Tuinafsluitingen laten plaatsen: soorten en prijzen

Voor wie op zoek is naar een combinatie van privacy, veiligheid en esthetiek in de tuin, zijn tuinafsluitingen een essentiële overweging. Het professioneel laten plaatsen van een tuinafsluiting draagt bij aan een lange levensduur en garandeert een vakkundige installatie. Prijzen variëren sterk, afhankelijk van het gekozen materiaal en de omvang van het project. Ook het overleg met buren en kennis van plaatselijke regelgeving spelen een cruciale rol bij het kiezen van de perfecte tuinafsluiting. Ontdek de verschillende soorten tuinafsluitingen, van draadafsluitingen en houten omheiningen, tot betonnen en kunststof alternatieven, elk met hun eigen unieke voordelen.

tuinafsluitingen

Waarom een tuinafsluiting?

Een tuinafsluiting biedt tal van voordelen:

 • Privacy: Bescherm uw privacy en geniet ongestoord van uw tuin.
 • Veiligheid: Houd ongewenste bezoekers en dieren buiten.
 • Waardevermeerdering: Een mooie tuinafsluiting verhoogt de waarde van uw woning.
 • Esthetiek: Voeg karakter en stijl toe aan uw tuin.
 • Geluidsreductie: Een dichte tuinafsluiting kan helpen om geluidsoverlast te verminderen.

De verschillende soorten tuinafsluitingen

Bij het kiezen van een tuinafsluiting zijn er talloze mogelijkheden, afhankelijk van uw specifieke behoeften en het gewenste aanzicht van uw tuin. Van draadafsluitingen tot natuurlijke omheiningen, elke optie biedt unieke esthetische en functionele voordelen. Laten we enkele van deze opties in meer detail bekijken.

 • Houten schutting: Een klassieke en natuurlijke keuze, verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en stijlen. Hout biedt warmte en privacy, maar vereist regelmatig onderhoud.
 • Betonnen schutting: Duurzaam en onderhoudsarm, maar kan een massieve uitstraling hebben. Betonnen schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen.
 • Draadafsluiting: Betaalbaar en eenvoudig te plaatsen, maar biedt weinig privacy. Draadafsluitingen zijn ideaal voor het afbakenen van grote terreinen.
 • Hagen: Een natuurlijke en levende afsluiting die privacy en beschutting biedt. Hagen vereisen echter regelmatig onderhoud en snoei.
 • Composiet schutting: Duurzaam en onderhoudsarm, combineert de voordelen van hout en kunststof. Composiet schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Draadafsluiting of Draadpanelen

Draadafsluiting

Draadafsluitingen zijn bekend voor hun strakke moderne uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid, wat hen een populaire keuze maakt voor zowel particuliere als commerciële eigendommen.

Houten tuinafsluiting

Houten tuinafsluiting

Houten tuinafsluitingen bieden een natuurlijke en warme uitstraling aan uw tuin. Ze komen in verschillende houtsoorten en stijlen, waardoor ze veelzijdig en aanpasbaar zijn aan uw specifieke esthetische voorkeuren.

Betonnen tuinafsluiting

Betonnen tuinafsluiting

Betonnen afsluitingen zijn een duurzame en stevige keuze. Zij staan bekend om hun lange levensduur en weerstand tegen de ruwste klimatologische omstandigheden.

Kunststof tuinafsluiting

kunststof tuinafsluiting

Kunststof tuinafsluitingen zijn onderhoudsarm en komen in een breed scala aan ontwerpen. Ze kunnen een hedendaagse toets geven aan uw tuin zonder afbreuk te doen aan functionaliteit of privacy.

Heidematten

Heidematten

Heidematten zijn een natuurlijke en milieuvriendelijke keuze. Ze kunnen een rustieke, organische touch aan uw tuin geven en makkelijk geïntegreerd worden in een landschap.

Tuinpoorten

Tuinpoorten

Een tuinpoort toevoegen aan uw tuinafsluiting kan zorgen voor extra beveiliging en privacy, terwijl het ook een esthetisch evenwicht biedt aan het algehele ontwerp van uw tuin.

