebben en niet kunnen omvallen. De toepassingen van deze omheiningen zijn talrijk en afhankelijk van de creativiteit van uw tuinaannemer kunt u decoratiewanden, zitbanken, kachels, geïntegreerde brievenbussen of buitentafels laten vervaardigen met ingewerkte of volledige steenkorven. Laat uw fantasie de vrije loop en ontdek de mogelijkheden die afsluitingen met steenkorven of schanskorven u kunnen bieden. Contacteer één van onze erkende tuinaannemers uit uw regio voor een vrijblijvende offerte of voor bijkomend advies. Hij zal u graag verder helpen!

Onderhoud

Een voordeel van schanskorven is dat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Hebben ze weinig zon, dan kan er na verloop van tijd wel wat mosvorming optreden. Dit kan je makkelijk verwijderen met de hulp van een hogedrukreiniger. Wil je zo weinig mogelijk vuil zien, dan kies je best voor donkere steensoorten.

kunsthaag

Bij het kiezen van een geschikte afsluiting voor je tuin, balkon of terras denk je misschien niet meteen aan een kunsthaag. Geheel onterecht want tegenwoordig zijn zeer goede kunsthagen verkrijgbaar die geen onderhoud vereisen, makkelijk zijn te bevestigen en je veel privacy bieden.

Gewone hagen doen het als tuinafscheiding nog steeds zeer goed en zowel de beukenhaag, taxus en haagbeuk zijn overal zichtbaar aanwezig. Natuurlijk vragen deze natuurlijke tuinafsluitingen hun onderhoud en blijven ze onverminderd groeien. Als alternatief zijn er momenteel kunsthagen op de markt die het uitzicht hebben van een echte haag maar die helemaal gaan onderhoud meer nodig hebben. Een tuinafscheiding met een kunsthaag kan zowel als beklede draadafsluiting verkregen worden of de kunsthaag kan worden bevestigd op reeds bestaande afsluitingen zoals tuinschermen, draadafsluitingen, betonnen afsluitingen of kunststof afsluitingen. Een kunsthaag kunt u op rol krijgen of in kunstmatten die aan elkaar worden geklikt. Het gemakkelijke van een kunsthaag met matjes is dat je het formaat van uw haag perfect kunt bepalen. Zo kunt u bijvoorbeeld op een tuinomheining met betonnen schermen, stroken haag voorzien om het egale uiterlijk van de omheining te breken. U kunt de kunsthagen verkrijgen in verschillende plantvarianten zoals klimop, beuken, conifeer, taxus of buxus. Vooral bij moderne en strakke tuinen wordt er soms gekozen voor kunsthagen als afsluiting in een volledige of gedeeltelijke bedekking. Maar soms gaat het maar om een decoratieve strook van groen die dienst doet als eyecatcher. Verticale graszones uit kunststof worden ook gerekend tot de term kunsthagen en ze worden soms mee verwerkt in gebouwen, muren of tuinomheiningen om de moderne vormgeving te vergroenen. Via offertesonline.be kunt u enkele regionale tuinaannemers contacteren voor meer informatie!

Kunststof hagen zijn ideaal om kale muren of lelijke schuttingen een warme natuurlijke uitstraling te geven. Door de dichtheid van het materiaal bieden ze ook veel privacy. Zeer geschikt dus als afsluiting van een tuin die grenst aan een openbaar pad. Veel mensen gebruiken kunststof hagen niet alleen als afscheiding maar ook als decoratie om een bepaalde hoek in de tuin op te vrolijken, of om er een zithoek mee te creëren. Ook kun je er kale plekken in een bestaande natuurlijke afsluiting mee opvullen.

vdm schermen

VDM-banden zijn kunstof banden die, naast de andere afschermdoeken of zeilen, gebruikt worden om tuinafscheidingen of tuinomheiningen met een gaasstructuur of staalmatten dicht te maken. De VDM-band wordt door de mazen geweven zodat de inkijk wordt weggewerkt. In combinatie met een vaste draadafsluiting vormen deze VDM-banden een goedkope oplossing voor uw tuinomheining in plaats van dat u een volledige volle tuinafsluiting zou moeten laten plaatsen. U kunt natuurlijk ook uw bestaande draadomheining op die manier laten verbeteren. De drie meest voorkomende kleuren voor een VDM-band zijn zwart, groen en donkergrijs. De standaard maat van een VDM-band is 190 mm maar er bestaan ook andere maten. Een bijkomend voordeel is dat deze tuinafsluiting, waarbij de staalmatten of de draadnetten bekleed zijn met VDM-banden, onderhoudsvrij is. Voor meer informatie over het gebruik van VDM-banden voor uw (bestaande) draadafsluiting verwijzen we u graag door naar één van onze vele tuinaannemers uit uw omgeving of buurt!

