Wat kost het om een serre te laten installeren?

serre installeren

Een serre in de tuin heeft vele voordelen. Planten kunnen hier overwinteren en in het voorjaar kan er worden gezaaid als het buiten nog sneeuwt. Verse groenten uit eigen teelt is de droom van veel hobbytuiniers.

Maar wat kost het eigenlijk om een serre te laten bouwen?

De kosten in detail

Naast de grootte van het gewenste plantenhuis zijn ook het materiaal en het ontwerp van belang. Ook de ondergrond waarop het huis komt te staan heeft invloed op de prijs.

Zet de serre op: Kosten in een oogopslag

WerkKosten
Serre2.400 - 2.800 €
Toeslag voor beglazing met ESG700 - 800 €
Aluminium fundering200 - 300 €
Grondwerken + puntfundering500 - 600 €
Broeikasmontage800 - 900 €
Totaal bedrag4.600 - 5.400 €

Er wordt een serre gebouwd in een tuin. Er is gekozen voor een huis met enkelvoudig veiligheidsglas en een aluminium fundering.

Dit zijn de te verwachten kosten voor het materiaal

Een kit voor een serre met een voetafdruk van twee bij twee meter kost ongeveer 2.400 tot 2.800 euro. De zijhoogte is 150 tot 160 centimeter, de nokhoogte 210 tot 220 centimeter. Het huis is een aluminium frameconstructie met beglazing van driedubbelgewebbelde platen met een dikte van tien millimeter, die zijn gemaakt van polycarbonaat.

Er is ook een stichting nodig, die tussen de 80 en 300 euro kost, afhankelijk van het ontwerp. De goedkope variant is een basisframe, waarvoor bovendien een strookfundering nodig is.

Als u polycarbonaatplaten met een dikte van 16 millimeter wilt, moet u rekenen op een meerprijs van 240 tot 280 euro. Glas is nog duurder. Voor eenvoudig gehard veiligheidsglas (ESG) moet een toeslag van 700 tot 800 euro worden verwacht. Een 16 millimeter dubbele beglazing van echt glas kost 900 tot 1.000 euro meer.

Deze kosten kunnen worden verwacht voor de installatie

Installatie vanaf de stichting kost tussen de 800 en 900 euro. Voor grondwerken is 500 tot 600 euro te verwachten. Een puntstichting is in deze prijzen inbegrepen. Als u kiest voor een basisframe of helemaal niet voor een onderconstructie, dan heeft u een strookfundering nodig. Dit veroorzaakt extra kosten van 200 tot 300 euro.

Opmerkelijk voor serres

Als u overweegt een serre te bouwen, moet u het onderwerp grondig bestuderen en deskundig advies inwinnen. Afhankelijk van de federale staat, de gemeente en de grootte van het huis kan zelfs een bouwaanvraag nodig zijn.

Belangrijke overwegingen voor de aankoop

Een grote serre lijkt voor veel tuinbezitters wenselijk. Dit betekent echter ook aanzienlijk hogere kosten, ook later in het onderhoud en mogelijk een langere goedkeuringsprocedure.

Woningen met een vloeroppervlakte van vier tot acht vierkante meter veroorzaken de minste problemen. In plaats van een groter huis te bouwen, is het vaak zinvoller om te kiezen voor twee serres.

Dure is niet altijd het beste

16-millimeter polycarbonaat meerwandige platen hebben een U-waarde van ongeveer 2,4. Vier millimeter gehard veiligheidsglas heeft slechts één van 5. De serre van echt glas kan dus veel minder goed warmte vasthouden dan een serre van meerwandige platen.

Bovendien is glas zwaar en kunnen deuren en ramen alleen met meer inspanning worden verplaatst.

Goed polycarbonaat gaat gemakkelijk tien jaar mee zonder vertroebeling en is hagelbestendig. Als het om optische redenen glas moet zijn, is de duurste variant zinvol - dubbele beglazing,

grote serre
Het hebben van een grote serre betekent aanzienlijk hogere kosten.

Doe-het-zelvers zijn snel overweldigd bij het opzetten van een serre.

serres zijn van het voorjaar tot het najaar te koop bij bouwmarkten en tuincentra tegen prijzen die slechts een fractie zijn van de genoemde kosten. Deze ontwerpen zijn over het algemeen zeer licht, maar kunnen op de lange termijn niet tegen de belasting bestand zijn. Fabrikanten van de hoogwaardige huizen geven 30 jaar garantie op de frames en 10 jaar op de meerwandige platen.

Kopen is sowieso niet voldoende, want de locatie van de serre moet goed gekozen worden. Bovendien is het niet mogelijk om een dergelijk huis op te zetten zonder helpers. Meestal maken doe-het-zelvers altijd fouten die ertoe leiden dat de constructie niet stabiel is.

Checklist voor het opzetten van een serre

Planning van de brandbeveiliging:

 • Het selecteren van een paar, vermoedelijk geschikte, locaties.
 • Denk aan de maximale grootte van het huis, zodat het in het plein past.
 • Vraag bij de gemeente na wat de voorschriften zijn voor het bouwen van serres.

Zoek een gespecialiseerd bedrijf en betrek ze erbij:

 • Doe een aanbesteding voor werk of zoek een tuinbouwbedrijf op het internet.
 • Maak ter plaatse een afspraak voor overleg.
 • Leg de verschillende mogelijkheden uit met de specialist.
 • Krijg een gedetailleerde kostenraming.
 • Indien nodig, dient u een bouwaanvraag in.
 • Plaats een bestelling.

Verdere maatregelen:

 • Voor de bouw moet het bedrijf toegang hebben tot land, water en elektriciteit.
 • Vraag na de bouw een korte briefing en verzorgingsinstructies.
 • Onderhoud en verzorging van de serre volgens de instructies van het bedrijf.

Dit is hoeveel het kost...