Beste tuinslangen: Gids en Aanbevelingen

Beste tuinslangen

Met zoveel opties om uit te kiezen en weinig zichtbaar verschil tussen tuinslangen, is het verleidelijk om gewoon de goedkoopste te kiezen. Maar kleine verschillen kunnen een grote invloed hebben op hoe lang de slang meegaat en hoe gemakkelijk hij te gebruiken is.

Een goede tuinslang moet 5 tot 10 jaar meegaan. Maar veel huiseigenaren die slangen van mindere kwaliteit kopen, vervangen deze uiteindelijk elk jaar door lekken, scheuren of verrotting. Hoewel sommige problemen kunnen worden gerepareerd, is het over het algemeen voordeliger om een slang van goede kwaliteit te kopen om mee te beginnen.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden om te overwegen bij het kopen van een nieuwe tuinslang, zodat u weet waar u op moet letten bij het kiezen van een kwaliteitsproduct.

Als u gewoon geïnteresseerd bent in de verschillende soorten slangen en onze aanbevelingen voor de beste tuinslang, scroll dan naar beneden naar Soorten slangen.

Hoe kiest u de beste tuinslang voor u?

Er is niet één soort tuinslang die perfect is voor iedereen. Wat voor u het beste werkt, hangt af van de grootte van de ruimte waarin u de slang gebruikt, waarvoor u de slang gebruikt en waar u hem opbergt, en van uw budget. Maar over het algemeen zijn er zes dingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een tuinslang.

Belangrijke overwegingen bij de aankoop van een tuinslang

Lengte - Langer is niet beter

lengte van de tuinslang

Tuinslangen zijn verkrijgbaar in lengtes van 25, 50, 75 en 100 voet. Het is verleidelijk om een langere slang te kopen en deze te gebruiken voor al uw besproeiingsbehoeften in de tuin. Maar doe het niet. Niet alleen kosten langere slangen meer, maar ze zijn ook zwaarder om te bewegen, hebben meer opslagruimte nodig, kunnen moeilijk af te voeren zijn voordat u ze wegzet voor de winter, en kunnen resulteren in een lagere waterdruk die aan het einde van de rit naar buiten komt.

Meet de verste afstand tot uw aansluiting en koop een slang die net iets verder gaat. U wilt niet aan de slang trekken om hem uit te rekken, want dat veroorzaakt waarschijnlijk haperingen of lekken.

Op een dek of balkon is een tuinslang van 25 voet meestal prima. De meeste stadswerven hebben hooguit een 50-voet-slang nodig. Als u een langere slang nodig hebt dan 50 voet, overweeg dan om twee slangen te kopen en ze samen te voegen wanneer u verder dan 50 voet moet gaan. Op die manier sleept u niet de hele tijd een lange, zware tuinslang rond.

Diameter van de slang - Breedte = Waterstroom

De meest voorkomende tuinslangdiameters zijn ¾ inch, vijf-achtste inch en halve inch. Deze metingen zijn gebaseerd op de binnendiameter van de slang, niet op de buitenkant. Hoe groter de diameter, hoe meer water de slang zal dragen.

Een slangbreedte van vijf-achtste inch is over het algemeen het meest bruikbaar. Het is een goede combinatie van waterdoorstroming en druk zonder dat het te zwaar is.

Als het gewicht van de slang voor u een probleem is, kan een half inch slang het beste zijn. Ze hebben de neiging om lichter te zijn, maar door de kleinere diameter dragen ze minder water. Half-inch tuinslangen worden het beste bewaard tot 50 voet of minder en worden gebruikt voor lichte tuinwerkzaamheden, zoals het besproeien van containers en hangmanden. Deze slangen zijn niet geschikt voor gebruik met sproeiers of iets dat een hogere waterdruk vereist (zoals het wassen van uw auto).

Materiaal - Rubber is het beste

materiaal van een tuinslang

U zult vaak tuinslangen vinden die gemaakt zijn van rubber, vinyl of een combinatie van de twee.

