Hoe gaat een robotmaaier om met obstakels?

obstakels grasrobot

Robotmaaiers moeten goede manieren hebben om obstakels op uw gazon te vermijden. De meeste gazons zullen iets hebben dat een robotmaaier moet vermijden. Sommige mensen hebben bomen, struiken, bloemperken of vijvers in het midden van hun gazon.

Hoe zit het met tijdelijke obstakels? Als u een trampoline of tuinmeubilair op uw gazon wilt plaatsen, is het belangrijk dat een robotmaaier dit kan detecteren en vermijden, terwijl hij toch bezig is met het maaien van uw gazon. Hoe zit het met kleinere voorwerpen die per ongeluk op het gazon blijven liggen, zoals speelgoed, een slang of tuingereedschap?

Robotmaaiers gebruiken een combinatie van perimeterdraad, die tijdens de installatie wordt gelegd, en botsingsdetectiesystemen aan boord om obstakels op uw gazon te vermijden. De gebruiker kan kiezen of hij de perimeterdraad rond een obstakel installeert of dat hij de botsingsdetectiesystemen van de robotmaaier een obstakel laat vermijden.

In dit artikel worden de manieren besproken waarop de robotmaaiers met obstakels omgaan. Het bespreekt ook welke obstakels hij niet kan vermijden en geeft advies om ervoor te zorgen dat uw robotmaaier zonder problemen werkt.

Omtrekdraad

De meest voor de hand liggende manier waarop robotmaaiers worden gebruikt om obstakels te vermijden, is door het gebruik van grens- of perimeterdraad. Dit is draad die wordt geïnstalleerd rond de omtrek van uw gazon, voorafgaand aan het gebruik van uw robotmaaier voor de eerste keer. De perimeterdraad wordt geïnstalleerd in een doorlopende lus en kan ook worden gebruikt om obstakels in het gazon af te bakenen, zoals bloemperken, bomen of vijvers.

Elk uiteinde van de perimeterdraad is verbonden met het laadstation en vormt zo een doorlopende lus. Door de omtrekdraad wordt een lage spanning toegepast, waardoor een elektromagnetisch veld wordt opgewekt dat de robotmaaier kan detecteren. De machine zal in staat zijn om te stoppen als ze bij de perimeterdraad komt en zich dan in een andere richting te bewegen, om binnen de grens van uw gazon te blijven. Lees hier meer over het proces van het installeren van een robotmaaier.

Het leggen van de grensdraad rond de omtrek van uw gazon is heel eenvoudig. De grensdraad kan worden vastgepend aan het gras, of enkele centimeters onder het gras worden begraven. Als u permanente obstakels in uw gazon hebt, moet u grensdraad-eilanden creëren.

Om obstakels in uw gazon af te bakenen, moet u de grensdraad langs de rand van uw gazon installeren, tot u bij het punt komt dat het dichtst bij het obstakel in het gazon ligt. Op dit punt moet u de grensdraad direct vanaf de rand van het gazon in de richting van het obstakel leggen.

U kunt dan de grensdraad rond het obstakel leggen en een lus maken naar de plaats waar u bent begonnen. U blijft de grensdraad dan vastpinnen op het gras tussen het obstakel en de rand van het gazon en gaat verder met het installeren van de grensdraad rond de rand van het gras.

Het is zeer belangrijk om nauwkeurig te zijn bij het installeren van de grensdraad, waarbij u er vooral op moet letten dat de draad nooit oversteekt. Dit is belangrijk, omdat een gekruiste grensdraad problemen kan opleveren voor het detectiesysteem van de robotmaaier.

Zodra het obstakel in uw gazon is afgebakend, zal de robotmaaier de grensdraad rond het obstakel en rond de omtrek van het gazon kunnen detecteren. Omdat de draden die van en naar het obstakel lopen echter naast elkaar worden gelegd, heffen de signalen elkaar op en zal de robotmaaier dit deel van de grensdraad negeren en er zonder problemen overheen gaan.

Botsingsdetectie

Hoewel de grensdraad een zeer nuttig systeem is om permanente obstakels te vermijden, hoeft u deze niet te gebruiken om alle obstakels af te bakenen. Vaste obstakels, zoals bomen, hoeven niet te worden afgebakend, omdat de robotmaaier zijn botsingsdetectiesysteem kan gebruiken om deze af te bakenen.

