Houten terras: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De prijs van een houten terras is gemiddeld €110/m², met een bereik tussen €80 en €190/m² inclusief plaatsing. De prijs van een grenen terras varieert bijvoorbeeld van €80 tot €140/m², terwijl die van een massaranduba terras varieert van €115 tot €190/m².

HoutsoortenGemiddelde prijs per m² (met installatie)
Pine€80 tot €140
Spar€85 tot €140
Douglasspar€95 tot €140
Cumaru€110 tot €180
Massaranduba€115 tot €190
Hevea€115 tot €210
Padouk€135 tot €185
Teck€160 tot €240
houten terras kosten

De houtsoort en de oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je houten terrasproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

 • Stijl en formaat van de planken.
 • Dikte.
 • Houtkwaliteit.
 • Installatiemethode.
 • Voorbereiding van de vloer.

Kiezen voor een houten terras betekent kiezen voor esthetiek, comfort en gezelligheid. Omdat terrassen authentieke buitenleefkamers zijn geworden, wordt de bekleding ervan als uiterst belangrijk beschouwd. Zelfs buiten is hout een edele bekleding die heel goed samengaat met een zwembad, een buitenkeuken of een loungeruimte.

Gratis offerte voor houten terras

Prijs van een houten terras per houtsoort

Houten terrassen zijn tegenwoordig helemaal in, nu huiseigenaren teruggrijpen naar natuurlijke, ecologische en recycleerbare producten. In feite is ongeveer 25% van alle terrassen gemaakt van hout.

Als je de prijs van je terras wilt schatten, moet je waarschijnlijk overwegen om een houten terras (klasse 3 of 4) in je project op te nemen, aangezien dit de populairste oplossing is.

Prijs van een grenen terras

Als je een beperkt budget hebt, varieert de prijs van een grenen terras van €80 tot €140/m², inclusief plaatsing. Exclusief arbeidskosten variëren de kosten van je grenen terras van €20 tot €50/m².

Grenen is een zeer betaalbare houtsoort, die meestal wordt gebruikt voor binnenschrijnwerk. Het kan worden gebruikt voor terrassen als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen en het hout zorgvuldig wordt onderhouden.

Grenen is een zachte houtsoort die niet goed verweert. Grenen heeft over het algemeen een groot aantal kleine knoesten en een honingkleur die groen of bruin wordt na een autoclaafbehandeling. Deze behandeling is essentieel als grenen buiten wordt gebruikt, anders gaat het te snel rotten.

De voordelen van grenen zijn

 • Een zeer lage aankoopprijs.
 • Een goed gevulde markt.
 • Zeer gemakkelijk om mee te werken.

Prijs van een Douglas terras

Tot overmaat van ramp is Douglas erg betaalbaar, dus de prijs van een houten terras van dit type kan variëren van €95 tot €140/m², inclusief plaatsing. De kosten voor de levering van de planken liggen tussen €35 en €50/m².

Douglas is de andere zachthoutsoort op deze lijst, en zonder twijfel de duurzaamste. Douglashout is een populaire naaldhoutsoort omdat het zeer slijtvast, gemakkelijk te bewerken en bijzonder aantrekkelijk is. Daarom wordt douglasspar gebruikt voor gevelbekleding, vloeren en de bouw.

Deze van oorsprong Noord-Amerikaanse boom wordt sinds de jaren 1960 in Frankrijk gekweekt (vooral in het Centraal Massief en de Vogezen). Je kunt dus een 100% materiaal van hoge kwaliteit kopen tegen een betaalbare prijs en je kunt er zeker van zijn dat er geen exotische bossen zijn bedreigd door de installatie van je houten terras.

Hoewel douglasspar een kernhout heeft dat van nature bestand is tegen insecten en schimmels, is het raadzaam om de terrasplanken regelmatig te behandelen.

Prijs van een terras van cumaru

De prijs van een houten terras in cumaru kan variëren van €110 tot €180/m². Als je geen beroep wilt doen op een vakman, variëren de kosten van een camaru-terras van €50 tot €90/m².