Een basis vinyl slang (meestal versterkt met een radiaal koord) is de minst dure en meest lichtgewicht optie, maar ook de minst stevige. Hij is gevoeliger voor knikken, splijten en barsten dan andere materialen en kan snel afbreken als hij in de zon wordt achtergelaten of wordt blootgesteld aan ruw weer. Maar als het budget een probleem is en u de slang alleen gebruikt voor lichte tuinwerkzaamheden, dan kan een vinyl tuinslang een goede optie zijn.

Rubber slangen zijn over het algemeen de sterkste en meest duurzame, maar dragen ook het hoogste prijskaartje en kunnen zwaar zijn om door de tuin te slepen. Rubber heeft de extra voordelen dat het warm water kan dragen, dat het minder snel knikt, en dat het bestand is tegen barsten en aantasting van de ozonlaag (zodat ze niet uit elkaar vallen als ze in de zon liggen). Voor zwaar gebruik en een slang die vele seizoenen meegaat, is rubber de beste keuze.

Een middelste optie is een composiet rubber/vinyl tuinslang.

Versterkte slangen (meestal versterkt met een mesh voering tussen de lagen vinyl en/of rubber) zijn beter bestand tegen knikken en splijten, en kunnen een hogere waterdruk aan.

Hoewel extra lagen (of "plies") de neiging hebben om een sterkere slang te suggereren, zet niet te veel voorraad in dit cijfer - het aantal lagen maakt niet zo veel uit als waar die lagen van gemaakt zijn. Een versterkende "gaas"-laag is een goed teken, als andere dingen gelijk zijn.

Wees voorzichtig met zowel rubberen als vinyl tuinslangen, want die logen chemicaliën in het water en maken het dan onveilig om te drinken. Als u of uw huisdieren uit de slang drinken, investeer dan in een "drinkwaterveilige" slang. Deze zijn over het algemeen gemaakt van polyurethaan en zijn speciaal gebouwd om geen schadelijke chemicaliën uit te logen.

Sterkte - Kijk naar de barstdruk

scheuren in een tuinslang

De sterkte van de tuinslang kan worden gemeten in termen van "barstdruk" (de waterdruk waarbij hij waarschijnlijk zal barsten). Als u een slangmondstuk of een sproeier gebruikt, zoek dan naar een slang met een barstdruk van meer dan 350 psi. Als u een hogedrukreiniger gebruikt, raadpleeg dan uw handleiding voordat u een slang koopt - het kan zijn dat u een nog hogere psi nodig hebt.

Flexibiliteit - Probeer de kniktest

U wilt een tuinslang die flexibel is (voor gemakkelijk opbergen, om de hoek gaan, etc.) maar niet zo flexibel dat hij gemakkelijk knikt. Knikken leidt tot splijten en verkort de levensduur van uw slang. Terwijl alle tuinslangen knikken als ze worden gedraaid (ja, zelfs de "knikvrije" slangen), zijn sommige beter dan andere. Over het algemeen hebben versterkte en rubberen slangen minder kans op knikken dan andere soorten.

Als u een tuinslang koopt, buig hem dan in een U. Als hij knikt, kies dan een andere.

Koppelingen - Zoek naar gegoten messing

tuinslang-koppeling

Tuinslangkoppelingen zijn de eindstukken die aan sproeiers, sproeiers en sproeiers worden bevestigd.

Minder dure slangen hebben vaak kunststofkoppelingen. Vermijd deze - ze zijn vatbaarder voor lekken, scheuren en breuk en kunnen vaak niet goed worden aangedraaid. Ook plastic breekt snel af, vooral als het in de zon ligt.

Metalen koppelingen (meestal messing, hoewel veel verchroomd) zijn gestempeld of gegoten. Gegoten messing is herkenbaar aan het feit dat het dikker is dan plaatwerk en meestal een achthoekige vorm heeft, zodat de koppeling met een moersleutel kan worden gedraaid. Koppelingen van gegoten messing zijn het meest duurzaam en lekvrij. Dunne gestanste metalen koppelingen kunnen moeilijk vast te zetten zijn bij de spiebaan, gemakkelijk te buigen (dus stap er niet op en loop er niet overheen met de grasmaaier of de auto), en gaan na verloop van tijd kapot.

Al het andere is gelijk, een grote achthoekige koppeling is het gemakkelijkst aan te spannen, vooral voor diegenen onder ons met stijve vingers of een lagere grijpkracht.

