Bankirai Terrassen: Wat zijn de kosten?

bankirai terrassen kosten

Natuurlijke houten terrassen van massief en elegant tropisch hout zijn nog steeds erg populair. Het zeer harde en duurzame Bankirai hout blijft bijzonder populair. De kostencheck-expert legt in ons interview in detail uit wat een terras van dit hout kan kosten.

Vraag: Hoeveel kost een Bankirai-terras?

Kostencontrole expert: Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de grootte van het terras en de exacte bouwmethode, dus het is moeilijk te zeggen in het algemeen.

In de praktijk moet u echter altijd rekening houden met kosten van meer dan 100 EUR per m² als u het terras volledig door een specialist laat bouwen.

Eerst en vooral moet je onderscheid maken:

 • de kosten voor de terrasplanken
 • de kosten van de onderconstructie
 • de kosten van de voorbereiding van het substraat, indien van toepassing

Vloerplaat kosten

De kosten van Bankirai-planken zijn afhankelijk van de lengte van de planken, de dikte en vooral de kwaliteit. De prijzen kunnen variëren van ongeveer 3 EUR per strekkende meter tot meer dan 15 EUR per strekkende meter.

Alleen al de kosten van de terrasvloer kunnen tot 500% variëren.

Kosten voor de onderbouw

terras onderbouw
De kosten voor de substructuur mogen niet worden onderschat.

De onderbouw voor het terras kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Vaak worden hiervoor goedkope houtsoorten gebruikt, maar ze zijn bijna net zo duurzaam en veerkrachtig als Bankirai-hout. Op onze breedtegraden is dit voornamelijk larikshout.

Voor zo'n onderconstructie kunt u meestal tussen 20 EUR per m² en 30 EUR per m² berekenen, inclusief installatie door een specialist. Als er gekozen wordt voor een meer uitgebreide constructie met materialen van hogere kwaliteit (bijvoorbeeld Bankirai-balken) of als de balken bijzonder smal zijn ingesteld voor een hoog draagvermogen, kunnen de kosten ook hoger uitvallen.

Kosten voor substraatvoorbereiding

Als er nog geen voldoende draagkrachtige ondergrond is op de plaats waar het terras wordt gebouwd, moet de ondergrond eerst draagkrachtig worden gemaakt. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar.

Bij een eenvoudig geplaveide ondervloer moet u rekening houden met kosten van ongeveer 20 EUR per m² tot 50 EUR per m², en bij een continu gestorte betonplaat als fundering moet u rekening houden met kosten van ongeveer 70 EUR per m² tot 100 EUR per m².

Voorbeeld kosten

We hebben een 20 m² groot Bankirai terras gebouwd door een professional. De ondergrond is al geplaveid. Voor de onderconstructie kiezen we voor larikshoutbalken, de liggerafstand is in het gemiddelde bereik.

WerkPrijs
Onderbouw456 EUR
Terrasplanken inclusief leggen2.273 EUR
Totale kosten2.729 EUR
Totale kosten per m² inclusief installatie met136,45 EUR

De hier getoonde voorbeeldkosten zijn het gevolg van het gebruik van een bepaalde houtkwaliteit, de productie van een bepaalde onderbouw en de arbeidskosten van een bepaalde expert. Afhankelijk van de individuele planning van een terras kunnen de kosten ook in andere gevallen aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een Bankirai-terras?

Kostencontrole expert: Er zijn een paar dingen die dit bepalen:

bankirai terras plaatsen
De grootte en het ontwerp van het terras hebben een beslissende invloed op de prijs.
 • of een ondergrondversterking vooraf nodig is en hoe deze wordt uitgevoerd
 • welk type onderconstructie wordt gekozen en welk materiaal daarvoor wordt gebruikt
 • de kwaliteit en de dikte van de gebruikte Bankirai-planken en de prijs per strekkende meter
 • hoeveel afval wordt veroorzaakt door de individuele dimensionering van het Bankirai-terras
 • hoeveel werk er in elk individueel geval wordt verricht
 • welke arbeidskosten in rekening worden gebracht
 • hoeveel eigen werk er met de bouw gemoeid is

Met al deze zaken moet rekening worden gehouden bij het maken van een goede kostenraming.

Vraag: Wat zijn de kosten van een zelfbouw?

Kostencontrole expert: Over het algemeen zijn dit alleen de materiaalkosten. Wat nodig is, zijn de kosten van de materialen:

 • de kosten van de Bankirai-planken (afhankelijk van de kwaliteit, ongeveer 10 tot 15 EUR per lopende meter)
 • de kosten van de onderconstructie (afhankelijk van het type en de straalafstand, meestal tussen 5 en 10 EUR per strekkende meter)
 • de kosten van bevestigingsmateriaal (ongeveer 10 EUR per m² tot 20 EUR per m², afhankelijk van het type bevestiging, onzichtbare bevestiging is het duurst)

Als ze ook zelf de ondergrondversterking leggen, liggen de kosten hiervoor meestal slechts in de orde van grootte van 2 EUR per m² tot 5 EUR per m².