Laat een boomhut bouwen: welke kosten zijn er te verwachten?

boomhut bouwen kosten

Misschien is het gewoon ons evolutionair erfgoed, maar boomhutten hebben een grote fascinatie voor mensen. En niet alleen kinderen - veel volwassenen vinden ze net zo aantrekkelijk. Inmiddels zijn er al lang bewoonbare boomhutten met bouwvergunning gebouwd in een breed scala aan maten, tot aan luxe villa's. Wat het kost om zo'n boomhut te laten bouwen, legt de kostencheck-expert in ons interview uit.

Vraag: Welke kosten mag men verwachten voor een boomhut?

Kostencontrole expert: Dat hangt natuurlijk altijd af van de individuele, gewenste uitvoering en de grootte van de boomhut.

Voor kleinere eenkamerwoningen, die door een professional worden gebouwd, kunt u kosten berekenen tussen 15.000 EUR en 30.000 EUR.

Voor een "echte" boomhut met hoogwaardige constructie en isolatie, evenals professionele ramen en wenteltrap, kunt u kosten verwachten tussen 70.000 EUR en 100.000 EUR.

Kinderspeelhuizen zijn iets goedkoper - in de hoogwaardige uitvoering van een professionele (ongeïsoleerde en met plexiglas ramen) zijn de kosten meestal rond de 10.000 EUR.

Kinderspeelhuisjes
Kinderspeelhuisjes zijn meestal wat goedkoper.

Bij boomhutten die van hout zijn gebouwd, is duurzaamheid ook een belangrijk punt. Het hangt af van de constructie, de plaats van installatie en de gezondheid van de boom. De duurzaamheid van boomhutten is niet noodzakelijkerwijs vergelijkbaar met die van gewone gebouwen - maar met goede zorg en een degelijke constructie is een levensduur van 20 tot 30 jaar mogelijk, als er een geschikte locatie wordt gekozen (licht-schaduwverhouding, neerslag, vochtigheid, bescherming tegen storm) en de boom is zeer vitaal.

Voorbeeld kosten

We laten de professional een 40 m² grote en twee verdiepingen tellende boomhut van hout bouwen. Het boomhuisontwerp omvat 2 platformen, een wenteltrap en een hangbrug. Het huis is volledig geïsoleerd, bedekt met houten dakspanen en heeft moderne ramen.

WerkPrijs
Levering en montage compleet75.000 EUR
Totale kosten75.000 EUR
Kosten per m² bruikbaar vloeroppervlak dus1.875 EUR per m²

Dit zijn voorbeeldige kosten voor een enkel gebouw als het op een specifieke locatie wordt gebouwd. Ook de kosten voor het bouwen van andere bouwwoningen op andere locaties kunnen aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het bouwen van een boomhut?

boomhut prijs
De grootte speelt een doorslaggevende rol in de prijs van de boomhut.

Kostencontrole-expert: Hier moet rekening worden gehouden met het volgende:

  • eventuele plannings- en goedkeuringskosten
  • het type constructie
  • de wijze van bevestiging van het huis
  • de grootte van het huis
  • het materiaalverbruik en het geselecteerde materiaal
  • de individuele uitrusting van het huis (bv. ramen, type dakbedekking, isolatie, perrons, enz.)
  • de kosten voor de ontwikkeling (bv. in- en uitstroom, elektriciteitsvoorziening, enz.)

Bij een professionele uitvoering is de bouwmethode minstens zo complex als het bouwen van een huis op de grond, maar de kosten zijn vaak veel hoger door de noodzakelijke bevestiging of platformbouw.

Voor de kosten speelt ook de inspanning voor het plannen van individueel gewenste oplossingen altijd een rol - hoe hoger de planningsinspanning, hoe hoger de kosten uiteindelijk zijn.

Vraag: Wanneer heeft u een bouwvergunning nodig voor een boomhut?

Kostencontrole expert: Dit kan verschillend geregeld worden afhankelijk van de wetgeving van het land. De afzonderlijke deelstaten maken hier zeer verschillende specificaties, ook met betrekking tot de toegestane grootte.

In principe kunt u ervan uitgaan dat u bij het creëren van een recreatieruimte in bouwrechtelijke zin, d.w.z. bij de installatie van een toilet en een "open haard" (keuken, verwarmingsmogelijkheid), in bijna alle gevallen een vergunning nodig heeft.

In veel deelstaten zijn boomhutten zonder dergelijke apparatuur al onderworpen aan goedkeuring vanaf een bepaalde grootte. Informeer in ieder geval vooraf bij uw bouwdirectie wat u nog mag doen en waar u al een vergunning voor nodig heeft.