Bosch Rotak 43 LI Ergoflex Review

De Bosch Rotak 43 LI Ergoflex is een snoerloze gazonmaaier met een maaibreedte van 43 cm en een zesstapsmaaihoogteverstelling van 20-70 mm. Hij heeft een graszakcapaciteit van 50L en ergoflex handgrepen voor extra comfort.

Bosch Rotak 43 LI Ergoflex

In de afgelopen jaren zijn accu-aangedreven maaiers een populair alternatief voor benzinemaaiers geworden. Naarmate de accutechnologie vordert, zullen deze maaiers nog populairder worden. En het is gemakkelijk te zien waarom: er wordt geen giftige dampen meer ingeademd, er wordt niet meer naar het benzinestation gereden en er wordt niet meer met het oorverdovende geluid van een motor gereden. Maar de belangrijkste attractie is dat je toch de vrijheid behoudt die een benzinemachine je geeft. Je kijkt niet voortdurend over je schouder om te kijken of de kabel in de juiste positie zit. De Bosch Rotak 43 LI Ergoflex is momenteel een van de beste accu-maaiers op de markt en ik heb de kans gekregen om dit te beoordelen. Tijdens deze recensie ga ik het goede, het slechte met jullie delen en wie zou moeten overwegen om het te kopen.

Bekijk de prijs

Lees meer over de beste draadloze grasmaaiers.

Bosch Rotak 43 LI Ergoflex Review - Specificaties

 • Fabrikant Bosch
 • Model Rotak 43 Li Ergoflex
 • Vermogen 36 Volt Lithium-ion batterij
 • Dekmaat 43 cm
 • Snijmodi Achterste Zaksysteem
 • Snijhoogtes 20 - 70 mm
 • Aantal snijhoogtes 10
 • Grasbak 50 liter
 • Achterste rol Ja
 • Gewicht 13,8 kg

