Is het nu Bankirai of Bangkirai?

Is het nu Bankirai of Bangkirai?

Tropisch hardhout is tegenwoordig wel erg populair, vooral bij huishoudens die een tropische, exclusie sfeer teweeg willen brengen met een opvallend terras. Hoewel het natuurlijk vooral belangrijk is dat zo'n project op professionele wijze gedaan wordt door een specialist, zijn er veel twijfels over de correcte schrijfwijze van één van de populairste soorten hardhout die er zijn: 'bankirai' of 'bangkirai'.

Om meteen met de deur in huis te vallen: de juiste schrijfwijze is wel degelijk 'bangkirai', met een 'g' dus. Natuurlijk is die schrijfwijze schijnbaar niet belangrijk als u gewoon uw woning wil uitbreiden met een terras dat aan alle verwachtingen voldoet. Het enige dat dan écht telt, is dat u een gedegen specialist vindt die het terras volledig naar uw persoonlijke wensen en noden kan aanleggen en afwerken.

De geschiedenis van Bangkirai

Wat meer informatie over deze soort hardhout is natuurlijk wel van belang. U wilt immers weten wat u koopt voor u er effectief voor betaalt! Bangkirai wordt ook wel Yellow Balau of Selangan Batu genoemd, behoort eigenlijk tot de Diptercarpacea familie en is afkomstig van Shorea Leavis.

De houtsoort groeit vooral in Zuidoost-Azië en wordt in het westen vooral gecombineerd met andere houtsoorten om constructies te bouwen, zoals terrassen. Doorgaans worden deze types hout bangkirai genoemd, hoewel de formele naam eigenlijk balau is. Dergelijke hout dat in België en Nederland gebruikt wordt is vooral afkomstig uit Sarawak en Sabah.

De voordelen van een Bangkirai terras

Bovenstaande informatie is dan wel handig, uiteindelijk is het essentieel dat u weet wat de voordelen zijn van deze houtsoort - zeker als u er uw eigen terras uit wilt laten maken. Een duidelijk overzicht is hier dan ook van belang:

1. Een duurzame houtsoort

Eerst en vooral is Bangkirai erg duurzaam. Het hout is optimaal bestand tegen aantasting van insecten en schimmels. Deze duurzaamheid maakt het het ideale materiaal voor tal van constructies, zoals vlonders, waterwerken, hekken, zwaar tuinmeubilair; brugdekdelen en natuurlijk: terrassen.

2. Een unieke look en feel met Bangkirai

Daarbij is Bangkirai het ideale hout als men een ietwat tropische, ontspannen atmosfeer wil creëren. Hoewel de kleur iets minder opvallend is dan pakweg padoek, kenmerkt het zich toch door een speciaal soort bruin dat bij de meeste Europese houtsoorten niet te vinden is. Het is juist die kleur die uw terras zo'n unieke zomerlook zal geven en de feel van uw tuin als geheel een niveau hoger zal tillen!