Teakhout

Wat is teakhout?

Wat is teakhout

Teakhout is een populaire houtsoort en één van de meest toepaste houtsoorten voor tuinmeubels en meubels. Teakhout is uitermate duurzaam en droogt niet snel uit. Dit komt omdat teak een iets vettigere houtsoort is. Er bevindt zich tussen de nerven een bovengemiddelde hoeveelheid olie, hars en kalk. Dit zorgt ervoor dat het hout van nature niet uitdroogt en altijd in een goede conditie blijft. Bij geen onderhoud zal het hout nog wel uitdrogen, maar wel minder snel dan de gemiddelde houtsoort. Ook is teakhout op deze manier beter bestand tegen water en vocht dan andere houtsoorten en zorgt ervoor dat teak een uitstekende houtsoort is om te gebruiken voor tuinmeubelen.

De originele kleur van teakteak is een warme honingbruine kleur. Na verloop van tijd zal deze kleur grijs worden. Dit is niet storend en is een natuurlijk proces. Als dit met meubelen gebeurt dan heb je nog steeds mooie en bijzondere meubels. Maar niet iedereen houdt van deze houtkleur en willen de originele bruine kleur behouden. Dit is heel goed mogelijk door juist onderhoud te plegen. Vind je de grijze kleur van teak wel mooi, dan is het mogelijk om door middel van onderhoud de meubels versneld te laten vergrijzen.

Teakhout is afkomstig van de teakboom. De botanische naam is Tectona grandis. De teakboom is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Maar vanwege de enorme vraag naar teakhout zijn deze bomen flink aangeplant, ook op andere plekken in de wereld en vooral in de tropen. Dit is dan ook de reden van de grote verschillen in kleur, hardheid, gewicht van teakhout. Het allerbeste teak komt overigens nog steeds uit het oorspronkelijke gebied van de teak, Zuidoost-Azië en dan vooral uit Oost-Java.

De voordelen van teakhout

Niet voor niets is teakhout één van de meest populaire houtsoorten. Dit komt door de vele voordelen die het hout biedt.

  • Teakhout is uitermate sterk. Hoe je ook met je teakmeubelen omgaat, je zult het teak niet zo gemakkelijk kunnen beschadigen. Dit is vooral handig als je meubels hebt die veel te verduren hebben.
  • Regen, zon en wind, teak is echt bestand tegen alle weersomstandigheden. Daarom is teak ook zo geliefd voor gebruik in tuinmeubels. Tuinmeubels van teak kunnen het gehele jaar buiten staan.
  • Omdat teakhout in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is kaan teak verschillende uitstralingen en kleuren hebben. Daarnaast zal teak verkleuren in een mooie grijze kleur en kun je de ideale kleur uitkiezen die het beste bij jouw interieur of tuin past.
  • Hoewel de kwaliteit van teak ontzettend goed is, is het gewicht maar heel licht. Hierdoor zijn meubels van teakhout gemakkelijk te verplaatsen.
  • Zelfs als teak in alle weersomstandigheden blijft staan heeft het maar weinig onderhoud nodig. Wel wordt aangeraden halfjaarlijks of jaarlijks teakhouten meubels een onderhoudsbeurt te geven.
  • De meeste teaksoorten zijn voorzien van een keurmerk dat de duurzaamheid van teak weergeeft. Hierdoor is teak een ecologisch verantwoord soort hout.

Toepassingen

Teakhout zul je vooral zien in meubels. Het is voor allerlei verschillende soorten meubels geschikt, maar er zijn nog veel meer wijzes waarin teak toegepast kan worden. Zo wordt teakhout veel gebruikt in de scheepsbouw omdat het tegen vocht en wind bestand is, zonder het te hoeven onderhouden.

meubelen

meubelen van teak

Teak is een geliefde houtsoort voor gebruik in meubelen. Een prachtige kast van teak kan jaren mee en is onverwoestbaar. Omdat teak zo gemakkelijk te bewerken is, kan teak ook voor allerlei soorten kasten toegepast worden. Vitrinekasten van teak zijn bijvoorbeeld erg populair en ze kunnen in allerlei verschillende kleuren worden afgelakt. Ook een salontafel van teak is een aanwinst voor het interieur, net zoals de populaire eettafel van teakhout. Omdat teak ook vochtbestendig is, kan het ook gemakkelijk gebruikt worden in de badkamer. Er zijn prachtige badkamermeubelen in teak verkrijgbaar. Het kan tegen een stootje en ook vocht is geen enkele probleem. Teakhout is vooral geliefd bij woningen die een landelijke interieur hebben. De warme teakkleur benadrukt nog eens extra de landelijke uitstraling. Daarnaast is teakhout enorm sterk, zodat je je meubelen niet zo gemakkelijk beschadigd. Meubelen van teakhout zijn zo populair dat er zelf speciale meubelzaken zijn die zich enkel gericht hebben op meubelen van teak.

