Hoe een houten schutting plaatsen

Hoe een houten schutting plaatsen

Afhankelijk van het type houten schutting, is het voor iedereen mogelijk om zelf een schutting te plaatsen. Het vergt handigheid en inzicht. Een schutting laten plaatsen door een vakman levert een mooi resultaat op, bijvoorbeeld door gebruik van de beste houtsoorten en de inzet van ervaring. Maar u kunt ook zelf een schutting plaatsen.

Hoe plaatst u een houten schutting?

Een schutting moet stabiel staan en bestand zijn tegen windstoten en storm. Daarom moet een schutting goed vastgezet worden met palen die degelijk en vast in de grond staan. Soms is het storten van een fundament nodig, vaak kunt u een schutting plaatsen door gebruik te maken van hardhouten palen die in beton geplaatst worden. Gebruik van snelbeton is vrij gemakkelijk om palen stabiel in de grond te plaatsen.

Hoeveel palen heeft u nodig?

Om de 70 centimeter moet een hardhouten paal staan voor optimale stabiliteit, en op alle hoeken. Plaats palen in gaten in de grond op de plaatsen waar deze geplaatst moeten worden. Gebruikt u snelbeton dan kunt u dit in het gat aanmaken en de paal erin vastzetten. Vasthouden tot het beton uitgehard is. Een schutting plaatsen kan men het beste met twee personen doen.

Schermen of planken?

Bepaal vooraf wat uw wensen zijn. Bekijk verschillende houtsoorten voor schuttingen en terrassen online. Welke houtsoort gaat u kiezen? Kiest u in het geval van planken hardhout of voor een andere houtsoort? Voorkom inbraak door van schuttingplanken een soort ladder te vormen. Mogelijk zijn verticale planken voor uw schutting beter dan horizontale. Vraag eventueel advies aan een expert bij twijfel. Maak wel eerst een afweging wat betreft de kwaliteit van het hout. Er zijn veel planken en schermen te koop om schuttingen te bouwen. Heel erg veel van deze materialen zijn slecht van kwaliteit en moeten na een paar jaar vervangen worden. Kiest u voor duurzaam hout dan weet u dat uw schutting tientallen jaren zal meegaan.

Hoe plaats u een houten schutting?

Zet met uitzet touw een strakke lijn uit. Plaats eerst de hoekpaal en zet deze perfect recht. Afhankelijk van de grond kunt u bepalen om te plaatsen met of zonder snelbeton. Gebruik een gatenboor voor het graven van strakke gaten voor de palen. Teken de stang van de grondboor af met viltstift hoe diep u boren wilt voor elke paal. Uw palen zijn ongeveer 300 centimeter, en 100 centimeter diep plaatsen is aanbevolen. U kunt de grondboor ook aftekenen met plakband op die boordiepte. Met de grondboor recht omlaag boren is trouwens ook nog een kunst. Dat gaat gemakkelijk scheef. Wissel daarom regelmatig van plaats, zodat het gat zo recht mogelijk naar beneden loopt.

Gebruik van een stootijzer en waterpas

Ondergronds kan het voorkomen dat u op een steen stuit. Met een stootijzer slaat u die gemakkelijk kapot of opzij. Maakt u een schutting met horizontale planken, teken de planken dan met potlood precies af op de eerste paal voordat deze de grond in gaat. Met hoeklatten wordt het makkelijker om de planken vast te schroeven op hoeken. Gebruik een waterpas om te controleren of de planken recht op de palen geplaatst zijn.