Steenkorven

Steenkorven

Steenkorven kunnen een industrieel en modern tintje geven aan uw tuinafsluiting, en bieden een hoge duurzaamheid en weinig onderhoud

Weideafsluiting

Weideafsluiting

Voor landelijke eigendommen of grotere percelen zijn weideafsluitingen een praktische en robuuste keuze. Zij zijn gekend voor hun duurzaamheid en eenvoudige installatie.

Lage tuinafsluiting

lage tuinafsluiting

Als u een tuinafsluiting wenst die het mooie uitzicht niet verstoort, is een lage tuinafsluiting de ideale optie. Deze kunnen uw eigendom afbakenen, zonder dat ze opdringerig aanvoelen.

Natuurlijke omheining

Natuurlijke omheining

Natuurlijke omheiningen, gemaakt van hagen of andere planten, groeien mee met uw tuin en creëren een levendige tuinafsluiting die verandert met de seizoenen.

Lamellen tuinafsluiting

lamellen tuinafsluiting

Lamellen tuinafsluitingen combineren een modern design met hoge functionaliteit. Ze bieden privacy en kunnen de esthetiek van uw tuin naar een hoger niveau tillen.

Kastanje afsluitingen

kastanje afsluitingen

Kastanje afsluitingen zijn een natuurlijke en duurzame optie. Ze kunnen een landelijke en organische charme toevoegen aan uw tuinomheining.

Tuinschermen

Tuinschermen

Tuinschermen zijn een veelzijdige oplossing en geven een volledig afgesloten gevoel. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen en designs en kunnen voldoende privacy leveren, zelfs in dichtbevolkte gebieden.

Tuinafsluiting kunststof

tuinafsluiting kunststof

Kunststof tuinafsluitingen zijn een duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief, dat in tal van kleuren en designs verkrijgbaar is, waardoor ze zich naadloos kunnen mengen met de omgeving.

Met al deze opties van tuinafsluitingen, is er zeker een keuze die perfect bij uw tuin past.

De voordelen van professionele plaatsing van tuinafsluitingen

Het plaatsen van een tuinafsluiting kan een uitdagende taak zijn, vooral als je een doe-het-zelver bent. Echter, met de hulp van een tuinafsluiting specialist, wordt deze taak een stuk eenvoudiger en efficiënter. Hier bespreken we de voordelen van het professioneel laten plaatsen van een tuinafsluiting.

Besparingen op lange termijn

Het kopen van een tuinafsluiting is een investering. Hoewel je mogelijk meer betaalt voor de professionele plaatsing, zal dit op de lange termijn tot besparingen leiden. Professioneel geplaatste tuinafsluitingen zijn vaak duurzamer en vereisen minder onderhoud en reparaties. Door te kiezen voor een professionele installatie, kun je jouw tuinomheining vele jaren laten meegaan zonder zorgen over regelmatig onderhoud of vroege vervanging.

Vakkundig advies en efficiënte installatie

Een tuinafsluiting specialist biedt naast hun plaatsingsservice ook vakkundig advies. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste materialen voor jouw omheining, rekening houdend met jouw specifieke omstandigheden en voorkeuren. Ze kunnen je ook adviseren over de beste plaatsingswijze die past bij jouw tuin en de ondergrond. Daarnaast zorgt hun ervaring en expertise voor een snelle en efficiënte installatie, waardoor je zo weinig mogelijk overlast ondervindt.

"Kies voor een professionele plaatsing van tuinafsluitingen voor een duurzame en zorgeloze oplossing voor je tuin."

In conclusie, of je nu op zoek bent naar de juiste tuinafsluiting om jouw tuin af te scheiden, of je wilt gewoon een nieuwe uitstraling geven aan jouw buitenruimte, professionele plaatsing biedt je een efficiënte, kosteneffectieve oplossing die je vrede van geest geeft.

Hoe kies je de juiste tuinafsluiting?

