Thermowood gevelbekleding

Een woning kan een geheel andere uitstraling krijgen door een Thermowood gevelbekleding. Soms wordt gevelbekleding toegepast omdat het bij de stijl van de woning pas, maar soms is gevelbekleding ook noodzakelijk. Wanneer je gevel bijvoorbeeld beschadigd is en je last krijgt van doorslaand vocht, is gevelbekleding één van methodes om doorslaand vocht te voorkomen. Je bespaard dan veel tijd en geld voor gevelrenovatie en over het algemeen knapt de woning met nieuwe gevelbekleding ook aanzienlijk op. Voor gevelbekledingen wordt vaak gekozen voor hout. Hiermee krijgt de gevel van de woning een natuurlijke en warme uitstraling. Alleen een houten gevelbekleding staat ook voortdurend bloot aan de weersomstandigheden. Hout en vocht is in veel gevallen geen goede combinatie, dus bij de keuze voor een houten gevelbekleding is het belangrijk om te kiezen voor uiterst duurzaam hout, dat minimaal 25 jaar meegaat. Nu zijn er veel sterke houtsoorten die je kunt gebruiken voor gevelbekleding, maar een populaire houten gevelbekleding is thermowood gevelbekleding.

Wat is thermowood?

Wil je een uiterst duurzame gevelbekleding van hout, dan kom je al snel terecht bij tropisch hardhout. Tropisch hardhout behoort tot duurzaamheidsklasse I en heeft een levensduur van minimaal 25 jaar. Toch kunnen er aan tropisch hardhout enkele nadelen zitten. Zo is komt tropisch hardhout veel uit bossen die bedreigd zijn en het is nooit zeker dat er voor elke gekapte boom ook een nieuwe boom geplant wordt. Tropisch hardhout hoeft dus niet altijd milieuvriendelijk te zijn. Daarnaast is tropisch hardhout erg duur. Vooral als je het wilt gebruiken voor gevelbekleding en je er je gevel mee wilt bekleden, kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Een goed alternatief is dan thermowood gevelbekleding.

Thermowood is hout dat afkomstig is uit Noord-Europa, maar de bossen worden wel duurzaam beheerd. Je mag er dus vanuit gaan dat van elke boom die geveld wordt er een nieuwe boom aangeplant wordt. Thermowood is naaldhout, wat van nature eigenlijk helemaal niet duurzaam is en ook niet gebruikt kan worden voor gevelbekleding. Daarom worden de thermowood planken behandeld. Thermowood planken worden in een ovens geplaatst die langdurig op 200° Celsius verhit worden. Dit heeft tot gevolg dat de structuur van het hout veranderd en de levensduur enorm wordt verlengd. De samenstelling van de bestanddelen in het hout veranderd, zodat insecten gedood worden en het niet meer als voedselbron gebruiken. Het vochtpercentage en de structuur van het hout zal ook veranderen. Hierdoor krijgt thermo wood dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout en is het een zeer duurzame houtsoort geworden. Er worden ook geen chemische middelen gebruikt, wat thermowood gevelbekleding ook nog eens ecologisch vriendelijk maakt.

Voordelen thermowood

Gevelbekleding hout thermowood heeft nadat het bewerkt is enkele gunstige eigenschappen:

  • Thermowood gevelbekleding is een milieuvriendelijke soort hout. De behandeling bestaat enkel uit verhitting en de bossen waar het hout vandaan komt zijn beschermd.
  • Thermowood gevelbekleding kan onbehandeld worden toegepast. De thermowood planken hebben verder geen behandeling meer nodig. Dit scheelt enorm in het onderhoud.
  • Thermowood is bestand tegen vocht. Daarom is het hout ideaal om gebruikt te worden voor gevelbekledingen.
  • Door de hittebehandeling dat thermowood ondergaan heeft, is het hout ook goed bestand tegen insecten, bacterien en houtrot.
  • Thermowood planken zijn vormvast. Er vind dus nagenoeg geen uitzetting of inkrimping van het hout plaats.

Nadelen thermowood

Uiteraard is er voor thermowood gevelbekleding ook wel een paar nadelen te verzinnen:

  • Thermowood heeft een geringe buigsterkte. Hierdoor is het moeilijker om thermowood als gevelbekleding te monteren.
  • Het risico bestaat dat thermowood eerder kan gaan splijten dan bij hardhout. De kans is dan aanwezig dat je voortijdig al planken zult moeten vervangen.
  • Na verloop van tijd kan thermowood vergrijzen. Als je dit niet mooi vind, zul je alsnog de gevelbekleding moeten behandelen.

Soorten thermowood gevelbekleding

Wil je thermowood gevelbekleding plaatsen, dan heb je ook nog een keuze uit verschillende houtsoorten., zoals essen, populieren en dennenhout. Elke houtsoort heeft weer zijn eigenschappen, maar het verhittingsproces is altijd hetzelfde. Wel kunnen fabrikanten hun eigen verhittingsproces toepassen, waardoor de kleur van het hout enigszins verschillend kan zijn. Het is namelijk wel zo hoe langer of hoe heter het hout verhit wordt, des te donkerder de kleur wordt. Ook de uiteindelijk afwerking van het hout kan per fabrikant verschillen. Maar of je nu essen of dennenhout als houten gevelbekleding neemt, de eigenschappen van thermowood blijven hetzelfde en de kleur van elke houtsoort verkrijgt een warme kleur.

Thermowood gevelbekleding schilderen

thermowood gevelbekleding plaatsen is in principe genoeg om jarenlang plezier van je gevel te hebben. Omdat thermowood een warme en donkere kleur heeft met een natuurlijke uitstraling, zullen veel mensen de gevelbekleding niet schilderen. Maar als dat wenselijk is, door misschien een specifieke uitstraling te verkrijgen, dan is het heel goed mogelijk om de gevelbekleding te schilderen. Belangrijk is dan om te kiezen voor een verf op basis van terpentine. Verf op basis van acryl is namelijk een verf op waterbasis, maar thermowood neemt nagenoeg geen vocht op. Hierdoor zal de verf niet in het hout trekken en snel afbladderen.

Na verloop van enkele jaren zal thermowood vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces, waardoor het hout lichtgrijs van kleur gaat worden. Veel mensen doen hier niets aan, omdat dit niet lelijk is. Wil je toch absoluut de originele houtkleur bewaren, dan is het noodzakelijk om de thermowood gevelbekleding te behandelen met een niet-filmvormende beits. Deze beits gaat de vergrijzing tegen en heeft teven de eigenschap dat het het hout beschermd tegen uv-licht.