Bekijk de prijs

Bosch Rotak 43 LI Ergoflex Review - Belangrijkste kenmerken

 • Assemblage -Ik zou assemblage op deze als middelmatig moeilijkheidsgraad beoordelen. Je moet de grasdoos in elkaar zetten, die in drie verschillende stukken wordt geleverd die je in elkaar moet passen. Elk van de secties heeft kleine clips die in elkaar passen. Concentreer je eerst op één of twee van de belangrijkste, want dit maakt de rest van de taak zo veel gemakkelijker. Toen ik dit deed, vond ik dat de gaten goed passen bij de schroeven (goed op de lange termijn) en je moet echt wat druk uitoefenen als je de schroeven erin zet om ervoor te zorgen dat ze er helemaal in gaan - het is echt belangrijk dat je dat doet!
 • Grootte en bouw - Met een 43 cm lang maaibad is dit model echt ontworpen voor huiseigenaren die grote tuinen hebben. De bouwkwaliteit is vrij solide, maar het is gemaakt van plastic. Dit kan een paar mensen zorgen baren voor een maaier van deze prijs, maar ik kan u verzekeren dat hij goed gemaakt is en dat hij niet zomaar in stukken zal vallen zoals sommige van de goedkopere plastic modellen. Het belangrijkste voordeel van de plastic constructie is dat hij licht van gewicht blijft. Op dit moment is dit essentieel voor accu aangedreven modellen, alsof er een zelfaandrijvend systeem in het ontwerp is geïmplementeerd (er zijn een paar accu aangedreven modellen die wel zelfaandrijvend zijn), waardoor de accu snel leegloopt, wat betekent dat er minder runtime is. Dit lijkt me vrij zinloos, want je moet nog steeds het venster openen om te controleren hoeveel lading er nog over is. Niet echt belangrijk, alleen mijn mening.
 • 36V Lithium-ion batterij - Uiteindelijk is dit de belangrijkste reden waarom iemand dit model koopt. De accu zorgt ervoor dat er geen kabels en geen benzine meer nodig zijn. Deze maakt gebruik van de nieuwere lithium-ion-accu-technologie in tegenstelling tot de oudere loodzuuraccu's. Lithium-ion-accu's zijn veel kleiner, lichter en gemakkelijker te gebruiken. Wanneer uw maaier niet wordt gebruikt, behoudt de accu alle resterende lading en het opladen duurt slechts uren in plaats van dagen.
 • Ergoflex handgreep - Bosch lijkt voortdurend te innoveren met nieuwe functies om te proberen hun producten zo ergonomisch en efficiënt mogelijk te maken. Het idee achter de Ergoflex handgreep is dat u de maaier in verschillende posities kunt vasthouden, zodat u de voor u meest comfortabele positie kunt vinden en halverwege de taak van positie kunt veranderen. Als u een grote tuin maait en de handgreep de hele tijd in dezelfde positie vasthoudt, is het niet ongewoon om kramp in uw handen of verdoofde handen te krijgen - dat is mij nogal eens overkomen!
 • Graskamtechnologie - Dit is iets unieks dat Bosch u te bieden heeft. Het trimmen van de randen van het gazon is al lang een probleem. De traditionele manier om een strimmer of handmatige rand uit te trekken nadat u klaar bent met de grasmaaier, is tijdrovend en vervelend. Deze maaier heeft twee felrode graskammen aan weerszijden van het dek. Het idee is dat deze het gras aan de rand van uw gazon direct in het maaipad leiden. Werken ze? Ontdek het verderop op de pagina.
 • Maaigronden - Bosch levert u een van de beste, zo niet de beste, maaigronden op de markt. U hebt 10 verschillende posities beschikbaar, variërend van 20 mm tot 70 mm. Dat assortiment maakt het grootste deel van de concurrentie kapot. Het is ook niet alleen het assortiment dat indrukwekkend is. De manier waarop u een enkele hendel kunt omdraaien en de maaier in een paar seconden op een van deze maaihoogtes kunt zetten, is geniaal. In het verleden heb ik ervan afgezien om de maaihoogte op andere modellen te veranderen, simpelweg omdat het me minuten in plaats van seconden zou kosten (ja, ik ben lui).
 • Achterwalsen - Achterwalsen zijn een geweldige aanvulling op elke grasmaaier. Ze verbeteren niet alleen de kwaliteit van de afwerking, maar geven u ook extra stabiliteit als u rond de randen van uw gazon gaat en voorkomen dat de maaier ingraaft en scalpeert. Bekijk het gedeelte over de prestaties verderop op de pagina om te zien hoe deze functie voor mij heeft gepresteerd.
 • Grasbak - Een grasmaaier die is ontworpen voor grote gazons heeft natuurlijk een grasbak nodig met een vrij grote capaciteit. Dat krijg je met deze maaier, want in de grasbak zit een hele 50 liter maaisel. Dit betekent dat u niet elke paar minuten hoeft te stoppen en te starten, en dat is goed, want dat is echt vervelend!

Bekijk de prijs

Bosch Rotak 43 LI Ergoflex Review - Hoe heeft het gepresteerd?