Het selecteren van de juiste tuinafsluiting op maat is een beslissing die rekening houdt met diverse factoren. Begrijpen hoe deze factoren van invloed zijn op je beslissing kan je helpen een omheining te kiezen die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

 1. Persoonlijke voorkeuren: Alle tuineigenaars hebben unieke wensen en behoeften. Sommige mensen willen een tuinomheining die privacy biedt, terwijl anderen meer waarde hechten aan esthetische kenmerken.
 2. Functionaliteit: Denk na over waarom je een tuinafrastering wilt. Is het om huisdieren of kinderen veilig te houden? Om ongewenste bezoekers buiten te houden? Of misschien wil je gewoon een afgebakend gebied om je groenten te planten.
 3. De stijl van je tuin: Sommige tuinomheiningen passen beter bij bepaalde tuinstijlen dan andere. Bijvoorbeeld, sierlijke tuinafsluitingen kunnen uitstekend passen in een formele tuin, terwijl een natuurlijke houten omheining beter zou kunnen werken in een rustieke of cottage-stijl tuin.

Als je maximale privacy wilt, dan is een gesloten schutting of een hoog tuinscherm aan te bevelen. Als je behoefte hebt aan een evenwicht tussen openheid en veiligheid, dan kunnen sierlijke tuinafsluitingen of draadafsluitingen met klimplanten een goede keuze zijn.

Er zijn ook bepaalde praktische overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je tuinafsluiting. Zo zijn de onderhoudsintensiteit en duurzaamheid van het materiaal belangrijke factoren om in overweging te nemen.

Onthoud ook dat je rekening moet houden met de lokale wetgeving met betrekking tot toegestane hoogtes en afstanden tot de erfgrens.

Uiteindelijk gaat het bij het kiezen van een tuinafsluiting op maat om het vinden van het juiste evenwicht tussen functionaliteit, esthetiek, onderhoud, duurzaamheid en naleving van regelgeving.

Kostenoverzicht van verschillende tuinafsluitingen

Heroverwegen van de prijs van een tuinafsluiting? Begrip van de exacte kosten van tuinafsluitingen kan een complex proces zijn, omdat deze variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals materiaal, totale dimensies en onderhoudsvereisten. Laten we de prijs van tuinafsluitingen van naderbij bekijken.

Vergelijking van materiaal en prijzen

Van houten tuinafsluitingen tot betonnen en draadafsluitingen, elk type brengt zijn eigen reeks kosten met zich mee voor installatie, onderhoud en opeenvolgend gebruik. Hieronder is een fundamenteel prijsoverzicht:

Materiaal Kostprijs per lopende meter
Houten tuinafsluiting €30 - €150
Betonnen afsluiting €50 - €200
Draadafsluiting €15 - €60

De hierboven vermelde prijzen dienen alleen ter oriëntatie en kunnen variëren afhankelijk van individuele leveranciers en de complexiteit van de installatie.

Levensduur en onderhoudskosten

De levensduur van een tuinafsluiting is een belangrijke factor die de totale kosten beïnvloedt. Materialen zoals beton en steen zijn duurzamer en hebben minder onderhoud nodig dan hout, waardoor ze op de lange termijn een betere investering kunnen zijn. Terwijl hout en draadafsluitingen, ondanks hun lagere aanvankelijke kosten, mogelijk meer onderhoud nodig hebben en daardoor mogelijk hogere kosten op de lange termijn.

Tuinschermen voor optimale privacy

In het streven naar een eigen stukje paradijs in de buitenlucht, zijn privacy schuttingen een essentiële toevoeging aan veel tuinen. Ze zorgen voor een ongestoorde buitenervaring en vormen een esthetische aanvulling op de stilistische elementen van de tuin.

Eén van de populairste opties voor afsluitingen voor tuinen zijn de tuinschermen. Deze schuttingen bieden een optimale privacy door zichtlijnen volledig te blokkeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen, geschikt voor elke tuinesthetiek. Van duurzaam hout en robuust beton tot moderne composiet en kunststof, de keuze is eindeloos.

Echter, zoals bij elk groot project, hangen de totale kosten van deze privacy tuinafsluiting af van het gekozen materiaal en de vereiste grootte. Daarnaast speelt de levensduur van het materiaal ook een belangrijke rol in de totale kosten van de tuinafsluiting. Duurzame materialen zoals composiet en beton kunnen bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden met minimaal onderhoud, waardoor ze een zekere waarde bieden voor de initiële investering.

