Tuingereedschap voor de beginnende tuinman

Hoe kiest u het juiste tuingereedschap voor u?

Het gebruik van het juiste tuingereedschap kan het verschil maken tussen genieten van de tuinervaring en wensen dat u nooit was begonnen. Maar hoe weet u wat u nodig hebt en welk gereedschap het beste voor u is? Lees verder om erachter te komen welk gereedschap de beginnende tuinier echt nodig heeft.

tuingereedschap

Welk tuingereedschap heeft u ECHT nodig?

Als beginnende tuinier heeft u eigenlijk maar een paar gereedschappen nodig. Andere hulpmiddelen kunnen later worden toegevoegd als u uw tuinactiviteiten uitbreidt.

Als u begint met een kleine container of patiotuin, hebt u een troffel, een snoeischaar of een keukenschaar en een gieter nodig. Dit hoeft geen top-of-the-line gereedschap te zijn, want u zult er relatief weinig werk mee doen, dus de minder dure gereedschappen in uw lokale ijzerhandel zijn prima geschikt.

Als u in een grotere ruimte tuiniert, groenten kweekt of meerdere soorten planten gebruikt, voeg dan een schop, jutetouw en een tuinslang met een sproeimondstuk toe. Aangezien u deze gereedschappen vaker zult gebruiken, zult u waarschijnlijk gereedschappen van hogere kwaliteit willen kopen.

Andere dingen die van pas zullen komen zijn tuinhandschoenen, een schoffel of ander onkruidbestrijdingsmiddel, een hark, een kruiwagen, en als u bomen of grote struiken heeft, heeft u ook een snoeizaag en/of een takkenschaar nodig. En dat is het. Er is niet veel nodig om te beginnen met tuinieren.

Belangrijkste punten over tuingereedschap

Het nummer 1 ding om in gedachten te houden is dit: Koop het beste gereedschap dat je je kunt veroorloven voor het soort tuinieren dat je gaat doen.

Punt 2 - Gebruik het juiste gereedschap voor de taak. Als u een groot gat graaft, gebruik dan een schop, niet een spaan. Gebruik je snoeischaren niet om een blikje te openen. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je zou verbaasd zijn hoeveel mensen hun gereedschap (en zichzelf!) beschadigen door het verkeerde gereedschap te gebruiken.

Punt 3 - Houd uw gereedschap in goede staat. Spuit bewegende en metalen onderdelen met WD-40 om ze schoon, gesmeerd en roestvrij te houden. Slijp de messen, inclusief schoppen en schoppen. Schuur houten handvatten om splinters te voorkomen. Bewaar ze op een droge plaats, zoals een schuur, garage of kelder. Niet alleen zal uw gereedschap veel langer meegaan, het zal ook het tuinieren veel gemakkelijker maken.

Punt 4 - Zorg ervoor dat uw gereedschap comfortabel is voor u. Het "beste" gereedschap ter wereld werkt niet voor u als het te groot, zwaar of oncomfortabel is om vast te houden. Iedereen is anders - en dat geldt ook voor het juiste gereedschap.

Snoeigereedschap

Snoeigereedschap

U heeft een snoeischaar (ook wel snoeischaar, snoeischaar of snoeischaar genoemd) nodig om planten te snoeien en vorm te geven, doodop te snoeien, dood of beschadigd gebladerte en kleine takken uit te snoeien, en vaste planten terug te knippen.

Snoeigereedschappen zijn er in verschillende stijlen en prijsklassen. U wilt een bypass snoeier (de messen overlappen elkaar, zoals bij een schaar, wanneer u knipt), niet een aambeeldstijl snoeier (deze verpletteren de plantenstammen, in plaats van schoon te knippen).

Voor een beginnende tuinier die niet veel snoeit of doodsnoeit, is de Corona-snoeier (hieronder) een uitstekende keuze. Hij is betaalbaar en gaat lang mee, en kan uit elkaar gehaald worden om schoon te maken en te slijpen.

Als u meer snoeiwerk doet, kunt u een Felco- of ARS-snoeier niet verslaan. Hoewel ze duurder zijn, zijn ze gemakkelijk verkrijgbaar, gaan ze eeuwig mee en kunnen onderdelen gemakkelijk worden gereinigd, geslepen en vervangen. Er zijn modellen voor kleinere handen, die welke beter werken voor linkshandige tuiniers, en die welke handgrepen hebben met roterende handgrepen.

Bekijk de verschillende soorten snoeischaren

Bekijk onze Resource-artikelen over snoeischaren en takkenscharen.

Schop vs. spade

schup

Wat is het verschil en wat heb je nodig?

Een schop of spade is essentieel voor elke klus die het verplaatsen van grond, planten, mulch, grind of andere materialen met zich meebrengt. Schoppen zijn er in vele stijlen en wat je nodig hebt hangt af van wat je ermee wilt doen. Houd uw eigen grootte en kracht in gedachten bij het kopen van een schop of spade; groter is niet beter! U krijgt de klus sneller geklaard met een kleiner gereedschap waarmee u lichtere lasten kunt tillen.

Voor het graven van gaten, het verplaatsen van grond en veel plantklussen werkt een rond gekantelde schop met een lange steel het beste. Als u slechts één graafwerktuig koopt, is de rondgeklapte schop waarschijnlijk het beste te krijgen.

Voor lichtere klussen zoals verplanten vindt u wellicht een vierkant getipte schop met een korte steel makkelijker te gebruiken. Dit type schep werkt ook goed voor het egaliseren van gebieden voor patio's of looppaden, het afwerken van sleuven en het opscheppen van palen.

