Ligusterhaag: hoe kweken, snoeien, onderhouden en kopen

ligusterhaag

Alles wat u moet weten over het kweken, verzorgen en snoeien van ligusterhagen.

Liguster is een robuuste, winterharde haagplant die vrijwel overal groeit. Bladgroen of halfwintergroen (planten laten in een slechte winter wat bladeren vallen), liguster draagt in de zomer massa's bijenvriendelijke witte bloemen, gevolgd door zwarte, giftige bessen.

ligustrum haag

Zowel de liguster, Ligustrum ovalifolium, als de wilde liguster, Ligustrum vulgare, zijn gewone haagplanten, perfect voor het creëren van snelgroeiende privacy en beschutting aan de grenzen van de tuin. Alleen de wilde liguster is inheems in Groot-Brittannië; de tuinliguster is inheems in Japan en Korea. De laatste is een meer populaire keuze voor de haag, omdat hij goed in een formele haag kan worden gesnoeid en zeer goed bestand is tegen vervuiling. Dit maakt hem geschikt voor de teelt in zeer stedelijke gebieden. De wilde liguster heeft echter meer waarde als wilde plant - zijn bloemen worden aanbeden door bijen en zijn bladeren worden gebruikt door de larven van verschillende mottensoorten.

De liguster is een populaire keuze voor stads-, plattelands- en kusthagen. Snelgroeiend, kan het een dichte, langdurige haag creëren met een rijpe hoogte en een verspreiding van ongeveer 4m.

Liguster haag kopen

ligusterhaag kopen

25 x Ligustrum Ovalifolium - Liguster 40 - 60 cm blote wortel - 5 lopende meter

Ligustrum Ovalifolium - Liguster 40 - 60 cm blote wortel

Bekijk de prijs

Ligustrum ovalifolium, ook wel haagliguster of grootbladige liguster genoemd is een grote halfwintergroene struik met een dichtopgaande groeivorm. De bladeren zijn langwerpig, ovaal omgekeerd eirond en middengroen tot donkergroen. In juli en augustus bloeit deze Japanse liguster met witte tot ivoorkleurige geurende bloemen in pluimvorm, daarna in de herfst gevolgd door kleine blauwzwarte besjes waar de vogels op verlekkerd zijn. Ligustrum ovalifolium houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en is tevreden met iedere niet te natte en dus goeddoorlaatbare grond. De plant is attractief voor bijen en vlinders, verdraagt goed zeewind en is ook luchtverontreiniging tolerant.

10 x Ligustrum Ovalifolium 90/+ cm blote wortel EXTRA

Ligustrum Ovalifolium 90/+ cm

Bekijk de prijs

Haagliguster 100-125 cm Blote wortels - Ligustrum ovalifolium Haagplant - 20 stuks

Ligustrum ovalifolium Haagplant

Bekijk de prijs

De Ligustrum ovalifolium (Nederlandse naam is haagliguster) is een semi wintergroene haagplant. In strenge winters kan de Liguster zijn blad verliezen, maar in zachte winters blijft de Liguster groen. In het voorjaar groeien er nieuwe bladeren aan. De bladeren van de Liguster zijn ovaalvormig en diepgroen van kleur. In juli komen er witte bloemen aan de haagplant die daarna overgaan in zwarte bessen. De haagliguster kan goed tegen vervuiling en is dus ook erg populair in stedelijke gebieden.

De haagliguster is goed winterhard en zal per jaar 30+ cm groeien. De Ligustrum ovalifolium kan groeien op de volgende grondsoorten: goed waterdoorlatend, lichte klei, voedselarm, voedselrijk, zand, zoutig, zuur en zware klei.

Wintergroene Liguster 'Atrovirens' 100-125 cm Blote wortels - Ligustrum vulgare 'Atrovirens' Haagplant - 20 stuks

Wintergroene Liguster Atrovirens

Bekijk de prijs

De wintergroene liguster ‘Atrovirens’ (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') is een semi-wintergroene liguster. De liguster verliest in strenge winters een deel van zijn blad, de liguster ‘Atrovirens’ verliest in de winter minder blad dan de haagliguster. In zachte winters blijft het blad aan de liguster zitten. De wintergroene liguster ‘Atrovirens’ heeft een smal, langgerekt blad. Door de makkelijke verzorging is deze haagplant geschikt voor bijna iedere tuin.

