Bankirai

Bankirai

Wat is Bankirai?

Bangkirai is een populaire houtsoort dat geschikt is voor vele toepassingen. Met name voor buitengebruik is het een zeer populair houtsoort. Niet alleen is het een duurzaam materiaal, Bankirai heeft ook een goede weerstand tegen aantasting door insecten en schimmelvorming. Naast terrassen en tuinmeubelen wordt Bankirai ook veel gebruikt aan het water zoals delen van bruggen, vlonders en waterwerken.

wat is Bankirai

Bankirai wordt ook wel Selangan Batu of Yellow Balau genoemd. Deze bomen groeien voornamelijk in Zuidoost-Azië en zijn afkomstig van de Shorea laevis, dat is familie van de Dipterocarpaceae. De Bankirai die in België en Nederland wordt ingevoerd komt voornamelijk uit de gebieden Sarawak en Sabah. Door de grote vraag naar deze houtsoort en de relatief beperkte hoeveelheid bossen wordt het ook wel gecombineerd met Balau. In praktijk wordt toch vaak de naam Bankirai gebruikt voor de herkenbaarheid.

Bankirai behoort tot de hardhout soorten, dit zijn (meestal) loofbomen. Zachte houtsoorten zijn doorgaans afkomstig van naaldbomen. De term hardhout zegt overigens niet altijd iets over de kwaliteit van het hout, niet alle soorten zijn even “hard”. Loofbomen groeien vaak langzamer dan naaldbomen waardoor ze vaak harder zijn. Bankirai is een hardhout in alle opzichten; het is een duurzame houtsoort van hoge kwaliteit en daarmee uitermate geschikt voor buitengebruik.

Bankirai terras

Bankirai houten terras

Bankirai terras reinigen

Bankirai kan na verloop van tijd grijs of groen worden wanneer het niet onderhouden wordt. Door vocht en zon kan er een grijze sluier ontstaan, dit is geheel natuurlijk en kan geen kwaad. Met af en toe een sopje van lijnolie zeep kunt u Bankirai perfect schoonmaken. Verder op deze pagina zullen we enkele praktische tips geven voor een Bankirai terras reinigen.

Levensduur terras in Bankirai

Voor naaldhout zoals grenen en vuren wordt doorgaans een gemiddelde levensduur van tien tot vijftien jaar gerekend. Bij hardhout als Bankirai ligt de levensduur van een terras aanzienlijk hoger op wel twintig tot vijfentwintig jaar. Door hout te impregneren wordt de bestendigheid verhoogd, om Bankirai zo lang mogelijk in optimale staat te houden adviseren we periodiek wat onderhoud aan het materiaal te verrichten.

Onderhoud Bankirai terras

Na het reinigen van een Bankirai terras kunt u het hout behandelen met impregneerolie. Deze behandeling kunt u uitvoeren wanneer het hout droog en kaal oogt. Afhankelijk van de hoeveelheid olie die door het hout wordt opgenomen begint u met één laag olie op te brengen, en deze behandeling te herhalen na behoefte.

Voorbeelden Bankirai terras

Een Bankirai terras is op meerdere manieren te ontwerpen en te plaatsen. Zo zijn er tegelvlonders waarbij tegels op een bestaande stoep of balkon worden gelegd. In veel gevallen wordt er gekozen voor een plankenvlonder, dit zijn losse planken die op dwarsbalken worden geplaatst. Deze rusten weer op palen die op tegels staan of in de grond worden geplaatst.

Bankirai en Ipe terrassen of dakterrassen

Bankirai vlonder

Een terras op basis van Bankirai vlonderplanken ziet er prachtig uit, het is ook een duurzame oplossing om meer tijd door te brengen in de tuin. Omdat planken van hardhout erg goed bestand zijn tegen de diverse weerselementen kunt u rekenen op een lange levensduur. Wanneer u kiest voor een vlonder die onder een terrasoverkapping geplaatst wordt zullen de Bankirai vlonderplanken minder onderhoud nodig hebben. Bij dit type hout zal er door vocht en zonlicht vaak een grijzige sluier op het hout verschijnen. Dit is het normaal en heeft geen invloed op de kwaliteit van de planken.