Cumaru is een houtsoort uit Zuid- en Centraal-Amerika. Bruin van kleur met roodachtige accenten, cumaru heeft een uitstekende weerbestendigheid: klasse 4 vóór behandeling. Dit maakt het een ideale houtsoort voor terrassen, vooral omdat het op geen enkele manier wordt overgeëxploiteerd.

Recentelijk is cumaru in de plaats gekomen van ipe, waarvan de illegale exploitatie explosief is toegenomen, omdat het zo vergelijkbaar is qua uiterlijk en structuur.

Prijs van een houten terras in massaranduba

De prijs van een houten terras in massaranduba varieert tussen €115 en €190/m². De aankoopprijs van een massaranduba terras varieert van €55 tot €100/m², plus installatiekosten.

Massaranduba komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Brazilië) en bestaat uit verschillende bomen van dezelfde soort die ook latex produceren.

Dit hout, waarvan de exploitatie nog geen officieel probleem is, wordt gebruikt voor terrassen. Zoals veel exotische houtsoorten is het zeer weerbestendig en bijzonder sterk. Natuurlijk heeft het weerstandsklasse 5: permanent contact met de grond of zout water.

Als je huis aan zee staat, kan het gerechtvaardigd zijn om massaranduba te gebruiken.

Prijzen van houten terrasplanken: sparren, teak en andere exotische soorten

 • Vuren: een zachthoutsoort die het voordeel heeft dat er minder knoesten in zitten dan in grenen. Je moet dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als voor grenen: zorg ervoor dat het hout geautoclaveerd is en voer elk jaar een nauwgezet onderhoud uit. De prijs van een houten terras met vuren planken varieert van €85 tot €140/m² all inclusive, of van €25 tot €50/m² exclusief installatie.
 • Padoek: Padoek is een Afrikaanse boom waarvan de roodbruine kleur geleidelijk overgaat in donkerbruin. Padoek is erg gegeerd voor terrasplanken omdat het goed bestand is tegen vocht, zelfs zonder behandeling (klasse 4). De prijs van een houten terras met padouk terrasplanken varieert van €135 tot €185/m², inclusief plaatsing, en van € 75 tot € 95/m² exclusief plaatsing.
 • Hevea: een Zuid-Amerikaanse boom die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van latex. Hevea is van nature klasse 4 en kan worden gebruikt om gemakkelijk te onderhouden terrasplanken in verschillende kleuren te maken, omdat het zeer goed kleur opneemt. De kosten van een Hevea houten terras variëren over het algemeen van €115 tot €210/m² inclusief arbeid, en van €55 tot €120/m² exclusief plaatsing.
 • Teak: het hout bij uitstek voor bootdekken, en met reden: het is ongetwijfeld het meest bestand tegen de elementen (klasse 5). Teak is een luxe houtsoort waarvan de teelt nu sterk gereguleerd is, omdat de natuurlijke bossen waar het vroeger groeide, verdwenen zijn. De prijs van een terras met teakplanken varieert van €160 tot €240/m², of van €100 tot €150/m² exclusief installatie.

Prijs van een composiet terras

Hout en composiethout worden vaak met elkaar verward, maar het zijn twee heel verschillende materialen. Een terras in composiet kan wettelijk gezien niet worden verkocht als een terras in hout.

Composiet is een synthetische houtsoort met het grote voordeel dat het onderhoudsvrij is, wat zijn populariteit verklaart voor buitenstructuren zoals terrassen en gevelbekleding.

Als je een schatting wilt maken van de kosten van een composiet terras, hebben we een prijsgids voor dit materiaal samengesteld.

Prijs van houten terrassen per m² afhankelijk van de ondergrond

Vorm van terrasplankenGemiddelde prijs per m² (met plaatsing)Gemiddelde prijs per m² (exclusief plaatsing)
Latten€80 tot €190€20 tot €100
Slabs€90 tot €205€30 tot €115

Het terras van een houten terras kan worden gemaakt van 2 soorten materiaal: planken of platen. De keuze wordt meestal gemaakt om zowel esthetische als technische redenen.

Prijs van een houten terras met natuurlijke planken

De prijs van een houten terras met planken varieert van €80 tot €190/m², afhankelijk van de gewenste soort. Exclusief arbeidsloon varieert de prijs van een houten terras van €20 tot €100/m².