De wintergroene liguster 'Atrovirens' is goed winterhard en zal per jaar 30+ cm groeien. Deze plant bloeit in juni, juli en augustus en wordt vooral gebruikt als haag. De Ligustrum vulgare 'Atrovirens' kan groeien op de volgende grondsoorten: goed waterdoorlatend, lichte klei, voedselarm, voedselrijk, zand, zoutig, zuur en zware klei.

12x Ligustrum Ovalifolium - Set van 12 - Liguster - Blote wortel - ↑ 60-80cm

Ligustrum Ovalifolium - Set van 12

Bekijk de prijs

Een sterke haag! Dat is de tweejarige ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium). Bij een milde winter is de liguster groenblijvend. In het voorjaar krijgt de liguster witte bloemen. Deze veranderen vervolgens in zwarte besjes. De besjes zijn gifitig voor mensen, maar vogels eten er graag van. De haag is geschikt voor alle grondsoorten en laat zich makkelijk snoeien. Voor een mooie en gesloten haag adviseren wij 5 planten per meter.We leveren de liguster als 6 takken met wortels (bare rooted). De takken komen vers uit de grond. Ze zijn dan al 2 jaar oud. Hierdoor hebben ze extra power en lopen ze sneller uit dan planten in een kwekerspot. Bare rooted planten passen zich ook makkelijker aan aan hun nieuwe omgeving. Ze groeien beter en zijn voordeliger.We snoeien de haag 2x per jaar. 1x in het voorjaar en 1x in het najaar. Voor een optimaal resultaat geven we de haag voeding voor 'beuken & hagen'. De haag groeit op elke vochthoudende en waterdoorlatende grond. We zorgen ervoor dat de aarde de eerste periode na het planten goed vochtig is. In droge perioden geven we extra water. Voor een goede groei is voldoende licht nodig. De haag groeit het beste in de (half)volle zon.

Hoe een haagliguster te kweken

haagliguster

Groeien liguster in vochtige maar goed gedraineerde grond in zon en schaduw. Houd de planten de eerste twee jaar goed besproeid en het gebied rond de planten onkruidvrij. Snoei één of twee keer per jaar om een traditionele 'heg' vorm te behouden. Controleer voor het snoeien of er vogelnesten zijn.

Meer over groeiende hagen:

 • Beste haagplanten voor grenzen
 • Hoe een haag te planten
 • Hoe snoei je een altijdgroene haag
 • Snelgroeiende bomen
 • Hoe een haag met blote wortel te planten
 • Planten voor een onderhoudsarme haag
 • Planten voor een formele haag
 • Planten voor een informele haag
 • Hoe maak je een lavendelhaag
 • Negen groenblijvende haagplanten

Waar moet je liguster kweken?

Liguster zal bijna overal groeien. Hij is bestand tegen zeewind, volle zon, gedeeltelijke schaduw, lichte, droge en zanderige grond. Hij kan bijna alles aan, behalve een zeer drassige bodem.

Hoe plant je liguster?

ligusterhaag planten

De goedkoopste manier om een ligusterhaag te creëren is door van november tot maart planten met blote wortel te kopen. U kunt echter ook het hele jaar door ligusterplanten in pot kopen.

Bereid de grond voor door veel goed verrotte organische stof in te graven. De planten zijn snelgroeiend en doen het best in een goede grond en een besprenkeling van het beendermeel om ze op gang te brengen. Duik planten met blote wortel en potplanten in een emmer water terwijl u de afstand tussen de planten bewerkt. Voor een lange haag is het vaak sneller om een plantgoot uit te graven dan individuele gaten te maken. Plant elke plant ongeveer 30 cm uit elkaar en zorg ervoor dat u ze op dezelfde diepte plant als op de pot of zoek een grondmarkering op exemplaren met blote wortel. Stevige planten in en goed water geven.

Geef uw ligusterhaag gedurende twee jaar na het planten water in droge perioden en houd het gebied rond de planten vrij van onkruid. Voeg elke herfst een eenjarige mulch van goed verrotte compost, bladgrond of mest toe.

