Boomstronk verwijderen: Tips, technieken en methoden voor het zelf verwijderen van een boomstronk

Hoewel het omhakken van een boom een groot project lijkt, is het eigenlijk eenvoudig in vergelijking met het verwijderen van een stronk. Het verwijderen van boomstronken is veel belangrijker, daarom is het meestal niet inbegrepen in de kosten van het verwijderen van de boom. Het is ook de reden waarom veel mensen oude boomstronken op hun erf hebben. Het verwijderen van boomstronken is niet eenvoudig, maar wel te doen. U krijgt de klus sneller en gemakkelijker geklaard als u de juiste technieken en methoden gebruikt, en er zijn een handvol haalbare opties beschikbaar.

Boomstronk verwijderen

Gratis offerte voor boomstronk verwijderen

Redenen om een stronk te verwijderen

Na de moeite te hebben genomen om een boom te laten verwijderen, heeft het weinig zin om de stronk daar te laten zitten. Een paar van de belangrijkste redenen om stompen uit uw tuin te verwijderen zijn:

 • Het zijn een doorn in uw oog - Niemand houdt ervan om naar de tuin te staren en oude stronken in het landschap te zien. Ze zien er nog erger uit als er onkruid en andere planten op gaan groeien, wat onvermijdelijk gebeurt na verloop van tijd.
 • Ze nemen waardevolle ruimte in beslag - De meeste mensen willen de breedste, duidelijkste werven en stompen staan echt in de weg.
 • Ze zijn gevaarlijk - Sommige stronken zijn duidelijk, maar andere worden gecamoufleerd door gras, onkruid en andere planten en worden struikelgevaarlijk. Niets is erger dan het stoten van je teen op een oude boomstronk.
 • Esthetische redenen: Een boomstronk kan een doorn in het oog zijn en de uitstraling van uw tuin negatief beïnvloeden.
 • Praktische redenen: Een boomstronk kan in de weg staan bij het maaien van uw gazon, het aanleggen van een terras of het planten van nieuwe bomen of struiken.
 • Gezondheidsrisico's: Een boomstronk kan een broedplaats zijn voor schimmels en insecten, wat schadelijk kan zijn voor andere planten in uw tuin.

Een boomstronk beoordelen

boomstronk verwijderen

Sommige boomstronken zijn gemakkelijker te verwijderen dan andere en daarom kunnen verschillende technieken worden toegepast. Voorbereid zijn op de tijd en weten welke technieken en methoden te gebruiken voor welk soort werk het op de lange termijn veel gemakkelijker voor u zal zijn. Pijnboomstronken zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te verwijderen dan stronken van loofbomen. De wortels van pijnbomen zijn meestal breed, plat en relatief ondiep, terwijl de wortels van loofboomstronken meestal lang en diep zijn.

Wat maakt een stronk gemakkelijker te verwijderen? Over het algemeen zijn de leeftijd en de grootte van de boom de beste indicatoren voor de moeilijkheidsgraad van het verwijderen van boomstronken. Simpel gezegd, hoe ouder een stronk is, hoe gemakkelijker hij te verwijderen is. Ook kleine boomstronken zijn gemakkelijker te verwijderen dan grote boomstronken. Een andere goede zaak om in gedachten te houden voordat u een methode voor het verwijderen van boomstronken kiest, is om het totale aantal boomstronken dat moet worden verwijderd in overweging te nemen. Wilt u echt 100 stronken met de hand verwijderen? Of zelfs 3? Deze gids zal u helpen om te beslissen welke stompenverwijderingstechnieken en -methoden voor u geschikt zijn.

Gratis offerte voor boomstronk verwijderen

Methoden voor boomstronk verwijderen uit tuin:

Er zijn verschillende methodes om een boomstronk te verwijderen, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Boomstronk frezen:Dit is een populaire methode waarbij de stronk wordt vermalen tot houtsnippers. Het is een snelle en efficiënte methode, maar kan duur zijn en is niet geschikt voor grote boomstronken.
 • Boomstronk uitgraven:Dit is een arbeidsintensieve methode waarbij de stronk met de hand wordt uitgegraven. Het is een goedkope methode, maar kan tijdrovend zijn en is niet geschikt voor grote boomstronken met diepe wortels.
 • Boomstronk verbranden: Dit is een goedkope methode, maar kan gevaarlijk zijn en is niet toegestaan in alle gemeenten.
 • Chemische verwijdering: Dit is een langzame methode waarbij chemicaliën worden gebruikt om de stronk te laten rotten. Het is een goedkope methode, maar kan schadelijk zijn voor het milieu en is niet geschikt voor alle houtsoorten.
 • Boomstronk laten verwijderen door een professional: Dit is de meest veilige en efficiënte methode, maar ook de duurste.

