Snelgroeiende bomen

Salix Sepulcralis 'Chrysocoma' - Treurwilg - Stamomtrek 8-10 cm Hoogte 275 cm Blote Wortel

Salix Sepulcralis Chrysocoma - Treurwilg

Salix sepulcralis 'Chrysocoma' is een middelgrote, streekeigen boom die tot 25 meter hoog en 15 meter breed kan worden.

De boom voelt zich opperbest in vochtige, natte grond, vaak toegepast langs beken, sloten en waterkant.

Hij is een goede windbreker en een mooie solitair.

Wordt zeer vaak toegepast als landschapsboom in de vorm van de bekende 'treurwilg'.

Hij is een uitstekende grondverankerende boom.

Bekijk de prijs

Prunus Serrulata 'Kanzan' - Sierkers - halfstam blote wortel

Prunus Serrulata Kanzan - Sierkers - halfstam blote wortel

Prunus serrulata 'Kanzan' is een middelgrote prunus soort die in onze regio tot 12 m hoog en 10 m breed kan worden.

Deze sierboom is krachtig groeiend, vaasvormig en later breed uitgaand.

Hij valt op door zijn schitterende bloeiwijze met zuiverroze, grote gevulde bloemen in grote trossen en zijn mooie bladeren; eerst bronskleurig, later groen en in de herfst weerom mooi oranjerood verkleurend.

Doet het goed in iedere grondsoort mits voldoende zon.

Vraagt weinig snoei en onderhoud.

Bekijk de prijs

Acer Rubrum - Esdoorn - Stamomtrek 6-8 cm Blote Wortel

Acer Rubrum - Esdoorn - Stamomtrek 6-8 cm Blote Wortel

Middelgrote boom met een ronde tot kegelvormige kroon die dicht gesloten is.

De jonge twijgen zijn opvallend roodbruin gekleurd.

Ook de bladsteel van het heldergroene blad is rood.

De onderzijde van het blad heeft een blauwgroene kleur.

De herfstverkleuring in oranjerode tinten is een van de belangrijkste sierwaardes.

De rode, tweehuizige, bloemen verschijnen vóórdat het blad uitloopt.

De vruchten zijn al vroeg in de zomer rijp en vallen snel af.

De boom ontwikkelt een zware hoofdwortel waaraan veel fijne vertakkingen zitten.

Op kalkhoudende grond stagneert de groei.

Op deze grond, en ook wanneer die te droog is, zal geen herfstverkleuring plaatsvinden.

Acer rubrum is het meest spectaculair in volle herfsttooi.

Op vochthoudende, licht zure grond is de verkleuring het indrukwekkendst.

Bekijk de prijs

Zomereik - Quercus robur 300 - 400 cm totaalhoogte (10 -14 cm stamomtrek)

Zomereik - Quercus robur 300 - 400 cm totaalhoogte (10 -14 cm stamomtrek)

De zomereik is een inheems soort, dat wil zeggen dat deze bomen van nature thuis horen in Nederland. De Quercus robur is de bekendste eik onder alle andere eiken soorten. Je ziet deze boom vaak in het bos. De boom valt op vanwege de eikels die de boom draagt als vrucht. Daarnaast voelt het blad leerachtig aan. Het blad is glanzend en gelobd. In de herfst krijgt de zomereik een geelbruine bladkleur. Bladeren van deze boom kunnen lang blijven hangen in de winter, waardoor het in de winter extra beschutting geeft. Verder heeft de zomereik een halfopen kroonstructuur en is de boom alleen geschikt voor in de grote tuin. Deze eik kan zeer oud worden en is op latere leeftijd een mooie karakteristieke vertoning.

Bekijk de prijs

Lei-Linde - Classic

Lei-Linde - Classic

De Lei-Linde kan met recht de moeder der leibomen genoemd worden. In het verre verleden werden deze inheemse bomen al aangeplant bij boerderijen om in de zomer schaduw te werpen op de ramen. Ook werden ze op marktpleinen geplant als zogenaamde Boterlinden. In de schaduw van deze geknotte bomen werden boter en kaas verhandeld. Lei-Linde aanplanten bij oude panden is landschappelijk en historisch verantwoord.