Hoewel veel slangen worden geleverd met een sluitring die in de koppeling wordt gestoken, zijn dit vaak dunne kunststof sluitringen die snel kapot gaan. Wij raden u altijd aan een hoogwaardige rubberen ring (zoals deze van Gilmour) te gebruiken bij het aansluitpunt tussen de slangaansluiting en het aansluitstuk of de sproeier. Dit helpt lekken te voorkomen.

Zoek naar een kraag. Kwaliteitsslangen hebben vaak een plastic of rubberen "kraag" die misschien wel vier tot zes centimeter boven de slang uitsteekt vanaf één koppeling. Dit vermindert de kans op een knik of splitsing in de buurt van het aansluitstuk, waar ze bijzonder vaak voorkomen.

Soorten tuinslangen

Hieronder vindt u beschrijvingen van de meest voorkomende soorten tuinslangen, samen met onze aanbevelingen. Beweeg de muis over elke productnaam of afbeelding voor de prijsdetails.

Lichtgewicht tuinslangen

Deze slangen zijn over het algemeen gemaakt van vinyl (soms met een versterkend gaas of meerdere lagen), dus kunnen gemakkelijker knikken, hebben vaak plastic fittingen, en hebben de neiging om te komen in dunnere diameters, maar de prijzen zijn in het lagere bereik.

Als u tuiniert met een budget, hem niet vaak zal gebruiken, geen lange slang nodig heeft (meer dan 50 voet), en een lagere waterdruk heeft of geen gebruik maakt van een sproeier of slangmondstuk, dan zal een lichtgewicht slang waarschijnlijk aan uw behoeften voldoen.

Terwijl u lichte slangen online kunt vinden, kunt u het beste een bezoek brengen aan uw lokale huisverzorgingswinkel of tuincentrum. U zult daar ook enkele van de zwaardere slangen vinden, maar veel van deze slangen zijn perfect voor licht gebruik.

Gewone en zware slangen

GARDENA Tuinslang Classic - Ø 19 mm - 20 m

gardena tuinslang classic

De drukbestendige GARDENA Classic slang is vormvast door het gebruik van hoogwaardig weefsel en is vrij van schadelijke weekmakers (ftalaten) en zware metalen, en is natuurlijk UV-bestendig.

Bekijk de prijs

Gardena Comfort HighFlex tuinslang 13 mm (1/2) 30 m

Gardena Comfort HighFlex tuinslang

De nieuwe GARDENA FLEX kwaliteitsslangen met PowerGrip voor de perfecte verbinding tussen de tuinslang en het Original GARDENA System.

Bekijk de prijs

TecTake - Tuinhaspel 20 m

TecTake - Tuinhaspel 20 m

Geen zin meer in moeizaam bewateren en klungelen met de slang? Maak u het werk in de tuin dan eenvoudiger door de functionele haspel van TecTake. Door het comfortabele uittrekken en de vergendelstop hebt u altijd net zo veel slang ter beschikking als u nodig hebt.

Bekijk de prijs

Garden Glory - Tuinslang Goud

Garden Glory - Tuinslang Goud

De luxueuze Garden Glory tuinslang deluxe geeft uw tuin extra waardering en zal stralen als goud in het directe zonlicht. De slang is een stijlvol detail aan de muur, maar is ook erg functioneel.

Bekijk de prijs

Waterslang gewapend 1"- 50 meter

Waterslang gewapend 1- 50 meter

Werkdruk 10 bar bij 20° Celsius, barstdruk 24 bar, 50 meter op een rol.

Bekijk de prijs

Tricoflex Ultraflex slang Ø 12,5 mm 20 meter

Tricoflex Ultraflex slang Ø 12,5 mm 20 meter

Deze Hozelock Tricoflex Ultramax bestaat uit 5 lagen met een gebreide versterking, extra gladde binnenlaag waarmee drukverlies over grotere afstand wordt voorkomen. Deze slang is 15 meter met een diameter van 12,5mm.

