Wat kost een tuin aanleggen in 2022?

Tuinaanleg kost gemiddeld ongeveer 4.000 euro of tussen de 2.000 en 8.000 euro om een landschapsarchitect een gedetailleerd plan te laten maken voor uw woning. De kosten zullen variëren afhankelijk van de grootte en de locatie van het project. Voor eenvoudigere projecten, is het ook mogelijk om een tot twee uur van on-site mondeling overleg te krijgen voor € 50 tot € 150 per uur. Op de high-end van de schaal, naam ontwerpers en architecten rekenen € 6.000 of meer voor gedetailleerde plannen en tekeningen.

Gratis offerte voor uw tuinaanleg

Het maakt niet uit hoe uw huis er uit ziet, het landschapsontwerp heeft ook invloed op de aantrekkelijkheid van het hele pand. De sleutel tot een mooi en succesvol landschap is een zorgvuldige planning en ontwerp om te zorgen voor een maximale waarde voor de euros die u investeert.

prijzen aanleg tuin berekenen

Uurprijs voor een tuinarchitect Overleg

De uurtarieven variëren van €50 tot €150, waarbij de meesten tussen €50 en €75 per uur in rekening brengen. Aangezien de uurtarieven open zijn, omvatten ze meestal alles, van het eerste overleg tot het ontwerpen van plannen en herzieningen. Het raadplegen van prijzen kan omhoog van €200 per uur zijn, hoewel zij een meer hands on benadering met het beheer ter plaatse van landschapsarchitecten, tuinlieden en boomchirurgen omvatten.

Sommige professionals rekenen per project of gebied.

Per project

De vaste projecttarieven zijn gebaseerd op het aantal uren dat de ontwerper het project berekent. Dit aantal zal variëren met de complexiteit, de locatie en de grootte. Ze omvatten meestal een beperkt aantal planherzieningen en bevatten doorgaans geen tijd die wordt besteed aan het werken met hoveniers.

Tarief per gebied

De tarieven van het gebied lopen rond €2.000 voor één are (43.560 vierkante voet) en zo weinig zoals €350 voor een kwart are. Op sommige gebieden, waar de werfgrootte eenvormig is, kunnen de ontwerpers vlakke tarieven voor voor en achter werven aanrekenen.

De gemiddelde Prijzen van het tuin ontwerpplan

Ontwerpplannen kunnen overal tussen de 300 en 15.000 euro liggen, hoewel de meeste onder de 6.000 euro vallen. Sommige prijs door een percentage van de totale kosten, overal van 5% tot 15% van het totale bouwproject. Plannen zijn inbegrepen in de meeste vaste tarieven. Hoe ontwerpers rekening varieert per regio en markt, hoewel de prijs vaak gelijk is aan de kwaliteit.

Ontwerpers testen de grond op drainage, zuurgraad en voedingsstoffen tijdens een bezoek aan het terrein. Dit type van bodemonderzoek kost tussen de €20 en €100, een kostenpost die vaak is inbegrepen in de advieskosten. Plannen kunnen een week tot een maand duren, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het project. Een ervaren, professionele ontwerper neemt de tijd om niet alleen de lay-out te plannen, maar ook om de beste soorten bomen voor de bodem te bepalen, de beste planten voor het klimaat, de beste variëteit van de vegetatie voor kleur en diepte, dit alles met toekomstige groei in gedachten. De kosten van het testen van de bodem, indien nodig, is over het algemeen inbegrepen in het ontwerpertarief.

offerte tuinaanleg

Gratis offerte voor uw tuinaanleg

Woontuin & Ontwerp Kostenramingen

In veel landschapsontwerpen zijn tuinen opgenomen, alles van milieu- en natuurgebieden tot eetbare en bloementuinen. Aangezien de ontwerpers per uur, per gebied of tegen een vast tarief rekenen, zal het type project niet veel invloed hebben op de prijs.

De complexiteit van het project en de grootte van het betrokken gebied bepalen de kosten meer dan het type project. Het bouwen van een vlindertuin kost ongeveer hetzelfde als elk ander type tuin, inclusief moestuin. Het ontwerp kost ongeveer 0,03 tot 0,10 euro per vierkante meter.

 • Aziatische of Oosterse - Zowel Japanse en Chinese design te gebruiken elementen zoals bamboe, Zen tuinen architectuur en Aziatische bloemen. De meeste van deze ontwerpen zijn voorzien van simplistische en natuurlijke materialen.
 • Eetbare Tuin - Vaak onderdeel van een groter landschapsarchitectuurproject, deze zorgen voor vers voedsel voor culinaire enthousiastelingen. Ze verlagen allebei uw kruidenierswinkelrekening terwijl ze uw tuin verheffen.
 • Wildlife Gardens draaien om het aanmoedigen van de lokale fauna. Het planten van specifieke soorten bloemen en struiken stimuleert insecten- en vogelpopulaties. Vlindertuinen zijn een uitstekend voorbeeld, hoewel bijentuinen steeds populairder worden.
 • Woodland Gardens & Landscaping - Deze omvatten meestal inheemse bodembedekkers, bomen en struiken in uw landschap. Grotere eigendommen die zich al in een bosrijke omgeving bevinden, maken gebruik van dit ontwerp.