Zorg altijd voor een goede planning bij de constructie van een vlonder. De Bankirai vlonderplanken zullen rusten op dwarsbalken. De balken rusten weer op houten palen. Wanneer u reeds een terras van steen of een andere harde ondergrond heeft kunt u palen direct op deze basis plaatsen. Wanneer dit niet het geval is zult u de palen moeten plaatsen in de aarde, diep genoeg zodat ze niet weg kunnen zakken. Schat het formaat van de vlonder niet te krap in, voor een tafel met vier stoelen en eventueel een ligbad zult u zeker vlonderplanken met een totale oppervlakte van vier bij vijf meter nodig hebben. De specialist kan u hierbij advies geven.

Bankirai tuinscherm

Tuinschermen en tuinschuttingen van Bankirai

Een schutting van hout geeft de tuin een mooie, natuurlijke uitstraling. Er zijn verschillende soorten en houtsoorten met ook ieder hun unieke kenmerken. Laten we ook het prijskaartje niet vergeten, zo zijn hardhouten tuinschermen een stuk duurder dan alternatieven van naaldbomen. Daar staat tegenover dat tuinschermen van tropisch hardhout een veel langere levensduur hebben dan zachte houtsoorten, daarnaast is er ook weinig of geen onderhoud vereist. Populaire hardhouten tuinschermen zijn Bankirai of een tuinscherm van Padouk hout. Een schutting van hout kan het complete aanzicht van de tuin veranderen, kies daarom voor de houtsoort die past bij uw wensen.

Een Bankirai tuinscherm heeft een zeer egale uitstraling omdat de vlammen en nerven in het hout minimaal zijn. Net als andere tuinschermen van tropisch hardhout hoeft Bankirai niet behandeld te worden. Houd er rekening mee dat er een grote vraag naar Bankirai bestaat, en sommige leveranciers leveren mindere kwaliteit houten planken van bomen die nog te jong zijn. Laat u altijd vooraf adviseren alvorens een schutting van hout aan te schaffen.

Bankirai tuinschermen

Een tuinscherm van Padouk is ook heel bijzonder, de houtnerven zijn egaal en de vergrijzing van de schutting van hout gaat langzaam en gelijkmatig. Padouk behoort tot de hoogste klasse in hardhouten tuinschermen, dat is ook te zien aan het prijskaartje. Gelukkig is de hogere aanschafprijs te verantwoorden gezien de lange levensduur bij tuinschermen van tropisch hardhout.

Bankirai meubels

Bankirai meubels

Bij de aanschaf van meubels in de tuin zijn er een aantal overwegingen om rekening mee te houden. Naast de prijs en het uiterlijk is de kwaliteit van de gebruikte materialen uiteraard ook van belang. Bankirai meubels bieden veel voordelen ten opzichte van andere materialen. Zo worden Bangkirai meubels gemaakt van hardhout wat garant staat voor een zeer lange levensduur. De mooie warme kleur is ook prachtig om te zien, net als de meeste soorten tropisch hardhout zal hier na verloop van tijd een grijze sluier overheen komen. Bankirai meubels kunnen overweg met zowel neerslag als regen, door het meubilair van tijd tot tijd te reinigen en te behandelen met houtolie kunt u tientallen jaren genieten van dit tuinmeubilair.

