Vochtproblemen in tuin: vervelende gevolgen

Wateroverlast in de tuin of op het terras kan vervelend uitpakken. Als je kampt met vochtproblemen in jouw tuin, kan er van alles gebeuren. Zo kan het gras wegspoelen, waardoor er lelijke kale plekken ontstaan op het gazon. Veel vocht in de tuin kan ook leiden tot optrekkend vocht bij de muren van de tuinschuur. Een ander gevolg kan zijn dat het hout van tuintafels, tuinbanken of een tuinhuisje gaat verrotten, groen wordt of gaat schimmelen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een te vochtige bodem zorgt ervoor dat planten niet meer goed groeien of jouw mooi aangelegde tuinpad verzakt. Verbouw je groente in de tuin en is de regenafvoer niet goed, dan pakt de oogst al snel verkeerd uit.

Mogelijke oorzaken van een natte tuin of een vochtig terras

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het feit dat jouw tuin en terras te nat zijn. De belangrijkste oorzaken voor een te natte tuin of een nat terras zijn:

  • De waterafvoer is niet goed in beeld gebracht bij de aanleg, of is door de vorige bewoner aangelegd maar stroomt niet goed door.
  • Er is helemaal geen waterafvoer aanwezig.
  • De grond van de tuin bestaat uit droge, harde klei, waardoor het water niet snel genoeg wegzakt.
  • Als het terras of de tegels niet voldoende schuin aflopen, kan er zomaar water op blijven staan.

Voorkomen en oplossen van vochtproblemen in de tuin

Er zijn uiteindelijke mogelijkheden om het vochtprobleem in de tuin op te lossen. Dit kun je natuurlijk zelf oppakken. Maar wil je een effectieve oplossing, kies dan voor een ervaren tuinexpert die het probleem grondig aanpakt en oplost. De meest toegepaste oplossing van het waterprobleem in de tuin, is vaak het aanbrengen of repareren van de waterafvoer. Ook kan er gekozen worden voor roostergoten, bijvoorbeeld als je een terras hebt dat vaak onder water staat. Laat een tuinspecialist die voor je oplossen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Andere methoden die gebruikt worden om de natte tuin of het natte terras aan te pakken, zijn het aanpakken van de ondergrond (door deze schuiner te laten aflopen of zachter zand te plaatsen), een betere aansluiting op de hemelafvoer of het dichten van kieren en gaten tussen het terras en de goten.

Neem contact met ons op

Meer weten over het vochtvrij maken van de tuin of het terras? Neem dan contact op met een van onze tuinexperts. Dat kan via onze website. Natuurlijk kun je altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.