Het onderdak, onmisbaar bij het isoleren van een dak!

Wanneer je je dak wilt isoleren, dan wordt er terecht veel aandacht besteed aan het isolatiemateriaal. Vragen als wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn dak, wat zijn de eigenschappen en natuurlijk de prijs, zijn vragen die beantwoord moeten worden. Er wordt vaak minder aandacht geschonken aan het onderdak. Het onderdak is het gedeelte van het dak wat tussen de isolatielaag en de dakbedekking zit. Het is dus van belang om te weten wat voor onderdak je hebt want een onderdak mag de isolatielaag niet beschadigen. Ook moet het onderdak voldoende stevig zijn en bestand tegen vocht en ongedierte. Vocht bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal zijn isolatiewaarde verliest en hierdoor is je dak niet meer voldoende geïsoleerd. Meer weten over het isoleren van je dak ? Kijk snel op www.isolatiewerken-jk.be/dakisolatie/

Uit wat voor materiaal bestaat een onderdak?

Als een dak bedekt wordt met dakbedekking dan wordt de dakbedekking over het onderdak gelegd. Dit houdt in dat het onderdak niet meer bereikbaar is. Isolatiemateriaal wordt dan weer onder het onderdak aangebracht, waardoor het onderdak in het geheel is weggewerkt. Het onderdak moet dus goed zijn. Als er namelijk schade is aan het onderdak, dan zal of de isolatie weggehaald moeten worden of een gedeelte van de dakbedekking.

Het meest gebruikte materiaal voor een onderdak is hout. Hout is stevig en sterk en erg gemakkelijk te bewerken. Ook kan hout flexibel zijn, wat bij sommige dakstructuren handig kan zijn. Wel kleven er enkele risico’s aan hout. Hout is gevoelig voor vocht en ongedierte en schimmels. Het verdiend de aanbeveling om reeds bij het aanbrengen van het onderdak of van de dakbedekking het hout te bewerken met bijvoorbeeld een antischimmelmiddel. Als het hout geen hardhout is, dan moet het vanzelfsprekend zijn om geïmpregneerd hout te gebruiken voor een onderdak. Het hout verkrijgt dan de eigenschappen van duurzaam hardhout.

Ook ijzer wordt wel eens gebruikt als onderdak. Bij het gebruik van een onderdak van ijzer, heb je geen last van enkele nadelen dat hout met zich meebrengt. Hoewel ijzer sterk is kan dit ook een nadeel zijn, want het is minder flexibel. Maar ijzer zal niet aangetast worden door schimmels of parasieten. Wel is het belangrijk dat ijzer niet in aanraking komt met vocht. Het ijzer kan dan gaan roesten en in het ergste geval kan daarna de dakconstructie breken.

De opbouw van een onderdak

Het onderdak vormt meestal ook de dakconstructie waar uiteindelijk de dakpannen of ander dakbedekking over gelegd worden. De opbouw van het onderdak kan bestaan uit:

Onderdak met gordingen

Een onderdak met gordingen wordt het meest gebruikt bij hellende daken. Gordingen zijn stevige houten balken die horizontaal in de draagmuur gemetseld. Vervolgens worden op de gordingen de kepers aangebracht. De kepers zijn de balken die schuin omhoog tot de nok. Isolatie aanbrengen is bij dit onderdak vrij eenvoudig. Het isolatiemateriaal kan eenvoudigweg tussen de kepers geklemd worden.

Onderdak met spanten

Een onderdak met spanten lijkt op een onderdak met gordingen, maar er worden aan de kepers ook horizontale balken gemonteerd, de zogenaamde spanten. Hierdoor kan het dak zelf als dragende constructie gebruikt worden in tegenstelling tot een gordingendak, waar de gordingen de dragen constructie vormen. Het aanbrengen van isolatie onder een spantendak is iets specialistischer werk.