Thermowood

Wanneer je je huis wilt bekleden met een houten gevelbekleding dan dient dit te gebeuren met een uitermate duurzame houtsoort die tegen de weersinvloeden bestand is. In de meeste gevallen is tropisch hardhout hier heel geschikt voor. Het nadeel daarvan is dat tropische hardhout een erg dure houtsoort is. Wanneer je het als gevelbekleding wilt gebruiken dan wordt het een kostbare zaak. Daar is nu een oplossing voor. In plaats van tropisch hardhout kun je een goedkopere houtsoort, zoals bijvoorbeeld essen gebruiken die je dan thermisch bewerkt. Hierdoor krijgt Thermowood dezelfde kwaliteitsklasse als tropisch hardhout en is het prima te gebruiken voor gevelbekleding.

Hoe wordt Thermowood behandeld?

Essenhout is van nature geen duurzame houtsoort. Het is wel hard, maar daarentegen ook soepel en elastisch. Daarnaast is essen gevoelig voor verkleuring, vervorming en ook voor insecten zoals de spinthoutkever. Om essen dezelfde duurzame kwaliteit te geven als tropisch hardhout moet het thermisch behandeld worden. Dit doet men door het essenhout te verwarmen tot minimaal 215º Celsius. Dit doet men met stoom, want hierdoor wordt voorkomen dat het essenhout gaat scheuren of barsten. De behandeling zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën en insecten geen kans meer krijgen. Na de behandeling heb je Thermowood, die kwalitatief niet onder doet voor tropisch hardhout en ideaal geschikt voor bijvoorbeeld buitengevels.

De voordelen van Thermowood

  • Er kan een duurzaamheidsklasse I bereikt worden. Dit is vergelijkbaar met tropisch hardhout.
  • Het is absoluut duurzaam. Thermowood is door en door behandeld en niet oppervlakkig.
  • Milieuvriendelijk. Tijdens het thermische proces zal er geen gebruik van chemicaliën worden gemaakt. Dit maakt Thermowood een ecologische houtsoort.
  • Het hout neemt door de behandeling ook veel minder vocht op.
  • De kleur van het hout veranderd door de behandeling naar een mooie zilvergrijze kleur.
  • Het hout heeft daarna geen behandeling meer nodig.