Padoek

padouk

Afrikaans padoek is een houtsoort dat vrij veel in Nederland gebruikt wordt voor allerlei toepassingen. Het hout is afkomstig van een boom met de botanische naam Pterocarpus soyauxii Taubert. Deze bomen groeien voornamlijk in West-Afrika en kunnen een hoogte bereiken van rond de 25 tot 35 meter. De stam zelf is vrij van takken en groeit vrij recht de lucht in en kan een diameter hebben van een halve meter tot één meter. De barst van de padoek heeft een rood grijze kleur.

Kenmerken van het hout padoek

De kleur van het hout is fel oranjerood. Officieel wordt de kleur koraalrood genoemd. Het is mede door de kleur dat padoek een populaire houtsoort is. Wel is het zo dat de kleur heel snel kan veranderen bij licht. De kleur van het hout wordt dan vaal roodbruin. Dit kan voorkomen worden door het hout op tijd af te lakken met blanke lak. Hierdoor kan de originele koraalrode kleur langer behouden blijven. Het spinthout van de padouk, de buitenste rand van de stam, is ongeveer 100 tot 200 millimeter dik en is wit tot crème van kleur. Het hout is niet alleen heel duurzaam, maar ook fraai om te zien.

Toepassingen met padoekhout

Padouk laat zich prima bewerken door middel van zowel handgereedschap als machinaal gereedschap. Het hout machinaal bewerken heeft wel een voorkeur omdat het sterk en duurzaam hout is. Padoek wordt veel gebruikt voor allerlei betimmeringen voor zowel binnen als buiten. Zo is het mogelijk om de buitengevels van de woning met padouk te bedekken. Wel moet het dan weerbestendig gemaakt worden. Maar ook voor puien en deuren wordt Padoek veel gebruikt. Een andere toepassing is het gebruik voor de biljartwereld, waarbij biljartkeus vaak van padouk gemaakt worden. Ook vloeren, lijsten, handvatten, gevelbekleding en knoppen kunnen van padouk gemaakt worden.