Een doordachte keuze van tuinscherm kan de privacy en esthetiek van uw buitenruimte aanzienlijk verbeteren, terwijl het past bij uw persoonlijke stijl en budget.

Het is daarom belangrijk om uw opties zorgvuldig te overwegen en de keuze voor de tuinafsluiting aan te passen aan uw specifieke behoeften en situatie. Van de selectie van het juiste materiaal tot de uiteindelijke installatie, elke stap telt om ervoor te zorgen dat u geniet van een werkelijk particuliere en vredige tuinervaring.

Prijzen en duurzaamheid van houten tuinafsluitingen

Houten tuinafsluitingen, of houten schuttingen, zijn een favoriete keuze bij vele huiseigenaren. Het unieke, natuurlijke karakter van hout brengt een warme uitstraling in de tuin, waardoor het populair is in diverse tuinontwerpen. Deze sectie bevat een diepgaande analyse van de verschillende soorten hout die je kunt kiezen voor je tuinafsluiting, hun respectieve levensduur en de prijs per lopende meter.

Soorten hout en hun levensduur

Wie kiest voor een houten omheining, heeft keuze uit diverse houtsoorten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Veelal wordt er gekozen voor geïmpregneerd hout, hardhout of kastanjehout. Een afsluiting gemaakt van hardhout heeft bijvoorbeeld een zeer lange levensduur, tot wel 75 jaar, en wordt zeer gewaardeerd om zijn hardheid en duurzaamheid. Aan de ander kant, heeft geïmpregneerd hout een kortere levensduur, maar de prijs van deze houtsoort is vaak lager, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor hen met een kleiner budget.

Kostenanalyse per lopende meter

Naast de soort hout, zijn de kosten van een houten tuinafsluiting sterk afhankelijk van de afwerking en de complexiteit van de installatie. Het is dan ook aan te raden om na te gaan wat je budget is en hoeveel je bereid bent te besteden aan het plaatsen en onderhouden van de tuinafsluiting. Neem even de tijd om te onderzoeken welke stijl en afwerking jouw voorkeur geniet, zodat je de totale kosten en de daaruit voortvloeiende tuinafsluiting hout prijs goed kunt inschatten.

Houtsoort Levensduur Prijs (per meter)
Geïmpregneerd hout 15-25 jaar 25-35 euro
Hardhout 25-75 jaar 60-100 euro
Kastanjehout 15-25 jaar 20-40 euro

De praktische en betaalbare draadafsluiting

Met overwegingen zoals betaalbaarheid, duurzaamheid, en gemak in het achterhoofd, staan draadafsluitingen hoog op de lijst van populaire keuzes voor tuinafrastering. Zowel de draadafsluiting prijs als de eenvoud van installatie maken het een aantrekkelijke optie voor vele tuineigenaren.

Wat draadafsluitingen met name onderscheidt is hun vermogen om natuurlijk licht en lucht door te laten, terwijl ze tegelijkertijd functioneren als een adequate grens. Dit unieke kenmerk zorgt voor subtiele scheiding zonder het gevoel van ruimte te beperken.

 • Goedkope tuinafsluiting: Draadafsluitingen zijn doorgaans goedkoper dan andere types tuinafsluiting, zonder in te boeten aan duurzaamheid.
 • Lange levensduur: Draadafsluitingen zijn gemaakt van sterk metaal, wat hen bijzonder duurzaam maakt. Ze zijn bestand tegen de weersomstandigheden en vereisen zeer weinig onderhoud.
 • Veelzijdigheid: Draadafsluitingen kunnen worden aangepast aan de specifieke vereisten van je tuin. Dit omvat de aanpassing van de hoogte en de mogelijkheid om bovenbuizen of betonplaten toe te voegen voor extra stabiliteit.

Op langere termijn kunnen draadafsluitingen zelfs worden versierd met klimplanten, wat bijdraagt aan een natuurlijke en groene uitstraling van de tuin

Als je op zoek bent naar een praktische, betaalbare en duurzame oplossing voor je tuin, is een draadafsluiting zeker een aanrader.

