Houten terras aanleggen
Een terras kan op verschillende manieren aangelegd worden. Veel zie je een standaard terras dat bestaat uit tuintegels, maar veel vaker wordt ook gekozen voor een houten terras. Een houten terras heeft een warme en natuurlijk uitstraling. In tegenstelling tot terrastegels kan hout warmte goed regulieren, dus tijdens hete zomers zijn de houten terrasplanken nooit te heet om overheen te lopen. Een houten terras aanleggen kun je in principe zelf doen als je een klein beetje handig bent. Wel zijn er verschillende zaken waar je op moet letten bij een houten terras aanleggen. Omdat een houten terras duurzaam moet zijn mag het nooit zomaar rechtstreeks op de grond aangebracht worden en is een houten terras in de meeste gevallen ook een verhoogd terras. Verder zul je bij een terras aanleggen rekening moeten houden met het soort hout wat je gebruikt voor de houten balken en de houten planken.
Fundering houten terras
Een van de belangrijkste onderdelen bij het aanleggen van een houten terras is de fundering. Een fundering voorkomt komt dat na verloop van tijd het terras gaat inzakken. Ook zal de fundering het gewicht dragen en verdelen over het volledige terras. Heb je reeds een terras met tegels wil je daarover een houten terras aanleggen, dan kun je een raamwerk van houten balken rechtstreeks op de tegels aanbrengen. Zorg wel dat het raamwerk goed verankerd wordt met de ondergrond. Het raamwerk bestaat uit houten balken waarop de terrasplanken gelegd worden. De afstand tussen de balken in het raamwerk is afhankelijk van de breedte en de dikte van de terrasplanken. Des te dikker en breder de terrasplank is, des te meer afstand mag er tussen de balken in het raamwerk zijn.
Is de ondergrond niet verhard en wil je je houten terras aanleggen op aarde, dan dien je eerst een fundering aan te brengen. Dit kan gemakkelijk door op de aarde tegels te leggen waar het raamwerk van het terras op steunt. Ook is het verstandig om een soort van worteldoek op de aarde te leggen, zodat het terras niet aangetast wordt door vocht en dat onkruid niet kan groeien. Je kunt er ook voor kiezen om een volledige fundering aan te leggen. Je moet dan een laag van minimaal 20 centimeter aarde uitgraven, om vervolgens beton te storten. Hierop kun je daarna het raamwerk van het terras aanbrengen. Dit is wel een degelijke fundering, maar meer werk. Het gebruik van kant en klare betonpoeren is dan gemakkelijker. Een betonpoer is een blok beton, die je in de grond kunt graven op plekken waar de dragende balken komen. Het bovenste gedeelte komt uit de grond en daarop kunnen de balken gemonteerd worden.
Het is niet aan te raden om het houten terras rechtstreeks op een ondergrond van grind aan te brengen. Grind kan gemakkelijk verschuiven en daardoor staat het terras niet stabiel. Wanneer je een houten terras op aarde installeert dan is het wel mogelijk over het worteldoek grind te storten. Dan dient het grind niet als eigenlijke ondergrond voor het terras zelf.
Monteren van de terrasplanken
Wanneer de opbouw terras, het raamwerk stabiel en strak op de ondergrond ligt, kunnen de terrasplanken op het raamwerk aangebracht worden. Het raamwerk moet aangepast zijn, dus de ruimte tussen de balken, aan de dikte en de breedte van de terrasplanken. Je kunt de terrasplanken op het raamwerk schroeven met schroeven die van roestvrij staal moeten zijn. Een houten terras moet toch minimaal 20 jaar staan, dus bespaar niet op de schroeven. Schroeven die niet van roestvrij staal zijn, gaan in een mum van tijd roesten, waardoor terrasplanken kunnen loslaten of beschadigd raken. Er bestaan ook speciale clips om de terrasplanken aan het raamwerk te kunnen bevestigen. Deze clips werken ook goed, maar een terrasplank zal nooit zo vast zitten als wanneer deze geschroefd is. Een andere meer arbeidsintensieve manier is om de terrasplanken per 3 a 4 op een lat te schroeven. Vervolgens schroef je de lat op het raamwerk. Hierdoor ontstaat wel een sterke en stabiele constructie. Wanneer je de terrasplanken schroeft, let er dan op dat je elk seizoen de schroeven opnieuw vastdraait. Hout zal namelijk gaan krimpen en uitzetten en daardoor kunnen de schroeven losser gaan zitten. Laat dit klusje onderdeel zijn van de jaarlijkse schoonmaak om zo de levensduur van het terras te verlengen.