gevlochten tuinschermen

Erf- of tuinafscheidingen van gevlochten takken worden al vele eeuwen gebruikt. Het aanbrengen ervan gold als een ambacht dat hoog stond aangeschreven. Ook nu zijn gevlochten tuinschermen nog steeds erg populair. Het is een duurzame mogelijkheid om de tuin af te scheiden en bovendien relatief goedkoop en zeer milieuvriendelijk. Een gevlochten afscheiding bevordert ook de biodiversiteit en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling.

Indien de biodiversiteit u genegen is dan is een gevlochten tuinscherm misschien iets voor u. Een natuurlijkere tuinafsluiting bestaat er niet en het hoeft geen verwondering dat deze omheiningen al van oudsher gebruikt werden. Een gevlochten tuinscherm bestaat uit gevlochten takken van zo’n twee tot vijf centimeter doorsnede die rond of tussen houten palen worden verweven. Aangezien deze takken een grote buigzaamheid moeten hebben, gebruikt men bijna uitsluitend wilgentakken. Het knotwilghout is soepel te gebruiken en het is ecologisch recupereerbaar wanneer jaarlijks de knotwilgen moeten gesnoeid worden om de wilgen niet te laten scheuren onder het gewicht van hun uitgegroeide takken. De enige andere houtsoort die voor een gevlochten tuinscherm zou kunnen dienen is de hazelaar maar meestal is dit een uitzondering. In tegenstelling tot wat u zou vermoeden, behoeft een natuurlijk gevlochten tuinscherm weinig onderhoud. Wanneer de tuinaannemer de wilgentakken weeft, zijn deze nog jong en soepel waardoor ze gemakkelijk te behandelen zijn. Als de takken zijn uitgedroogd worden ze bovendien steviger maar behouden ze voldoende buigzaamheid zodat ze niet zullen breken. Een gevlochten tuinscherm gaat tientallen jaren mee en deze natuurlijke tuinafsluiting heeft een zeer voordelige prijs. Tegenwoordig zijn er ook al kant en klare gevlochten tuinschermen verkrijgbaar maar een doorlopend gevlochten scherm is toch net dat tikje authentieker. Een gevlochten tuinscherm van natuurlijke materialen past zowel bij een landelijke als moderne stijl. Meer informatie over deze natuurlijke tuinafsluitingen kunt u bekomen bij onze regionale tuinaannemers!

Met wat kan je een afsluiting maken?

Stenen of steenkorven afsluiting

Alvorens het te hebben over de prijs en de voordelen van een steenkorven afsluiting lijkte mij handig eerst een woordje uitleg te geven over wat dit nu juist is. Steenkorven kunnen gezien worden als korven die enorm stabiel zijn en die in gaas geplaatst worden. Er wordt een natuurlijke vulling in gedaan met stenen en het is variabel inzetbaar en kan eenvoudig geplaatst worden. Het aanbod aan stenen voor de steenkorven wordt alsmaar groter. Als je eenmaal weet dat je voor de steenkorven afsluiting kiest, neem dan even de tijd om het stenen aanbod te bekijken. Misschien wil je grijze stenen of liever wat zachtere of warme kleuren? Alles is mogelijk wanneer je de keuze maakt om je tuin af te sluiten met steenkorven.

Afsluitingen met doek

Accessoires en decoratie: je kan je tuinafsluiting op allerlei creatieve manieren afwerken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een sierpoort die bij je sierhekwerk past. Let hierbij ook op de bescherming tegen inkijk: heb je bijvoorbeeld een tuinafsluiting met veel inkijk, dan kan je dit tegengaan door heidematten of een kunststof doek te plaatsen.

afsluitingen met betonplaat

Betonplaten zijn een erg dankbaar materiaal om de tuin af te sluiten. Ze vergen nauwelijks onderhoud, zijn bijzonder sterk en beschermen ook tegen inkijk, onkruid en windvlagen.

en afsluiting met betonplaten wordt steeds opgebouwd met paalhouders. Deze worden door middel van een fundering in de grond verankerd. De afstand tussen de paalhouders varieert afhankelijk van de lengte van de betonplaten en gewenste opvulling. Een afstand van 180 centimeter komt het vaakst voor.

