Een blokhut kopen? Enkele aandachtspunten

De voordelen van een blokhut in de achtertuin

waar opletten als je een blokhut koopt

Een tuinhuisje of een blokhut in de achtertuin neerzetten, is in Nederland al jarenlang en hype. Niet alleen creëer je zo voor jezelf een relaxplekje, ook is een blokhut in de tuin ideaal als opslagplek voor gereedschap, tuinartikelen en bijvoorbeeld fietsen en kinderspeelgoed. Als dit echter alle voordelen van een blokhut zijn, dan is het wel erg karig allemaal en kunt u evengoed voor een schuurtje kiezen, toch? Gelukkig heeft een blokhut of tuinhuisje nog veel meer te bieden! Een blokhut is een echte sfeermaker en eye-catcher in de tuin. Tevens is een blokhut ideaal om bij slecht weer te kunnen schuilen, lekker te barbecueën als het regent, te gebruiken al atelier voor uw schilderkunsten of handig om te benutten als logeerruimte voor wanneer u familie of vrienden op visite krijgt. Ten slotte is een blokhut relatief voordelig en kunt u deze eenvoudig zelf plaatsen of goedkoop laten plaatsen en in onderhoud zoals het verven er van relatief eenvoudig en goedkoop. Maar waar moet u eigenlijk goed op letten als u een blokhut gaat kopen? Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten die u niet mag vergeten!

Het verschil tussen blokhutten en tuinhuisjes

U dient zich te realiseren dat er verschil bestaat tussen een blokhut, tuinhuisje of poolhouse. O is een blokhut anders opgebouwd dan een tuinhuis, namelijk via balken die via tanden en groeven in elkaar grijpen. Hierdoor steken er aan de buitenkant blaken uit, wat de hut een idyllisch karakter geeft. Bij een tuinhuisje is er daarentegen sprake van een strak hoekprofiel. Daarnaast is het voordeel van een blokhut het feit dat deze niet per definitie een betonnen ondervloer nodig hebben. Ze worden geleverd als bouwpakketten die u direct kunt 'opzetten'.

Kies alleen voor het beste en meest geschikte hout

Het beste hout voor blokhutten is afkomstig uit koude gebieden, zoals Scandinavië. Het massieve hout uit deze regio is namelijk het best bestand tegen uiteenlopende weersinvloeden, omdat dit type bomen langzaam gegroeid is en gewend is aan extreem weer. Koop dus een blokhut met dit type hout, dan weet u zeker dat u een hut koopt die weinig onderhoud nodig heeft!

Veel soorten en maten blokhutten: de keuze is eindeloos

Tegenwoordig zijn er uiteenlopende soorten en maten blokhutten verkrijgbaar, met elk hun eigen bijzonderheden en specificaties. Denk bijvoorbeeld aan grote blokhutten met meerdere ruimtes, of aan blokhutten die goed geïsoleerd zijn. Geïsoleerde blokhutten hebben als voordeel dat ze goed warm gehouden kunnen worden en in elk seizoen bruikbaar zijn als hobby- of opslagruimte.