Welk hout gebruik je voor schuttingen?

Een schutting dient vooral als een fraaie erfafscheiding tussen jouw tuin en die van de buren. Met een schutting is je privacy gewaarborgd en kan niemand zomaar je tuin inkijken. Ook gaat een schutting geluidsoverlast en toch tegen, zodat je ook nog eens beschut in de tuin kunt zitten. Schuttingen zijn verkrijgbaar in talloze verschillende materialen, maar de meest gebruikte en populairste schutting is toch nog steeds van hout.

Voordelen van een houten schutting

Een houten schutting in Antwerpen, Brussel of Amsterdam biedt veel voordelen. Een houten schutting is gemakkelijk te plaatsen. Afhankelijk van de houtsoort kan een schutting heel licht zijn en bij het goed monteren heb je toch een stevige schutting. Doordat hout een natuurproduct is, blijf je de natuurlijk uitstraling behouden. Dit geeft een warme en gezellige sfeer in de tuin en dat is toch heel anders dan wanneer je tegen een betonnen muur aankijkt. Hout is ook goed bewerkbaar. Wil je je eigen schutting in elkaar zetten dan is dit heel goed mogelijk. Zo creëer je je eigen unieke schutting. Houd je van een beetje kleur dan is het mogelijk om de schutting te voorzien van een vrolijke kleur. Wanneer je de kleur zat bent dan is het simpel om de schutting van een nieuwe kleur te voorzien. Kies je voor een schutting van hardhout, dan ben je verzekerd van een duurzame schutting die minimaal 25 jaar meegaat.

Houtsoort

Er zijn vele houtsoorten waarmee een schutting gemaakt kan worden. Welke houtsoort je kiest, is vooral afhankelijk wat je wensen en je eisen met betrekking tot de schutting zijn en uiteraard ook je voorkeur en smaak voor een bepaalde houtsoort. Grofweg kun je de houtsoorten indelen in twee groepen: hardhout en geïmpregneerd hout.

Hardhout

Hardhout is vooral afkomstig van loofbomen. Dit is sterk hout wat erg duurzaam is. Een schutting van hardhout moet minimaal 25 jaar meegaan en meestal nog langer. Hardhout wordt dan vaak weer onderverdeeld in Tropische hardhout en Europees hardhout. Tropisch hardhout staat er bekend om dat dit het meest duurzame hout is wat er verkrijgbaar is. Het hout is uitermate stevig en wordt gekapt in tropische omgevingen. Hierbij komt ook direct een eventueel nadeel naar voren. Dit zou in sommige gevallen niet ecologisch verantwoord zijn, als er in de plaats van de gekapte bomen geen nieuwe bomen gepland worden. Europees hardhout is daarentegen iets minder duurzaam, maar kan ook zeker 15 tot 20 jaar mee. Daarbij is Europees hardhout altijd ecologisch verantwoord. Dit is vastgelegd in strenge Europese regels en het hout heeft meestal een FSC keurmerk.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is meestal afkomstig van naaldbomen en valt onder het zogenaamde zachthout. Dit hout is van nature eigenlijk helemaal niet duurzaam, maar door het impregnatieproces kan de levensduur wel flink opgetrokken worden. Tijdens het impregneren wordt het hout onder hitte en stoom bewerkt, zodat insecten en bacteriën geen kans meer maken. Hierdoor is geïmpregneerd hout een goede houtsoort voor schuttingen met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Veel mensen kiezen voor deze schutting omdat het een pak goedkoper is dan een hardhouten schutting. Voorbeelden van houten schuttingen van geïmpregneerd hout zijn vurenhout en grenenhout.