Tuinmeubelen

Voor tuinmeubelen behoort teak tot de meest gebruikte houtsoort. Vrijwel alle tuinmeubelen zijn van teakhout te verkrijgen. Dit kunnen degelijke tuinstoelen zijn, een ligbed of een tuintafel. Ook is teak gemakkelijk te combineren met andere materialen. Tuinmeubelen van teak gecombineerd met aluminium bijvoorbeeld zijn erg populair. De hoofdreden waarom teak zoveel in tuinmeubelen gebruikt wordt is natuurlijk wel dat het weerbestendig is. De weersinvloeden zullen niet van invloed zijn op de kwaliteit van teakhouten tuinmeubelen. Wel kan teak dat gebruikt wordt voor tuinmeubelen eerder verkleuren. Van nature zal de bruine kleur van teakhout overgaan naar een grijze kleur. Dit vinden veel mensen mooi, dus laten zij dit ook zo. Maar het is ook mogelijk om de vergrijzing van teakhout tegen te gaan met speciale middelen. Dit hoef je maar één keer per halfjaar aan te brengen, zodat de meubelen hun authentieke kleur behouden. Regulier onderhoud is ook gemakkelijk. Een sopje van groene zeep is voldoende om de tuinmeubelen te reinigen en een snelle verkleuring tegen te gaan. Tuinmeubelen van teak gaan overigens erg lang mee, vooral als je het normale onderhoud toepast.

Planken van teakhout

terras van teak

Planken van teak kunnen voor allerlei toepassingen gebruikt worden zoals voor een terras uit teak. Bekend zijn de terrasplanken van teak. Naast tropische hardhout behoort teakhout tot de beste soort hout dat gebruikt kan worden voor terrasplanken. Het heeft een fraaie kleur, heeft een warme en natuurlijke uitstraling en is zeer gemakkelijk te bewerken. Een groot voordeel van planken van teak is dat ze niet snel zullen splijten of scheuren. Hierdoor kun je heel veilig met blote voeten over de teakhouten terrasplanken lopen. Ook worden planken van teak gebruikt voor binnenvloeren. Omdat teakhout een zeer mooie tekening heeft met vloeiende nerven en een honingbruine kleur, zal een teakvloer de gehele ruimte op kunnen halen. Bij vloerplanken van teak heb je de keuze deze regelmatig te onderhouden, zodat je de originele kleur blijft behouden, maar je kunt de planken ook onbehandeld laten. De vloer zal dan een grijze tint gaan krijgen. Beide tinten staan schitterend maar hebben beiden een andere uitstraling. Daarnaast kunnen teakhouten planken voor allerlei andere toepassingen gebruikt worden. Zo kunnen de planken dienen als dek op een schip, maar ook als werkbladen. Vanwege de weerbestendigheid kunnen teak planken ook prima dienen als gevelbekleding. Het hout heeft weinig poriën dus een flinke plas regen kan een gevel van teak planken wel hebben.

Eetkamertafel

Ook eetkamertafels van teakhout zijn mateloos populair. De verschillende toepassingen die met teak mogelijk zijn, maken het mogelijk dat je een teakhouten eetkamertafel kunt aanschaffen in de originele teakkleur, maar ook in de vergrijsde kleur. Een combinatie met andere materialen wordt veel toegepast, door bijvoorbeeld in het teakblad tegels te leggen of de poten af te werken met aluminium. Een voordeel is dat teak veel kan hebben en aangezien een eetkamertafel vaak voor meer activiteiten gebruikt wordt dan alleen eten, is het een perfecte houtsoort hiervoor. Mochten er zich na verloop van tijd toch vlekken vormen op de eettafel, zoals vetvlekken dan is dit gemakkelijk te verwijderen met een stukje schuurpapier. Het normale onderhoud van een eetkamertafel kan gewoon met een vochtige doek of met groene zeep. Je eetkamertafel behandelen met een meubelolie of een speciale teakolie is verstandig om de eetkamertafel zo lang mogelijk mooi te houden.