Bekijk de prijs

Uitbreidbare tuinslangen

uitbreidbare tuinslang

Je hebt waarschijnlijk advertenties gezien op TV voor deze scrunchie-achtige slangen die tot drie keer hun lengte uitzetten wanneer ze gevuld zijn met water. Ze zijn zeer licht (meestal rond de 1 pond) en komen meestal in felle kleuren. De meeste zijn ½ inch in diameter en hebben voldoende waterdoorstroming vergelijkbaar met een niet-uitbreidbare tuinslang van die diameter, maar niet wat je zou krijgen van een gewone slang.

Hoewel ze wel uitbreiden zoals geadverteerd, hebben expansiebare slangen de neiging om na verloop van tijd te stoppen met goed te krimpen, waardoor u met een slang die moeilijk te spoelen of op te slaan is. Houd er rekening mee dat wanneer u het mondstuk opent nadat de slang is geëxpandeerd, deze (soms drastisch) zal krimpen als de waterdruk in de slang afneemt.

En als u een hoge waterdruk heeft of de volle slang in de zon laat liggen, kunnen expandeerbare slangen scheuren door de dunne (niet-versterkte) en zeer flexibele binnenbuis.

Dit gezegd zijnde, houden veel mensen wel van expandeerbare slangen vanwege het lichte gewicht. Ze kunnen het beste uit de zon worden opgeslagen, voorzichtig worden behandeld (ze hebben meestal scheurgevoelige plastic koppelingen, hoewel sommige van de onderstaande slangen messing koppelingen hebben) en worden gebruikt voor het besproeien van de hand, in plaats van te worden aangesloten op een sproeier- of soakerslang. En wees bereid om uw slang regelmatig te vervangen...

We hebben een reeks expandeerbare slangen getest.

Tuinslang flexibel 30 meter - Sproeier voor tuin

Tuinslang flexibel 30 meter - Sproeier voor tuin

Zeer flexibele, uitbreidende premium tuinslang van professionele kwaliteit met roestvrije messing schroefverbindingen. De multifunctionele spuitkop heeft 10 functies en is bedekt met rubber voor een perfecte grip.

Bekijk de prijs

Extreem Sterke XXL Magic Hose Elastische Flexibele Tuinslang Goriflex

XXL Magic Hose Elastische Flexibele Tuinslang Goriflex

Deze XXL Magic Hose Xtreme van Geeektech is een 30m, extreem sterke, elastische tuinslang met een dubbele latexkern en 3-voudig versterkte polyester buitenzijde. Deze flexibele tuinslang is voorzien van messing aansluit koppelingen.

Bekijk de prijs

Talen Tools tuinslang - groeislang - 5 tot 15 meter

Talen Tools tuinslang - groeislang - 5 tot 15 meter

Deze tuinslangset is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig materiaal. Het kraanstuk kan worden aangesloten aan een buitenkraan met een 3/4” draad. De broespistool heeft negen verschillende waterstraalvormen, van fijne nevel tot en met een krachtige waterstraal.

Bekijk de prijs

EKEO Premium Flexibele tuinslang - 22,5 meter tuinslang

EKEO Premium Flexibele tuinslang - 22,5 meter tuinslang - tuin bewatering - Hoogwaardige kwaliteit - Magic Hose - Tuinslang uitrekbaar - inclusief GRATIS sproeier met 9 standen.

100 % betrouwbare en probleemloze uitrekbare slang van hoogwaardige kwaliteit met een lengte van maximaal 22,5 meter. Dankzij de zeer slijtvaste, UV bestendige buitenlaag van geweven polyestervezel en ultra elastische binnenlaag van natuurlijk rubber wordt scheuren of barsten van de slang voorkomen en kan deze slang probleemloos tot 3 x haar eigen lengte uitzetten en weer krimpen.

