Wat kost het om een carport te laten bouwen?

prijs voor het bouwen van een carport

Als er een carport moet worden gebouwd, zijn er enkele kosten. Afhankelijk van het materiaal en de grootte van de carport, die de auto moet beschermen tegen weer en wind in de toekomst, kan dit variëren.

Lees meer: Carport: prijzen, houtsoorten & daken

Zo is een carport van hout vaak goedkoper dan een shelter van licht aluminium of metaal. Een dak van kunststof kost minder dan een dak met dakspanen. Bij de aankoop van een carport moeten de kosten van het materiaal en de kosten voor het leggen van de fundering en het afdekken van het dak in de berekening worden meegenomen.

Het bouwen van een carport: Prijs in een oogopslag

Overzicht van de kosten
Prijs
Carport van hout
500 - 7.500 €
Aluminium carport
1.200 - 6.000 €
Cement voor funderingen
100 €
Ondersteuning van de post
80 €
Grind om te mengen
50 €

Een carport van hout

Het materiaal en de grootte van de door u gewenste carport bepalen de prijs. Een enkele houten carport kan tussen de 500 en 7.500 euro kosten. Een dubbele carport kan tussen de 500 en 9.000 euro kosten. De kwaliteit van het hout en de afwerking ervan is de belangrijkste factor bij het bepalen van de prijs. Als het hout op de juiste manier wordt verwerkt en regelmatig wordt onderhouden, is het duurzaam. Dit houdt in dat de afzonderlijke componenten goed kunnen drogen na regen en niet worden blootgesteld aan constant vocht. Een beschermende coating zorgt er bijvoorbeeld voor dat noch regen, noch zon, noch dierlijk ongedierte het hout kan beschadigen.

prijs voor het bouwen van een carport
Houten carport: De kwaliteit van het hout en de verfijning ervan is bepalend voor de prijs.

Een carport van metaal

Als de carport van aluminium of een ander metaal is, is deze meestal iets duurder. Aan de andere kant is het veel gemakkelijker te onderhouden, stabieler en gaat het langer mee dan een carport van hout.

Een eenvoudige carport van aluminium kost ongeveer 1.200 euro. Als de carport een aangrenzende ruimte voor tuinmeubilair en gereedschap, fietsen of motorfietsen moet bevatten, variëren de kosten dienovereenkomstig. De prijs voor luxe modellen kan ook oplopen tot 6.000 euro.

Als het aluminium dak bestemd is voor twee auto's, kost de carport tussen de 3.500 en 10.000 euro. Om ervoor te zorgen dat de palen van de carport veilig staan en het dak ondersteunen, zelfs als het bedekt is met sneeuw in de winter, moet er een fundering voor hen worden gebouwd. De goedkoopste optie zijn puntfunderingen waarin de paalsteunen zijn verankerd. Als er echter een betonnen bodemplaat onder de carport moet worden geplaatst, heeft deze een strokenfundering nodig. Hiervoor worden verdere kosten gemaakt.

Funderingsconstructie & montage van de carport

Eerst moeten de gaten voor de fundering worden gegraven en het beton worden opgevuld. Terwijl een kleine graafmachine hier maar weinig tijd voor nodig heeft, duurt het werk met spade en schop veel langer. De fundering moet een paar dagen drogen voordat de carport kan worden opgezet. Een vakman heeft tussen een halve en een hele werkdag nodig om de carport op te richten.

Dakbedekking en afwerking

Het dak kan dan worden opgetrokken. Zowel de kosten als de werktijd zijn afhankelijk van de dakvorm. Als de carport een plat dak moet hebben, moeten bitumenplaten of dakspanen van bitumen waterdicht worden gelegd. In het geval van een spits dak dat met dakpannen bedekt moet worden, moet eerst het dakgebinte worden opgetrokken. Afhankelijk van de woonplaats varieert ook het uurloon dat een ambachtsman voor zijn werk ontvangt. Afhankelijk van de grootte van de carport, de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is en eventueel voorbereidend werk, liggen de gemiddelde kosten hier tussen de 700 en 900 euro.

Laat een individuele carport bouwen met inspiratie

Een carport is al lang niet meer alleen een goedkoop alternatief voor de garage. Afhankelijk van de stijl van het huis kan ook het ontwerp van de carport worden gekozen - het laat immers zien of de eigenaar van de carport houdt van koel en modern, klassiek functioneel of natuurlijk van hout. Omdat een carport vaak dicht bij de weg ligt, draagt het bij aan het imago van het huis, vult het het aan of vormt het een interessant contrastpunt. De carport moet rekening houden met de individuele smaak en het praktische gebruik.

Bouwvergunning voor carport?

Afhankelijk van de federale staat en de bouwvoorschriften moet de bouw van een carport worden goedgekeurd door de verantwoordelijke bouwinstantie. In dit verband moet u op tijd navraag doen.

Dit is hoeveel het kost...

Wist je dat?