Hoe u uw robotmaaier kunt onderhouden - Complete gids

onderhoud robotmaaier

Robotmaaiers hebben veel minder onderhoud nodig dan conventionele grasmaaiers. Het zijn mechanisch veel eenvoudigere machines, met minder onderdelen die waarschijnlijk defect raken.
Gerelateerd Beste robotmaaier die u in 2020 kunt kopen

Er zijn echter een aantal belangrijke dingen die u kunt doen om uw robotmaaier in perfecte staat te houden. Zo moet u uw machine regelmatig schoonmaken, de messen en de batterij op een geschikt moment vervangen en uw robotmaaier in de winter op de juiste manier opbergen.

U kunt ook overwegen om uw robotmaaier op andere momenten van het jaar te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. In dit artikel worden alle belangrijke aspecten van het onderhoud van robotmaaiers besproken.

Reiniging

Het regelmatig schoonmaken van uw robotmaaier is belangrijk om te voorkomen dat er grasresten rond de bewegende delen, zoals het maaimechanisme en de wielen, worden gemaaid. De ophoping van maaisel in de loop van de tijd kan de maaiprestaties en de mobiliteit van uw robotmaaier aantasten. Het kan ook leiden tot overmatige slijtage van de machine, waardoor de levensduur van de onderdelen wordt verkort.

Het reinigen van een robotmaaier is een zeer eenvoudige taak en u hebt geen speciaal gereedschap nodig. Ik raad u aan om alleen een grove borstel, een handborstel en een vochtige doek te gebruiken. Ik raad ook aan om beschermende handschoenen te dragen of de messen van de robotmaaier uit te doen voordat u hem reinigt.

Het eerste wat u moet doen om een robotmaaier te reinigen is de hoofdschakelaar uitschakelen. Deze bevindt zich ofwel onder het toegangsluik van het bedieningspaneel, aan de achterkant van de machine, net onder de behuizing van de robotmaaier.

De exacte locatie verschilt per model, maar de reden om dit uit te schakelen is om te voorkomen dat de maaimessen onverwacht worden ingeschakeld terwijl de machine wordt gereinigd. Als de machine eenmaal is uitgeschakeld, moet u deze ondersteboven zetten en op een zachte, schone ondergrond plaatsen. Normaal gesproken maak ik mijn machine buiten op het gras schoon.

De volgende stap is het gebruik van de grove, met haren bezaaide, handborstel om het zichtbare maaisel van de onderkant van de robotmaaier te reinigen. Het maaisel zal zich het meest verzamelen rond de wielen en het maaimechanisme, dus zorg ervoor dat u dit goed in de gaten houdt. Het kan zijn dat u met uw vingers onder de wielen of op moeilijk bereikbare plaatsen moet reiken.

Een grove borstel moet het grootste deel van het gemaaide gras kunnen verwijderen. Er zijn echter twee andere optionele apparaten die u nuttig kunt gebruiken om al het gemaaide gras van de robotmaaier te verwijderen.

Ten eerste kan een stofzuiger met een smal mondstuk nuttig zijn om het gemaaide gras uit moeilijk bereikbare plaatsen te zuigen. Als alternatief kan een blikje perslucht worden gebruikt om het maaisel uit moeilijk bereikbare plaatsen te blazen.

Soms kan het maaisel behoorlijk hard aankomen op het loopvlak van de wielen, vooral in droge omstandigheden. In dit scenario kan het zijn dat een grove borstel niet sterk genoeg is om alle maaisel te verwijderen. Als dit gebeurt, heb ik de neiging om een platte schroevendraaier te gebruiken om het resterende knipsel te verwijderen.

Als u het overgrote deel van het zichtbare maaisel en vuil hebt schoongemaakt en losgemaakt, moet u uw robotmaaier weer omdraaien zodat het losgesneden maaisel uit het chassis van de robotmaaier kan vallen. Zodra dit is gebeurd, draait u de robotmaaier weer om en kunt u het chassis met een vochtige doek beginnen te reinigen.