Een stronk verwijderen door hem zelf weg te slijpen

verwijderen stronk

Als het handmatig verwijderen van een boomstronk niet werkt en u snel van uw boomstronk (of boomwortels) af wilt, kunt u altijd een slijpmachine huren en de boomstronk zelf wegslijpen. Deze heavy-duty machines wegen ongeveer 1.000 pond, en u kunt verwachten dat u tussen de 100 en 200 betaalt om er een te huren voor een enkele dag (zie onze gids voor de prijzen en kosten van het slijpen van boomstronken) . Daarom is het financieel gezien alleen zinvol om het werk zelf te doen als er meerdere stronken te verwijderen zijn.

Naast de slijpmachine heeft u een schop, een matras, een kettingzaag en een hark nodig.

 • Gebruik een schop of een matras om stenen weg te halen van de stronk.
 • Zaag zoveel mogelijk van de stronk weg met een kettingzaag. Probeer het zo vlak mogelijk te maken.
 • Haal met behulp van de hydraulische hendel het slijpwiel een paar centimeter boven de boomstronk uit. Laat het wiel na het inschakelen ongeveer 3 cm in de stronk zakken. Beweeg hem met de hendel naar de zijkant.
 • Na het slijpen tot ongeveer 4 inch met het slijpwiel, beweeg het naar voren. Herhaal dit proces totdat de hele boomstronk zich minimaal 4 inch onder de grond bevindt.

Houd er rekening mee dat een stompenslijpmachine een gevaarlijk apparaat is en dat u altijd een beschermende uitrusting moet dragen. Wees vooral voorzichtig met het dragen van een veiligheidsbril of -bril, want houtsnippers en ander afval zullen overal naartoe vliegen. Als u nog nooit eerder een stompenslijpmachine hebt gebruikt, is het ook een goed idee om iemand bij de verhuurder te laten leren hoe u de machine moet gebruiken voordat u hem thuisbrengt of laat bezorgen.

Als u slechts één of twee stronken heeft, zal een professioneel bedrijf waarschijnlijk slechts ongeveer $100 tot $200 in rekening brengen, dus dat zou de manier kunnen zijn om onder die omstandigheden te gaan. Als extra bonus zullen veel bedrijven de stomp ook weghalen.

Doe-het-zelf-methode nr. 1: Hoe verwijder je een stronk met de hand?

Mensen die erop uit zijn om stompen met de hand te verwijderen, doen dat vaak op de verkeerde manier. Om dit succesvol te doen, helpt het om met een relatief kleine boomstronk om te gaan. Als het van een oudere of zieke boom komt, helpt dat ook veel.

Om zelf een boomstronk te verwijderen is het essentieel om het juiste gereedschap te hebben. U hebt een kettingzaag of motorzaag nodig, een pikhouweel, een schop, een graafarm, een bijl, een vierwielaangedreven truck en een of andere ketting.

Volg deze stappen om een stompje handmatig te verwijderen:

 1. Gebruik een kettingzaag of motorzaag om de onderste takken van de stam te verwijderen.
 2. Verwijder het bovenste gedeelte van de stam, maar laat voldoende ruimte over om als hefboom te gebruiken.
 3. Gebruik een schop, pluk matten en een graafmes om de wortels rond de stronk te onthullen.
 4. Gebruik een slang of een hogedrukreiniger om het vuil weg te spoelen en zo meer wortels te onthullen.
 5. Snijd de belangrijkste wortels af met een bijl.
 6. Probeer de stam te duwen. Als er meer wortels blootliggen, snijdt u ze af met de bijl. Ga door met duwen en trekken aan de stam totdat de boomstam volledig ontworteld is.
 7. Als de stam niet wil wijken, wikkelt u er een ketting omheen en sluit u deze aan op een pick-up met vierwielaandrijving.
 8. Wissel tussen langzaam naar voren trekken en achteruit rijden om de stam te bewegen tot deze ontworteld is.

Gratis offerte voor boomstronk verwijderen

DIY Methode #2: Boomstronkmoordenaar en Chemische Stompverwijdering

Als handenarbeid niet voor u is, kunt u altijd de chemische route proberen. Om een stompje chemisch te verwijderen heeft u een boormachine, een kettingzaag, kaliumnitraat, een bijl en stookolie of kerosine nodig.

Hier is een samenvatting van hoe u een stomp met chemicaliën kunt verwijderen:

 1. Zaag zoveel mogelijk van de stomp af met een kettingzaag.
 2. Boor gaten van 1 inch rond de omtrek van de stronk. Ga naar binnen met ongeveer 3 of 4 inch en boor nog wat meer gaten. Idealiter moeten deze gaten tussen 8-12 inch diep zijn, afhankelijk van de grootte van de stronk.
 3. Boor extra gaten rond de zijkanten, zodat ze samenkomen met de andere gaten om 45 graden hoeken te creëren.
 4. Giet een ruime hoeveelheid kaliumnitraat in de gaten.
 5. Vul de gaten met water.
 6. Wacht vier tot zes weken of tot de stronk erg sponsachtig wordt.
 7. Gebruik een bijl om de sponsachtige stomp te breken.
 8. Optioneel: Verzadig de stronk met stookolie of kerosine en laat hem nog een week of wat zitten.
 9. Optioneel: Ontsteek de boomstronk en laat hem branden en smeulen tot hij helemaal weg is.