Bankirai buitenmeubels

Bij de aanschaf van Bankirai meubels is het van belang om u vooraf goed te laten informeren door de leverancier en meubelmaker. Zo zijn niet alle Bankirai meubels van dezelfde kwaliteit omdat er soms verschillende soorten hout gebruikt worden, zoals hout van te jonge bomen. De specialist zal niet alleen de beste planken gebruiken, maar ook de tuinmeubelen ontwerpen op een wijze die past bij uw leefstijl. Wanneer men kiest voor Bankirai meubels is het ook interessant om te overwegen een Bankirai houten schutting te laten plaatsen. Zo heeft u dezelfde kleurstelling in de tuin voor een gebalanceerd aanzicht.

Bankirai schutting laten plaatsen

Bankirai schutting

U kunt zelf een schutting plaatsen of een schutting op maat laten maken. Wanneer het een Bankirai houten schutting betreft heeft een schutting op maat laten maken zeker de voorkeur. Zo is Bankirai een harde houtsoort met een grote dichtheid. Dat betekent dat Bankirai hout erg zwaar is, de basis zal dus goed verankerd moeten worden. Bij de schutting plaatsen zullen de planken op de juiste wijze gemonteerd moeten worden om niet alleen bestand te zijn tegen neerslag en zonlicht, maar ook tegen wind en verzakking. Gelukkig is een Bankirai schutting onderhoudsvriendelijk, wanneer de schutting eenmaal in positie is gebracht is er slechts weinig onderhoud nodig.

Bij een schutting plaatsen is de basis uiteraard van belang, de specialist zal aan de hand van de uitgangspositie bepalen hoe de schutting het beste kan worden geplaatst. Bij een schutting op maat laten maken wordt er rekening gehouden met een aantal zaken zoals het uiterlijk van de schutting. Er kan een halfopen schutting worden geplaatst met doorzicht, of juist geheel afgesloten. Bankirai is een houtsoort die ondanks de harde structuur toch behoorlijk goed te bewerken valt, er is veel mogelijk met dit materiaal. Daarnaast is Bankirai ook zeer duurzaam, u kunt lang genieten van de schutting. Dat betekent uiteraard ook dat u een weloverwogen keuze moet maken, met een vooruitzicht van enkele tientallen jaren wilt u uiteraard wel kiezen voor kwaliteit.

Bankirai poort

Bankirai poort

Een poort is een functioneel object, slechts een aantrekkelijk uiterlijk is niet voldoende. Voor de ultieme combinatie van gebruiksgemak, kwaliteit, duurzaamheid en uiterlijk vertoon is een Bankirai poort kopen de logische oplossing. Niet alleen is Bankirai een tropische houtsoort die mooi is om te zien, het is ook een duurzame houtsoort die erg sterk is en slechts weinig onderhoud vraagt. Een Bankirai poort plaatsen kan een uitdaging zijn, toch zal de specialist u hierbij van dienst zijn. Hoewel de combinatie van een schutting met bijpassende Bankirai poort doorgaans het beste is, kunt u ook bij een bestaande schutting een Bankirai poort kopen.

Bij een Bankirai poort aanschaffen zult u niet alleen letten op de hout en de constructie, ook de kwaliteit van het hang- en sluitwerk moet in orde zijn. Vraag ook naar de certificering van het slot, zo houdt u ongewenste indringers buiten. Een Bankirai houten poort kopen is een investering voor niet alleen jaren, maar voor decennia. Kies daarom voor kwaliteit en laat de Bankirai poort plaatsen door professionals om verzakking, slijtage en schade te voorkomen.

Bankirai dubbele poort

Het is ook mogelijk om een Bankirai dubbele poort te plaatsen, bijvoorbeeld bij een oprit voor een auto. Omdat hardhout ook zwaar is moeten de palen op de juiste wijze geïnstalleerd worden zodat het gewicht van de uitdraaiende delen niet zorgen voor verzakking. Informeer bij de specialist naar de mogelijkheden voor een Bankirai dubbele poort op maat.

