Houten vloeren voor terrassen

Houten vloeren voor terrassen

Als terrasvloer wordt steeds vaker voor hout gekozen. Dit is begrijpelijk, want in tegenstelling tot terrastegels is hout een natuurproduct met een warme en natuurlijke uitstraling. Ook is hout gemakkelijk te bewerken zodat je een terrasvloer kunt maken in vrijwel elke vorm. Voor een houten terrasvloer wordt vooral veel voor terrasplanken gekozen, maar ook voor houten terrastegels wordt veel gekozen. Een hout terras kan bestaan uit verschillende houtsoorten. De ene houtsoort is duurzamer dan de andere en weer een andere houtsoort is mooier van kleur. De houtsoort die je voor je houten terrasvloer wilt gebruiken is dan ook afhankelijk van wat je wensen en eisen aan een terrasvloer vloer zijn.

Duurzaamheidsklasse voor hout

De Europese Unie heeft in het kader van duurzaamheid in 2016 de verschillende duurzaamheidsklasses voor hout vastgelegd in een zogenaamde Europese norm. Mensen die hun houten terrasvloer kiezen op basis van duurzaamheid kunnen gemakkelijk zien onder welke duurzaamheidsklasse hun gekozen houtsoort valt. Duurzaamheidsklasse 1 is hout dat erg duurzaamheid en een levensduur van minimaal 25 jaar heeft. Hout met duurzaamheidsklasse 2 gaat 15 tot 25 jaar mee en duurzaamheidsklasse 3 10 tot 15 jaar. Hout wat niet echt duurzaam is vallen onder duurzaamheidsklasse 4 met een levensduur van 5 tot 10 jaar en duurzaamheidsklasse 5 waarbij hout een levensduur van minder dan 5 jaar heeft.

Tropische hardhout

Tropische hardhout

Kies je voor een houten terrasvloer van tropisch hardhout, dan kies je voor een houten vloer met duurzaamheidsklasse 1. Tropische hardhout is ongekend sterk hout, maar wel behoorlijk prijzig. Een voordeel van dit hout is dat het niet onderhouden hoeft te worden en na verloop van tijd verkleurd in een mooi grijze kleur. Tropisch hardhout kan ook gebruikt worden als je een terrasvloer op het water maakt. Een nadeel is dat tropische hardhout niet erg milieuvriendelijk is, omdat veel van dit hout gekapt wordt uit tropische bossen. De levensduur van een terrasvloer van tropische hardhout is minimaal 25 jaar en kan oplopen tot wel 100 jaar.

Europees hout

Europees hout valt onder duurzaamheidsklasse 2 je mag er vanuit gaan dat je terrasvloer tot zeker een levensduur tot 25 jaar heeft. Kies je voor een houten vloer van Europees hout, dan kies je ook voor ecologisch verantwoord hout, vooral als het hout ook nog FSC gekeurd is. Bekende houtsoorten die onder Europees hout vallen zijn de eik en kastanje. Het onderhoud is minimaal en net als tropische hardhout zal dit hout na verloop van jaar een mooie grijze kleur krijgen.

Thermowood

Als je je terrasvloer van Thermowood maakt dan kies je ook voor duurzaamheidsklasse 2 waarbij het hout langer dan 20 jaar mee moet gaan. Dit hout is afkomstig van Scandinavisch dennenhout. Dit hout wordt thermisch behandeld met hitte en stoom, zodat het hout bestand raakt tegen bacteriën en insecten. Scandinavisch dennenhout groeit snel, dus er is genoeg hout verkrijgbaar en dus ecologisch verantwoord.

Houtcomposiet

Houtcomposiet lijkt een beetje op kunststof maar bestaat uit 60% houtvezels en 40% kunststof materiaal. Hierdoor verkrijg je een uitermate duurzame vloer die ook zeker 100 jaar mee kan. Het hout is kleurvast en bestand tegen vocht, splinteren, rotten, kromtrekken en splijten.