Omdat de robotmaaiers zeer langzaam bewegen, zullen ze geen schade veroorzaken aan een obstakel dat ze tegenkomen. De enige factor die in het spel komt is of het obstakel stevig genoeg is om de botsingsdetectiesystemen te laten registreren en een richtingsverandering van de robotmaaier teweeg te brengen. Elk vast voorwerp, zelfs als het vrij licht is, zal dit doen.

De enige obstakels die niet worden gedetecteerd door de botsingsdetectiesystemen zijn zeer kleine of zeer lichte obstakels. Kleine obstakels, die laag bij de grond liggen, zullen niet botsen met de buitenste schil van de robotmaaier, en het zal over de top van de robotmaaier lopen. Zeer lichte obstakels die tijdelijk op het gras zijn geplaatst, zoals bijvoorbeeld een papieren beker, kunnen ertoe leiden dat de robotmaaier ze langs of uit de weg duwt, in plaats van te stoppen en van richting te veranderen.

Robotmaaiers gebruiken een aantal verschillende systemen om obstakels te detecteren en te vermijden.

Drijvende schelp

Veel robotmaaiers maken gebruik van een zwevende schelp rond het chassis van de maaier, die wordt verplaatst als er een obstakel wordt tegengekomen, en een Hall Effect-sensor die de beweging van de schelp detecteert.

Versnellingsmeters

De meeste robotmaaiers gebruiken een zachte voorbumper met één of meerdere accelerometers. De accelerometers zijn in staat om obstakels te detecteren als gevolg van de vertraging die gepaard gaat met een botsing met een obstakel.

Veranderingen in de wielsnelheid

Sommige robotmaaiers hebben sensoren die de snelheid waarmee de wielen draaien controleren. Een plotselinge en onverwachte daling van de wielsnelheid kan duiden op contact met een obstakel, waardoor de robotmaaier weer in een andere richting gaat rijden.

Sonar en Lidar

Sommige van de meer geavanceerde of dure robotmaaiers op de markt beginnen sonar of lidar detectie te integreren voor ranging en obstructie detectie. Met sonar of lidar kan de robotmaaier informatie inwinnen over obstakels in de buurt en kan hij de robotmaaier vertragen en zelfs stoppen voordat hij in contact komt met het obstakel.

Over het algemeen zijn de robotmaaiers ontwikkeld met vrij geavanceerde botsingsdetectiesystemen, die hen in staat stellen om bij contact met een obstakel onmiddellijk te stoppen of te vermijden. Dit voorkomt schade aan het obstakel of aan de robotmaaier.

Veroorzaken tijdelijke obstakels problemen voor een robotmaaier?

U kunt zich zorgen maken dat een robotmaaier betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw tuin te allen tijde vrij is van tijdelijke obstakels. Dit is echter over het algemeen niet het geval.

In mijn persoonlijke situatie heb ik twee kleine kinderen die graag in de tuin spelen. Dit heeft tot gevolg dat er veel speelgoed in de tuin wordt gebracht. Omdat ze steeds avontuurlijker worden, kunnen we overwegen om een klimrek, glijbaan of trampoline aan te schaffen. Gelukkig kan een robotmaaier deze grotere tijdelijke obstakels met gemak aan.

Grotere tijdelijke obstakels, zoals een trampoline of tuinmeubilair, zijn zo solide dat een robotmaaier gewoon zijn botsingsdetectiesystemen zal gebruiken om er omheen te maaien zonder enige schade aan het obstakel te veroorzaken.

U moet wel wat voorzichtiger zijn met kleine obstakels op het gras. Klein speelgoed zal niet groot genoeg zijn om de botsingsdetectiesystemen van de robotmaaier te activeren. Plastic figuren, bouwstenen of kleine tuingereedschappen worden waarschijnlijk overreden als ze op het gras blijven liggen. Afhankelijk van het model van de robotmaaier dat u kiest, kan dit in meer of mindere mate schade aan het object veroorzaken.

Typisch zijn robotmaaiers die gebruik maken van kleine vrij draaiende messen, in plaats van vaste vaste messen die met minder kracht worden gemaaid en daardoor minder schade veroorzaken aan eventuele obstakels die ze tegenkomen.

Ik heb één ervaring gehad waarbij mijn robotmaaier over een klein plastic speeltje liep dat van mijn dochter was. Aangezien mijn robotmaaier een model is met drie kleine vrij draaiende scheermesjes op een draaiende schijf, was er slechts oppervlakkige schade aan het speelgoed.

