Haag laten planten: Welke kosten zijn te verwachten?

haag laten planten kosten

Hagen zijn niet alleen zeer populair als omheining, maar vaak ook als afscheiding tussen verschillende gebieden binnen een tuin. De kosten van het aanplanten van een heg zijn echter vaak onduidelijk. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert welke kosten te verwachten zijn wanneer u een haag wilt planten.

Gratis offerte voor haag planten

Vraag: Wat kost het om een heg te planten?

Kostencontrole expert: Allereerst zijn de kosten natuurlijk afhankelijk van welke haagplanten u wilt gebruiken en hoeveel u de haagplanten koopt.

bloeiende struik
Hagen kunnen ook worden gevormd uit bloeiende struiken.

De kosten voor typische hagenplanten kunnen variëren van ongeveer 10 EUR per strekkende meter tot meer dan 30 EUR per strekkende meter bij een hoogte van ongeveer 1 meter. Ook de populaire hagen van bloeiende heesters vallen ongeveer in deze prijsklasse. U moet echter wel even wachten tot de haag de gewenste hoogte heeft bereikt.

Kant-en-klare hagen

Wie geen geduld heeft om planten te zien groeien en de voorkeur geeft aan een "kant-en-klare" haag als omheining, kan bij sommige bedrijven zogenaamde "kant-en-klare hagen" kopen.

Dit zijn haag-elementen met een breedte van ongeveer 1 m tot 1,50 m, die op elke hoogte tussen 1 m en 2,20 m gebruiksklaar kunnen worden aangeschaft. Na levering worden de elementen eenvoudigweg geplant en gezekerd met speciale palen. Je kunt dit zelf doen.

De kosten voor dergelijke geprefabriceerde heggen inclusief de benodigde accessoires zijn echter aanzienlijk. De prijs voor dergelijke heggen inclusief accessoires is vaak zo laag als 120 EUR tot 200 EUR per strekkende meter voor middelgrote tot grotere hoogten. Daarnaast zijn er de kosten voor de levering, die variëren afhankelijk van het aantal bestelde elementen en de leveringsafstand.

Eerst een kostenvoorbeeld.

Gratis offerte voor haag planten

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben weinig geduld en willen een rode beukenhaag (Fagus Sylvatica) van 150 cm hoog als omheining. We bestellen 15 strekkende meter kant-en-klare haag met toebehoren en planten de haag zelf.

WerkPrijs
Kosten van de afgewerkte haag2.085 EUR
Verzendkosten430,92 EUR
Totale kosten2.515,92 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een kant en klare haag van een bepaalde plantensoort en -hoogte en op de verzending naar een bepaalde locatie in Duitsland. Ook de kosten voor andere heggen van andere leveranciers kunnen sterk variëren.

Vraag: Wat is de prijsklasse van een heg?

Kostencontrole expert: Bij haagplanten is het altijd afhankelijk van het type plant en de hoogte van de planten - dit is wat de prijs bepaalt.

Terwijl de kosten voor de lopende meter meestal laag zijn voor nog kleine planten, kunnen aanzienlijk hogere prijzen worden verwacht voor hogere planten of zelfs voltooide hagen.

Kleine planten met een hoogte van ongeveer 1 m veroorzaken slechts kosten van ongeveer 10 tot 30 EUR per lopende meter, terwijl grotere planten meestal meer dan 100 EUR per lopende meter kosten. Dit geldt ook voor geprefabriceerde heggen, die tot 200 euro per strekkende meter kunnen kosten. Naast de beplantingskosten zijn er in de meeste gevallen ook aanzienlijke leveringskosten voor hogere planten, afhankelijk van de leveringsafstand.

Gratis offerte voor haag planten

Laat een haag planten

Als een tuinman of een hovenier de professionele beplanting van de haag overneemt, moet u een toeslag van ongeveer 3 tot 5 EUR per strekkende meter in rekening brengen.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van het aanplanten van een haag af?

tuinman haag planten
Als een tuinman de aanplant van de haag overneemt, zullen er verdere kosten worden gemaakt.

Kostencontrole expert: De doorslaggevende factoren zijn hier:

Gratis offerte voor haag planten

  • het type plant
  • het aantal benodigde planten per strekkende meter
  • de hoogte van de planten bij aankoop
  • de breedte van de planten bij aankoop (kwaliteitskenmerk)
  • de bestelde hoeveelheid en de verzendkosten als u de goederen niet zelf afhaalt
  • de kwekerij waar de planten vandaan komen en de kwaliteit en de inspanningen die nodig zijn om ze te kweken
  • in voorkomend geval, de kosten van het planten van de planten door de specialist (tuinman of tuincentrumboer)

Prijsvergelijkingen zijn zeker de moeite waard, maar de kwaliteit mag niet worden verwaarloosd. De prijsverschillen tussen individuele kwekerijen of verschillende leveranciers kunnen 100% of meer zijn.