Doe-het-zelf-methode #3: Verbrand een boomstronk

Laten we zeggen dat je een boom op je terrein hebt omgehakt en alle stukken hebt opgeruimd, behalve die onooglijke stomp. In plaats van methoden te proberen die je portemonnee of mogelijk je rug breken, kun je ook proberen de stomp te verwijderen door hem te verbranden.

Samenvatting van de stompje-verbrandingsaanwijzingen

 1. Boor een gat in het midden van de stomp, ongeveer acht tot tien centimeter diep.
 2. Maak al het puin uit het gat schoon.
 3. Ga door met het boren van gaten, en laat ongeveer een centimeter tussen elk gat.
 4. Schep kaliumnitraat in elk gat.
 5. Giet heet water in elk gat.
 6. Ga door met het gieten van water in de gaten totdat het kaliumnitraat is opgelost.
 7. Plaats het sloophout bovenop de stronk.
 8. Steek het sloophout aan en wacht tot de stronk ontbrandt.
 9. Gebruik uw schop om eventuele grote wortels of stompjes die overblijven te breken.
 10. Breng grond aan om het gat te vullen als dat nodig is.

Doe-het-zelf-methode #4: Verrotten van een boomstronk

Net als bij het verbranden van een boomstronk kun je ook een boomstronk verwijderen door deze te laten rotten en na afloop van het proces het gat op te vullen.

Gratis offerte voor boomstronk verwijderen

Samenvatting van de instructies voor het rotten van een boomstronk

 1. Boor gaten in de stomp van 8 tot 10 inch diep.
 2. Vul de gaten vol met uw hoge-stikstofstof.
 3. Giet water in elk gat.
 4. Snijd stukken af als de stronk geleidelijk aan zachter wordt.
 5. Vul het gat met vuil als dat nodig is.

Verwijderen van oude boomstronken

Het is misschien niet gemakkelijk om een bijzonder grote boomstronk weg te gooien. De stad zal het misschien niet ophalen samen met de rest van uw tuinafval. Neem contact op met uw stad om te weten te komen of het wel of niet wordt opgehaald. Zo niet, vraag dan of er extra opties zijn. Op sommige plaatsen zullen lokale recyclingcentra grote boomstronken nemen.

Als u meerdere boomstronken moet verwijderen, kan het de moeite waard zijn om een houtversnipperaar te huren en vervolgens de houtsnippers te gebruiken voor verschillende projecten rond de werf. Als het in uw omgeving is toegestaan, kunt u misschien ook uw oude boomstronken verbranden. Als u dit doet, zorg er dan voor dat u ze eerst met sloophout bedekt. Als de boomstronken bijzonder groot zijn, kan het lang duren voordat ze volledig zijn verbrand.

Veel bedrijven zullen oude boomstronken tegen een extra vergoeding weghalen of opnemen in de kosten van de dienst, dus zorg ervoor dat u het vraagt voordat u een stompenverwijderingsbedrijf inhuurt.

Hoe de ruimte te gebruiken

Na het verwijderen van een boomstronk vult u het gat met de bovengrond, verspreidt u graszaad over de top en bedekt u het met mulchhooi. Geef hem goed water en houd de voortgang in de gaten. Nadat het gras de plek heeft bedekt, kunt u het gebruiken zoals u dat wilt. Zelfs als u ervoor kiest om de vlek grasachtig en duidelijk te houden, zult u houden van hoeveel beter uw werf eruit ziet.

Kosten van boomstronk verwijderen:

De kosten voor het verwijderen van een boomstronk variëren afhankelijk van de grootte van de stronk, de gekozen methode en de bereikbaarheid van de stronk. Hieronder vindt u een indicatie van de kosten per methode:

MethodePrijsindicatie
Boomstronk frezen€75 - €250 per stronk
Boomstronk uitgraven€50 - €150 per stronk
Boomstronk verbranden€10 - €50 per stronk
Chemische verwijdering€20 - €50 per stronk
Professionele verwijdering€100 - €500 per stronk

Tips voor boomstronk verwijderen:

 • Kies de juiste methode: De beste methode hangt af van de grootte van de stronk, uw budget en uw persoonlijke voorkeur.
 • Vraag offertes aan: Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven om de beste prijs te vinden.
 • Doe het zelf of huur een professional in: Als u handig bent, kunt u de stronk zelf verwijderen. Voor grote of moeilijk bereikbare stronken is het raadzaam om een professional in te huren.
 • Veiligheid eerst: Draag altijd beschermende kleding en volg de veiligheidsinstructies bij het gebruik van gereedschap of chemicaliën.

Conclusie

Als u één stompje van uw tuin gaat verwijderen, kunt u ze net zo goed allemaal verwijderen. U kunt het werk zelf doen, maar u moet de tijd, kosten en moeite die ermee gemoeid zijn zorgvuldig afwegen voordat u dit doet. De kans is groot dat u gereedschap moet kopen of huren om de klus te klaren, dus uiteindelijk is het misschien het beste om het aan de professionals over te laten.