 • Maaivermogen - Ik heb de maaier zowel op nat als op droog gras gebruikt, wat ik belangrijk vind omdat het veel regent in de UK (helaas). Het presteerde geweldig in beide situaties. Het is krachtig genoeg om met licht begroeid gras om te gaan, maar je moet je realiseren dat hoe langer het gras is, hoe meer moeite het kost om te maaien, dus de duur van de maaibeurt zal lager zijn. Ik was behoorlijk onder de indruk van de gazonkammen. Ze zorgen niet voor een perfecte, gelijkmatige afwerking rond de randen, maar ze doen het veel beter dan alle andere maaiers. Ik moest nog steeds de strimmer uittrekken om de randen op te ruimen, maar ik had nog lang niet zoveel werk te doen. Het enige negatieve dat ik zou kunnen zeggen over het maaivermogen van de Rotak 43 Li is dat het slechts 20 mm is. Voor sommige mensen is dat misschien niet kort genoeg, maar voor de overgrote meerderheid van de mensen die hun gazon er gewoon respectabel willen laten uitzien, is 20 mm laag genoeg.
 • Grass Collection - Deze maaier verpakt het maaisel mooi in de achterste grasbak. Ik heb geen paden of klonten maaisel meegemaakt en de grasbak heeft ook een behoorlijke hoeveelheid maaisel. Als je het maaisel wilt legen, til je het gewoon op met de handgreep en gooi je het maaisel weg. Er is niet echt veel anders om te zeggen dat het gewoon efficiënt en gemakkelijk te gebruiken is.
 • Accuprestaties - Dit is altijd het meest interessante aspect van een accu-aangedreven maaier. Sommige van de maaiers die ik in het verleden heb gebruikt, hebben me slechts een looptijd van minder dan 20 minuten gegeven en hebben er eeuwig over gedaan om de accu's weer op te laden. U kunt dus altijd nog een reservebatterij laten opladen, mocht de eerste niet genoeg zijn om uw gazon af te maken. Ik kreeg ongeveer 30 minuten runtime op elke batterij toen ik het gebruikte; dus dat geeft je een uur runtime met beide. Het opladen van de accu's duurt slechts ongeveer een uur tot anderhalf uur, dus u kunt zeker een groot deel van het gras in één dag maaien, en wanneer u maait kunt u controleren hoeveel lading er nog op de accu zit door het venster te openen en op een knop te drukken. Vergeet niet dat u de eerste 4 tot 5 keer dat u de maaier gebruikt waarschijnlijk niet de maximale looptijd van de accu krijgt. Elke accu moet een laadcyclus doorlopen voordat hij zijn capaciteit heeft bereikt. Persoonlijk vind ik deze accu's mooi omdat ze redelijk klein zijn, gemakkelijk weer op te laden zijn en u een behoorlijke hoeveelheid runtime bieden.
 • Manoeuvreerbaarheid - Hier is de duurzame kunststof constructie geweldig. De maaier weegt minder dan 14 kg. Kan je 14 kg duwen? Voor mij was het vrij eenvoudig en kostte het ongeveer 30% van de inspanning die nodig is om een benzinemachine te duwen. Het ontbreken van een kabel betekende ook dat het heel gemakkelijk was om te manoeuvreren rond de bloembedden en bomen in mijn tuin.
 • Bedieningsgemak - U denkt misschien dat deze grasmaaier vrij moeilijk te gebruiken is omdat hij zoveel functies heeft - maar u hebt het mis! De Rotak 43 Li is een van de eenvoudigste maaiers die ik ooit heb gebruikt. Elke functie die hij heeft is ontworpen om u tijd te besparen en zo efficiënt mogelijk te presteren. Het is gemakkelijk om te starten, het is gemakkelijk om te duwen, het opladen van de batterijen en het vervangen van de batterijen is een makkie en de graszak doet zijn werk.
 • Gazonstrepen - Gazonstrepen worden in principe gemaakt door de grassprieten om te duwen. Om de grassprieten gebogen te houden moeten ze met enige kracht en gewicht worden overgeduwd. De beste gazonmaaiers voor het maken van gazonstrepen zijn dus die zware cilindermaaiers die je ze ziet gebruiken op bowling greens. Ondanks het feit dat deze maaier slechts een fractie is van het gewicht van die maaiers, heeft hij het eigenlijk verrassend goed gedaan. Ik was onder de indruk van de strepen en het voegde een vleugje klasse toe aan mijn tuin.

Bekijk de prijs

Bosch Rotak 43 LI Ergoflex Review - Wie moet deze maaier kopen?

Iedereen die ziek en moe is van het omgaan met een kabel of alle negatieve aspecten van een benzine grasmaaier zou serieus moeten kijken naar accu-aangedreven maaiers. De maaibreedte en de graszakcapaciteit op dit specifieke model maken hem ideaal voor middelgrote tot grote gazons. Het feit dat u met deze maaier twee accu's krijgt, betekent dat u in principe één uur achter elkaar kunt werken. Zou u al uw gras in één uur kunnen maaien? Zo ja, dan kunt u deze maaier in een keer gebruiken, want de kwaliteit van de prestaties en de functies die u krijgt zijn het geld zeker waard. Oh, hellende gazons zijn ook geen probleem met deze maaier.

Bosch Rotak 43 LI Ergoflex Review - Wie moet deze maaier niet kopen?

Als je groen wilt gaan, maar slechts een kleine tuin hebt, kijk dan eens naar een van de kleinere modellen in het assortiment van Bosch. De 43 cm maaibreedte op deze maaier zou te groot zijn. Deze maaier is ook niet geschikt voor mensen die het gazon niet regelmatig maaien, omdat te lang gras de looptijd van de accu's ernstig zal beïnvloeden, wat u alleen maar gefrustreerd en boos zal maken - dus als u dit bent, koop dit model (of een ander model met accuvoeding) dan niet.Als deze maaier klinkt alsof hij het antwoord kan zijn op al uw gazonmaaibehoeften, kijk dan op Amazon.co.uk, want ze bieden niet alleen de beste prijzen in de buurt, maar leveren hem ook gratis af bij u thuis. Gelukkig maaien!

Bekijk de prijs