Gardena Sileno Review

GARDENA Smart Sileno life 750 robotmaaier

Om het hoofd te bieden aan de meer complexe en grote tuinen, heeft Gardena hun Sileno model op de markt gebracht. Het model is gebouwd om de 1000 m² te kunnen weerstaan en dankzij de EasyPassage-functie, de voor- en achtersensoren en de willekeurige maaiwijze kan het model de scherpe hoeken van het gazon aan.

Om u te helpen begrijpen hoe goed hij is, zal ik tijdens deze beoordeling een vergelijking maken met de naaste concurrenten - de Bosch Indego 1000 Connect en de Ambrogio L85 Evolution. Het zijn allemaal gelijkaardige modellen in die zin dat ze ongeveer dezelfde oppervlakte bestrijken.

Aan het einde van deze recensie weet u welke maaier het beste is voor uw tuin, dus blijf in de buurt!

Bekijk de dagprijs

Sileno Hoofdfuncties:

 • Beoordeling: 8/10
 • Heeft betrekking op een oppervlakte van 1000m²
 • EasyPassage-functie
 • Weerbestendig en robuust ontwerp
 • Sensorbesturing

Snijsysteem

Blad

Zoals alle Gardena robotmaaiers is de Sileno uitgerust met 3 draaibare scheermesjes met een maaibreedte van 22 cm.

Deze zijn zeer dun en wendbaar, dus produceren een mooie plak van het gras, in tegenstelling tot wat je zou krijgen met een groot enkelvoudig mes gezien op de meeste maaiers. Deze messen zijn erg zwaar en hoewel ze lang meegaan, zijn ze niet zo effectief als de kleine messen bij het maaien van het gras.

Hoogteverstelling

Om de maaier te helpen zich aan te passen aan de veranderende groeisnelheid van het gras gedurende het hele jaar, kunt u de messen van de Sileno op een hoogte tussen 20 en 60 mm instellen.

Om dit te doen hoeft u alleen maar het hoogteverstelluik boven op de maaier te openen en de draaiknop op de gewenste hoogte te draaien - met de klok mee om te verhogen en tegen de klok in om te verlagen.

Bekijk de dagprijs

Vergeet niet om de hoogte tot het maximum te beperken tijdens de eerste week van het gebruik en wanneer het gras vrij lang is gegroeid (aan het begin van het voorjaar). Dit voorkomt schade aan de omtrekdraad en zorgt voor een veel gelijkmatiger maairesultaat.

Na ongeveer een week maaien kunt u de instelhoogte naar wens aanpassen.

Zorg er wel voor dat u elke week een stapje naar beneden gaat, in plaats van van van de hoogste naar de laagste te springen, zodat het knipsel mooi klein blijft.

Maaien

De reden voor het hebben van kleine maaiseltjes en niet lange maaiseltjes (zoals wat je zou krijgen van het maaien van een keer per week met een duwmaaier) is om de Sileno toe te staan uw gazon te mulchen.

Omdat het maaisel zo klein is, dat u het niet meer kunt zien, kan het tussen de grassprieten vallen en helemaal naar de bodem vallen. Hier breken ze af en geven ze voedingsstoffen door die essentieel zijn voor de gezondheid en de groei van uw gras.

Ook al is dit gebruikelijk bij alle robotmaaiers op de markt op dit moment, het is nog een reden waarom ze zoveel beter zijn dan de standaard duwmaaier die de meeste mensen gebruiken.

Niet alleen zijn ze veel gemakkelijker te gebruiken, maar ze zullen ook regelmatig het uiterlijk en de gezondheid van uw gazon verbeteren zonder dat u meststoffen hoeft te kopen.

Maaimachinestijl

Om efficiënt te maaien werkt de Sileno op een willekeurige manier, de route wordt uitsluitend door de maaier berekend en zal nooit worden herhaald om zich aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden en de groei van het gras.

Hoewel u nu geen enkel maaipatroon zult zien, een wens van de meeste tuiniers, zorgt deze manier van maaien ervoor dat het gazon het hele seizoen volledig vlak blijft.

EasyPassage-functie

Als uw gazon onregelmatig en complex is, dan zult u deze functie geweldig vinden.

Bekijk de dagprijs

Met de EasyPassage-functie kan de Sileno door krappe ruimtes heen maaien die de meeste anderen gewoon zouden omzeilen, waardoor u verzekerd bent van een volledige maaibeurt en minder werk nodig hebt. Zolang de installatie van de draden correct is uitgevoerd, laat de maaier geen sporen achter en hebt u prachtig gemaaid gras over uw hele gazon.

Maaimachineontwerp

Maaimachineontwerp Sileno

De Sileno maaier is gemaakt met een 'zeer slagvaste kunststof behuizing' zodat hij zeer effectief bestand is tegen zware weersomstandigheden en de slijtage van het dagelijkse maaien.

Nu hebben Gardena vooral duidelijk gemaakt dat hun maaiers robuust zijn en dat is allemaal goed en wel, maar voor mij klinkt het alsof ze verwachten dat ze er nogal wat last van hebben bij het maaien.

