Is het de moeite waard om de carport zelf te bouwen?

ruimte voor een carport
Een carport is praktisch en neemt weinig ruimte en middelen in beslag.

Wie een nieuw huis bouwt, moet vaak strak calculeren en doet het daarom vaak zonder garage. Als de auto later onder een beschermend dak wordt opgeslagen, kan een carport een goedkoop alternatief zijn.

Als je een nieuw huis bouwt, moet je vaak strak rekenen en dus vaak ook zonder garage. Als de auto later onder een beschermend dak wordt ondergebracht, kan een carport een goedkoop alternatief zijn. Hoewel het veel goedkoper is om zelf een carport te bouwen dan om deze door vakmensen te laten bouwen, is er meer expertise voor nodig dan men in eerste instantie zou denken. Rottende steunen, een instortend dak of problemen met de buren zijn enkele van de mogelijke gevolgen.

De afgewerkte kit is statisch berekend

Er zijn tal van geprefabriceerde kits in alle maten en variaties, wat de verpakking suggereert - zelfs een leek kan gemakkelijk opzetten. Het voordeel van een kit is dat deze statisch is berekend, zodat hij stabiel staat en ook bij grote hoeveelheden sneeuw op het dak blijft staan. Om de carport echter veilig op de grond te kunnen laten staan, is een stevige fundering nodig, die op een diepte van 80 centimeter moet worden gefundeerd.

Omdat zelfs een geïmpregneerde balk na verloop van tijd begint te rotten wanneer deze in contact komt met vocht, moeten de palen van de carport op balken staan. Naast een spade, een vouwliniaal, een zaag, een hamer, een waterpas en een geleidingslijn, zijn een boormachine en een accuschroevendraaier nuttige hulpmiddelen voor het opzetten van de carport.

Is er een bouwvergunning nodig voor de carport?

Als je een carport wilt bouwen, moet je een zogenaamde vaste structuurwijziging doorvoeren. In principe is hiervoor een vergunning van de bevoegde autoriteit vereist. Dit is echter niet uniform geregeld: Afhankelijk van de federale staat, stad of gemeente zijn er verschillende regels voor de bouwvergunning voor een carport. Het lokale ontwikkelingsplan, dat verantwoordelijk is voor dit gebied van de gemeente, geeft hier de relevante informatie. De verantwoordelijke bouwkundige instantie beantwoordt ook alle vragen en kan daarnaast aangeven of bijvoorbeeld de buurman akkoord moet gaan met de aanleg van de carport en welke afstanden tot de vastgoedlijn moeten worden aangehouden. Als u het met uw buurman eens bent, kunt u eventueel samen met hem een dubbele carport op de erfgrens bouwen, waardoor u kostbare ruimte bespaart.