Vuil en grasvlekken zullen zich ophopen rond de onderkant van het chassis, rond het maaimechanisme en op het binnenste aspect van de buitenmantel. U moet deze vrij gemakkelijk kunnen schoonmaken met een vochtige doek, zodat de onderkant van uw robotmaaier er schoon en vrij van vuil uitziet.

Als u klaar bent met het reinigen van de onderkant van de robotmaaier, moet u deze weer op de wielen draaien. Vervolgens kunt u met een vochtige doek het buitenoppervlak van de robotmaaier schoonvegen. U kunt ook het toegangsluik naar het bedieningspaneel openen en dit ook een doekje geven.

De bladen van een robotmaaier vervangen

De messen van uw robotmaaier moeten van tijd tot tijd worden vervangen. De frequentie waarmee ze moeten worden gewijzigd, is afhankelijk van het model van de individuele robotmaaier dat u hebt. Robot gazonmaaiers kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën.

Ten eerste zijn er de robotmaaiers met vrij draaiende scheermessen, die zijn gemonteerd op een draaiende schijf. Dit zijn meestal veel kleinere bladen die vrij vaak, ongeveer om de 8 weken, vervangen moeten worden. De reden dat deze messen zo vaak moeten worden vervangen, is dat de robotmaaiers vertrouwen op scherpe messen die de afzonderlijke grassprieten netjes snijden, in plaats van alleen maar de toppen van het gras af te slaan.

Het tweede type maaimes is de solide, individueel gemonteerde messen van Robomow, ambrogio en John Deere robotmaaiers. Deze modellen hebben meestal een hoger vermogen en de messen zijn veel groter, steviger en blijven langer scherp. Het is waarschijnlijk dat u de messen van deze modellen slechts ongeveer één keer per seizoen hoeft te vervangen. De maaimessen van deze modellen zijn meestal duurder, maar de totale kosten zijn veel gelijk door de verminderde frequentie van het vervangen van de maaimessen.

In de onderstaande paragraaf heb ik meer informatie gegeven over het vervangen van de maaimessen van de verschillende modellen robotmaaiers.

Het veranderen van vrij draaiende bladen

Dit geldt voor de modellen Husqvarna, Gardena, McCulloch, Worx en Honda robotmaaiers.

Het proces voor het vervangen van dit type maaimes is zeer eenvoudig en duurt slechts enkele minuten. U moet tijdens dit proces beschermende handschoenen dragen, want de messen kunnen zeer scherp zijn en er is een risico op letsel als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

 1. Trek uw beschermende handschoenen aan.
 2. Schakel de robotmaaier uit door op de hoofdschakelaar te drukken. Hierdoor wordt de stroom naar de messen afgesneden en bestaat er geen risico dat de messen tijdens het wisselen worden aangezet.
 3. Zet de robotmaaier op zijn rug en plaats hem op een zachte, schone ondergrond. Normaal gesproken zet ik de robotmaaier op het gras, omdat dit het geval van de robotmaaier beschermt tegen krassen en voorkomt dat er elders een puinhoop ontstaat als er grasresten aan de onderkant van de robotmaaier vastzitten.
 4. Gebruik een kruiskopschroevendraaier van Philips om elk van de schroeven los te draaien die elk mes vasthouden. Ik raad aan om met één hand de roterende schijf waaraan de messen zijn vastgeschroefd, te immobiliseren. Dit maakt het proces van het losdraaien van de messen veel gemakkelijker.
 5. Gooi zowel het blad als de schroef van elk bevestigingspunt weg. Vergeet niet dat de oude messen nog steeds erg scherp kunnen zijn en dat ze op een verantwoorde manier moeten worden weggegooid om te voorkomen dat iemand die met uw afval omgaat, zich verwondt.
 6. Reinig het montagepunt van elk mes zodat er geen vuil of grasresten in de buurt komen waar u het nieuwe mes gaat monteren. De messen moeten vrij kunnen draaien, en overtollig vuil zal daar afbreuk aan doen.
 7. Neem een nieuwe schroef en een nieuw mes uit de verpakking. Lijn het schroefgat in het nieuwe mes uit met het bevestigingspunt op de roterende schijf. 8. Plaats een nieuwe schroef en draai deze vast met uw schroevendraaier.
 8. Draai de schroef vast tot hij weerstand ontmoet, maar draai hem niet te vast aan. Dit kan het vermogen van het blad om vrij te draaien aantasten. In werkelijkheid zijn de schroeven zo ontworpen dat het gemakkelijk is om ervoor te zorgen dat het blad vrij kan draaien nadat het is geïnstalleerd, dus dit proces is zeer eenvoudig.
 9. Zodra elk van de nieuwe bladen is geïnstalleerd, moet u ervoor zorgen dat alle bladen vrij kunnen draaien. Vergeet niet om de aan/uit-knop weer in te schakelen en de robotmaaier vervolgens om te draaien, zodat hij weer op de juiste manier omhoog gaat. Nu bent u klaar om te gaan.