De overgrote meerderheid van houten terrassen heeft vlonders. Dit zijn gewoon planken, glad of met structuur, met gestandaardiseerde afmetingen.

De typische lengte is 2m40, de breedte 12 tot 14,5cm en de dikte 20 tot 22mm.

Je kunt echter ook andere afmetingen vinden, afhankelijk van de houtsoort en de fabrikant. De planken worden vastgeschroefd op balken, die vervolgens aan de vloer worden bevestigd.

Prijs van een massieve houten terrasplank

De kosten van een houten terrasplank kunnen variëren van €90 tot €205/m², alles inclusief. Exclusief het werk van de vakman variëren de kosten van een vlonder van €30 tot €115/m².

Het zeldzamere vierkante formaat bestaat uit kleine plankjes die in mozaïekstijl zijn gerangschikt. De afmetingen zijn meestal 1 m, 50 cm en 30 cm.

De tegels worden meestal op speciaal ontworpen plastic blokken gelegd. Deze kunnen geplaatst worden op een betonnen plaat of op zand of grind (goed aangestampt).

Voorbeelden van prijzen voor houten terrasplanken: Werkelijke prijzen

Hier zijn een paar voorbeelden van prijzen uit de catalogi van verschillende Franse leveranciers, om je een idee te geven van de kosten van het leggen en installeren van je houten terras.

 • 2.150€: Dit is de prijs van een grenen terras van 25m² in natuurlijke kleur.
 • 2.650€: Dit zijn de kosten van een 18m² terras van camaru-hout.
 • 6.450€: Dit is de prijs van een terras van 55m² geolied Frans Douglas hout in wijnbruin.
 • 1.350€: De prijs van een houten terras van 12m² met Douglas tegels.

Een houten terras plaatsen: Arbeidskosten

Installatietechnieken

Installatie op beton

De meeste mensen die een houten terras laten plaatsen, hebben al een betonnen vloer. Dit is ideaal voor houten terrassen, want door een goed gedroogde betonplaat is er geen beweging meer en wordt de levensduur van het terras geoptimaliseerd. Op de plaat plaatst de schrijnwerker of installateur balken waarop de planken worden vastgeschroefd. De tussenruimtes tussen de balken zijn 40 tot 60 cm, afhankelijk van hun dikte. Er moet enkel nog een beschermend product zoals een verzadiger worden aangebracht.

Installatie op draagbalken

Als je geen betonplaat wilt leggen, kun je kiezen voor een bed van zand waarop plastic blokken worden geplaatst om de draagbalken of terrasplaten te ondersteunen. Het gebied moet worden gestript en bedekt met geotextiel. Het zand of grind kan dan worden verspreid en zorgvuldig worden aangestampt. Deze techniek is goedkoper en sneller, maar minder stabiel na verloop van tijd.

In alle gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de afstand tussen de balken geschikt is voor hun doorsnede en dat er voldoende ruimte is (meer dan 20 mm) tussen de vloer en de balken. Het is ook aan te raden om een dubbele draagbalk te maken als twee planken elkaar in de lengte opvolgen, zodat het water goed kan weglopen.

Installatiekosten van een houten terras

De prijs voor het plaatsen van een houten terras varieert van €30 tot €60/m² voor vastgeschroefde plaatsing op draagbalken en polymeerblokken. De totale kostprijs voor het plaatsen van een houten terras gemaakt van camaru-planken varieert van €110 tot €180/m², terwijl die van een houten terras gemaakt van grenen planken varieert van €90 tot €150/m².

De voorbereiding van het terrein is niet inbegrepen, maar kan een grote uitgave zijn als er grondverzetapparatuur nodig is.

Bijkomende kosten voor het installeren van een houten terras

Voor het plaatsen van een houten terras kan het nodig zijn om aanverwante projecten uit te voeren. Vaak gaat het om het voorbereiden van de grond voor de bouw en om meer geavanceerde afwerkingswerkzaamheden voor meer comfort.

