Gabion omheining: welke kosten moeten worden berekend?

gabion omheining kosten

Schanskorven zijn niet alleen een modern, maar ook een zeer eenvoudig te bouwen alternatief voor hekwerk in het pand. In veel gevallen zijn ze ook goedkoper dan stenen muren. In het interview met de kostencontrole-expert leert u welke kosten u moet berekenen voor een gabionhek.

Gratis offerte voor een Gabion omheining

Vraag: Wat kost een gabionhekje?

Kostencontrole expert: De kosten variëren natuurlijk sterk afhankelijk van de breedte en hoogte van het hek. Daarnaast zijn er ook grote prijsverschillen in het vulmateriaal voor de schanskorven.

In de praktijk kunt u echter uitgaan van ongeveer 200 EUR per lopende meter inclusief alle kosten. Door uw eigen inspanningen en door de keuze van goedkope vulstenen kunnen de totale kosten echter vaak aanzienlijk worden verlaagd - vooral voor kleine muren.

In de eerste plaats moet er een onderscheid worden gemaakt:

 • de kosten voor de stichting
 • de kosten van de gabion-elementen
 • de kosten van het vulmateriaal voor de schanskorven

De funderingskosten liggen rond de 100 tot 150 euro per strekkende meter als ze professioneel worden gebouwd (bijvoorbeeld door de GaLa-boer).

Funderingen zijn echter niet absoluut noodzakelijk voor alle schanskorven. Bij een hoogte van minder dan 1 m en een breedte van meer dan 30 cm hoeft er niet per se een fundering te worden gelegd als de grond voldoende stevig en draagkrachtig is. Indien nodig volstaan ook blootliggende betonplaten waarop de schanskorven worden geplaatst als fundering.

De reguliere hekken zijn echter meestal in beton geplaatst. De diepte van de fundering is altijd afhankelijk van de afmetingen van de schanskorven en het gewicht van het vulmateriaal.

gabion omheining met hout
Gabion-omheiningen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en prijsklassen

Gratis offerte voor een Gabion omheining

De kosten van de gabionmanden kunnen sterk variëren, afhankelijk van het ontwerp van de mand of het hekelement.

De prijzen voor de afzonderlijke elementen beginnen bij ongeveer 50 EUR tot 60 EUR per lopende meter, afhankelijk van het ontwerp, als wordt uitgegaan van standaardbreedten. Ze kunnen echter ook meer dan 100 EUR per lopende meter bedragen.

Er zijn ook enorme verschillen in de prijzen voor gabionvulstenen. Eenvoudige steengroevestenen kunnen meestal worden gekocht voor ongeveer 40 EUR tot 50 EUR per ton, maar stenen van hoge kwaliteit kunnen tot 200 EUR per ton kosten.

Naast de prijs van de stenen zijn er ook aanzienlijke leveringskosten te overwegen. Ze variëren echter afhankelijk van de leveringsbron van de stenen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We bouwen zelf een gabionhek op ons terrein. Hiervoor gebruiken we goedkope hekwerken met een hoogte van 180 cm en een breedte van 23 cm.

De lengte van het hek moet 9,10 m bedragen. Als vulmateriaal gebruiken we steengroevesteen, die we rechtstreeks aan ons eigendom hebben geleverd.

De afrasteringspalen zijn zelf in beton gezet.

Gratis offerte voor een Gabion omheining

WerkPrijs
Kosten van funderingsmateriaal55 EUR
Kosten voor grondwerken, betonneren, enz.0 EUR (Eigen bijdrage)
2 basisdelen, elk 2,27 m918 EUR
3 bevestigingen, elk 2,30 m747 EUR
Leveringskosten gabion-elementen35 EUR
Gabion-groevestenen hoogwaardige Ardense breuksteen, korrelgrootte 60 - 90 mm, 5,5 ton1.225 EUR
Leveringskosten gabion stenen (1,5 t BigPacks)kosteloos
Totale kosten2.980 EUR
Totale kosten per lopende meter hek327,47 EUR per meter

Het hier gegeven kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen en in geval van een andere uitvoering kunnen aanzienlijk variëren.

In het geval van afrasteringsbionen zijn alleen de afrasteringspalen meestal in beton gezet. Bij het gebruik van gewone gabion-elementen zonder bevestiging achteraf is ander funderingswerk nodig, wat ook andere kosten met zich meebrengt.

Vraag: Van welke factoren hangt de kostprijs van een gabionhek af?

Kostencontrole expert: hier te overwegen:

gabion hek prijs
De sterkte heeft een significante invloed op de prijs van het gabionhek.
 • het gebruikte type gabion-elementen
 • Hoogte en breedte van het hek
 • het ontwerp van de schanskorvenelementen (maaswijdte, draaddikte, insteek- of spiraalvormige schanskorven, enz.)
 • de leveringskosten voor de gabion-elementen
 • het gebruikte vulmateriaal
 • de leveringskosten voor het vulmateriaal
 • de kosten voor het betonneren van de palen of het leggen van de vereiste funderingen (inclusief grondwerken)
 • het aandeel van het eigen werk dat wordt uitgevoerd

De kosten van een gabion hek zijn afhankelijk van veel verschillende factoren en kunnen daarom sterk verschillen van project tot project.

Gratis offerte voor een Gabion omheining

Vraag: Waarop moet ik letten bij de keuze van het opvulmateriaal voor de schanskorven?

Kostencontrole expert: De kosten van het invulmateriaal kunnen sterk variëren, afhankelijk van de leveringsbron.

Voor de meeste decoratieve steensoorten moet u rekenen tussen 140 EUR en 200 EUR per ton. Als veiligheidsreserve moet u ongeveer 20% meer stenen kopen dan de berekening laat zien. Resterende stenen kunnen later decoratief worden gebruikt in de tuin.

De steenbehoefte wordt berekend aan de hand van het volume van de te vullen schanskorven en het steengewicht (kg/m³) van de betreffende steensoort. Aangezien het gewicht van de stenen kan variëren van steen tot steen, moet u de betreffende steenleverancier vragen om de individuele eisen voor stenen te berekenen bij de bestelling.

Het vullen van de stenen is een tijdrovend en inspannend werk. Als het wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven, kunnen er hoge arbeidskosten worden gemaakt. Daarom moet je dit deel van het werk waar mogelijk zelf doen.

Bij de aankoop van de steenvulling moet ook altijd rekening worden gehouden met de vereiste korrelgrootte, die moet worden aangepast aan de maaswijdte.