Bekijk de prijs

flexibele tuinslang 7,5 - 22,5 m met 7 standen sproeikop

flexibele tuinslang 7,5 - 22,5 m met 7 standen sproeikop

met spuitpistool flexibele tuinslang van latex, slang in 2 lagen
incl aansluitingen en de spuitpistool met 7 functies
lengte 7,5 - 22,5 m
rekt zelf uit en krimp weer in

Bekijk de prijs

ToyBay Blauwe Uitrekbare, flexibele Tuinslang 22,8m met luxe 7 standen sproeikop

ToyBay Blauwe Uitrekbare, flexibele Tuinslang 22,8m met luxe 7 standen sproeikop

Flexibele elastische krimpbare tuinslang ToyBay Expanded Hose. De ideale, uitrekbare tuinslang. Superlicht, eenvoudig in gebruik en geen knikken meer in de tuinslang! Verlengt automatisch en verkort weer supersnel indien minder afstand nodig is. Sluit de tuinslang aan op uw buitenkraan en door de waterdruk begint de slang vanzelf te groeien tot wel 3x zijn originele lengte.

Bekijk de prijs

Drinkwaterveilige slangen

Als u of uw huisdier uit de slang drinkt of als u het gebruikt om een zwembad te vullen dat door kinderen wordt gebruikt, zorg er dan voor dat uw tuinslang geen schadelijke chemicaliën uitloogt.

De meeste tuinslangen zijn gemaakt met materialen zoals weekmakers die de slang flexibel maken maar ook chemicaliën bevatten, zoals BPA, lood en ftalaten, die in het water in de slang terechtkomen. Hoewel deze chemicaliën niet schadelijk zijn voor uw planten, zijn ze wel giftig voor de mens.

Zoek naar slangen met het label "drinkwater veilig" of in ieder geval "loodvrij" - vaak worden ze verkocht voor recreatief gebruik, zoals voor gebruik in boten en campers. Deze slangen zijn gemaakt met niet-toxische, FDA-goedgekeurde binnenkernen die geen schadelijke chemicaliën uitlogen.

En laat het water door de slang lopen tot het koud is, voordat u uw groenten of andere eetwaren water geeft (chemicaliën loogt uit de slang en concentreert zich in het water terwijl het opwarmt in een slang die in de zon is achtergelaten).

Hoogwaardige Tuinslangen

Slangen worden meestal gebruikt voor de irrigatie van de tuin. Deze slangen zijn vaak gemaakt van gerecycled rubber en plastic en hebben poreuze wanden. Als het water wordt aangezet, sijpelt het door duizenden kleine gaatjes in de slang, waardoor het water in of op de omringende grond wegsijpelt.

Zwakke slangen kunnen direct op de grond worden gelegd (bij voorkeur onder een laag mulch), net onder het oppervlak worden begraven, of zelfs 6 of meer centimeter diep worden begraven (dit wordt meestal gedaan in grote groentebedden).

De slangen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes, van ¼-inch (deze zijn meestal onderdeel van een druppelbevloeiingssysteem en kunnen op lengte worden gesneden) tot ¾-inch (dit zijn de grote zwarte slangen die u vaak ziet in tuincentra). De grotere slangen kunnen moeilijk te hanteren zijn omdat ze niet erg flexibel zijn. Gebruik tuinpalen om ze op hun plaats te houden en laat ze een tijdje in de zon liggen om ze te "verzachten" voordat u ze in de tuin legt.

Slangen zijn het beste voor relatief vlakke plaatsen en kortere lengtes (hoewel een ¼-zwakkere slang tot ongeveer 100 voet effectief kan zijn). Als u een grote diameter van de tuinslang gebruikt, hebt u een behoorlijke waterdruk nodig om ervoor te zorgen dat het water over de hele lengte van de slang naar buiten sijpelt.

GARDENA Tuinslang Classic - Ø 19 mm - 20 m

gardena tuinslang classic

De drukbestendige GARDENA Classic slang is vormvast door het gebruik van hoogwaardig weefsel en is vrij van schadelijke weekmakers (ftalaten) en zware metalen, en is natuurlijk UV-bestendig.

Bekijk de prijs

Gardena Comfort HighFlex tuinslang 13 mm (1/2) 30 m

Gardena Comfort HighFlex tuinslang

De nieuwe GARDENA FLEX kwaliteitsslangen met PowerGrip voor de perfecte verbinding tussen de tuinslang en het Original GARDENA System.

Bekijk de prijs

TecTake - Tuinhaspel 20 m

TecTake - Tuinhaspel 20 m

Geen zin meer in moeizaam bewateren en klungelen met de slang? Maak u het werk in de tuin dan eenvoudiger door de functionele haspel van TecTake. Door het comfortabele uittrekken en de vergendelstop hebt u altijd net zo veel slang ter beschikking als u nodig hebt.

