Hoeveel kost het om een pergola te bouwen?

Een pergola is een portiek gebouwd van hout, metaal of steen. Kenmerkend voor deze gebouwen is het dak. Het bestaat uit individuele balken of stroken waarop planten kunnen groeien.

Het bladerdak, open aan de bovenzijde, zorgt voor een aangenaam halfschaduwrijk gedeelte.

Meestal wordt hout of staal gebruikt om het gebouw luchtig te maken. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal en de grootte. Hoewel planten een belangrijk onderdeel zijn van de pergola's, maakt het planten geen deel uit van de constructie.

De vergroening kan permanent gebeuren door het planten van wijnstokken, blauwe regen of soortgelijke planten op het frame. Eenjarige snelgroeiende planten zoals nasturtium of lieren zijn een zeer goedkoop alternatief, die een pergola al enkele weken na de bouw volledig overwoekeren.

Een pergola bouwen: Kosten in een oogopslag

WerkhoutMetaal
Materiaal (hout/metaal)100 - 120 €300 - 400 €
Hulpmateriaal (schroeven, hoeken)ca. 50 €ca. 30 €
Kleurca. 40 €ca. 40 €
Totaal materiaal190 - 210 €370 - 470 €
Structuur240 - 400 €80 - 240 €
Verf80 - 100 €80 - 100 €
Totaal werk320 - 500 €260 - 340 €
Totale kosten510 - 710 €730 - 810 €

Voorbeeld

De volgende lijst is bedoeld om een overzicht te geven van de verwachte kosten. Het heeft betrekking op een lengte van één meter en een breedte van twee meter.

De kosten in detail

Het is niet mogelijk om algemene uitspraken te doen over de kosten. Er zijn te verschillende manieren om een pergola te bouwen.

Een eenvoudige roos of blauwe regenboog van hout, bestaande uit twee tralies en een boog die een oppervlakte van 2,20 tot 0,80 meter beslaat, kost ongeveer 120 euro als bouwpakket. Een eenvoudig frame met balken en een oppervlak van 3 x 3 meter kost ongeveer hetzelfde.

Metaalconstructies beginnen bij ongeveer 180 euro en kunnen ruim 1.000 euro kosten.

Materiaalkosten - dit is wat een balkconstructie voor een pergola kost

De berekening heeft betrekking op een pergola met een hoogte van 2,10 meter, een breedte van twee meter en een lengte van één meter. Natuurlijk kan het naar believen worden verlengd, dus we hebben het over een lopende meter.

Je hebt zes posten nodig (7 x 7 centimeter) met een lengte van 210 centimeter tegen tien euro per stuk. Twee balken (7 x 7 centimeter) met een lengte van een meter bij vijf euro elk en vier balken met een lengte van twee meter ook bij tien euro elk. Dit brengt de totale kosten van het hout op 110 euro per lopende meter.

Voor de bevestiging van de palen zijn zes hulzen van elk drie euro nodig en 14 beugels van elk één euro en ongeveer 15 euro aan schroeven en moeren voor de constructie. Al met al is er dus bevestigingsmateriaal nodig voor 50 euro.

Gebogen onderdelen en hekwerk verfraaien de constructie aanzienlijk, maar veroorzaken ook aanzienlijk hogere kosten. Wie het niet zo eenvoudig wil, moet rekenen met ongeveer 300 tot 400 Euro per meter. Dit zijn ook de kosten voor een vrijstaande pergola van ijzer. Hout en metaal hebben een verflaag nodig om het materiaal bestand te maken tegen het weer. Voor de verf moet je rekening houden met ongeveer 40 Euro.

Kosten voor de bouw van de pergola

De genoemde prijzen hebben betrekking op kant-en-klaar hout. Tenzij er sprake is van ongebruikelijke verzoeken, is verder knippen ter plaatse niet nodig. Een gespecialiseerd bedrijf heeft vier tot vijf uur nodig voor de montage met twee man. De tarieven liggen tussen de 30 en 40 euro per man en per uur. Er wordt dan ook 240 tot 400 euro verwacht voor de montage.