Gratis offerte voor uw tuinaanleg

Vergoedingen voor het ontwerpen van kleine tuinen of werven

De kosten van een kleine tuin variëren naar gelang van de grootte, de locatie en de complexiteit. U zult overal uitgeven van 4 tot 18 euro per vierkante meter na de installatie. Ontwerpkosten lopen in de € 0,05 tot € 0,75 per vierkante meter of ongeveer 5% tot 10% van de projectkosten. Complexe stedelijke tuinen hebben de neiging om te draaien op de hogere kant van het spectrum met eenvoudige een in landelijke gebieden zijn de minst dure.

Xeriscaping & Milieutuinen

Xeriscaping, Rain Gardens en Wildlife Gardens bevorderen allemaal de milieuverantwoordelijkheid. Hoewel de planning en de installatie van deze tuinen ongeveer hetzelfde kosten als alle andere, zullen ze u geld besparen in onderhoud en water op de lange termijn.

Deze ontwerpen gebruiken minder water en over het algemeen geen meststoffen, herbiciden of pesticiden. In plaats daarvan zijn ze afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen voor irrigatie en ongediertebestrijding. Ontwerpers maken gebruik van permacultuur-elementen, een vorm van ontwerp die gericht is op een ecologisch evenwichtig landschap.

Xeriscaping is het inrichten van uw ruimte op een manier die de behoefte aan water vermindert of wegneemt. Hoewel dit het beste is voor regio's die geen gemakkelijk toegankelijke of betrouwbare aanvoer van zoet water hebben, wordt het in andere gebieden steeds meer geaccepteerd naarmate de klimaatpatronen verschuiven.

Voordelen van xeriscaping en milieutuinen zijn onder andere:

 • Besparing van water: Voor het grootste deel gaat meer dan 50 procent van het residentiële water naar het landschap en de gazons. Xeriscape kan het gebruik van buitenwater met 50-75 procent verminderen.
 • Verbetert de waarde van het onroerend goed: Een goede xeriscape kan de waarde van het onroerend goed verhogen, waardoor de kosten van de installatie worden gecompenseerd.

Redenen om iemand in te huren

Veel mensen vinden hun eigen planten en andere materialen niet compatibel met elkaar of met de site. Er is ook een risico op het niet nauwkeurig plannen van normale groeipatronen van planten of veranderingen in de loop van de tijd. Het inhuren van een ontwerper bespaart veel geld over het leven of uw landschap. Terwijl freelance ontwerpers u helpen bij de keuze van de plaatsing van een vijver of planten om aan te schaffen, zullen de meeste niet helpen met de installatie. Sommige bedrijven en consultants zullen toezicht houden op de installatie. Een paar bieden zowel de planning als de installatie in eigen beheer aan.

tuin aan leggen

De voordelen van het inhuren van een ontwerper zijn onder andere:

 • Bespaar geld op lange termijn.
 • Vermijd herbeplanting als gevolg van ongeïnformeerde keuzes en plaatsing in de tuin.
 • Verhoog de waarde van uw huis en beteugel de aantrekkingskracht.
 • Uitbreiden van bruikbare leefruimte buitenshuis.

Materialen kopen

De materiaalkosten staan los van de ontwerpkosten. Uw ontwerper zal meestal materialen voorstellen om te gebruiken samen met de planten en andere voorzieningen die u wilt hebben. De meeste van deze suggesties worden besproken in het eerste overleg en tijdens het bezoek aan de site. Als u open bent, zullen ze meer suggesties met de plannen.

Gemeenschappelijke landschapsmaterialen & kosten

 • Verbrijzelde steen €27 tot €64 per ton
 • Grind €40 tot €95 per ton
 • Graszode €0.30 tot €0.80 per vierkante meter
 • Baksteen €10 tot €14 per vierkante meter
 • Bestraters €3 tot €15 per vierkante meter
 • Stone Tiles €8 tot €15 per vierkante meter

Gemeenschappelijke Landschapsarchitectuur Eigenschap Kosten

 • Vijver €1.300-€5.000
 • Hekwerk €1.500-€4.000
 • Zwembad €11.000-€35.000
 • Pergola of Trellis €2.000-€5.000
 • Deck €4.000-€10.000
 • Patio €1.700-€4.700
 • Fontein €1.000-€4.500
 • Prieel €3.500-€10.000
 • Buitenkeuken €3.500-€19.000
hovenier prijzen

Gratis offerte voor uw tuinaanleg

Ontwerpers raden meestal materialen aan die het beste passen bij het ontwerp, uw budget en uw huis. U kunt baksteen- en bestratingsaanbevelingen verwachten voor patio's en loopbruggen en bossen voor pergola's, dekken en plantenbakken. Patio, dek en loopbrug materialen kosten variëren op basis van kwaliteit en kwantiteit. Uw professional heeft een goed gevoel voor hoe de gevarieerde materialen het ontwerp samenhangen, hoewel u altijd kunt vragen naar kosteneffectieve alternatieven.