Ik ben misschien een beetje te hard. Ik denk dat het onredelijk is om te verwachten dat de maaier aan een nieuwe tuin werkt zonder hier en daar een paar hobbels te krijgen - maar dit is iets om in gedachten te houden.

Deze maaier is ook weerbestendig, dus het zal geen probleem zijn om te maaien in de wind en de regen (hoewel ik het niet zou aanraden).

Hellingsvermogen

Deze maaier kan maaien op gebieden die 35% binnen het hoofdwerkbereik en tot 15% langs de grensdraad bereiken. Met deze eisen zou de Sileno geen probleem moeten hebben om met de meest complexe tuinen om te gaan.

Maar als een gebied buiten zijn mogelijkheden is, moet het binnen de grensdraad worden geïsoleerd. De Sileno kan moeilijk draaien in deze gebieden, vooral in natte omstandigheden, op welk punt hij zal stoppen en een foutmelding zal verschijnen op het bedieningsscherm.

Maar als er obstakels zijn waar de maaier tegenaan mag botsen, zoals een struik of een hek, op de bodem van de helling, dan zal de maaier in orde zijn.

Secundair gebied

Als uw tuin 2 of 3 gazons heeft die niet verbonden zijn met een doorgang waar de maaier doorheen kan (smaller dan 1,5 tot 2 m), dan moet u een secundaire zone instellen, bv. hellingen die steiler zijn dan 35%.

Bekijk de dagprijs

Wanneer u in dit gebied werkt, moet de "secundaire zone"-modus worden geactiveerd, zodat de maaier goed werkt en niet probeert te vertrekken wanneer hij moet worden opgeladen.

In deze modus zal de Sileno nooit op zoek gaan naar het laadstation en zal hij continu werken tot de accu leeg is. Wanneer dat gebeurt, verschijnt er een bericht "Moet handmatig worden opgeladen" op het scherm en moet u de maaier weer handmatig opladen.

Gardena Slimme Systeem

Nu is deze functie volledig uniek voor de autonome gazonverzorgingsmarkt en is alleen verkrijgbaar bij Gardena (voor zover ik weet toch). Dankzij hun slimme systeem kunt u zich volledig uit de gazononderhoudsroutine verwijderen terwijl u uw gazon in perfecte staat houdt, gewoon uit de palm van uw hand.

Met een draadloze verbinding tussen alle componenten kunt u uw gazon volledig onder controle houden met behulp van de Gardena Smart app. Voor meer informatie over de functies van de Gardena Smart Systems moet u een van de beoordelingen op de Lawnaholic bekijken.

Batterijsysteem

De Sileno robotmaaier wordt aangedreven door een Lithium-ion accu en een elektromotor en heeft een werktijd van 65 minuten en een oplaadtijd van 60 minuten. Aangezien hij ontworpen is voor gazons die niet groter zijn dan 1000 m², is deze verhouding niet zo slecht en het zou niet te lang moeten duren voordat de hele maaier klaar is.

Milieuvriendelijk Sileno

Milieuvriendelijk

Door het elektrische systeem zal deze maaier geen schade aan het milieu toebrengen. Er komt geen uitstoot vrij in tegenstelling tot de typische benzinemachine. Dus als je moeder natuur een groot plezier wilt doen, dan kies ik voor één van deze.

De Sileno maaier werkt slechts met 60 dB en is dus net als alle andere robotmaaiers zeer stil. Je kunt hem dus programmeren om te werken wanneer je maar wilt, zonder klachten van je buren, ik betwijfel of ze het wel weten!

Of het nu midden op de dag is, nadat je thuiskomt van je werk of zelfs 's nachts, je hoeft niet bang te zijn dat deze maaier niemand zal storen.

Bekijk de dagprijs

Eco-modus

Om dit systeem zo energiezuinig mogelijk te houden, heeft u de mogelijkheid om de Silenos "Eco Mode" te gebruiken.

Dit schakelt het signaal van de grensdraden, de geleidingsdraden en het docking station uit wanneer de maaier niet zou moeten werken (volgens de timerinstellingen) en aan het laden is.

Dit is een geweldige kleine functie en bespaart u elke maand behoorlijk wat op de energiekosten, aangezien iPhone's, iPad's en andere nieuwe technologie meer dan ooit worden gebruikt - ik denk dat dit zeer nuttig kan zijn, en misschien zelfs noodzakelijk, voor de meeste gezinnen.

Werkwijze

Zoals bij alle robotmaaiers zal de Sileno continu werken - en afwisselend laden en maaien - tot de maaier klaar is of tot het moment dat hij niet meer mag maaien. Wanneer de maaier wel moet worden opgeladen, zal hij beginnen met het zoeken naar de geleidingsdraad om deze terug te volgen naar het dockingstation, dus er is geen sprake van handmatig tillen van uw kant.

Nu kunt u zich voorstellen dat de maaier meerdere keren per dag moet laden en dus elke dag langs dezelfde lijn moet lopen, dus u kunt ervan uitgaan dat dit gebied vaker zal worden gemaaid dan het andere, waardoor het gazon ongelijk zal zijn.