Verwisselen van de vaste messen

Dit geldt voor modellen van Robomow, Ambrogio en John Deere. Het proces voor het vervangen van de bladen van de modellen door solide, individuele bladen is een beetje anders, maar niet moeilijker.

Modellen van Ambrogio gebruiken meestal vier schroeven om het enkele mes aan de onderkant van het chassis van de robotmaaier te monteren. De volgende video legt het proces heel mooi uit.

De modellen van Robomow gebruiken een gespecialiseerd bevestigingssysteem voor de messen, waardoor het verwijderen en vervangen van de messen zeer eenvoudig is en er geen schroeven nodig zijn. Wat wel nodig is, is een mesvervangingstool. Eén daarvan wordt standaard bij elk Robomow-model geleverd.

Probeer dit ergens veilig te plaatsen, want elke keer dat u de messen vervangt, heeft u het nodig. Als om welke reden dan ook uw mesvervangingsgereedschap verloren gaat, kunt u gemakkelijk een vervangend gereedschap aanschaffen. Bekijk de volgende video om precies te zien hoe u de messen van een Robomow-maaier kunt vervangen.

Onderhoud en vervanging van de batterij

Het overgrote deel van de robotmaaiers gebruikt lithium-ionbatterijen. Alleen de basismodellen van de Robomow-maaiers maken gebruik van de oudere technologie van loodzuuraccu's. Ik zou sterk aanraden om te kiezen voor een model dat gebruik maakt van een lithium-ionbatterij, in plaats van een loodzuurbatterij.

Loodzuuraccu's zijn goedkoper en dit is een goed mechanisme waarmee Robomow een uitstekende robotmaaier kan aanbieden tegen een zeer concurrerende prijs. Loodzuuraccu's hebben echter belangrijke nadelen, zoals een drastisch langere laadtijd, een zwaarder gewicht en een veel lagere vermogensdichtheid.

Lithium-ionen accu's hebben over het algemeen geen enkel onderhoud nodig. Ze hebben echter wel een beperkte levensduur. Gemiddeld gaat een lithium-ionbatterij tussen 2 en 3 jaar mee, of tussen 300 en 500 laadcycli, afhankelijk van wat het eerst gebeurt.

Het aantal laadcycli dat uw robotmaaier ondergaat, is afhankelijk van de grootte van uw gazon in verhouding tot de maaicapaciteit van uw robotmaaier. Het hangt ook af van de planning die u hebt ingesteld voor uw robotmaaier. Een robotmaaier die geprogrammeerd is om 7 dagen per week te werken, heeft eerder een vervangende lithium-ionbatterij nodig dan een robotmaaier die geprogrammeerd is om slechts twee of drie dagen per week te werken.

U kunt overwegen om uw gazon steeds vers gemaaid te houden en de batterij vaker te vervangen dan nodig is.