Wetgeving en regelgeving rondom tuinafsluitingen

In dit gedeelte gaan we dieper in op de wetgeving en regelgeving met betrekking tot tuinafsluitingen. Het plaatsen van een tuinafsluiting kan een positieve impact hebben op uw woning en uw kwaliteit van leven, maar er zijn relevante wetten en voorschriften waar u rekening mee moet houden. Aspecten zoals de hoogte van de afsluiting, de afstand tot de erfgrens en zelfs de noodzaak van een vergunning komen onder de purview van de tuinafsluiting wetgeving.

Plaatsingsregels en hoogtebeperkingen

Er zijn specifieke regels die de tuinafsluiting hoogte en plaatsing van de tuinafsluiting in termen van afstanden tot de eigendomsgrenzen reguleren. Onjuist geplaatste tuinafsluitingen kunnen leiden tot juridische geschillen en mogelijke boetes. Daarom is het cruciaal om grondig te zijn en deze regelgeving tuinafsluiting te volgen.

Samenwerking en overleg met buren

Het overleg met buren is een cruciale stap in het proces van tuinafsluiting. Het verkrijgen van hun instemming kan het proces aanzienlijk versoepelen en potentieel leiden tot kostenbesparingen, vooral als de tuinafsluiting op de erfgrens wordt geplaatst. Dit aspect van afsluitingen voor de tuin wetgeving kan de basis vormen voor een positieve en vruchtbare relatie met uw buren.

Wet- en Regelgeving Details
Hoogte van de Tuinafsluiting De maximale toegestane hoogte kan per regio variëren, maar over het algemeen is het een maximum van 2 meter voor gesloten afsluitingen.
Afstand tot de Erfgrens De afsluiting moet over het algemeen een minimumafstand van 2 meter van de erfgrens hebben. Deze afstand kan echter verschillen, afhankelijk van lokale wetgeving.
Vergunningen In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld voor gesloten afsluitingen hoger dan 2 meter, kan een vergunning nodig zijn.
Overleg met Buren Het overleg met buren is essentieel voordat er een tuinafsluiting wordt geplaatst, vooral als de afsluiting langs de gemeenschappelijke erfgrens zal worden geplaatst.

Factoren om te overwegen bij uw keuze:

Bij het kiezen van de juiste tuinafsluiting zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden:

 • Budget: Hoeveel wilt u uitgeven aan uw tuinafsluiting?
 • Doel: Wat is het belangrijkste doel van uw afsluiting? Privacy, veiligheid, esthetiek of een combinatie?
 • Onderhoud: Hoeveel tijd wilt u besteden aan het onderhoud van uw afsluiting?
 • Stijl: Welke stijl past het beste bij uw woning en tuin?
 • Lokale regelgeving: Zijn er regels of vergunningen vereist voor het plaatsen van een tuinafsluiting in uw gemeente?

Tips voor het kiezen van de perfecte tuinafsluiting:

 • Houten schutting: Kies voor duurzaam hardhout zoals bankirai of padouk. Behandel het hout regelmatig met een beschermende beits of olie.
 • Betonnen schutting: Kies voor een kleur en textuur die past bij uw woning. Overweeg een betonnen schutting met houtlook voor een natuurlijke uitstraling.
 • Draadafsluiting: Kies voor een geplastificeerde draadafsluiting voor extra bescherming tegen roest.
 • Hagen: Kies voor haagplanten die geschikt zijn voor uw klimaat en grondsoort. Snoei de haag regelmatig om hem in vorm te houden.
 • Composiet schutting: Kies voor een composiet schutting met een hoge kwaliteit en garantie.

Conclusie

Tuinafsluitingen, of het nu gaat om sierhekwerkenaluminium tuinafsluitingen, natuurlijke heggen of praktische draadpanelen, spelen een cruciale rol in het vormgeven van onze buitenruimtes. Ze zijn niet alleen functioneel voor privacy en beveiliging, maar dragen ook bij aan de esthetiek en de totale waarde van de tuin.