Ze weten meestal de beste plaatsen om materialen te kopen, maar u zult ze willen vergelijken. Onderzoek uw opties en zorg ervoor dat alleen hoogwaardige materialen beschikbaar zijn voor de juiste prijs. Er zijn veel bedrijven die landschapsmateriaal leveren, en de meeste van hen zullen levering en ideeën voor uw landschap aanbieden. Zoek een groothandelaar die openstaat voor het publiek.

Het inhuren van een Landschapsarchitect t.o.v. Ontwerper

Het kost ongeveer hetzelfde om een architect in te huren als om een ontwerper in te huren. Net als een huisontwerper en een architect, richt de ene zich op look en feel, terwijl de ander bekwaam is in structuur en stabiliteit.

Wat is een tuinarchitect?

Dit is een wettelijk beschermde titel in de meeste staten die een hogeschooldiploma en staatslicentie vereist. Wanneer je een complexe klus nodig hebt die zaken als een keermuur, het sorteren van land of het herstructureren van de grond omvat, moet je een architect bellen. Velen doen ook ontwerpwerk, inclusief het grotere project. Architecten werken zowel aan commerciële als aan complexe woonprojecten.

Hoe verschilt een ontwerper van een architect?

Ontwerpers hebben geen vergunning nodig. Ze hebben meestal een ontwerp-, tuinbouw- of boomkwekerij-achtergrond. Vraag altijd naar een portfolio.

Achtertuinontwerpers

Nogal wat landschapsarchitecten zijn specialisten op het gebied van achtertuinontwerp, meestal rond in de grond gelegen zwembaden, bubbelbaden en buitenkeukens. Deze specialisten werken vaak rechtstreeks samen met de installateurs.

FAQ's

Wat doen ontwerpers?

Ze maken ontwerpen die specifiek zijn voor uw woning. De meesten werken gewoon als een ontwerper , het doen van een site bezoek en het creëren van een landschapsplan voor uw aannemer. Anderen werken als adviseurs die het hele project meer praktijkgericht aanpakken.

Wanneer moet u een landschapsadviseur inhuren?

Landschapsadviseurs dekken het hele proces. Zij zorgen voor alle ontwerp- en installatieplanning, waarbij ze vaak aannemers inhuren en begeleiden.

Moet u een Freelance Consultant of Iemand van een ontwerpbureau inhuren?

Als u op een budget zit, kan een freelance ontwerper de aangewezen weg zijn. Een ontwerpbureau heeft meer oog voor elk project en zorgt voor minder fouten en een uitgebreider plan. Hoewel een bureau meestal duurder is, bieden ze ook uitgebreidere diensten aan.

Gratis offerte voor uw tuinaanleg

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een landschapsarchitect in uw omgeving?

 • Verhoogt de aantrekkingskracht en de waarde van het huis.
 • Ze bevorderen de lokale ecologie en tuinbouw.
 • Ze kennen de beste landschapsarchitecten, kassen en aannemers om mee te werken.

Wat zijn enkele vragen om voor te bereiden op uw ontwerper?

 • Factureert u project, gebied of uur?
 • Hoe lang duurt het proces?
 • Wat is inbegrepen in uw service?
 • Kan ik jullie portfolio zien en met eerdere klanten praten?

Doe-het-zelf T.O.V Het inhuren van een Professionele Ontwerper

Het ontwerpen van uw eigen werf of tuin kost slechts ongeveer €20 tot €200 aan softwareaankopen. Er zijn zelfs een paar gratis online bronnen. Maar, een Doe-het-zelf baan kan uiteindelijk veel meer kosten dan wat een professionele landschapsarchitect in rekening brengt.

Weet u welke planten goed werken en er samen goed uitzien? Welke planten doen het het beste in uw grondsoort en klimaat? Er zijn veel variabelen waar een doe-het-zelver misschien nooit aan denkt, terwijl een kwaliteitsontwerper elke zomer garant staat voor een mooie tuin. Een doe-het-zelf tuin ziet er in het voorjaar misschien wel goed uit, maar hoe goed zal hij het jaar na jaar uithouden? De initiële investering die u besteedt aan het inhuren van een landschapsarchitect betaalt zich na verloop van tijd terug.