 • Betonplaat: Je terras installeren op een betonplaat is een van de beste manieren om de stabiliteit ervan voor vele decennia te garanderen. Beton is ook een geschikt oppervlak voor betegeling als je van stijl wilt veranderen.
 • Gazon: Je houten terras wordt idealiter verlengd met een mooi gazon. Idealiter wordt het gazon ingezaaid nadat het terras is aangelegd, om het gras niet te beschadigen.
 • Balustrade: Als je terras verhoogd wordt, al is het maar één meter, is het aan te raden om een balustrade te installeren. Dit element, dat de veiligheid van iedereen in huis garandeert, kan worden omgevormd tot een esthetisch element op zich.
 • Verlichting: Een modern terras moet goed verlicht zijn, met direct, efficiënt licht en zacht, sfeervol licht. Neem de tijd om een elektrisch circuit onder het terras te integreren, voor lichtpunten of gewoon voor comfortdozen.
 • Houten pergola: Je kunt de prijs van een houten pergola toevoegen aan je offerte voor houten terrassen om een kant-en-klare oplossing te krijgen die je alleen nog maar hoeft in te richten en te gebruiken.
 • Houten omheining: Als je houten terras de hele breedte van je tuin beslaat, overweeg dan de prijs van een houten omheining. Dit geeft je volledige privacy en bespaart je de moeite om je terras helemaal opnieuw te bouwen.

Onderhoud van terrasplanken

Het enige nadeel van een houten terras is dat onderhoud essentieel is om te voorkomen dat de planken snel achteruitgaan. Dit onderhoud, dat idealiter een keer per jaar wordt uitgevoerd, is niet optioneel en je moet het zelf doen, of het overlaten aan een professional, anders loop je het risico dat je terras verpest wordt.

 • Schoonmaken: voer deze handeling net voor of net na de zomer uit. Het doel van schoonmaken is het verwijderen van mos, schimmel en parasieten die zich mogelijk in de planken van je houten terras bevinden. Als je planken bedekt zijn met vettige vlekken, kunnen ze worden verzacht met Terre de Sommière, dat moet worden gebruikt voordat je een reinigingsproduct aanbrengt.
 • Ontvetten: Hout wordt van nature grijs door houtrotschimmels, die op geen enkele manier schadelijk zijn voor de structurele gezondheid van het terras. Dit louter lelijke ongemak kan worden verlicht met een ontvettend product dat jaarlijks kan worden aangebracht.
 • Beschermend product: Na het reinigen, wanneer je tevreden bent met de esthetiek van de planken, moet je een beschermend product aanbrengen, zoals een saturator, olie of iets gelijkaardigs.

Vraag: Wat kost de aanleg van een houten terras en welke kostenposten moeten in aanmerking worden genomen?

Kostencontrole expert: In de meeste gevallen zult u voor een houten terras kosten in de orde van grootte van 80 EUR per m² tot 150 EUR per m² op zich moeten nemen. Voor zeer hoogwaardige houtsoorten kan dit nog hoger zijn, en als u uw eigen terras bouwt, is het vaak iets goedkoper.

 • Lees ook - Houten terras: welke kosten moet men berekenen?
 • Lees ook - Houten terras: de kosten van de bouw door de ambachtsman
 • Lees ook - houten terras aanleggen
groot houten terras
Hoe groter het terras, hoe hoger de kosten.

Kostenposten waarmee rekening moet worden gehouden zijn

 • de kosten van een bouwvergunning, indien van toepassing (niet in alle gevallen)
 • de kosten van de onderbouw en de fundering
 • de kosten van het dek

Afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de individuele constructie kunnen er enorme prijsverschillen zijn.

Allereerst een kostenvoorbeeld uit de praktijk.

Gratis offerte voor houten terras

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een houten terras van 20 m² dat aan de zuidkant van ons huis is gebouwd door een expert. De terrasvloer wordt gemaakt van Keruing planken, de onderbouw van lariks. Een groot deel van de benodigde ondergrondversterking zal door ons worden uitgevoerd.