Modellen van andere fabrikanten zoals Robomow, die gebruik maken van vaste, vast draaiende messen, zouden veel meer schade aanrichten. Er zijn natuurlijk veel voordelen verbonden aan de keuze voor zo'n snijsysteem, maar over kleine obstakels lopen hoort daar niet bij.

Dennenappels, bladeren en hondenpoep

Obstakels hoeven niet alleen door mensen te worden achtergelaten. Op bepaalde momenten van het jaar kunnen er natuurlijke obstakels zijn, zoals dennenappels, bladeren, takken of vruchten van bomen. Hoe worden deze obstakels dan beheerd door een robotmaaier?

Meestal is het antwoord dat een robotmaaier kleine obstakels zoals deze zonder probleem aankan. Echter, stokken, dennenappels en fruit van bomen kunnen leiden tot verhoogde slijtage van het maaimechanisme van uw robotmaaier. Daarom is het raadzaam om regelmatig vaste natuurlijke obstakels te verwijderen.

Wat betreft de bladeren in de herfst, zal ik mijn robotmaaier meestal laten werken door bladafval, zolang het niet te dicht is. Mijn redenering is dat de voedingsstoffen van het bladstrooisel, eenmaal gemulkt door de robotmaaier, waarschijnlijk gunstig zijn voor de voeding van mijn gazon. Als het bladstrooisel bijzonder dicht wordt, ga ik naar buiten en zal ik een belangrijke verzameling bladeren optillen of harken.

Een ander probleem dat gebruikers met honden kan betreffen, is hoe gaat een robotmaaier om met hondenpoep?

U kunt zich voorstellen dat hondenpoep slecht nieuws is voor een robotmaaier. Ze lijken echter heel goed om te gaan met hondenpoep. Het is waar, het zal leiden tot een aantal hondenpoep te houden aan het maaimechanisme en de onderkant van uw robot grasmaaier voor een dag of twee. Echter, dit lijkt snel te worden schoongemaakt door de frequente beweging van de robotmaaier en het verder mulchen van maaisel dat onder de robotmaaier doorgaat.

Nadat de robotmaaier een paar keer over een stuk hondenpoep is gegaan, moet deze uit het zicht verdwijnen omdat hij afgeplat is en het gras over de top groeit. Persoonlijk zou ik willen voorstellen dat het over het algemeen beter is om hondenpoep op te tillen wanneer je het ziet, want zelfs wanneer een robotmaaier over de top van hondenpoep is geweest, is er nog steeds de mogelijkheid om in een klein flard te stappen, wat die vreselijke ervaring van het krijgen van hondenpoep op je schoen zou veroorzaken.

Planning

Normaal gesproken laat ik mijn robotmaaier 5 of 6 dagen per week draaien om mijn gazon er goed uit te laten zien en altijd vers gemaaid te houden. Als ik echter met mijn kinderen in de tuin speel, wil ik niet dat de robotmaaier in de weg zit en over klein speelgoed heen rent.

In deze situaties open ik gewoon het luik van de robotmaaier en activeer ik het huiscommando. Dit vertelt de robotmaaier om terug te keren naar zijn laadstation. Dit onderbreekt het normale schema niet, maar laat je het gazon gebruiken zonder je zorgen te maken over obstakels. Als ik klaar ben, zet ik de robotmaaier gewoon weer op automatisch, en hij blijft op zijn normale schema maaien.

Een ander ding dat ik heb overwogen, is om de robotmaaier in te stellen om het maaien te vermijden op momenten dat ik waarschijnlijk het gazon zal gebruiken, vooral met mijn kinderen. U kunt bijvoorbeeld uw robotmaaier zo instellen dat hij het gras in het weekend niet maait, zodat eventuele tijdelijke obstakels die zich overdag op zaterdag en zondag op het gazon bevinden, geen problemen voor de robotmaaier opleveren.

Conclusie

Over het geheel genomen kunnen robotmaaiers uitstekend omgaan met obstakels, zowel tijdelijk als permanent. De enige obstakels die problemen zullen veroorzaken zijn de kleine obstakels die te klein zijn om de botsingsdetectiesystemen te activeren. Zolang u zich hiervan bewust bent, moet u geen problemen hebben.