De Leilinde is gemakkelijk in het onderhoud. Het hout is zacht en knipt of zaagt gemakkelijk. Lei Linde kan in de winter hard gesnoeid worden (geknot) tot op de horizontale hoofdtakken. Hij kan desgewenst ook geschoren worden als een haag. Dat laatste geeft een dicht vertakt netwerk van takjes. Zodoende geeft het ook in de winter nog een gevoel van privacy. Het nieuwe frisgroene blad verschijnt al vroeg in het jaar aan de boom. De herfstkleur is geel. Vanwege de vormsnoei als leiboom zal de Linde geen bloemen geven en ook niet de kenmerkende zaden met vleugels.

Als Leilindes aangeplant wordt in warme en besloten achtertuinen, dan kunnen ze nog wel eens last hebben van bladluis en bladvlekken. In het buitengebied en op winderige plaatsen is dit beduidend minder het geval. Op een beschutte plek raden wij van Bol.com een Leilinde niet aan, kies dan voor de leivorm van de Haagbeuk of Amberboom. Ze zijn duurder in aanschaf maar op een beschutte plek zeker het geld waard. Het is de bedoeling dat u met de juiste keuze, jarenlang van de leibomen kunt genieten!

Bekijk de prijs

Snelst groeiende bomen

Soms heb je in de tuin gewoon iets nodig dat snel groeit en je snel het gewenste resultaat geeft, of het nu een scherm voor privacy is, een windscherm of gewoon iets om die grote lege uitgestrektheid van het gras te verzachten. Het is dus geweldig om te weten dat er planten beschikbaar zijn die heel snel zullen groeien en je die 'instant' tuin geven. Plantenkwekers hebben vaak hard gewerkt om speciale planten te produceren die de grootst mogelijke groei hebben en deze planten zijn beschikbaar wanneer snelheid je prioriteit is.

Waarom je snelgroeiende bomen nodig hebt

Misschien ben je net verhuisd naar een nieuw pand. Uw nieuwe huis is perfect, maar als u uit de ramen kijkt ziet u uw buren ontbijten. Misschien heeft u een drukke weg naast u. Misschien ziet u elektriciteitskabels en pylonen, of een fabriek in de verte. Misschien bent u het soort persoon dat gewoon van zijn of haar privacy houdt of weet u dat een afgesloten tuin er beter uitziet dan een die gewoon in de verte vervaagt. In al deze situaties heb je een scherm nodig en planten maken een veel effectiever en goedkoper dan zelfs een houten hek. Afhankelijk van waar je woont, kan eenvoudige privacy hekwerk gemakkelijk kosten 25 dollar per lineaire voet, zelfs als je het zelf te installeren. Vergelijk dat met het planten van een haag van 3 voet Thuja Green Giant op een afstand van 4 meter uit elkaar voor slechts $ 10 per lineaire voet. Die planten hebben het potentieel om 15 meter hoog te bereiken, het maken van een buitengewone scherm, in 4 jaar - net wanneer dat 6 voet hek begint te kijken oude en lelijke. Vanaf daar zullen ze gewoon gezonder, dichter, groter en mooier worden.

Op grotere terreinen kunnen er ernstige problemen zijn met de blootstelling aan de wind en de winterstormen die het planten van een tuin met interessante planten extreem moeilijk maken. Een hoog windscherm aan de kant van uw woning waar het slechtste weer vandaan komt - vaak in het noorden, maar de lokale omstandigheden kunnen variëren - zal een oase van rust creëren en een veel grotere variëteit aan planten laten bloeien. Hoe eerder die windbreker tot stand komt, hoe sneller de rest van de tuin kan worden ontwikkeld, dus het is van vitaal belang om iets te kiezen dat snel groeit.

Een boomkeuze checklist

Als je naar de site van Tree Center kijkt om je keuzes te maken, zijn er een aantal dingen die je in gedachten moet houden. Hier is de belangrijkste informatie die u nodig hebt om de beste snelgroeiende boom te kiezen voor uw behoeften.