Duurzaamheidsklasse van hout
Wil je een terras aanleggen hout moet dan van goede kwaliteit zijn, immers je wilt lang van je terras genieten en niet al naar een paar jaar je terras vervangen. De keuze voor het soort hout is daarom essentieel. Hout is daarom ingedeeld in een bepaalde duurzaamheidsklasse. De duurzaamheidsklasse voor hout is door de Europese Unie ingesteld in 2016 en geeft de kwaliteit van de verschillende soorten kernhout aan. De verschillende soorten hout worden getest, door het hout in contact te laten komen met de ondergrond, waarna er een registratie plaatsvindt, van hoelang het duurt voordat het hout is aangetast. Op basis hiervan wordt er aan het hout een duurzaamheidsklasse toegekend. De beste houtsoorten zijn tropisch hardhout en deze soorten hebben duurzaamheidsklasse I. Hout met duurzaamheidsklasse I hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Duurzaamheidsklasse II heeft een levensduur van tussen de 15 en de 25 jaar. Voor een houten terras moet je geen duurzaamheidsklasse nemen die lager is dan duurzaamheidsklasse II. Je terras zal dan nooit langer meegaan dan 15 jaar.
Houtsoorten
Duurzaamheidsklasse I:
Azobé
Azobé is zeer duurzaam hout dat afkomstig is van de boom Lophira alata, een boom die voorkomt in het midden en westen van Afrika en tot wel 50 meter hoog kan worden. Dit hout kan is zeer goed bestand tegen vocht en daarom ideaal om te gebruiken voor een houten terras.
Ipé
De houtsoort Ipé is een houtsoort van de Tabebuia spp en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. De kleur is lichtbruin tot gelig en wordt vanwege het duurzame karakter veel voor buitentoepassingen gebruikt, zoals tuinmeubels, terrassen en gevelbekleding.
Padoek
De boom waar padoekhout van afkomstig is staat in Afrika en met name in de landen Gabon en Kameroen. Het hout heeft een koraalrode kleur waarmee je een zeer fraai terras kunt maken. Het hout zal wel verkleuren naar een mooie bruine kleur.
Duurzaamheidsklasse II:
Siberische lariks
De naam verraadt al waar het hout zijn oorsprong heeft. Het komt uit Siberië in Rusland. Het hout heeft een wat gelige kleur en wordt ontzettend veel gebruikt voor de productie van terrasplanken en gevelbekleding.
Europees eiken
Europees eiken is een zeer populaire houtsoort en kan uit verschillende Europese landen afkomstig zijn. Het wordt niet alleen toepast voor binnenmeubels, maar ook voor buitenwerk is Europees eiken erg geschikt. Het hout heeft geelbruine tot een donkerbruine kleur en heeft bij goed onderhoud een lange levensduur.
Bankirai
Bankirai is een houtsoort dat afkomstig is uit Azië en zich zeer populair is voor het gebruik van terrasplanken. De kleur van het hout is geelbruin en zeer sterk. Ook het raamwerk van een terras kan van bankirai gemaakt worden.
Onderhoud houten terras
Naast het normale onderhoud, zoals het vegen en af en toe schoonspuiten van het terras is het noodzakelijk om jaarlijks het terras te onderhouden met een middel dat algen doodt. Zo is je houten terras, als deze van hout met duurzaamheidsklasse I of II is gemaakt, bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden van alle seizoenen.