Een pergola als carport: hoe pak je dat aan?

Een pergola als carport

Zelf een pergola als carport plaatsen

Een pergola is een open overkapping of open bouwsel gemaakt van steen, hout of metaal, waar klimplanten tegenaan geplaatst kunnen worden. Meestal wordt de pergola in de tuin geplaatst, vaak tegen de zijgevel van een huis aan. Op die manier kan er een bloempracht én schaduw in de tuin gecreëerd worden. Een pergola zorgt daarnaast voor veel sfeer en kan multifunctioneel gebruikt worden. Als de bovenkant van de pergola deels dicht wordt gemaakt bijvoorbeeld om onder te schuilen bij regen, of om te kunnen barbecueën bij slecht weer. Ook kun je een pergola gebruiken als een soort gezellig prieeltje in de achtertuin, om een bijzonder terras mee te creëren. Ten slotte is een pergola ook heel praktisch in te richten als carport, als een 'slaapplek voor jouw auto'. Een pergola als carport gebruiken heeft diverse voordelen.

Voordelen van een pergola als carport

De laatstgenoemde mogelijkheid om een pergola te gebruiken, als carport, heeft enkele interessante voordelen. De meerwaarde van een pergola als carport is:

  • Relatief voordelig en betaalbaar vergeleken met een reguliere garagebox of een zelfgebouwde compleet dichte carport.
  • Wie zijn carport van padoek als pergola inricht, creëert een natuurlijke sfeer. Een pergola met bloemen oogt veel natuurlijker dan een egaal stenen garage!
  • Een pergola als carport is eenvoudig zelf te monteren. Wie een goede pergola aanschaft, heeft deze snel in elkaar gezet en kan er meteen van genieten.
  • Wie een pergola koopt om als garageplek te benutten, kiest voor multifunctionaliteit. De pergola dient als versiering, maar is ook lekker praktisch. Zo houdt een pergola die aan de bovenkant dicht wordt gemaakt de auto een stuk droger en gaat dus roestvorming tegen.
  • Een voordeel van een pergola boven een garage van steen of een dichtgemaakte carport is dat er bij een pergola carport geen bouwvergunning is vereist. Wel geldt hierbij dat de pergola dan kleiner dan 40 m2 dient te zijn, deze tegen het huid moet worden aangebouwd én dat de bouw gemeld wordt bij de gemeente (dat laatste is een verplichting!).
  • Een pergola die benut wordt als carport creëert visueel ruimte. Niet alleen kun je vanuit huis goed door de pergola heen kijken - bij een dichte garage is dat onmogelijk -, ook oogt een pergola als garage frisser, opener en luchtiger.
  • Je bent als particulier vrij in de materiaalkeuze van de pergola. Deze kan van steen zijn, maar ook van hout of aluminium. Je kiest zelf het materiaal en dus hoeveel onderhoudstijd je kwijt wilt zijn aan jouw pergola-garage.

Kies ook voor een pergola als carport

Een pergola als garage is dus een slimme keuze: voordelig, snel, open, fleurig, fris en praktisch handig zijn de belangrijkste kernwoorden die het nut van een pergola als carport beschrijven. Kies ook voor een pergola om jouw auto in te tallen. Er zijn op dit gebied tal van mogelijkheden qua materialen, formaten en vormgeving!