Bankirai hekwerk

Bankirai hekwerk

Bij het plaatsen van houten hekwerken moet u altijd beginnen bij de basis. Dat geldt dubbel voor een Bankirai hekwerk omdat tropisch hardhout ook erg zwaar is. Door de panelen op de juiste wijze in de grond te verankeren zal het hekwerk de tand des tijds kunnen doorstaan. Er zijn verschillende ontwerpen mogelijk bij Bankirai houten hekwerken, de adviseur zal eerst met u de mogelijkheden doornemen. De kosten voor hoogwaardig hardhout verdienen zichzelf doorgaans snel terug in de levensduur van deze houten hekwerken. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de twintig en vijfentwintig jaar, wat met een periodieke reiniging en behandeling nog verder te verlengen valt.

Bankirai is een houtsoort die goed te bewerken is, een eigenschap die niet bij alle harde houtsoorten vanzelfsprekend is. Daarnaast heeft dit materiaal een mooie, warme kleur met een tekening in de houtnerf die niet al te prominent aanwezig is. Enige tijd na een Bankirai hekwerk plaatsen zult u merken dat de warme kleur na verloop van tijd plaatsmaakt voor een wat grijze kleur, dit is normaal bij hardhout en heeft geen invloed op de duurzaamheid. Met houten hekwerken van Bankirai zult u het aanzicht van de gehele tuin compleet transformeren. In combinatie met een enkele of dubbele poort van hetzelfde materiaal heeft een compleet geheel, het is uiteraard ook mogelijk om houten hekwerken en poorten los van elkaar te laten plaatsen.

Bankirai gevelbekleding

Bankirai gevelbekleding

Hardhout is doorgaans zeer goed bestand tegen neerslag en andere weerselementen. Dat maakt Bankirai gevelbekleding een heel aantrekkelijke optie buitenshuis. Naast de warme uitstraling van Bankirai hout, beschermt het ook de gevel tegen water en zonlicht. Ook zal een Bankirai gevelbekleding de woning isoleren waarmee de woning ook in de winter aangenaam warm zal voelen met minder energieverbruik. Het hout zal na verloop van tijd verkleuren van warm bruin naar een meer grijze kleur, doordat de nerf bij Bankirai gevelbekleding neutraal is zal deze verkleuring heel egaal getint zijn wat er prachtig uitziet.

Naast Bankirai gevelbekleding is het ook mogelijk om de houten planken als buiten parket te gebruiken. Het materiaal is van nature zeer sterk en duurzaam, en is uitermate geschikt om op te lopen. Daarbij is het wel van belang dat buiten parket van hardhout op de juiste wijze gelegd wordt. Wanneer er reeds een verharde ondergrond aanwezig is kan dit als basis dienen, de planken moeten wel met houten palen vrij van de grond worden opgebouwd om lucht door te laten en neerslag af te voeren. Bij zowel Bankirai gevelbekleding als bij buiten parket zal er periodiek onderhoud nodig zijn. Hardhout is onderhoudsvriendelijk, toch kan regelmatig reinigen met een sopje, en af en toe een behandeling met houtolie, al wonderen verrichten en de levensduur van uw Bankirai gevelbekleding en buiten parket aanzienlijk verlengen.

Bankirai afsluiting

Bankirai afsluiting

Een moderne houten tuinafsluiting komt in vele soorten en maten, daarbij heeft een hardhouten afsluiting wat ons betreft de voorkeur. Hoewel de prijs van een tuinscherm afsluiting van hardhout duurder is in aanschaf dan sommige andere materialen, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de lange levensduur. Tel daarbij op dat een hardhouten afsluiting weinig onderhoud behoeft en de keuze voor een moderne houten afsluiting op basis van Bankirai hout is snel gemaakt.

Bij een hardhouten afsluiting zoals Bankirai uit Azië of Padouk uit Afrika geldt dat de diepe, warme kleur na verloop van tijd lichter en grijzer zal worden. Dit is geen slijtage, bij een tuinscherm afsluiting zal neerslag en zon de natuurlijke kleur veranderen. Door de hardhouten afsluiting van tijd tot tijd te reinigen en houtolie aan te brengen kan de oorspronkelijke kleur weer grotendeels hersteld worden. U kunt deze werkzaamheden zelf eenvoudig uitvoeren zolang u daarvoor de juiste middelen gebruikt.