Tafel

De salontafel wordt ook regelmatig in teakhout uitgevoerd. Een teakhouten salontafel kan in vrijwel elk interieur. Omdat ook hier de kleur kan variëren van donkerbruin tot grijs, kan een salontafel in zowel een klassiek interieur als in een moderne en minimalistisch interieur. Door het gemakkelijke onderhoud is het haast niet nodig om onderzetters voor de koffiebekers te gebruiken, maar is wel handig om de tafel zo lang mogelijk mooi te houden. Normaliter kan de salontafel gewoon worden afgelapt met een vochtige doek en hoef je er verder geen onderhoud aan te doen. Wel kun je de tafel eens in de zoveel tijd oliën zodat je de authentieke kleur blijft behouden. Doe je dit niet dan zal naar verloop van enkele jaren je salontafel grijzer worden. Dit geeft wel een mooi effect, want het lijkt net alsof je al een hele oude en verweerde tafel hebt. De gemakkelijke bewerkbaarheid van het hout zorgt ervoor dat salontafels van teakhout in allerlei vormen en maten verkrijgbaar zijn. Zo zijn er ook salontafels met laden, maar ook open salontafels. Wanneer je een salontafel van authentiek teakhout uit Oost-Java hebt, dan is de kwaliteit uitstekend en lijkt het alsof het een koloniale salontafel is.

Teakhout bewerkingen

Het bijzondere van teakhout is de verkleuring naar een grijze kleur, wat overigens niets afdoet aan de uitstraling van het hout. Het is misschien een andere uitstraling maar het blijft mooi. Deze verkleuring is niet het enige wat de uitstraling van teakhout bepaald. Ook de verschillende bewerkingen die met teakhout gedaan kunnen worden, beïnvloeden de uitstraling van het teakhout. Zo kun je teakhouten meubels een hele robuuste uitstraling geven door het op verschillende wijze te laten bewerken. Zo is er bijvoorbeeld geborsteld teakhout. Het hout wordt na deze bewerking vaak Kasar hout genoemd. Met een staalborstel worden alle zachte delen van het hout verwijderd. Hierbij komt nog beter de structuur van het hout naar voren. Het geeft het hout een authentieke en nog natuurlijkere uitstraling, maar ook robuust, alsof je een meubelstuk hebt staan dat uit een enorm zwaar houtstuk is gecreëerd.

Een andere bewerking is gerecycled teakhout. Als je voor echt authentiek teakhout wilt gaan, dan moet je meubels aanschaffen van gerecycled teakhout. Dit is hout wat afkomstig is van oude huizen, oude boten, of oude teakhouten bielzen. Dit kan hout zijn dat afkomstig is uit de gehele wereld, maar het meest authentiek is het als het ook Zuidoost-Azië afkomstig is. Op deze wijze behoort teakhout tot één van de meest milieuvriendelijke houtsoorten die er bestaan, omdat het onbeperkt gerecycled kan worden.

Teakhout laten vergrijzen of kleur behouden?

Doordat in teakhout kalk zit kan dit in combinatie met zuurstof en zonlicht een reactie geven. Deze reactie bestaat uit het verkleuren van de warme bruine kleur naar een grijze kleur. Dit is een natuurlijk proces en veel mensen vinden ook de grijze kleur mooi. Dit geeft een iets meer doorleefde uitstraling aan de meubelen. Het proces kun je gewoon je gang laten gaan, maar je kunt het proces ook stoppen of zelfs versnellen. Als je hebt besloten om het hout te laten vergrijzen, dan kun je ervoor kiezen dit gewoon de tijd te geven, zodat het na een tijdje volledig grijs is geworden, maar je kunt het ook versnellen. Er zijn hiervoor speciale vergrijzingsmiddelen op de markt. Nadat je de meubels grondig hebt gereinigd en de oude lak of was verwijderd hebt breng je het aan en je meubels hebben direct het doorleefde uiterlijk van verkleurd teakhout.

Sommigen vinden de grijze kleur niet mooi en willen de bruine kleur van het teakhout behouden. Hiervoor dien je halfjaarlijks of jaarlijks onderhoud aan je meubelen te plegen. Dit doe je met een speciale teakhout beschermer die bij de bouwmarkt te koop is. Gewone tuinmeubelolie is ook voldoende om de bruine kleur te behouden. Ook is het op deze manier mogelijk om reeds vergrijsde teakhout weer de originele kleur te geven. Hiervoor moet je wel eerste met een schuurpapier je meubels afschuren en daarna de teakhout beschermer aanbrengen.

Duurzaamheid

Teakhout is normaliter erg duurzaam. Toch komt die duurzaamheid regelmatig onder vuur te liggen. Er wordt regelmatig teakhout geëxporteerd uit voor Aziatische landen die het niet zo nauw nemen met de regels met betrekking tot bosbouw. Er sneuvelen dan hele bossen, wat absoluut niet bevorderlijk is voor het milieu. Ook worden teakbossen wel eens gebruikt voor bepaalde fondsen, waarin geïnvesteerd kan worden. Als de opbrengst dan niet voldoende is, zal men onnodig meer hout gaan kappen, wat ook tegen de regels is. Wil je zeker weten dat je absoluut duurzaam teakhout aanschaft, schaf dan teakhout aan met een FSC keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk dat garandeert dat het hout duurzaam is.