Over het algemeen moet u overwegen om de batterij van uw robotmaaier te vervangen zodra de maaitijd tot minder dan 80% van de oorspronkelijke looptijd is teruggebracht, of als de laadtijd van de batterij aanzienlijk toeneemt.

Het is belangrijk om een lithium-ionbatterij niet bij extreme temperaturen op te slaan vanwege de invloed die dit kan hebben op het werkvermogen en de levensduur van de batterij. Bij een lithium-ion-accu die bij een gemiddelde temperatuur van 30°C wordt gebruikt, wordt de levensduur van de accu met 20% verminderd. Bij 40°C wordt de levensduur tot 40% verkort.

Dit is van groot belang voor mensen die robotmaaiers bedienen in warmere landen. Zelfs in een gematigder klimaat kan een robotmaaier met een laadstation in direct zonlicht veel tijd doorbrengen boven de ideale opslagtemperatuur. Dit kan een reden zijn om te overwegen een schuilplaats voor uw robotmaaier aan te schaffen of te bouwen.

De prestaties van alle lithium-ionbatterijen dalen aanzienlijk bij lage temperaturen. Wanneer de temperatuur tot 0°C daalt, wordt de ontladingscapaciteit van een lithium-ionbatterij met ongeveer 20% verminderd in vergelijking met een batterij die op 20°C werkt.

Het vervangen van een robotmaaier batterij

Het proces van het vervangen van de batterij van een robotmaaier is zeer eenvoudig. Modellen van Husqvarna, McCulloch, Gardena en Flymo hebben zeer vergelijkbare procedures voor het vervangen van de batterij. De volgende video schetst dit zeer goed.

Bij de modellen van Robomow is de accu aan de achterkant van de maaier gemonteerd en moet u de wielen verwijderen om de accu te verwijderen en te vervangen. Dit is zeer eenvoudig te doen en wordt in de volgende video geschetst.

De vervanging van de batterij in de Worx Landroid robotmaaiers is vrij gelijkaardig aan het proces voor de op Husqvarna gebaseerde modellen. U hoeft alleen maar de robotmaaier ondersteboven te draaien, de vier schroeven van de batterijdeksel los te draaien en vervolgens de batterijdeksel te verwijderen.

Vervolgens kunt u de batterij eruit trekken en de nieuwe batterij kan direct in de lege batterijhouder worden geplaatst. Het accupaneel kan dan worden vervangen en met de vier schroeven worden vastgezet.

Moet ik een robotmaaier professioneel laten onderhouden?

Voor de overgrote meerderheid van de mensen zie ik geen waarde in het betalen om uw robotmaaier professioneel te laten onderhouden. Aangezien de mechanische onderdelen van een robotmaaier relatief eenvoudig zijn, kunnen ze door iedereen worden gereinigd en onderhouden, ongeacht het vaardigheidsniveau. De onderdelen die het meest vervangen moeten worden zijn de maaimessen en de batterijen en zoals u hierboven hebt gezien, zijn deze zeer eenvoudig te vervangen.

Maar high-end robotmaaiers, die in staat zijn om een groot deel van het gras te maaien, zijn vrij dure machines. het zou zeker niet onredelijk zijn om een duur model om de 1 tot 2 jaar te laten onderhouden om ervoor te zorgen dat de levensduur van de robotmaaier geoptimaliseerd wordt.

Voor mensen met kleinere tuinen, en die hebben gekozen voor een robotmaaier die een kleiner volume gras kan verwerken, zullen de initiële kosten aanzienlijk lager zijn geweest. Onder deze omstandigheden zouden de kosten voor het laten onderhouden van een robotmaaier naar mijn mening geen goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Het zou veel beter zijn om gewoon de eenvoudige reinigings- en onderhoudsadviezen in dit artikel en in de handleiding van de fabrikant te volgen. Zo vermijdt u belangrijke problemen en bespaart u op de lange termijn geld.

