Gras: welke kosten moeten worden berekend?

Als u het zich niet kunt veroorloven om enkele maanden te wachten tot het nieuw aangelegde gazon beloopbaar is, kunt u ook kiezen voor een geschikt kant-en-klaar gazon. Dit is natuurlijk ook een kwestie van kosten. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert welke kosten en bijkomende kosten men moet rekenen voor kant-en-klare grasmatten - en door hoeveel duurder het is dan een klassieke gazoninstallatie.

grasmat kosten

Vraag: Wat kost het gras?

Kostencontrole-expert: Dat hangt in de eerste plaats af van het type grasmat dat u wilt gebruiken. Er zijn verschillende kwaliteiten kant-en-klare grasmatten, die altijd opgerold worden, afhankelijk van de belasting die het gazon later zal moeten doorstaan.

  • Lees ook - Kunstgras: Welke kosten moeten worden berekend?
  • Lees ook - Turf - Welke kosten moeten worden berekend?
  • Lees ook - Verwijdering van groenafval: welke kosten moeten worden berekend?

De prijzen voor zeer eenvoudige (en minder veerkrachtige) gazontypen variëren van ongeveer 2,50 EUR per m² tot 3 EUR per m². Men moet echter niet te veel verwachten van zo'n gazon.

Goede kwaliteiten zijn meestal beschikbaar vanaf ongeveer 5 EUR per m², en afhankelijk van de kwaliteit van het gazon kunnen de prijzen dan oplopen tot 10 EUR per m² of zelfs 15 EUR per m² voor speciale gazons.

De prijzen voor zeer eenvoudige (en minder veerkrachtige) gazontypen variëren van ongeveer 2,50 EUR per m² tot 3 EUR per m². Men moet echter niet te veel verwachten van zo'n gazon.

Goede kwaliteiten zijn meestal beschikbaar vanaf ongeveer 5 EUR per m², en afhankelijk van de kwaliteit van het gazon kunnen de prijzen dan oplopen tot 10 EUR per m² of zelfs 15 EUR per m² voor speciale gazons.

Transportkosten

Naast de kosten van het gazon zelf, zult u in de meeste gevallen ook de transportkosten voor de levering van het gazon moeten berekenen.

Voor de meeste gazonleveranciers variëren deze kosten van 1 EUR per m² tot 2 EUR per m², maar afhankelijk van de leverancier en de transportafstand kan dit hoger zijn.

Meststof- en onderhoudskosten

Om de grasmat goed te laten groeien, heeft het ook een goed niveau van onderhoud nodig. Ook de benodigde meststoffen en gazonverzorgingsmaterialen zijn niet onaanzienlijk - u moet zeker rekening houden met ongeveer 1 EUR per m² tot 1,50 EUR per m² voor vers aangelegd gazon achteraf.

Leggen door een specialist

grasmat laten leggen
De installatie door een specialist is meestal duur.

Als u zich al het werk voor het vergroenen van uw gazon wilt besparen en gewoon snel een beloopbaar gazon wilt hebben, kunt u de aanleg van het gazon ook volledig door een professional laten doen.

U mag dan echter aanzienlijke kosten verwachten - naast de gazonkosten zelf zijn er ook installatie- en onderhoudskosten van tussen de 15 EUR per m² en 25 EUR per m².

Een perceel van 500 m² zou dan al kosten veroorzaken voor de vergroening in de orde van grootte van 10.000 EUR.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een gazon dat snel begaanbaar is en daarom graszoden in veerkrachtige kwaliteit laten leveren. We zorgen zelf voor de aanleg en nazorg van de grasmat, we hebben de grondbewerking al uitgevoerd. Het te vergroenen gebied is 300 m².

WerkPrijs
Turfkosten, gespecialiseerde aanbieder1.900 EUR
Leveringskosten voor de grasmat450 EUR
Speciale meststoffen320 EUR
Totale kosten dus2.670 EUR
dit komt overeen met vierkante meter kosten van8,90 EUR pro m²

De hier vermelde kosten hebben betrekking op een bepaald type gazon en de prijzen van een bepaalde leverancier. Afhankelijk van de leveringsbron kunnen de kosten ook variëren.

Vraag: Wat bepaalt de prijs voor kant-en-klare grasmatten?

Kostencontrole expert: Het hangt ervan af:

  • de leveringsbron van de grasmat
  • de geselecteerde gazonkwaliteit
  • de door de leverancier gevraagde transportkosten
  • de omvang van de eigen bijdrage aan de installatie (van volledige zelfinstallatie tot volledige installatie door de leverancier)

Vraag: Wat zou een gewoon gazonzaaizaad kosten in vergelijking?

gazon zelf inzaaien
Het gazon zelf inzaaien is altijd goedkoper.

Kostencontrole expert: Als u normaal gesproken uw eigen gazon inzaait, moet u meestal 2 tot 3 maanden wachten tot het gazon echt beloopbaar is. Dit is echter altijd een beetje afhankelijk van het type gazon dat wordt ingezaaid en het tijdstip van inzaaien.

De kosten zijn dan natuurlijk veel lager. Zelfs in zeer goede kwaliteit kost het zaadmateriaal nauwelijks meer dan 0,50 EUR per m² tot 1 EUR per m², plus meststofkosten van nog eens 0,50 EUR per m².