Een afsluiting die opgebouwd is met betonnen platen en palen vergt weinig tot geen onderhoud. Dergelijke omheiningen gaan makkelijk 50 jaar mee zonder enig onderhoud. Wil je mos en vuilophoping vermijden dan kan je de afsluiting wel om de 3 jaar reinigen met een hogedrukreiniger. Zo blijft je afsluiting er als nieuw uitzien.

Lamellen afsluiting

Met lamellen kan je doorzichtige afsluitingen zoals draadafsluitingen afschermen. Je kan zelf patronen maken maar ook voor een strakke afwerking kiezen. Ze zijn verkrijgbaar in groen, zwart en zelfs diverse houtimitaties.

Er zijn heel wat verschillende soorten lamellen verkrijgbaar. Het eerste wat je moet doen is de maaswijdte van je afsluiting nakijken. De meest voorkomende maten zijn: 50 x 36 – 100 x 51 – 100 x 63 – 100×100 en 50 x 50 voor ruitvormige afsluitingen. Aangezien de lamellen veel in contact komen met de buitenomgeving kijk je ook best na wat hun resistentie is. Heb je huisdieren of spelende kinderen in de tuin dan kies je best voor lamellen die dik genoeg zijn.

afsluitingen met bovenbuis

Door een bovenbuis te bevestigen aan een standaard draadafsluiting krijg je een veel sterker geheel. Ideaal wanneer je de omheining wil laten begroeien met klimplanten of bekleden met rietmatten. Ook het doorbuigen van de draad wordt zo voorkomen. Prijs indicatief: +/- 25 euro per lopende meter, 2m hoog (Excl. BTW)

afsluitingen met planten

Ook met een natuurlijke haag kan je de woning perfect afsluiten. Het is een makkelijk te plaatsen afsluiting die heel wat jaren kan meegaan als ze geregeld gesnoeid wordt. Enkele voorbeelden van planten en struiken die vaak gebruikt worden in haagvorm zijn: buxus, beukhaag, haagbeuk, sparren en klimop. Levensduur: Tot wel 100 jaar, afhankelijk van een correct onderhoud
Prijs zelfplaatsing: Vanaf 10 euro per lopende meter
Prijs uitvoering: Vanaf 30 euro per lopende meter

afsluitingen met bekaert draad

Bekaert afsluitingen zijn nog steeds onverminderd populair. Je ziet ze vaak terug bij sportparken, tuinen, bedrijfsterreinen, dierenweides, parkeerplaatsen, … De draadafsluitingen en hekwerken van Bekaert zijn sterk, efficiënt, gaan lang mee en vragen weinig tot geen onderhoud.

Bekaert afsluitingen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Welke je kiest hangt af van je eigen wensen en beschikbare budget.

bekaert afsluitingen met betonplaat

Omheiningen met Bekaert draad worden vaak op een betonplaat geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op beton is dat je er niveauverschillen tussen twee terreinen mee kan overbruggen. Ook voorkom je met zo’n betonplaat dat zand, bladeren of ander vuil aan de onderzijde door het gaas heen kan komen. Een ander voordeel is dat gravende dieren door de fysieke barrière niet meer onder het gaas door kunnen kruipen.

afsluitingen met boomschors

Wil je een natuurlijke en unieke omheining? Dan zijn boomschorsmatten misschien wel de perfecte budgetvriendelijke oplossing om meer privacy in jouw tuin te krijgen. Maar er zijn nog meer manieren waarop je een boomschors schutting kan realiseren.

Een boomschorsmat bestaat uit dubbelgevouwen smalle boomschorsrepen die meestal zijn samengebonden met gegalvaniseerde ijzerdraad. Je kan ze perfect laten begroeien met klimplanten of gewoon onbegroeid laten. De matten zijn gemaakt van natuurlijk restmateriaal. Dat betekent dus dat je een milieuvriendelijke omheining plaatst zonder dat daarvoor bomen hoeven worden omgekapt. Een afscheiding van natuurlijk materiaal is bovendien aantrekkelijk voor insecten, vogels en vlinders. De matten bevestigen is heel eenvoudig. Met binddraad kan je het aan een bestaande draadafsluiting of een ander soort hekwerk vastmaken. Denk ook aan een balkon of een kleine afscheiding tussen twee voortuinen.