Hoe u uw robotmaaier in extreem weer moet onderhouden

Robot gazonmaaiers zijn geschikt voor gebruik in de meeste weersomstandigheden. Ze zijn water- en winddicht en normale weersomstandigheden hebben geen nadelige invloed op hun functioneren. Echter, extreme hitte, kou, neerslag en wind kunnen vereisen dat u actie onderneemt om uw robotmaaier te beschermen.

Warmte

Zoals eerder vermeld kan extreme hitte een negatieve invloed hebben op de levensduur en het functioneren van de accu van uw robotmaaier. Direct zonlicht kan ook leiden tot verkleuring en beschadiging van de buitenkant van de robotmaaier. U kunt dit verminderen door het laadstation in een schaduwrijke omgeving te plaatsen om het directe zonlicht waaraan de robotmaaier wordt blootgesteld te verminderen.

U kunt ook overwegen om een garage of een schuilplaats voor de robotmaaier te bouwen of aan te schaffen om uw machine te beschermen tegen direct zonlicht en de extreme hitte. Ik heb een artikel geschreven over robot grasmaaiergarages die u wellicht interessant vindt.

Koude

Gras begint over het algemeen pas te groeien als de temperatuur boven de 10°C stijgt. Daarom kunt u in de herfst, wanneer de temperatuur consequent tot onder de 10°C daalt, uw robotmaaier in een winteropslagruimte plaatsen. In het voorjaar, wanneer de temperatuur constant boven de 10°C komt, kunt u de robotmaaier weer naar buiten brengen om het gras te maaien als het begint te groeien.

Wind

Robot gazonmaaiers zijn vrij zware apparaten, met zelfs kleine modellen die minstens 5 tot 6 kilo wegen, en high-end modellen die aanzienlijk meer wegen. In het geval van een storm of zeer harde wind bestaat echter het risico dat uw robotmaaier door de wind wordt geblazen als hij in bedrijf is of als hij met zijn laadstation wordt aangemeerd.

Bovendien kunnen zeer hoge winden ertoe leiden dat vliegend puin uw robotmaaier raakt en schade toebrengt aan de grasmaaier. Daarom raad ik u aan om uw robotmaaier tijdelijk op te tillen in een beschutte zone wanneer er stormkracht wordt voorspeld.

Regen

Dezelfde procedure voor wind moet gelden voor zware regenval. Robot gazonmaaiers zijn waterdicht en normale regenval heeft geen invloed op de werking van deze machines. In het geval van stortregens die overstromingen kunnen veroorzaken, wilt u uw robotmaaier niet zien zweven in de tuin. Daarom adviseer ik ook om uw robotmaaier in een beschutte en droge omgeving op te tillen als er stortregens worden voorspeld.

Winteronderhoud en -opslag

Voordat u uw robotmaaier voor de winter opbergt, zijn er een paar eenvoudige dingen die u moet doen om ervoor te zorgen dat hij in de best mogelijke conditie is wanneer het tijd is om uw gazon weer te maaien in het voorjaar.

 1. Laad de accu volledig op voordat u deze naar uw winteropslagruimte brengt.
 2. Reinig de robotmaaier grondig en verwijder alle vuil en grasresten.
 3. Zet de hoofdschakelaar in de uit-stand.
 4. Lithium Ion accu's zullen zeer langzaam ontladen als ze worden opgeslagen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een lithiumbatterij niet in ontladen toestand wordt opgeslagen. Daarom is het raadzaam om de accu op een bepaald moment tijdens de winterstalling op te laden om ervoor te zorgen dat de accu niet volledig ontlaadt.
 5. Bewaar uw robotmaaier op een droge plaats, idealiter bij een temperatuur tussen 5°C en 20°C.

Dat moet alle informatie zijn die u nodig hebt om ervoor te zorgen dat uw robotmaaier in optimale conditie blijft en zonder problemen lang meegaat. Raadpleeg de handleiding van uw individuele robotmaaier voor meer informatie en specifieke instructies.