U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, want de maaier zal zijn maaimes uitschakelen wanneer hij op zoek is naar het dockingstation, wat nog meer energie bespaart en ervoor zorgt dat uw gras volledig vlak is.

Veiligheidskenmerken

Hindernisssensoren

Om schade aan de maaier te voorkomen is deze voorzien van sensoren aan de voor- en achterzijde. Dus als hij ergens tegenaan botst (zoals bijvoorbeeld je hek) dan zal hij stoppen, zich een paar passen terugtrekken, onder een lichte hoek draaien en in een andere richting beginnen te maaien. Zo wordt voorkomen dat hij u, zijn messen en zo ongeveer alles in uw tuin beschadigt.

Bekijk de dagprijs

Hef- en kantelsensoren

De R70Li heeft ingebouwde hef- en kantelsensoren die bij activering de maaimessen onmiddellijk uitschakelen. Dus als u de maaimessen wilt verwisselen of controleren, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u volledig veilig bent. Bovendien zijn de messen in het midden van de maaier geplaatst, zodat uw hand niet in de buurt van de maaimessen komt.

Als de maaier in de problemen komt en uit koers raakt. U kunt hem eenvoudig uitschakelen door op de grote, rode STOP-knop te drukken. U kunt hem dan optillen en weer op het laadstation plaatsen, waar hij weer opstart.

PIN- en alarmsysteem

Het wordt ook geleverd met een alarm- en PIN-systeem. Dit betekent wel dat u de pincode moet invoeren wanneer u deze wilt herprogrammeren, maar het zal inbrekers afschrikken. En als iemand probeert om het te gebruiken zonder de PIN, zal het alarm u waarschuwen voor de situatie.

Vergrendel

Om te voorkomen dat onbevoegden de maaier starten, is deze voorzien van een installatie en een tijdslot. De maaier kan dus niet worden gestart zonder gebruik te maken van de pincode gedurende een toegewezen tijd, bijv. 30 dagen.

Dit betekent dat u de maaier elke keer moet uitzetten, maar het houdt iedereen tegen om hem te gebruiken. Dus ik denk dat dat het waard is.

Bekijk de dagprijs

Nadelen

 • De Silenos taaie buitenkant zou erop kunnen wijzen dat het navigatiesysteem niet de beste is en dus vatbaar is voor het stoten op obstakels. Natuurlijk kan ik hier overkritisch zijn, maar hou dit in gedachten voor het geval dat.
 • De maaier zal moeite hebben met doorgangen die kleiner zijn dan 1,5 tot 2 meter breed, vanwege zijn navigatiesysteem zou de maaier hier lange tijd kunnen maaien en daarom moet hij worden vermeden. Het betekent alleen maar meer werk voor u om hem in vorm te houden en een duidelijke fout in zijn technologie.
 • Door de grootte en de vorm van de maaier en zijn messen zullen er altijd kleine stukjes gras onbesneden blijven naast hekken, huismuren, bomen enz. U zult de trimmers dus af en toe moeten verwijderen.

Conclusie

Gardena Sileno

Over het geheel genomen denk ik dat de Sileno maaier een geweldige maaier is, ook al heeft hij een paar gebreken ik denk dat de voordelen zoals de EasyPassage functie, Smart System en Eco Mode ze zeker uitblinken.

In vergelijking met de concurrentie denk ik dat de Sileno de beste keuze is voor mensen met een gazon van 1000 m² - het is een veel beter model, de Bosch Indego 1000 en de Ambrogio L85 is meer geschikt voor mensen met een gazon dat iets groter is dan dat (1200 m²).

De Sileno is gemakkelijk te gebruiken, heeft een eenvoudige programmering en maakt gebruik van verschillende functies die op dit moment door geen enkele conventionele duwmaaier kunnen worden geëvenaard. Het is een geweldig product en ik ben er zeker van dat u zult genieten van het resultaat!

Bekijk de dagprijs

Moet u dit model kopen?

Nou, er zijn een paar factoren die u eerst moet overwegen, of u dit model al dan niet koopt hangt af van uw tuin en situatie. Om u wat aanwijzingen te geven over welk type klant het beste bij dit model past, heb ik hieronder een lijst van de categorieën waar ze onder zouden vallen:

 • Hun gazon is 1000m² groot
 • Hun tuin heeft 2 - 3 gazons
 • Ze hebben geen tijd om hun gazon goed te onderhouden...
 • Zij zullen gebruik maken van het Smart System
 • Ze vinden het niet erg om af en toe hun gazonranden te trimmen.
 • Hun vorm is vrij complex en loopt niet meer dan 35% af.

Hopelijk heeft dit het voor u gemakkelijker gemaakt om te begrijpen of het Sileno model wel of niet compatibel is met uw tuin. Natuurlijk is dit tot interpretatie verheven en hoeft u niet iedereen te laten vallen om van deze maaier te houden.

Bekijk de dagprijs