Boomwortels verwijderen: Kosten en Methodes

Boomwortels kunnen een ware plaag zijn in uw tuin. Ze kunnen uw terras optillen, uw leidingen beschadigen en uw gazon ontsieren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om boomwortels te verwijderen, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we de verschillende methodes, kosten en tips om uw tuin weer wortelvrij te maken.

boomwortel verwijderen

Waarom boomwortels verwijderen?

Er zijn verschillende redenen waarom u boomwortels zou willen verwijderen:

 • Schade aan infrastructuur: Boomwortels kunnen uw terras, oprit, paden of zelfs uw huisfundering beschadigen.
 • Verstopping van leidingen: Wortels kunnen in rioleringen en andere leidingen groeien, wat kan leiden tot verstoppingen en dure reparaties.
 • Concurrentie met andere planten: Boomwortels kunnen voedingsstoffen en water wegnemen van andere planten in uw tuin, waardoor deze minder goed groeien.
 • Esthetische redenen: Boomwortels kunnen uw gazon ontsieren en een struikelgevaar vormen.

Methoden voor boomwortels verwijderen:

Er zijn verschillende methodes om boomwortels te verwijderen, elk met hun eigen voor- en nadelen:

boomwortel handmatig verwijderen
 • Handmatig uitgraven:Dit is een arbeidsintensieve methode waarbij de wortels met de hand worden uitgegraven. Het is een goedkope methode, maar kan tijdrovend zijn en is niet geschikt voor grote of diepe wortels.
 • Machinaal frezen:Dit is een snelle en efficiënte methode waarbij de wortels worden vermalen tot houtsnippers. Het is echter een duurdere methode en kan schade aanrichten aan de omliggende grond en planten.
 • Chemische verwijdering: Dit is een langzame methode waarbij chemicaliën worden gebruikt om de wortels te laten afsterven. Het is een relatief goedkope methode, maar kan schadelijk zijn voor het milieu en is niet geschikt voor alle houtsoorten.
 • Boomwortels laten verwijderen door een professional: Dit is de meest veilige en effectieve methode, maar ook de duurste. Een professional beschikt over de juiste kennis, ervaring en apparatuur om de wortels veilig en grondig te verwijderen.

Lees ook: Mothodes om boomstronken te verwijderen

Kosten van boomwortels verwijderen:

De kosten voor het verwijderen van boomwortels variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en diepte van de wortels, de gekozen methode en de bereikbaarheid van de wortels. Hieronder vindt u een indicatie van de kosten per methode:

MethodePrijsindicatie
Handmatig uitgraven€50 - €150 per uur
Machinaal frezen€100 - €300 per uur
Chemische verwijdering€20 - €50 per stronk
Professionele verwijdering€150 - €500 per stronk

Tips voor boomwortels verwijderen:

 • Kies de juiste methode: De beste methode hangt af van de grootte en diepte van de wortels, uw budget en uw persoonlijke voorkeur.
 • Vraag offertes aan: Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven om de beste prijs te vinden.
 • Doe het zelf of huur een professional in: Als u handig bent, kunt u kleine boomwortels zelf verwijderen. Voor grote of diepe wortels is het raadzaam om een professional in te huren.
 • Veiligheid eerst: Draag altijd beschermende kleding en volg de veiligheidsinstructies bij het gebruik van gereedschap of chemicaliën.

Conclusie

Boomwortels verwijderen kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste informatie en voorbereiding kunt u het zelf doen of een professional inhuren om het werk voor u te doen. Door de wortels te verwijderen, kunt u schade aan uw eigendom voorkomen, uw tuin verbeteren en de gezondheid van uw planten bevorderen.