Gazonverzorgingstips van de Pro's voor een gezond, groen gazon

azonverzorgingstips van de Pro's voor een gezond, groen gazon

Er wordt vaak gezegd dat het gras aan de andere kant van het hek groener lijkt, maar we vragen ons af - HOE krijgen deze mysterieuze Jones's hun gras zo groen?

Maai je gazon

grasmachine voor groener gras

De meeste gazons moeten worden gemaaid op een hoogte van 3 tot 4 inch. Dit leidt tot gezonder gras, tintelt onkruid uit en heeft minder water nodig.

Bovendien mag u nooit meer dan 1/3 van de grashoogte in één keer maaien. Als u een tijdje niet gemaaid hebt en het ziet er overwoekerd uit, maait het dan niet gewoon in één keer kort. Dat zal niet alleen de grasmaaier verstoppen en klonten maaisel over het hele gazon achterlaten, maar ook het gras belasten. Dat maakt hem kwetsbaarder voor schade en kan hem bruin maken. In plaats daarvan maait u 1/3 af, wacht u een paar dagen om het gras de tijd te geven zich te herstellen, en maait u vervolgens nog eens 1/3.

Beste draadloze gazonmaaiers

Beste draadloze gazonmaaiers

Als u overweegt om dit seizoen een accu-/accu-aangedreven grasmaaier te kopen, bekijk dan ons artikel dat precies beschrijft wat u moet zoeken om de juiste grasmaaier voor uw behoeften te vinden.

Lees meer

Houd uw maaibladen scherp

Houd uw maaibladen scherp

Zowel de maaikooien als de roterende maaiers werken goed (dus gebruik wat u wilt) - zolang de maaimessen maar scherp zijn.

Als uw maaimessen saai zijn, zorg er dan voor dat ze geslepen worden. De doffe maaimessen laten rafelige randen achter, waardoor uw gras bruin wordt en het meer vatbaar is voor ziektes en insecten.

Voor een optimaal resultaat moet u uw messen minstens één keer per seizoen slijpen. Als u vaak over stokken, grind of andere harde voorwerpen loopt, moet u de messen misschien vaker slijpen. Als de graspunten er bruin en haveloos uitzien, is het tijd om de messen te slijpen!

Bonus tip: Bol.com heeft een gereedschaps afdeling en producten waarbij uw maaimes geslepen kan worden. Als u niet wilt vastzitten aan een bot mes, houd dan een extra mes bij de hand zodat u het gemakkelijk kunt verwisselen als uw gazon bruin begint te worden.

Geef uw gazon water

water geven van uw gras

Timing is belangrijk bij het besproeien van uw gazon.

Zorg er eerst voor dat u alle plaatselijke voorschriften voor het besproeien van het gazon opvolgt. Sommigen regelen de dag, anderen de frequentie; zorg ervoor dat u de regels volgt.

De beste tijd om uw gazon te besproeien is vroeg in de ochtend - echt vroeg! Tussen 2 uur 's morgens en 7 uur 's morgens is het optimaal. De reden hiervoor is dat de zon het water tijdens de latere uren gemakkelijk zal verdampen, waardoor er veel minder water overblijft voor uw gras.

Dat zette ons aan het denken, nou ja, waarom dan niet later op de avond water geven? Dit blijkt ook niet ideaal te zijn, want gazons die de hele nacht nat blijven, kunnen schimmelproblemen ontwikkelen.

Om te helpen met dit besproeiingsschema, gebruik je een timer op een sproeier of irrigatiesysteem. Dat is veel beter dan om twee uur 's nachts wakker worden!

Overbevloeiing is ook niet goed. Gebruik een regensensor of weerafsluiter om de irrigatie te stoppen als er al genoeg regen is gevallen. Sommige van de nieuwe slimme irrigatie regelaars (zoals deze) controleren de weersvoorspelling en passen het besproeiingsschema voor u aan!

Beste sproeiers

Beste sproeiers

Zie ons artikel over de beste sproeiers voor gazons en tuinen, inclusief recensies en video's van de topopties.

Bemest uw gazon

We vroegen naar bemesting. Helpt dat? Waarschijnlijk wel, maar zorg ervoor dat u uw gazon zorgvuldig en volgens de instructies bemest. Meer is niet beter, dus wees voorzichtig met overbemesting.

Zakt u het maaisel van uw gazon in zakken? Misschien wilt u er nog eens goed over nadenken, want mulchen van het maaisel zal uw gazon daadwerkelijk van voedingsstoffen voorzien (zodat u minder hoeft te bemesten). Bovendien kost mulchen veel minder moeite en is het milieuvriendelijker dan het gebruik van zoveel wegwerpzakjes.

Uw gazonmaaier onderhouden

grasmachine onderhouden voor groen gras

Uw grasmaaier is alleen nuttig als hij werkt, dus als u een gasmaaier hebt, moet u de olie elk jaar verversen. Als u op zoek bent naar een stillere, gezondere optie (omdat u geen gasdamp inademt), bekijk dan onze gids voor het kiezen van een draadloze gazonmaaier. (komt binnenkort!)

Wilt u weten wat u in de winter met uw grasmaaier moet doen? Lees dan ons artikel over het overwinteren van uw gazonmaaier.

Maak uw buren groen van jaloezie

Als u deze tips volgt, is uw gazon in een mum van tijd gezonder (en dus groener)! En dan bent u de groenere kant van het hek!