  • In welke hardheidszone woon ik?
  • Hoe is mijn bodem - klei en vaak nat, gemiddeld, of droog en zanderig?
  • Heb ik een groenblijvende boom nodig of zal een boom die in de winter zijn bladeren verliest ook werken?
  • Hoe lang is de ruimte die ik nodig heb om te vullen en hoeveel breedte heb ik beschikbaar?
  • Hoe gemakkelijk kan ik mijn haag water geven?
  • Hoeveel snoeiwerk wil ik doen?
  • Heb ik het snelste scherm nodig dat beschikbaar is, of kan ik een paar jaar extra wachten en zo meer keuzes hebben?

Welke zijn de snelst groeiende bomen?

Plantenkwekers hebben grote grenzen gesteld aan de ontwikkeling van snelgroeiende bomen. De meeste zijn het resultaat van het kruisen van twee verschillende, maar verwante soorten. De nakomelingen zijn vaak veel krachtiger dan hun ouders, iets wat kwekers Hybrid Vigor noemen. Het meest dramatische voorbeeld hiervan is de Willow Hybrid, waarschijnlijk de snelste boom op de wortels, die een verbazingwekkende 10 voet per jaar groeit. Dat klopt, 10 voet groei in één jaar en dat is niet één dunne scheut, maar de hele plant. Over 4 jaar heb je minstens een 30 voet hoog scherm. Natuurlijk kan het worden gesnoeid tot de hoogte die je nodig hebt, maar je zult deze bomen nauwelijks hebben geplant en je scherm zal klaar zijn. Hij verliest wel zijn bladeren in de winter, maar de dichte twijggroei maakt nog steeds een goede windbreker.

Thuja Green Giant is een andere hybride snelgroeier, zeer geschikt waar je het hele jaar door privacy nodig hebt, omdat hij zijn blad niet verliest in de winter. Deze stoere boom kan 4 meter in een jaar groeien en is een uiterst duurzame haag die tot elke hoogte gesnoeid kan worden en altijd mooi zal zijn. Hij zal ook goed groeien in de halfschaduw, wat een andere bonus is voor deze fantastische plant, die speciaal voor Amerika is gekweekt in het beroemde National Arboretum in Washington, D.C.

Het kan in woonwijken gebruikelijk zijn dat je je niet op je gemak voelt bij de buren en dat je slechts een smalle ruimte hebt om in te planten. De Italiaanse cipres is een uitstekende keuze voor een smalle haag in warmere gebieden. Deze plant groeit snel en gedijt op warme, droge plaatsen. Hij bereikt een hoogte van 40 meter en is toch maar 4 tot 5 meter breed - zonder enige vorm van knippen. U kunt dus een mooi scherm hebben zonder dat u zelfs maar een heggenschaar hoeft te kopen!

Als een breedbladige evergreen meer is wat u zoekt, overweeg dan de Nellie Stevens Holly. Het eerste jaar is het misschien een beetje traag, maar daarna is 3 voet per jaar normaal en dit is een ongediertevrije plant die er altijd fantastisch uitziet. Net als de Thuja is ook hij gelukkig in wat schaduw.

Voor een kleinere haag in dramatische kleuren kunt u de Tri Color Willow overwegen, die na het eerste jaar gemakkelijk 2 tot 3 voet per jaar zal groeien. Met zijn dramatische groene, rode en witte bladeren, het beste in het voorjaar en de vroege zomer, zal deze plant veranderen in een 10 meter hoge haag in 4 of 5 jaar en kan gemakkelijk worden gesnoeid tot een lagere hoogte. Voor een heel andere uitstraling kunnen zeer effectieve schermen worden gemaakt met enkele van de sierbamboes. Denk bijvoorbeeld aan de Gouden Bamboe, die tot in zone 6 winterhard is. Deze prachtige plant zal snel groeien tot 30 voet of meer, het duurt slechts een paar jaar om minstens 20 voet in hoogte te bereiken. Het maakt een dicht, groenblijvend scherm dat niet gesnoeid hoeft te worden. Het is het beste gepositioneerd door een gazon, waar het maaien de neiging om breder te groeien op natuurlijke wijze zal controleren.

