Hoe werkt een robotmaaier of Grasrobots ?

De moderne techniek heeft ook onze tuinen bereikt. Ben je nog gewend om je gazon handmatig te maaien? Dan ben je hopeloos ouderwets bezig. Er bestaat tegenwoordig ook elektrische en op brandstof aangedreven grasmaaiers, waarmee het grasmaaien een stuk gemakkelijker gaat. Maar ook dat begint al ouderwets te worden met de huidige innovaties. Hoe modern je grasmaaier ook is, de daadwerkelijke actie moet nog steeds van jezelf komen. Nog steeds loop je achter je grasmaaier en juist dat is iets wat veel mensen tegenstaat bij het grasmaaien. En gelukkig kan het anders met de robotmaaier.

Wat is een robotmaaier?

Je zult er misschien vast wel van gehoord hebben of een dergelijke maaier hebben zien staan bij de bouwmarkt. Maar is het dan ook een robot die voor jou het gras maait? Kort gezegd: ja. Jij kunt in principe gewoon lekker op het terras blijven zitten en toekijken hoe je grasrobot je gazon maait. Het enigste wat jij moet doen is goed afbakenen waar de robotmaaier moet maaien. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de robotmaaier zomaar even het gras van je buren ook maait. Je programmeert de robot op de dagen en tijdstippen dat hij kan starten en je kunt ook een maaiprogramma instellen. Dit is overigens afhankelijk van het type maairobot je koopt, want bij elke robotmaaier kan dit verschillen.

Het gebied afbakenen

De meest belangrijkste klus is het afbakenen van het gebied wat de robotmaaier moet maaien. Dit doe je met een grensdraad. Deze grensdraad geeft een signaal aan de robotmaaier tot hoever hij mag gaan. De grensdraad is aangesloten op het laadstation. Het laadstation is de basis waar de grasrobot staat en wordt opgeladen. Begin dan ook daar met afbakenen en baken zo het hele terrein af wat gemaaid moet worden. Je moet ook obstakels, zoals vijvers, muren en bloemenperken af. Bomen kun je ook afbakenen, maar de robotmaaier heeft naast sensoren die communiceren met het grensdraad ook botssensoren waarmee hij obstakels kan herkennen en omdraait. De grensdraad kun je gewoon met pinnen in het gras vastzetten, maar het is ook mogelijk om ze tot ongeveer 20 centimeter onder de grond te graven. Dit is vooral handig als je ook regelmatig het gras gaat verticuteren. Nog steeds zal de robot dan het grensdraad kunnen herkennen. Het uiteinde van het grensdraad verbind je ook weer met het laadstation.

Het laadstation

Het laadstation is het ‘thuis’ van de robotmaaier. Het laadstation mag op maximaal 20 meter van een stroombron geplaatst worden. Handig is bijvoorbeeld om het laadstation onder een afdak te plaatsen, zodat het droog blijft, maar de grasrobot wel direct de tuin in kan rijden. Het laadstation is ook de plek waar de grasrobot zichzelf oplaadt. Als hij bezig is met maaien en merkt dat de accu opraakt, zal hij uit zichzelf weer naar het laadstation rijden. Je kunt hem ook instellen dat hij dit niet doet, dan zul je hem uiteindelijk zelf in het laadstation moeten zetten.

Hoe zit het met grasresten?

grasrobots zijn klein en compact. In tegenstelling tot conventionele grasmaaiers heeft hij geen opvangbak om het gras in op te vangen. Houdt dit dan in dat je dus achteraf nog je gras moet opruimen? Nee, want dit is nu net het gemak van een robotmaaier. Wij doen meestal eens in de week het gras en in die week kan het gras bij mooi weer behoorlijk groeien. Je hebt dus veel grasresten. Waarom zou je een robotmaaier maar eens in de week laten maaien? Hij draait zijn hand er niet voor om, om je gazon dagelijks even een beurt te geven. Als je gazon dus dagelijks gemaaid wordt blijft het gras kort en heb je geen grasresten. Alles rondom de grasrobot draait dus om gemak.

Kinderen

Kinderen zullen een grasrobot heel interessant vinden, maar is hij ook gevaarlijk voor kinderen? De maaier heeft een botssensor, dus zelf tegen een kind botsen zullen ze niet doen. Het kan wel zijn dat een kind de grasrobot oppakt. In dat geval zit er een beveiliging op, zodat de messen direct stoppen met draaien. Er zijn merken die extra beveiligd zijn en lawaai gaan maken bij het oppakken.

Hoeveel kost een robotmaaier?

Robotmaaiers zijn nog prijzig. De verwachting is dat ze de komende jaren wel in prijs zullen dalen. Er zijn ook merken die al redelijk goedkope modellen hebben uitgebracht, maar dan moet je nog steeds denken aan prijzen tussen de € 700,- en € 1.000,-. Voor een topmodel betaal toch nog vaak tussen de € 1.200,- en € 1.600,-. Maar je hoeft dan ook zelf nooit meer het gras te maaien.