Welke houtsoort kiezen voor een pergola?

Welke houtsoort kiezen voor een pergola?

Een pergola in de tuin werkt absoluut sfeerverhogend. Vooral als je pergola gebouwd is uit natuurlijke materialen en je het laat bedekken met klimplanten. Op deze manier creëer je ook nog eens een natuurlijke schaduwplek en kun je de parasol de deur uitdoen. In principe kan een pergola uit allerlei soorten materialen bestaan, maar hout is toch het meest gebruikte materiaal voor een pergola. Een houten pergola geeft ook een warme uitstraling en bij heet weer zal het hout nooit langdurig de hitte opnemen, waardoor een pergola van hout nooit te heet gaat worden. Ook ‘s avonds is het heerlijk toeven onder een pergola en geeft het een gezellige sfeer. Een goede gebouwde pergola zal zeker een meerwaarde voor je woning betekenen.

Voordelen van een houten pergola

  • Als natuurproduct heeft hout een natuurlijke uitstraling en is het geschikt voor vrijwel elk huistype.
  • Als hout verweert dan is het eenvoudig weer als nieuw te maken door een nieuwe laag beits of verf aan te brengen. Voor duurdere hardhoutsoorten is het onderhoud minimaal.
  • Omdat hout gemakkelijk te bewerken is kun je je pergola in elke vorm en maat maken die je wilt.
  • Hout is duurzaam. Vooral hardhout kan erg lang mee. Daarnaast is hout milieuvriendelijk en recyclebaar.

Welke houtsoort?

De keuze in houtsoort welke je voor je pergola kunt gebruiken is haast oneindig. Er zijn talloze houtsoorten geschikt, met elk zijn eigen voor- en nadelen of bijzondere eigenschappen. Je moet bij de keuze voor houtsoort voor een pergola in eerste instantie een keuze maken uit grofweg twee houtsoorten:

Loofhout

Loofhout komt van loofbomen. Over het algemeen is het stevig hout en wordt daarom ook wel hardhout genoemd. Nu kan deze term misleidend zijn, want niet alle loofhout is echt hardhout, zoals populierenhout en wilgenhout. Toch wordt hardhout van loofbomen gezien als een duurzame houtsoort. Hardhout is een geschikte houtsoort om meubels en constructies van te maken

Naaldhout

Naaldhout komt van de naaldboom. Naaldhout staat bekend als zachthout en is ook wat zachter van structuur. Zachthout is minder duurzaam dan hardhout, maar is wel veel makkelijker te bewerken. Schuttingen, deuren en vloeren zijn typische producten die van zachthout gemaakt worden.

Overwegingen in de keuze voor houtsoort

Welke houtsoort je moet kiezen om ene pergola van te maken is vooral ook afhankelijk van je smaak. Hoewel hardhout zeker duurzamer is, kan ook zachthout dienen als constructie voor een pergola. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde soort zachthout mooi vind, zoals vuren of grenen, dan zal niemand je beletten om daar je pergola van te bouwen. Is duurzaamheid erg belangrijk voor je en wil je dat je pergola minimaal 20 tot 25 jaar blijft staan dan kom je er niet onderuit om voor hardhout te kiezen. Ook als je pergola aan, of gedeeltelijk op het water staat, dan is de keuze voor hardhout gemakkelijk gemaakt, want zachthout en vocht gaat niet goed samen. Het is ook mogelijk een combinatie te maken tussen zacht- en hardhout. Hierbij bouw je de basisconstructie geheel op uit hardhout en werk je de binnenkant af met zachthout.