Verwijdering van hout: welke kosten moeten worden berekend?

hout verwijderen kosten

Bij individuele bouwmaatregelen of een herinrichting van de tuin stapelen zich vaak grote hoeveelheden hout op waarvoor geen gebruik wordt gemaakt. Wat je zelf niet kunt (of mag) verbranden, moet je dan tegen betaling laten weggooien. We vroegen de kostencontrole-expert in ons interview welke kosten er meestal te verwachten zijn bij het afvoeren van houtafval.

Vraag: Wat kost de verwijdering van houtafval?

Kostencontrole-expert: Dat hangt sterk af van de klasse van het houtafval. Er zijn vier verschillende houtafvalklassen in het afvalbeheer - van A1 tot A4.

Voor onbehandeld hout (klasse A1) kunnen in de meeste gevallen verwijderingskosten van ongeveer 30 EUR per ton tot 40 EUR per ton worden berekend, terwijl voor behandeld hout (klassen A2 - A4) kosten van meer dan 100 EUR per ton kunnen worden gemaakt.

verwijderings container
Verwijderingscontainers worden vaak voor een vast bedrag aangeboden.

In veel gevallen bieden afvalverwijderingsbedrijven ook containers aan tegen een all-inprijs (levering, ophaling en verwijdering) zonder dat er gewicht in rekening wordt gebracht. Voor onbehandeld hout variëren deze forfaitaire kosten voor containers van 5 m³ meestal van ongeveer 150 EUR tot 250 EUR; voor behandeld hout beginnen de prijzen meestal bij ongeveer 250 EUR voor kleine containers, afhankelijk van de desbetreffende klasse.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Na de sloop van een tuinpaviljoen willen we een hoeveelheid van ongeveer 5 m³ behandeld hout (klasse A2) laten verwijderen. Wij bestellen een container bij een leverancier tegen een vast tarief.

WerkPrijs
Containervariabele (levering, standtijd, ophaling en verwijdering)296 EUR
Installatie op openbaar terrein (goedkeuringskosten)79 EUR
Totale kosten dus375 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de all-in prijs voor een container op een specifieke locatie en van een specifieke leverancier. De kosten voor containers van andere afmetingen, van andere leveranciers of voor de verwijdering op andere locaties kunnen ook hoger of lager zijn.

Vraag: Wat is de prijsklasse van de verwijderingskosten voor hout?

Kostencontrole expert: Als een container wordt gebruikt om het hout af te voeren, kan men ruwweg uitgaan van kosten tussen ongeveer 30 EUR per ton en meer dan 100 EUR per ton, afhankelijk van de klasse van het hout. Bovendien zijn er meestal de kosten voor het leveren van de container, en in het geval van kleinere containers kunnen kosten van ongeveer 80 tot 150 EUR worden verwacht.

Als de leverancier all-inclusive prijzen eist, waarbij de verwijdering ongeacht het gewicht al is inbegrepen, moet men rekening houden met kosten van ongeveer 150 EUR voor een container van 5 m³ voor onbehandeld hout, en kosten van ongeveer 300 EUR voor de verwijdering van behandeld hout voor deze containergrootte. Grotere containers zijn dan natuurlijk duurder.

Naast de containerkosten kunnen er extra kosten zijn:

  • Installatievergunning voor openbare grond (als de container op straat of in een andere openbare ruimte moet worden geïnstalleerd)
  • Lege loopjes
  • handmatig opnieuw sorteren door de afvalverwerker (als de container gevuld was met ontoelaatbare stoffen)

Vraag: Waarvan zijn de kosten van de houtverwijdering afhankelijk?

verwijderings container
Vaak wordt er gefactureerd op basis van het gewicht of op basis van een vast bedrag.

Kostencontrole expert: De doorslaggevende factor is hier:

  • de houtafvalklasse (A1 tot A4)
  • de hoeveelheid hout die moet worden afgevoerd
  • of de verwijdering nu op basis van het gewicht of op basis van een forfaitair bedrag plaatsvindt
  • de prijsstelling van de afvalverwijderaar
  • de plaats waar het afval moet worden verwijderd (regionale prijsverschillen)

Vraag: Wat betekenen de individuele houtklassen?

Kostencontrole expert: Klasse A1 betekent alleen volledig onbehandeld hout, het hout mag alleen mechanisch worden verwerkt in dit geval.

Als het gelakt, geverfd, gelijmd of gecoat is, valt het al onder de houtafvalklasse A2.

In het geval van een organohalogeencoating is klasse A3 van toepassing; als het hout is behandeld met houtconserveringsmiddelen of vervuild is met schadelijke stoffen, is automatisch klasse A4 van toepassing. In dit geval kunnen al aanzienlijk hogere verwijderingskosten worden verwacht.

Vraag: Is het mogelijk om kosten te besparen op de verwijdering?

Kostencontrole expert: Bij onbehandeld hout is het meestal niet moeilijk om iemand te vinden die het kan gebruiken voor de verwarming. In dit geval kunt u het resterende hout gewoon weggeven om het op te halen of zelfs verkopen.

In het geval van behandeld hout, dat dan niet meer gebruikt mag worden voor verwarming, is de enige resterende optie meestal verwijdering door middel van een containerdienst.