De bouw van een metalen pergola duurt meestal maar drie tot vier uur, de tarieven zijn vergelijkbaar.

Het schilderij van een schilder moet worden geschat op ongeveer 80 tot 100 euro. Het hangt natuurlijk af van de vraag of de onderdelen al voorbehandeld zijn of dat er meerdere verflagen met voorbereidend werk nodig zijn.

Punten om op te merken bij het bouwen van een pergola

Een pergola is niet zomaar een klein klimhulpmiddel voor planten, maar een stabiele en zware structuur. Vooral wanneer het bedekt is met vaste planten, draagt de pergola een groot gewicht. In de zomer brengen mensen er vaak tijd onder door. Daarom moet de constructie niet lichtvaardig worden uitgevoerd.

Tip

In de meeste bouwvoorschriften wordt de pergola geteld als een gebouw waarvan de constructie onderworpen is aan de bouwgrens.

Een pergola is ook een gebouw

In de meeste bouwvoorschriften wordt de pergola geteld als een gebouw waarvan de constructie de bouwgrens moet respecteren. Bovendien moeten bouwheren meestal een bouwaanvraag indienen, maar een vergunning is niet vereist.

Alvorens met de bouw te beginnen, is het daarom belangrijk om de bouwautoriteiten te vragen waar ze tijdens de bouw rekening mee moeten houden.

Verkrijgen van kostenramingen

Timmerlui, schrijnwerkers en slotenmakers helpen graag met de planning. De meeste gespecialiseerde bedrijven gebruiken goede tekenprogramma's. Dit heeft als voordeel dat de bouwer vooraf kan zien hoe de latere pergola het huis en het perceel zal veranderen.

Uitgebreide kostenramingen zijn niet gratis, maar de bedrijven zien meestal af van de kosten als ze de bestelling krijgen. Geen enkele bouwer mag echter maar aan één bedrijf vragen.

Denken aan veiligheid

Hoewel een pergola geen klimrek is, wordt het maar al te vaak als zodanig gebruikt. De gevaren variëren. Kinderen kunnen gewond raken of inbrekers kunnen via de constructie het huis binnenkomen. Om deze redenen is het raadzaam om geen stabiele dwarsbalken te installeren in het onderste gedeelte.

houten pergola

Mogelijke eigen bijdragen bij de bouw van een pergola

De planning en het snijden van het materiaal zijn duidelijk in betere handen bij een specialist. Het materiaal wordt dan tot een soort bouwpakket gesneden. Een vakman heeft vaak weinig problemen met de constructie. Na overleg met het bedrijf is er ook de mogelijkheid dat de eigenaar van het huis meehelpt als assistent bij de montage. Dit bespaart de kosten voor een tweede man.

Het schilderen van de pergola is bijna altijd mogelijk, zelfs voor een leek. De moderne kleuren zijn eenvoudig aan te brengen. In het geval van een zeer groot gebouw kan het echter zinvol zijn om een gespecialiseerd bedrijf opdracht te geven om te spuiten in plaats van te schilderen.

Checklist voor het bouwen van een pergola:

Voor het bouwen:

 • Verduidelijken of een pergola over het algemeen is toegestaan.
 • Bepaal de grootte en de locatie van het gebouw.
 • Laat een bedrijf een kostenraming opstellen met tekeningen.
 • Documenten indienen bij de bouwdirectie.

Procedure van de bouwfase:

 • Ontruim de site tijdig.
 • Sla het materiaal veilig op.
 • Mogelijk hulp bij de bouw.
 • Verf het afgewerkte gebouw.

Na de bouw:

 • Wacht tot de verf is opgedroogd.
 • Selecteer geschikte planten.
 • Plaats de planten in de buurt van de verticale palen.

Dit is hoeveel het kost...