Bankirai terras

We zien het steeds vaker terugkomen op terrassen: Bankirai. Het zou dan ook vele voordelen herbergen. Zo is het duurzaam en eenvoudig te bewerken. Maar wat is Bankirai nu net? En wat is de levensduur van Bankirai? Is het eenvoudig te onderhouden en voor welke plank kiezen we? Hieronder leggen we een en ander voor jou uit.

Wat is Bankirai?

Bankirai of Bangkirai klinkt een zwaar en log woord en dat is het in de realiteit ook. Het is een echt begrip wanneer we het hebben over hardhout. Zijn volumieke massa kan dan ook oplopen tot maar liefst 1.400 kg/m³. Dat maakt hem extra stevig en bijvoorbeeld geschikt voor de plaatsing op een terras. Het hout zelf laat zich echter wel kenmerken door z'n verfijnde en gelijkmatige structuur, waardoor het maar weinig onvolkomenheden kent. Strak, elegant en krachtig, maar bovendien ook gezegend met een aantal andere handige kenmerken. Denk maar aan de goede sterkte-eigenschappen, de verregaande vorm van duurzaamheid en zijn ideale kenmerken voor buitenplaatsing waarbij het altijd wel tegen een stevig stootje kan.

bankirai

Levensduur terras in Bankirai

Levensduur terras in Bankirai

De levensduur van een terras in Bankirai bedraagt minimaal ongeveer vijfentwintig jaar. Die levensduur zal echter al snel oplopen tot veertig jaar indien je het goed gaat onderhouden. Weet overigens dat verhalen van Bankirai terrassen die een levensduur kennen van vijftig jaar zeker niet ongewoon zijn. Vaak zal het tegen die leeftijd echter wel al verschillende herstellingswerken moeten ondergaan hebben.

De levensduur van een Bankirai terras is met andere woorden al snel tien tot vijftien jaar langer dan wat we van andere houtsoorten gewoon zijn. Die lange levensduur heeft natuurlijk alles te maken met de aangehaalde kenmerken van Bankirai. Onder andere de buigsterkte, de duurzaamheid, de splijtweerstand en de splijtvastheid kunnen dat beamen. Het heeft dan ook alles in huis om regen, wind, sneeuw en zonlicht moeiteloos te doorstaan. En ook zuren en chemicaliën hoeven geen probleem te zijn, net zoals schimmels. Belangrijk is natuurlijk wel dat je het Bankirai terras goed gaat onderhouden en het af en toe even in de olie zet. Hoe je dat nu juist moet doen? Dat lees je hieronder.

Onderhoud Bankirai terras

Het verven van een Bankirai terras doe je maar beter niet. De textuur van Bankirai zal er immers voor zorgen dat de verf al snel zal beginnen bladeren. Mooi is anders… Hem in de olie zetten is daarentegen wél een goed idee. Dat maakt het houten terras des te steviger.

Het reinigen van een Bankirai terras is andermaal heel eenvoudig. Met een bezem krijg je heel eenvoudig stof, vuil en zand uit de groeven. Volstaat dat niet? Dan kan je gewoon een hogedrukspuit gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk om voldoende afstand te houden en de druk niet al te hoog op te voeren. We willen immers ons houten terras niet beschadigen.

Reinigingsmiddelen

Welke reinigingsmiddelen je voor het onderhoud van jouw Bankirai terras gebruiken moet? Je kan in de eerste plaats kiezen voor specialistische schoonmaakmiddelen. Zo zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor Bankirai terrassen beschikbaar. Vaak zijn zij eveneens voorzien van voedende bestanddelen die het hout levendig houden of net van een beschermlaag voorzien. Het af en toe met dergelijke specialistische schoonmaakmiddelen reinigen, is dan ook altijd een goed idee. Voor de typische wekelijkse reiniging loopt de kostprijs bij dergelijke middelen echter al snel op. Daarom kies je hier maar beter voor groene zeep, eventueel aangevuld met water en azijn ter verwijdering van groene aanslag.

Verliest jouw houten terras van Bankirai tot slot zijn typische kleur door blootstelling aan de zon? Dan zal je het terras even met ontweringswater moeten behandelen en het nadien opnieuw in de olie moeten zetten. Zo ziet het er al snel weer als nieuw uit.

Bankirai terrasplanken met groeven of zonder groeven?

Bankirai terrasplanken met groeven

Bij een Bankirai terras denken we al snel aan een stel stijlvolle houten planken met groeven. Dat is meteen ook de reden waarom sommigen er argwanend tegenover staan, met een moeilijke reiniging als belangrijkste tegenkanting. Eerder haalden we echter al aan dat die groeven geen probleem hoeven te vormen. Met een eenvoudige bezem krijg je het vuil er immers al uit.

Uiteraard kan je ook gewoon kiezen voor Bankirai terrasplanken zonder groeven. Oorspronkelijk werden groeven immers aangebracht om extra grip te bieden. Tegenwoordig hoeft dat al lang niet meer de waarheid te zijn. In de eerste plaats omdat mossen zich bij groeven net sneller aan het oppervlak bevestigen en hierdoor net gladheid veroorzaken. In de tweede plaats omdat er tegenwoordig zoveel reinigingsproducten bestaan die de houten planken extra grip bezorgen. Zowel de oliën als de gespecialiseerde reinigingsproducten zullen de grip op het oppervlak verhogen waardoor je je ook daarover geen zorgen hoeft te maken.

Het voornaamste voordeel van een Bankirai terrasplank zonder groeven is met andere woorden dat je 'm minder snel met de duurdere reinigingsproducten moet behandelen. Het nadeel is dan weer dat je wel intensiever aan het reinigen zal moeten. Bij een Bankirai terrasplank zonder groeven is het omgekeerde dan weer waar.

Maar of je nu kiest voor een Bankirai terrasplank met of zonder schroeven? Dat is in de eerste plaats gewoon afhankelijk van jouw esthetische voorkeuren.

vergrijsde bankirai terras