WerkenPrijs
het bestaande substraat voorbereiden door een specialist320 EUR
Materiaal van de toplaag incl. snijden en aanbrengen2.315 EUR
Onderconstructie (materiaal en montage)450 EUR
Totale kosten3.175 EUR
Totale kosten per m²158,75 EUR pro m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het individueel gewenste ontwerp van een terras en de bouw door een specifiek gespecialiseerd bedrijf. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Binnen welke prijsklasse vallen de afzonderlijke kostenposten?

Kostencontrole expert: De deklaag, de onderconstructie en de productie van de ondergrond worden hier berekend.

Dekken

kwaliteit van de terrasvloer
Hoe hoger de kwaliteit van de terrasvloer, hoe hoger de kosten.

In het geval van houten vloeren is de prijs van de betreffende houtsoort sterk afhankelijk van de prijs van het hout. Afhankelijk van de kwaliteit van het hout kunnen er ook aanzienlijke prijsverschillen zijn voor dezelfde soort.

Douglassparrenplanken variëren meestal van 1,50 EUR per strekkende meter tot 3,50 EUR per strekkende meter, grenenhout is vaak nog goedkoper bij 2 EUR per strekkende meter tot 2,50 EUR per strekkende meter.

Hoogwaardige en zeer harde en duurzame tropische houtsoorten zoals Garapa, Ipe, Bangkirai of teakhout liggen daarentegen allemaal in het bereik van ongeveer 8 EUR per strekkende meter tot 18 EUR per strekkende meter, en vaak zelfs hoger voor zeer hoogwaardig of zeldzaam hout.

Ook de afmetingen van de planken (plankdikte en plankbreedte) spelen een rol.

Gratis offerte voor houten terras

Onderbouw

Voor de veelgebruikte substructuren kunnen de kosten van de bundels worden berekend van ongeveer 4 EUR per strekkende meter tot 8 EUR per strekkende meter. De kosten per vierkante meter zijn dan sterk afhankelijk van de keuze van de straalafstand (tussen 45 cm en 90 cm zijn mogelijk). Doorslaggevend zijn de later gewenste draagkracht van het terras en de houtsoort (hardheid) van de balken.

Substraat

Het type ondergrondbevestiging kan verschillend zijn. Meestal wordt een bed van grind gebruikt, waarop betonnen straatstenen dienen als balkensteun. De materiaalkosten liggen dan in de meeste gevallen rond de 15 EUR per m² tot 20 EUR per m².

Bij het gebruik van paallagers of aluminiumprofielen verschillen de totale kosten voor het materiaal uiteindelijk niet veel, meestal komt u altijd uit op vergelijkbare materiaalkosten. Door paallagers is er echter minder werk nodig, wat uiteindelijk de arbeidskosten voor de vakman weer kan doen dalen.

Arbeidskosten

kosten terrasvloer laten leggen
Natuurlijk moet ook rekening worden gehouden met de kosten voor de ambachtsman.

De kosten voor de ambachtsman die het terras bouwt, kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de bouwinspanning, de plaatselijke omstandigheden en de individuele prijsstelling.

In dit geval moet men zeker verschillende aanbiedingen verkrijgen en vergelijken, met de duidelijkst mogelijke materiaalspecificaties.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een houten terras afhankelijk?

Kostencontrole expert: Hier is altijd doorslaggevend:

 • welke grootte het terras moet hebben
 • welke houtsoort gebruikt moet worden voor het dek en de onderconstructie
 • welke constructiemethode wordt gekozen
 • het prijsbeleid van de exporterende ondernemer

FAQ

Hoeveel kost een houten terras per m²?

De prijs van een houten terras varieert van €80 tot €190/m², inclusief plaatsing.

Hoeveel kost een Douglas houten terras?

Een terras van Douglas hout kost tussen €95 en €140/m².

Hoeveel kost een grenen terras?

De kosten van een grenen terras variëren van €80 tot €140/m², alles inclusief.

Hoeveel kost het om een terras te renoveren?

Een terras renoveren kost tussen €20 en €40/m², inclusief het aanbrengen van een hoogwaardig beschermingsproduct.

Welke houtsoort is het goedkoopst voor een terras?

Het goedkoopste hout voor een terras is dennenhout, gevolgd door vurenhout.