Padouk terras: info en inspiratie

Padouk is een duurzame houtsoort die zeer geschikt is voor stijlvolle buitenterrassen. Het is niet de goedkoopste houtsoort, maar een padouk terras gaat bij normaal gebruik lang mee (minimaal 25 jaar) en is makkelijk te onderhouden.

terras padouk

Wat is Padouk?

Padouk, of een terras in Bankirai, is een van de meest gebruikte houtsoorten voor terrassen en is afkomstig uit Afrika. Typerend voor deze houtsoort zijn de roodbruine of koraalrode kleur en de opvallend gelijke houtstructuur. Daarbij is het een van de meest duurzame houtsoorten die er zijn, mede doordat het niet splintert of krimpt. Dergelijk hout wordt ook gebruikt voor het verrichten van buitenschrijnwerk, meubilair, vloeren en zelfs muziekinstrumenten.

Gratis offerte voor houten terras in padouk

Vergrijzing en behandeling

vergrijzing padouk terras

Padoek is, zoals eigenlijk alle houtsoorten, gevoelig voor externe invloeden als UV-straling. Hierdoor zal de kleur van het padoek terras veranderen of vergrijzen. Natuurlijk is dat niet de bedoeling als je net een nieuw terras hebt en het is dan ook de moeite waard om dit regelmatig te onderhouden. Door middel van een gepigmenteerde olie met speciale UV-berschermer kan een groot deel van de vergrijzing worden tegengegaan!

Het kan natuurlijk altijd zijn dat je die vergrijzing graag ziet - het padoek terras oogt er immers meteen veel moderner door. Vooral als die verkleuring over de hele oppervlakte gelijk is, zoals bij padouk het geval is. Het is dus ook een mogelijkheid om de verkleuring zijn gang te laten gaan en het hout gewoon te onderhouden met een transparant product. Op die manier blijft het hout optimaal beschermd tegen vuil en stof, zonder dat de vergrijzing tegen wordt gegaan!

Een houten terras leggen met padouk

kenmerken padouk terras

Het plaatsen van een padouk terras vereist een professionele aanpak en heel wat geduld. De basis van het terras bestaat uit een stabiele ondergrond, ofwel van beton ofwel van zogenaamde stabilisé. Het is echter ook mogelijk om de vaste grond als ondergrond te gebruiken door middel van paaltjes.

Enkele handige tips die het leggen van een padouk terras vlotter doen verlopen:

  • Een drainerende ondergrond. De ondergrond moet vocht goed kunnen laten afvoeren, zodat regenwater zich niet ophoopt.
  • Geotextiel is belangrijk. Bovenop die drainage laag kan best een semi-doorlatende laag geotextiel geplaatst worden, zodat onkruid tegengehouden wordt en vocht afgevoerd kan worden.
  • Een houten raamwerk. Daarbij is het ook een goed idee om de planken van het houten terras vast te schroeven op een houten frame, teneinde het geheel nog steviger te maken!

Gratis offerte voor houten terras in padouk

Het onderhouden van een padouk terras

Als je het beste uit je houten terras wil halen, dan is een degelijk onderhoud essentieel. Op zich is er niet veel werk nodig om een padouk terras in goede conditie te houden maar regelmatig vuiligheid, zand en bladeren verwijderen is altijd een goed idee. Op die manier voorkom je dat de planken van het terras in Bankirai te vochtig worden, wat het risico op schimmels en algen drastisch verlaagt.

Ook zal de vloer daardoor vrij blijven van vlekken, veroorzaakt door zogenaamde looizuren die van gebladerte en andere plantaardige rusten afkomstig zijn. Een keer per jaar een speciaal bestrijdingsmiddel voor algen gebruiken volstaat om je padouk terras optimaal te beschermen!

Je padouk terras reinigen: hoe moet het?

Als je je padouk terras een schoonmaakbeurt wil geven, dan zijn er eveneens een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Enkele mogelijkheden om je terras een frisser te geven:

  • Gebruik een commercieel reinigingsmiddel, ofwel met een reinigende werking, ofwel met een beschermende werking, of allebei.
  • Water is vaak meer dan genoeg: meng een emmer water en een half pak zout en borstel er het padoek terras mee. Dit is een uiterst goede oplossing voor een terras dat al erg vergrijsd is.
  • Azijn of soda. Dergelijke huismiddeltjes zijn niet zo efficiënt als professionele producten, maar wel doorgaans goedkoper. Het nadeel hiervan is wel dat ze vaak niet de meest milieuvriendelijke optie zijn en nabije begroeiing kunnen aantasten.
  • Een tuinslang en bezem. Een hogedrukspuit zorgt er dan misschien wel voor dat het werk sneller af is, het kan een risico zijn voor de integriteit van het hout, juist door de hoge druk. Een halfzachte borstel, bezem of tuinslang zijn betere opties voor het reinigen van je terras!

Gratis offerte voor houten terras in padouk

Padouk met of zonder groeven?

Als je gaat voor een padouk terras, dan is het de moeite waard om te weten dat er doorgaans twee mogelijkheden zijn: padouk met of zonder groeven. Hoewel het natuurlijk gaat om hetzelfde materiaal, verschillen beide opties wel. Een overzicht van wat die verschillen precies inhouden is hier wel van toepassing:

1. Padoek met groeven

Kies je voor een padoek terras met groeven, dan kunnen de verschillende houten planken als het ware in en over elkaar geschoven worden. Het grote voordeel? Dergelijke terrassen zijn eenvoudiger te plaatsen, waardoor het werk dus ook sneller gaat!

2. Padoek zonder groeven

De variant zonder groeven duurt dan wel iets langer om te bouwen, het resultaat is een vloer die optimaal is bestand tegen doorsijpelend vocht en vuiligheid. Bij deze soort worden de planken gewoon aan elkaar gelijmd of op een andere manier bevestigd.