Houten terras: de kosten van de bouw door de ambachtsman

houten terras kosten plaatser

Op het eerste gezicht lijkt het bouwen van een houten terras een vrij eenvoudige doe-het-zelf taak - maar de duivel zit vaak in de details. Een echt professionele constructie is moeilijk te realiseren. In ons interview bespreken we de kosten van een houten terras als het door een vakman wordt gebouwd met de kostencontrole-expert.

Vraag: Hoeveel kost het de vakman om een houten terras te bouwen?

Kostencontrole-expert: De kosten worden meestal onderschat - net als de hoeveelheid werk die nodig is om het te bouwen.

houtsoort houten terras
De kosten van het terras zijn ook afhankelijk van de houtsoort.

In de praktijk kunt u in de meeste gevallen kosten verwachten in de orde van grootte van 80 EUR per m² tot 150 EUR per m² wanneer vakmensen het terras bouwen. Als u gebruik maakt van hoogwaardige houtsoorten en met uitgebreide constructies, kan dit gemakkelijk oplopen tot 200 EUR per m² en zelfs meer.

Dit zijn echter slechts ruwe richtlijnen. Exacte kosten kunnen pas worden bepaald nadat de bouwmethode is vastgesteld, de lokale omstandigheden zijn gecontroleerd en de te gebruiken houtsoorten zijn bepaald.

Allereerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een terras van 4 m x 5 m dat door een gespecialiseerd bedrijf is gebouwd. Verstelbare poten op betonplaten worden gebruikt als onderconstructie.

Gebruikt materiaalPrijs per m²Totale prijs voor 20 m²
Thermische170,17 EUR per m²3.403,40 EUR
Lariks94,01 EUR per m²1.880,20 EUR
bankirai149,94 EUR per m²2.998,80 EUR

De hier getoonde kostenvoorbeelden hebben betrekking op een specifieke ontwerp- en constructiemethode en een specifieke houtkwaliteit. In andere gevallen en als de werkzaamheden door andere gespecialiseerde bedrijven worden uitgevoerd, kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Binnen welke prijsklasse liggen de kosten voor terrasbouw door de ambachtsman?

Kostencontrole expert: Zoals onze kostenvoorbeelden al laten zien, kunnen er zeer grote verschillen zijn. Zelfs bij identieke bouwmethoden kan het gebruik van andere houtsoorten al leiden tot kostenverschillen van 100% en meer. Daarnaast zijn er vaak grote verschillen in de prijs van het hout zelf, afhankelijk van de gebruikte kwaliteit.

Ook het type constructie (onderconstructieontwerp, balkafstand, ondervloerbevestiging, etc.) kan leiden tot aanzienlijke verschillen in de totale prijs.

Ten slotte kan de verschillende berekening van de eigen loonkosten en de arbeidsinput van de ene ambachtsman tot de andere leiden tot sterke mogelijke prijsverschillen.

kosten terrasvloer laten leggen
Het is vaak de moeite waard om aanbiedingen te vergelijken.

In de praktijk is het daarom raadzaam om zoveel mogelijk offertes te verkrijgen en de aangeboden diensten zorgvuldig te vergelijken. Doorslaggevend is niet alleen de uiteindelijke prijs, maar ook de kwaliteit en stabiliteit van de constructie in relatie tot de prijs.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van de terrasbouw door de ambachtsman in de praktijk af?

Kostencontrole expert: De doorslaggevende factoren zijn hier:

  • de geplande grootte van het terras
  • de soort en kwaliteit van het te gebruiken hout voor de toplaag en de onderconstructie
  • de bouw van het terras
  • de individuele bestaande lokale omstandigheden (bv. reeds bestaande betonplaat als ondergrond, enz.)
  • de hoeveelheid werk die nodig is voor de bouw (afhankelijk van de gewenste bouwmethode)
  • de vereisten voor het draagvermogen van het terras
  • de individuele prijsstelling van het uitvoerende bedrijf (berekening van de arbeidskosten, houtprijzen, enz.)

Hier spelen vele factoren een rol die men op het eerste gezicht niet eens in overweging neemt: Zo zijn bijvoorbeeld bijzonder harde houtsoorten zoals Bangkirai zeer moeilijk te verwerken en zeer moeilijk op lengte te knippen - dit kan de hoeveelheid werk aanzienlijk doen toenemen.

Het gebruik van paallagers kan daarentegen vaak veel werk besparen ten opzichte van een klassieke balkonderconstructie.

Kleinere liggerafstanden om de draagkracht van het terras te vergroten leiden al snel tot aanzienlijke extra kosten in termen van zowel materiaal als arbeid.

Met al deze factoren moet rekening worden gehouden. Om deze reden moet een individuele planning van het terras altijd door een specialist worden uitgevoerd voordat er bestellingen worden geplaatst.