Hoe krijgt u de snelste groei van snelgroeiende bomen?

Als u snelgroeiende bomen plant, wilt u waarschijnlijk dat ze zo snel mogelijk groeien. Het eenvoudige werk om dit resultaat te bereiken begint bij het planten. Voor een haag is het altijd het beste om een geul te graven, in plaats van individuele gaten, zodat de wortels van de planten zachtere grond hebben om zich snel in te verspreiden. Voeg voldoende organisch materiaal zoals compost toe aan de grond die u uit de geul haalt. Als u geen compost heeft, is verrotte mest uitstekend en ook verrotte bladeren werken goed. Veenmos is ook een uitstekende, onkruidvrije bron of organisch materiaal dat de ontwikkeling van nieuwe wortels bevordert. Voeg ook wat superfosfaat of korrelig haagvoer toe aan de bodem.

De nacht voordat u uw haag plant, laat u de planten goed weken in hun potten. Uw geul hoeft niet veel dieper te zijn dan de potten, maar hij moet twee keer zo breed zijn, of zelfs drie keer zo breed als uw grond erg arm is. Haal de planten uit hun pot en plaats ze gelijkmatig in de geul. Vervang het grootste deel van de grond en zet deze goed vast rond de kluiten. Overgiet de geul nu met water en wacht tot deze volledig is weggezogen. Het enige wat u nog hoeft te doen is de rest van de grond te vervangen en deze voorzichtig te verstevigen.

Zorg ervoor dat u uw jonge planten goed water geeft. Een druppelslang tussen de stammen van uw planten is een goede manier om water te geven. Zet hem gewoon een paar uur per week aan, of twee keer per week als u in het midden van de zomer hebt geplant. Laat de grond onder uw haag nooit helemaal uitdrogen. De beste aanpak als de haag nog jong is, is om de grond één keer per week van het voorjaar tot het begin van de herfst goed door te laten weken.

Gebruik voor de snelste eerste groei een vloeibare of in water oplosbare hegmeststof die volgens de aanwijzingen is verdund. Breng dit elke twee tot vier weken aan gedurende het eerste volledige groeiseizoen. Als u na het vroege voorjaar plant, gebruik deze dan ook het volgende jaar. Gebruik vanaf dat moment jaarlijks een hegmeststof met langzame afgifte, die kort voor het begin van de nieuwe groei in het vroege voorjaar over het wortelgebied wordt gestrooid.

Langdurige verzorging

Knippen is de enige klus die u regelmatig moet doen met de meeste snelgroeiende bomen om ze op de maat te houden die u wilt. De meeste kunnen op elk moment worden gesnoeid, maar de vroege herfst is het beste voor de meeste groenblijvers en het vroege voorjaar voor loofbomen. Omdat ze zo snel groeien kunnen ze ook in de zomer of vroege herfst gesnoeid moeten worden. Snoei de wintergroene bomen niet in de koudste delen van de winter. Vergeet niet dat hoe meer u knipt, hoe dichter uw scherm zal groeien. Knip niet de zijkanten van bamboe, maar de toppen kunnen worden geknipt. Begin met knippen als het scherm nog jong is - wacht niet tot het scherm zijn uiteindelijke grootte heeft bereikt of je zult moeten knippen in dik hout dat in sommige gevallen geen nieuwe scheuten zal uitzenden. Houd bij het maken van een haag de bovenkant altijd smaller dan de onderkant, zodat de zon er recht onder kan reiken en uw snelgroeiende bomen groen en weelderig tot aan de grond kunnen blijven staan. Laat de bovenkant nooit breder worden dan de onderkant.

De Tree Center heeft een breed scala aan snelgroeiende bomen beschikbaar om aan alle behoeften te voldoen, of het nu gaat om hardheid, schaduw, droogte of gewoon dat u de snelst groeiende boom die beschikbaar is nodig heeft.