Tuinschermen met wilgentakken

Tuinschermen met wilgentakken hebben een warme natuurlijke uitstraling waardoor ze mooi in de omgeving opgaan. Het zijn milieuvriendelijke tuinschermen die niet al te veel onderhoud vereisen en zo’n tien tot vijftien jaar meegaan.

Een tuinscherm met wilgentakken oogt erg natuurlijk. Daarom past het perfect in een landelijke omgeving. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk. Het hout komt uit ecologisch beheerde bossen en kan gerecycleerd worden. Bovendien zijn ze ook gunstig geprijsd. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Het is één van de meest natuurlijke materialen die er bestaan. Het is ideaal voor het afsluiten van een voortuin, achtertuin of dierenweide.

Haagplanten

Met haagplanten kun je een perfecte groene afsluiting maken die je op natuurlijke wijze veel privacy biedt.

Beukenhaag

De beukenhaag (niet te verwarren met een haagbeuk) is zonder twijfel een van de meest geliefde soorten hagen. Hij groeit relatief snel, vraagt niet al te veel onderhoud en behoudt ook in de winter zijn blad zodat de privacy gewaarborgd blijft. Er zijn groene en rode beukenhagen en beide soorten vragen hetzelfde qua onderhoud. De rode beukenhaag heeft een wat luxere uitstraling maar is wel een stuk duurder.

Laurier haag

De laurierhaag is populair als haagplant omdat hij winterhard is en snel groeit (40-50 cm per jaar). Hij vormt al snel een dichte haag en groeit ook flink in de breedte. Er zijn een aantal soorten laurier. Voor gebruik als haagplant is vooral de Prunus Rotundifolia populair. Deze soort kan tot wel zes meter hoog uitgroeien. Er komen in het voorjaar witte bloemen in de laurier die deze haag uiterst decoratief maken.

afsluitingen met kastanjehout

Kastanjehout is al een eeuwenoud materiaal dat reeds gebruikt werd in de middeleeuwen. In die tijd bestonden er nog geen technieken om de eigenschappen van hout te verbeteren(drenken bvb.) en van tropisch hout was er evenmin geen sprake. De uitermate goede eigenschappen en lange levensduur zijn kenmerkend voor kastanjehout. Het is bijzonder taai en elastisch en behoort tot duurzaamheidklasse II. Het heeft een zeer hoog weerstandsvermogen tegen vocht en schimmels. Het is afkomstig uit een onuitputbare bron. De kastanje afsluiting en palen worden namelijk uit scheuthout geproduceert. De kastanje bomen waar de scheuten vandaan komen, schieten telkens terug uit waardoor het een totaal hernieuwbare bron is. De laatste 30 jaar is het terug de geliefkoosde houtsoort voor gebruik in groene natuurlijke omgevingen. Zoals aanleg van tuinen, natuurgebieden, kasteeldomeinen, enz. Kastanje afsluitingen (of schapenhekken) zijn gemaakt van gekloofde en gepunte latten kastanjehout die in combinatie met kastanje palen geplaatst worden.

Aluminium of metalen afsluiting

Indien je op zoek bent naar een gepaste omheining, is metaal een uitstekende keuze. Een metalen omheining geeft veel veiligheid en ook qua uitstraling heeft deze schijnbaar afstandelijke afsluiting heel wat te bieden. Zowel bij klassieke woningen als bij nieuwbouw zal een metalen schutting goed tot haar recht komen.

Aluminium

Deze metalen tuinschermen kan je eenvoudig zelf plaatsen omdat ze niet zwaar zijn. Elk type ondergrond (aarde, tegels) komt in aanmerking voor deze afsluiting. Bovendien is het voordelig dat je aluminiumplaten niet hoeft te bevestigen in de grond. In sommige gevallen wordt de aluminium omheining gecombineerd met andere materialen zoals hout, composiet, beton of zelfs steen. Het frame bestaat dan bijvoorbeeld uit aluminium, terwijl de rest van de afsluiting ander materiaal bevat. Zo combineert dit type omheining de esthetiek van hout met de robuustheid van metaal.