Een spade is vergelijkbaar met een schep met vierkante punt omdat hij een plat blad heeft, maar het blad is langer en smaller en is ontworpen om door de wortels en zware grond heen te snijden. Schoppen zijn ideaal voor het verplanten en verdelen van vaste planten, voor het werken in drukke bloemperken en voor randen.

Zoek bij alle schoppen en schoppen naar een gesmede metalen kop, een grote lip aan de bovenkant van het blad zodat u er gemakkelijk op kunt stappen, een handvat dat stevig in de schacht past, een comfortabele pasvorm en een gereedschap dat niet te veel weegt voor u om gemakkelijk te kunnen hanteren. De schachten kunnen worden gemaakt van hardhout (met een gelakte afwerking), metaal of een composietmateriaal.

Bekijk de verschillende soorten

Voor een meer gedetailleerde vergelijking, zie ons artikel over het verschil tussen schoppen en schoppen.

Troffel

Troffel

Een troffel is als een kleine schep en is uiterst nuttig voor kleinere klussen (zoals containertuinen), in krappe ruimtes waar een schop niet past, voor het wieden en voor het planten van zaailingen en bollen. Zoek bij de aankoop van een troffel naar een stevig handvat met een geronde grip die gemakkelijk vast te pakken is.

Er zijn hier verschillende opties, waaronder zachte rubberen handvatten (gemakkelijkst vast te pakken) en ergonomische ontwerpen (om belasting van de pols te voorkomen). Een troffel met een sterk stalen blad gaat het langst mee. Een breed, afgerond blad zal de grond sneller verwijderen, terwijl een smal blad het beste is in verdichte of kleigrond, of tussen dicht bij elkaar staande planten (zoals in een container). Afhankelijk van uw behoeften kunt u met meer dan één spaan eindigen.

Bekijk de verschillende soorten troffels

Gereedschap voor het besproeien

gieter

Omdat u niet op moeder natuur kunt vertrouwen om water te geven wanneer u het nodig heeft, is een gieter of tuinslang een noodzaak. Koop de beste tuinslang die u zich kunt veroorloven, bij voorkeur een met messing fittingen, minstens vier- tot zeslagige dikte, en knikvrij. Zie onze gids voor de beste tuinslangen.

Tuinslangen zijn er in verschillende lengtes, soorten en kwaliteiten. Wat u nodig hebt, hangt af van uw situatie. Voor een dek of terras kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een opgerolde slang die gemakkelijk kan worden opgeborgen. In een kleinere tuin met een aansluiting die direct beschikbaar is, kan een 25-voets slang prima geschikt zijn. Voor grotere tuinen of tuinen met stekels die verder weg van de planten zijn geplaatst, zijn er slangen die tot 100 voet reiken.

U hebt ook een sproeimondstuk of een sproeistok nodig om aan het uiteinde van de tuinslang te bevestigen. Hierdoor kunt u de waterstroom regelen van een lichte sproeier tot een krachtige straal, zodat u alles kunt besproeien, van zaailingen tot containertuinen tot bomen. Net als bij tuinslangen moet u op zoek gaan naar messing fittingen - kunststof kleppen vallen meestal binnen een enkel seizoen uit elkaar. Om u te helpen bij het kiezen van de juiste sproeier, vindt u hier ons Resource-artikel over slangmondstukken.

Als u een groot gebied moet bestrijken, zijn sproeiers een goede optie. Zorg ervoor dat u ze op een timer zet, zodat u niet midden in de nacht wakker wordt en u zich realiseert dat het water al 7 uur loopt!

Kruiwagens

kruiwagen

Iets om planten, vuil, stenen en meer te verplaatsen

Een kruiwagen wordt gebruikt om grond, mulch, compost, grind, planten, stenen en alles wat nodig is om van het ene naar het andere deel van uw tuin te komen te verplaatsen.

Zoek naar een kruiwagen die rechtop blijft staan als u hem neerzet, met handgrepen die tot aan de band reiken en een luchtgevulde band. Als u zwaar materiaal gaat dragen, kunt u overwegen om een model van een zware aannemer of een kruiwagen met twee wielen te gebruiken. Houd ook rekening met uw grootte en sterkte ten opzichte van de grootte en diepte van het kruiwagenbed.

Bekijk de verschillende soorten kruiwagens

Optioneel tuingereedschap

Leuk om te hebben en zeker om uw tuinieren ervaring te verbeteren

Laten we eerlijk zijn, iedereen zal zijn favoriete "must-have" gereedschap hebben en zal proberen u ervan te overtuigen dat u het ook moet hebben. Maar hoe zit het met het "nice-to-have" tuingereedschap? Die zult u zelden horen - maar ze kunnen een groot verschil maken in uw tuinervaring. Als u deze niet heeft, denk er dan eens over na om ze aan uw tuingereedschapsset toe te voegen.

  • Onkruidverdelger, zoals een Cobrahead, schoffel of hori-hori (Japans graafmes).
  • Zonnebrandcrème
  • Muggenafstotend
  • Hoed
  • Overhemd met lange mouwen
  • Waterfles
  • Knielkussen
  • Kinderen houden ervan om te helpen in de tuin - vergeet niet om gereedschap ter grootte van een kind voor hen te halen.
  • Een soort tuinboek of online app
  • En tot slot, een suggestie van Chris Beytes - "...de ene must-have 'tool' die ik zou toevoegen is een ervaren tuiniersvriend voor advies, plantenruil en kameraadschap."

Waar kunt u tuingereedschap kopen?

De meeste gereedschappen die u nodig heeft, kunt u bij uw plaatselijke ijzerhandelaar of tuincentrum kopen. Maar als u op zoek bent naar iets specifieks, zoals een hori hori (Japans graafmes), dan wilt u misschien eens kijken bij een aantal online leveranciers.

Bekijk de verschillende soorten tuingereedschappen