Bij de keuze voor een moderne houten afsluiting zal veiligheid vaak hoog op de verlanglijst staan, dan is het vanzelfsprekend om te kiezen voor een hardhouten afsluiting. Dit materiaal is sterk en duurzaam, houd er rekening mee dat de tuinscherm afsluiting ook zwaar zal zijn. Daarom wordt een hardhouten afsluiting ook altijd stevig verankerd in de bodem om verzakking te voorkomen. Er bestaan daarnaast mogelijkheden voor enkeldeurs of dubbeldeurs hekwerken en poorten in Bankirai voor een prachtig geheel.

Bankirai balken

Bankirai balken staan bekend om de lange levensduur, dit type hardhout gaat pakweg twintig tot vijfentwintig jaar mee, afhankelijk van de omstandigheden en het onderhoud. Houd er wel rekening mee dat Bankirai balken niet altijd van dezelfde kwaliteit zijn. U kunt denken een koopje te vinden, en opgescheept te worden met inferieure kwaliteit Bankirai balken. Dit komt omdat er meer vraag is naar deze houtsoort dan het aanbod, er zijn bedrijven die Bankirai balken verkopen van jonge bomen die nog niet hun optimale kwaliteit hebben bereikt. Ook worden er tegenwoordig andere houtsoorten verkocht onder de verzamelnaam Bankirai terwijl het in feite Balau betreft. Vraag bij de leverancier altijd naar de herkomst van het hout en naar de garantievoorwaarden.

Een bijkomend voordeel van Bankirai balken is het grote aantal toepassingen van deze houtsoort. Niet alleen kan dit materiaal gebruikt worden worden bij constructies als gevelbekleding, poorten en omheiningen, dit hardhout is ook sterk genoeg om te gebruiken als terras, vlonder of voor tuinmeubilair. Daarbij is de constructie net zo belangrijk als het materiaal, wanneer een Bankirai terras of vlonder op de juiste wijze wordt gebouwd op basis van hoogwaardige houten planken en een goede fundering van houten palen, kunt u rekenen op jarenlang woon- en leefplezier met een minimum aan onderhoud.

Bankirai omheiningen

Bankirai onderhoud

Laten we eerlijk zijn: De Bankirai terras prijs kan een beetje afschrikken, het is immers geen goedkope oplossing. Toch valt de prijs erg mee wanneer u dit spreidt over het aantal jaren dat u zult genieten van dit terras. Het is ook een onderhoudsvriendelijk materiaal. U kunt zelf het meeste onderhoud uitvoeren en indien gewenst kunt u ook Bankirai renoveren en er zo nog langer van genieten. Hier zijn alvast enkele praktische tips voor onderhoud aan uw Bankirai tuininrichting:

U kunt Bankirai reinigen met bruine zeep of lijnoliezeep. Ook Bankirai reinigen met soda is mogelijk. Maak een sopje met lauwwarm water, voeg naarmate er meer vervuiling is ook meer zeep toe. Laat de oplossing even inweken, boen harde aanslag weg en spoel het af met schoon water. Na het drogen kunt u de Bankirai schuren, of schoonmaken met azijn of Oxaalzuur om de groene aanslag te verwijderen. Let wel op met planten in de buurt die door dit zuur ook mogelijk aangetast worden. Dit is ook de ideale manier om Bankirai te behandelen tegen gladheid, het is namelijk de mosvorming die Bankirai glad maakt. Door het hout enkele malen per jaar te behandelen zult u in de winter geen last meer hebben van een glad terras. U heeft geen hogedrukreiniger nodig om het Bankirai terras te reinigen, zo houdt u de oppervlakte van het hout langer mooi.