Hardhout tuinschermen en afsluitingen

Hardhout, ook wel tropisch hout genoemd, staat bekend om zijn kracht en duurzaamheid. Al is dat laatste misschien niet direct wat er bij je opkomst als je aan hardhout denkt. Er is namelijk nogal wat publiciteit voor de illegale kap van tropisch hout. Gelukkig wordt het meeste tropische hout echter wel degelijk gekapt met een vergunning en met oog voor de gevolgen voor de omgeving.

Padoek

Padouk is een Afrikaanse houtsoort die gekenmerkt wordt door zijn egale houtnerven en trage, gelijkmatige vergrijzing. Het is een bijzonder sterke houtsoort die ook gebruikt wordt om gevels mee te bekleden en ramen te construeren. Bij de bewerking en plaatsing ziet het hout vurig rood maar dat verdwijnt al snel na enkele weken. Padouk is één van de meest gegeerde tropische houtsoorten en het prijskaartje is dan ook navenant.
Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse I
Prijs: +/- 90 euro per lopende meter voor een afsluiting van 1m hoog.

Bankirai

Bankirai is een tropische hardhoutsoort die vaak terug te vinden is in tuinen. Zo wordt het niet alleen gebruikt voor tuinschermen maar ook voor het vervaardigen van een terras, bloembak of leuning. Net zoals andere hardhoutsoorten hoeft Bankirai niet behandeld te worden. De zichtbaarheid van nerven en vlammen is miniem zodat je een egaal uitzicht verkrijgt. Helaas is de vraag van deze houtsoort groter dan het aanbod waardoor de prijs de laatste jaren fel is gestegen. Een ander nadeel is dat er ook een pak minderwaardige panelen op de markt zijn van te jonge bomen of spinthout.

Azobé

Naast Padouk en Bankirai is Azobé één van de meest gebruikte hardhoutsoorten in de tuin. Het is bijzonder hard en heeft een paars-bruine kleur. Het wordt vooral gebruikt voor zware constructies zoals sluisdeuren en vlonders. Ook voor bloembakken, oeverbescherming, tuinpoorten en afsluitingen is Azobé een prima keus. Deze houtsoort vergrijst niet maar krijgt een donkerrood tot chocoladebruin kleur na verloop van tijd. Dit is bijzonder warm en maakt de tuin ook in de wintermaanden erg sfeervol.

Composiet tuinschermen

Composiet tuinschermen zijn gemaakt van een materiaal waarin de beste eigenschappen van hout en kunststof zijn verenigd. Composiet rot niet, gaat niet verkleuren en vereist geen onderhoud. Een tuinscherm van composiet is erg duurzaam en wanneer je kiest voor een goede kwaliteit dan heb je er een leven lang profijt van.

Composiet is een materiaal dat bestaat uit een mix van twee verschillende grondstoffen. Voor de productie van composiet tuinschermen gebruikt men een mix van hout (of bamboe) en kunststof (polyethyleen). De Nederlandse benaming voor composiet is: Hout Kunststof Composiet (HKC). De Engelse benaming is: Wood Plastic Composit (WPC). In dit artikel houden we vooral de Engelse benaming aan omdat deze het meest gehanteerd wordt

Tuinafsluiting kunststof en pvc

Op zoek naar een duurzame, onderhoudsarme en mooie omheining voor je tuin? Dan is een kunststof tuinafsluiting zeker het overwegen waard! De omheining is in verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar, waardoor ze in elke tuin past.

Prijs

De kostprijs van een kunststof tuinscherm wordt voornamelijk bepaald door het soort kunststof (PVC, BPC, WPC) en de manier waarop het product is afgewerkt. Gemiddeld kan je voor een kunststof tuinscherm rekenen op een bedrag tussen de €70 en €130. Voor een BPC composietscherm (180 x 180cm) betaal je zo’n €75 tot €110 euro. WPC composietschermen kosten gemiddeld €65 tot €75.

Waarvoor kan je een afsluiting gebruiken ?