Bekijk de prijs

Spiraalvormige Tuinslangen

Een opgerolde slang wordt gevormd tot een strakke spiraal die in elkaar trekt als hij niet wordt gebruikt en die kan worden uitgetrokken voor gebruik (sommige tot een bijna rechte lengte van de slang). Ze komen over het algemeen in kortere lengtes (15-foot en 25-foot lengtes komen het meest voor, hoewel sommige bedrijven langere lengtes maken) en een ½-inch of kleinere diameter (wat resulteert in een lagere watertoevoer en druk in vergelijking met een typische tuinslang).

Door de spoelen hebben deze slangen de neiging om niet over de volle lengte uit te rekken. Een 25-voets slang kan bijvoorbeeld maar 15 tot 20 voet uitsteken, dus houd daar rekening mee bij de aanschaf van een slang.

En opslag kan een beetje lastig zijn; opgerolde slangen kunnen niet worden opgeslagen op een slanghaspel en zullen snel in de war raken als ze in een grote pot of opbergbak worden geplaatst. Er zijn wand- en sta-op-hangers gemaakt voor opgerolde slanghangers, maar ik heb gemerkt dat de spoelen vast komen te zitten op de hanger.

De opgerolde slangen zijn het beste te gebruiken voor het besproeien van de handen en in kleinere ruimtes, zoals een terras of balkon, waar de slang uit de weg kan worden geplast.

Gardena City Gardening slang set 7,5 m 18401-20

Gardena City Gardening slang set 7,5 m 18401-20

De City Gardening spiraalslang heeft een lengte van 7,5 meter en is bijzonder geschikt voor kleine tuinen, balkons en terrassen. Na gebruik keert de slang terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Bekijk de prijs

Spiraalslang met handsproeier - 15 meter

Spiraalslang met handsproeier - 15 meter

Heb je niet veel ruimte in je tuin of op je terras, maar wil je wel altijd water bij de hand hebben voor de planten en bloemen? Dan is deze handsproeier de oplossing.

Bekijk de prijs

Gardena City spiraalslangset 10 m 18424-20

Gardena City spiraalslangset 10 m 18424-20

De Gardena spiraalslangset is de ideale oplossing voor het besproeien van planten op een balkon, patio of kleine tuin. Na gebruik krimpt de tuinslang automatisch tot een minimaal formaat. De tuinslang oprollen is daardoor niet nodig. De bijgevoerde sproeikop ligt prettig in de hand en de hoeveelheid water is traploos instelbaar. Deze Gardena spiraalslang is ideaal voor het bewateren van kleine tuinparadijzen.

Bekijk de prijs

Platte tuinslangen

Platte tuinslangen zijn vergelijkbaar met een brandweerslang; ze zijn rond als ze vol water zitten, maar plat als ze leeg zijn. Ze zijn over het algemeen licht, gemakkelijk op te rollen (ze zijn zelflozend) en nemen minder opslagruimte in beslag dan een conventionele slang, maar kunnen moeilijk worden opgeborgen zonder slanghaspel.

Sommige platte slangen worden verkocht met een slanghaspel, maar voor slangen die dat niet zijn, controleer of ze passen bij uw bestaande haspel (of de haspel die u overweegt te kopen).

Omdat ze zeer flexibel zijn (zodat ze plat kunnen liggen), zijn platte tuinslangen over het algemeen gemaakt van vinyl, zijn ze gemakkelijker te doorboren en te knikken en hebben ze een lagere barstdruk. Ze werken ook niet erg goed als ze om de hoek worden getrokken. Bovendien moet u de hele slang uitrollen voordat u het water inschakelt.

Platte tuinslangen kunnen het beste worden gebruikt als er een probleem is met de opslagruimte en de slang zal in een rechte lijn over een oppervlak worden gebruikt zonder veel haken en ogen. In het algemeen zijn deze niet de beste keuze voor veelvuldig gebruik in de tuin en er zijn geen slangen die wij voor dat doel aanraden.