Het kiezen van de juiste tuinafsluiting kan een uitdagende taak zijn, gezien het brede scala aan materialen, ontwerpen, en prijzen beschikbaar in het tuincenter. Daarom is het essentieel om uw keuze af te wegen aan de hand van uw persoonlijke voorkeuren, de omstandigheden van uw buitenruimte, onderhoudsvereisten en budgettaire overwegingen.

Een winnende combinatie is de mix van professionele plaatsing en de juiste materiaalkeuze. Hierdoor blijft de kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek gewaarborgd. Of u nu kiest voor klassieke houten tuinhekken of meer moderne metalen tuinafsluitingen, een professioneel geplaatste tuinafsluiting blijft een waardevolle toevoeging aan elke tuin.

FAQ

Wat zijn de soorten en prijzen van tuinafsluitingen?

Er is een breed scala aan soorten tuinafsluitingen beschikbaar, elk met hun eigen prijsklasse. Zo bieden draadafsluitingen een kostenefficiënte optie, terwijl houten of betonnen tuinafsluitingen wat duurder kunnen zijn. De kosten variëren verder afhankelijk van de grootte van het project, de materiaalkeuze, en of je kiest voor professionele plaatsing.

Wat zijn de voordelen van professionele plaatsing van tuinafsluitingen?

Een professionele plaatsing van tuinafsluitingen zorgt voor een efficiënte installatie en kan besparingen opleveren op lange termijn. Experts kunnen adviseren over het beste type afsluiting en installatiemethode voor jouw tuin en ondergrond, wat kan helpen om toekomstige onderhoudskosten en reparaties te verminderen.

Hoe kies ik de juiste tuinafsluiting?

De keuze voor de juiste tuinafsluiting hangt af van diverse factoren. Dit kan onder andere je esthetische voorkeur, functionaliteitseisen, onderhoudsintensiteit en budget omvatten. Het is eveneens van belang om te overleggen met buren en de lokale wetgeving in acht te nemen.

Wat zijn de kosten van verschillende tuinafsluitingen?

De kosten van een tuinafsluiting hangen af van het gekozen materiaal en de grootte van het project. Draadafsluitingen zijn doorgaans minder duur dan houten of betonnen afsluitingen. Ook de levensduur en onderhoudskosten van de gekozen materiaalsoort beïnvloeden de kosten op de lange termijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van houten tuinafsluitingen?

Houten tuinafsluitingen hebben een natuurlijke uitstraling en voegen warmte toe aan de tuin. Hoewel ze regelmatig onderhoud nodig hebben, zoals beitsen of vervangen van beschadigde onderdelen, zijn er duurzame houtsoorten beschikbaar die meer dan 75 jaar kunnen meegaan. De prijs per lopende meter wordt mede beïnvloed door de afwerking en complexiteit van de installatie.

Wat zijn de voordelen van een draadafsluiting?

Draadafsluitingen zijn een goedkope en praktische optie voor tuinafsluiting. Ze zijn eenvoudig te installeren, vereisen weinig onderhoud, laten licht en lucht door, en bieden de mogelijkheid om klimplanten toe te voegen voor een meer natuurlijke uitstraling. Bovendien hebben ze een lange levensduur wat ze een kostenefficiënte keuze maakt op de lange termijn.

Wat moet ik weten over de wetten en regels rondom tuinafsluitingen?

Bij het plaatsen van een tuinafsluiting moet je rekening houden met de lokale wet- en regelgeving. Deze voorschriften kunnen onder andere de maximale hoogte van de afsluiting en de afstand tot de perceelsgrens bepalen. In sommige gevallen kan er ook een vergunning nodig voor de plaatsing van de afsluiting zijn. Overleg met buren kan eveneens belangrijk zijn, vooral als het gaat om gezamenlijke tuinafsluitingen.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een tuinafsluiting?

Bij het aanschaffen van een tuinafsluiting is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, het onderhoud, de kosten, en de karakteristieken van je ruimte. Ook kan het handig zijn om advies in te winnen bij een professional om de meest geschikte materiaalsoort en installatiemethode voor jouw tuin en ondergrond te bepalen.