Afsluiting voor je tuin

Er zijn verschillende soorten tuinafsluitingen wanneer je je tuin geheel of gedeeltelijk wilt omheinen. Er zijn diverse materialen waar je uit kunt kiezen, maar ook verschillende maten en kleuren.

edere soort afsluiting heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt kiezen voor een gesloten omheining of een open tuinafscheiding. Sommigen zijn beter qua budget, andere omheiningen zijn dan weer beter qua kwaliteit. De ene afsluiting heeft veel onderhoud nodig, de andere minder. Sommige bieden privacy het hele jaar door, andere enkel in de zomer, en nog andere nooit. Sommige zijn functioneel (omheining voor dieren), anderen zijn voor het uitzicht (bvb. steenkorven) Je moet dus eerst voor jezelf uitmaken wat voor jou belangrijk is, en daarna kun je beslissen wat voor tuinafsluiting je echt nodig hebt in jouw tuin. Betafence en Bekaert zijn gekende merken, maar de tuinafsluiting wereld is veel groter dan deze twee merken alleen.

afsluitingen voor terras

Tuinschermen laten je optimaal van je tuin of terras genieten. Met afsluitingen rondom je tuin is je privacygegarandeerd. En als je voor kwaliteit kiest, houdt jouw tuinafsluiting zowel wind als geluid tegen.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor afsluitingen?

Ben je van plan om een tuinafsluiting te plaatsen? Dan zal de prijs natuurlijk een belangrijk criterium zijn bij het maken van een keuze. De kosten voor de plaatsing van een schutting zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de materiaalkeuze en de afmetingen van de omheining

Hoe wordt de prijs voor afsluitingen bepaald

Wanneer u uw afsluiting laat plaatsen dan moet u rekening houden met 2 variabelen binnen de kostprijs. Enerzijds is er de kostprijs van de materialen die gebruikt zullen worden voor uw afsluiting, en anderzijds is er de arbeidskost van de tuinaannemer(s) zelf. Gezien de arbeidskost een groot deel van de totaalprijs bepaald, is het belangrijk dat u meerdere offertes opvraagt bij verschillende professionele tuinaannemers uit uw regio. Wat de arbeidskosten betreft mag u rekenen op een kost van ongeveer € 15 per lopende meter.

Soort afsluiting
Prijs per lopende meter
Prijs geldt voor hoogte van ...
Kastanje treillage
Vanaf +/- 10 euro
100 cm
Draadafsluiting
Vanaf +/- 10 euro
100 cm
Houten tuinschermen
Vanaf +/- 25 euro
180 cm
Composiet tuinschermen
Vanaf +/- 50 euro
180 cm
Betonnen afsluiting
Vanaf +/- 30 euro
180 cm
Gevlochten schermen
Vanaf +/- 35 euro
180 cm
Steenkorven
Vanaf +/- 150 euro (incl. opvulling)
100 cm
Sierhekwerk
Vanaf +/- 30 euro
100 cm
Haagplanten
Vanaf +/- 5 euro
80 cm (bij aanplanting)
Heidematten
Vanaf +/- 7 euro
180 cm
Plaatsing van de afsluiting
Vanaf +/- 15 euro
(niet van toepassing)

Functie van de tuinafsluiting

De reden waarom je kiest voor een nieuwe tuinafsluiting zal grotendeels ook het uitzicht ervan bepalen. Wil je meer privacy in de tuin, dan moet je zoeken naar een hoge, gesloten afsluiting. Een tuinscherm kan dan bijvoorbeeld een goede keuze zijn. Dient de tuin schutting om dieren tegen te houden, maar wil je het zicht niet versperren? Een draadafsluiting is dan waarschijnlijk de beste keuze. Leg je liever de focus op de decoratieve functie van de tuinafsluiting? Kies dan voor steenkorven of afsluitingen in een originele kleur. Mogelijkheden genoeg, de keuze is aan jou.

Tuinafsluiting zelf plaatsen of een professional inschakelen?

Je tuinafsluitingen zelf plaatsen betekent niet dat je er ook veel geld mee uitspaart. Tuiniers krijgen door hun grote afname vaak mooie kortingen bij de leverancier die je als particulier niet krijgt. Hou ook rekening met extra kosten indien je ook nog zware bouwmaterialen moet kopen om de constructie vast te zetten. Bovendien zijn fouten bij het plaatsen snel gemaakt, wat het prijskaartje achteraf aardig kan doen oplopen. Je doet er dus goed aan een professional in te schakelen voor het plaatsen van jouw tuinafsluiting. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen.