Een hek plaatsen prijs: welke kosten mag men verwachten?

hekwerk laten plaatsen kosten

Niet elke eigenaar van een woning heeft de vrije tijd of de vaardigheden om zijn hek zelf te bouwen. In ons interview kunt u bij de kostencontrole expert te weten komen welke kosten er nodig zijn voor het hekwerk.

Vraag: Wat kost het om een hek te laten plaatsen?

Kostencontrole-expert: Deze vraag is moeilijk op een algemene manier te beantwoorden. Dit is onder andere afhankelijk van het type hek en de hoeveelheid installatiewerk. Bovendien kunnen de in rekening gebrachte kosten variëren, afhankelijk van het feit of het hek bij de leverancier is gekocht of dat een vrij bedrijf de opdracht heeft gekregen om het te installeren.

Er moet in principe een onderscheid worden gemaakt tussen:

 • conventionele omheiningen (dubbele omheining met gaas, draadgaas omheining, enz.)
 • gabionhekken

Lees meer: alle mogelijke soorten afsluitingen

Bij conventionele hekken kunnen de kosten enigszins variëren, afhankelijk van de inspanning en de totale lengte van de hekken, maar in het algemeen kunt u verwachten dat u voor de meeste hekken een bedrag van ongeveer 50 EUR per m tot 100 EUR per m betaalt voor een complete installatie, inclusief alle diensten.

Zeer eenvoudige omheiningsinstallaties kunnen ook zeer goedkoop zijn bij aanbieders van dumpprijzen (vanaf ongeveer 20 EUR per m), maar dit is eerder een uitzondering. Moeilijke bodemomstandigheden en oneffenheden in het terrein kunnen de kosten nog duurder maken.

Voor gabion hekken zijn de totale kosten (hek, constructie en vulling) meestal veel hoger. Kosten in de orde van grootte van ongeveer 150 EUR tot 200 EUR per lopende meter hek moeten in ieder geval worden aangenomen.

Deze kosten kunnen verder worden gereduceerd door de keuze van het juiste hek en door eigen bijdragen.

Gabion-omheiningen kunnen ook volledig zelf worden opgetrokken, waarbij alleen de leveringskosten voor het vulmateriaal en kleine kosten voor het funderingsbeton (afrasteringspalen) als extra kosten worden gemaakt. Meer informatie hierover vindt u hier.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij bestellen een 14 m lange complete omheining bij een internetbedrijf en laten de omheining installeren door de leverancier.

WerkPrijs
Kosten van de omheining, dubbele spijlenmatten met ronde palen, 14 m415,70 EUR
Assemblage compleet1.193 EUR
Totale kosten1.608,70 EUR
Bouwkosten per m hek in dit geval85 EUR per m

Dit is een kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op één enkele leverancier en voor een zeer specifiek omheiningsmodel. De kosten voor het plaatsen van hekken kunnen aanzienlijk verschillen met andere hekken en met andere leveranciers.

Vraag: Waarvan hangen de kosten voor het laten plaatsen van een hek af?

Kostencontrole expert: Er zijn een aantal zaken die hier in overweging moeten worden genomen:

 • het type hek
 • de toestand van de bodem
 • de vorm van het terrein (hellingen, oneffenheden, enz.)
 • de uit te voeren funderingswerkzaamheden
 • de inspanning die nodig is om het hek op te zetten
 • of de omheining rechtstreeks wordt geleverd en geïnstalleerd of tijdelijk moet worden opgeslagen tot de datum van installatie (volledige leverancier)
 • of er tuinpoorten, doorgangen en dergelijke moeten worden geïnstalleerd
 • hoeveel persoonlijke bijdrage wordt geleverd aan de bouw van het hek...

Naast de installatiekosten moeten natuurlijk ook de kosten voor het hek zelf worden meegenomen. Er zijn grote verschillen in kosten.

Het maakt ook een groot verschil of een hek wordt opgetrokken uit afgewerkte schuttingdelen of individueel ter plaatse wordt gebouwd. Voor individueel op de bouwplaats gebouwde hekken zijn de bouwkosten consequent veel hoger.

Vraag: Hoeveel kost het afrasteringsmateriaal ongeveer?

Kostencontrole expert: De prijzen kunnen hier sterk variëren.

Houten hekken zijn meestal de goedkoopste optie, maar u zult ongeveer 30 EUR per lopende meter moeten berekenen tot 40 EUR per lopende meter.

Kunststof hekken kosten ongeveer twee keer zoveel, dus u moet in dit geval zeker 80 EUR per lopende meter verwachten.

Metalen hekken en betonnen hekken zijn dan in de meeste gevallen al meer dan 100 EUR per lopende meter, de prijzen kunnen ook oplopen tot 300 EUR per meter of zelfs hoger, afhankelijk van het ontwerp en de hoogte van de hekken.

Als u een natuurstenen muur wilt laten bouwen, moet u ongeveer 150 EUR per m² berekenen tot 350 EUR per m², afhankelijk van het type uitvoering en de kwaliteit van de steen. Daarnaast zijn er tot 100 EUR per lopende meter als kosten voor de fundering van de stenen muur.

De kosten zijn altijd afhankelijk:

 • van afrasteringsmateriaal (hout, kunststof, metaal, smeedijzer, beton, schanskorven)
 • vanaf hekhoogte
 • indien nodig ook van de lengte van het hek (eventueel iets lagere prijzen voor langere lengtes)
 • het ontwerp van de omheining (bv. eenvoudige modellen of designhekken)

Door de grote verscheidenheid aan zeer verschillende hekken kunnen er enorme prijsverschillen ontstaan. Als u voor uw kosten moet zorgen, moet u zeker kiezen voor een houten hek, of u kunt, indien nodig, zelf goedkope hekwerken plaatsen.