Hoe snoeit u een ligusterhaag

liguster snoeien

Eenmaal gevestigd, hoeft u alleen maar uw ligusterhaag in de zomer te knippen met een heggenschaar of -schaar. Als de planten oud of uit vorm zijn, kunnen ze in oud hout worden geknipt als ze opnieuw gaan groeien.

Wanneer liguster haag snoeien

wanneer liguster snoeien

U zult deze snoeiwerkzaamheden aan het eind van de winter willen uitvoeren. Dat wil zeggen, het verwijderen van beschadigde takken of het openen van de binnenkant van de struik moet worden gedaan voordat de voorjaarsgroei begint.

Wanneer snoeit u liguster door de buitenkant van de haag te snoeien? Dit soort snoeien van ligusterhaagjes moet in het midden van de lente gebeuren, nadat de jaarlijkse groei is begonnen.

Lees ook: Snoeischaren: Gids en Aanbevelingen

Hoe kunt u stekken uit ligusterhout nemen?

Liguster is taai en gemakkelijk te propageren. Snij gewoon gezonde stengels van ongeveer 10 cm lang van de ouderplant op een warme herfstdag. Maak de tuingrond met een handvorkje los in de schaduw. Verwijder de onderste bladeren van de stekken. Duw ongeveer 4 cm van de bladloze stekstelen in de grond.

In het volgende jaar moeten de stekken in het midden van de lente tekenen van groei vertonen. Pot ze op of plant ze direct uit in de tuin.

Hoe een Liguster groeien: probleemoplossend

De liguster is over het algemeen een probleemloze installatie. Maar natte wortelrot kan een probleem zijn als je te diep in natte grond plant. Planten worden belemmerd in de groei, de bladeren worden geel of ze vallen. Jonge hagen moeten mogelijk worden herplant en de bodemdrainage moet worden verbeterd.

Het is onwaarschijnlijk dat een volwassen haag eronder zal lijden als hij zich in de grond heeft gevestigd.

Licht

Liguster soorten zoals volle zon of gedeeltelijke zon, en zullen het beste groeien als ze meer zon krijgen. Een goede hoeveelheid zon brengt ook de beste kleur voor gouden en bonte soorten naar boven.

Bodem

Liguster is verdraagzaam voor verschillende grondsoorten, evenals verschillende niveaus van zuurgraad en alkaliteit, zolang het maar goed afvoert. Wanneer u een haag plant, let dan op eventuele veranderingen in grondsoort of -toestand, die de uniformiteit van de haag beïnvloeden. Wijzig de grond als er gebieden met slechte grond zijn. Het zijn zouttolerante planten, wat een belangrijke overweging is als ze zich in de buurt van een straat bevinden die in de winter gezouten wordt.

Water

Geef uw ligusterhagen wekelijks water. Het kan zijn dat u vaker water moet geven bij hoge temperaturen. Druppelirrigatie is een goede keuze, vooral voor nieuwe hagen. Als ze eenmaal zijn aangelegd, zijn ze droogtetolerant.

Temperatuur en vochtigheid

Afhankelijk van de plantensoort en de zone waarin u woont, kunnen ligusterhagen wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend zijn. Omdat ze in het noorden niet wintergroen zijn, zullen ligusterhagen daar slechts een deel van het jaar aantrekkelijk zijn; om dezelfde reden kunnen ze niet het hele jaar door privacy bieden.

Sooten ligusterhagen om te groeien

 • Ligustrum ovalifolium - donkergroen, glanzend blad. Witte bloemen in juli. Bereikt een hoogte van 4m
 • Ligustrum ovalifolium 'Aureum' - algemeen bekend als de gouden liguster. Allemaal dezelfde attributen als zijn effen groene relatieve maar lichtere groene en gouden bladeren. Bereikt 4m
 • Ligustrum vulgare - een inheemse plant. Semi-evergreen. De bessen zijn geliefd bij vogels en worden vaak in een gemengde haag gevonden.
 • Ligustrum sinense - bladverliezende soort met diepgroene, glanzende bladeren. Talrijke pluimen van zoet geurende bloemen in de zomer