Rhododendron

Rhododendron

De Rhododendron is een winterharde plant. Hij blijft groen en draagt in het voorjaar knoppen. Er zijn vele soorten. Rhododendron met lila bloemen die vaak in ons land gezien wordt, is Grandiflorum.

Welke soorten Rhododendron bestaan er?

Welke soorten Rhododendron bestaan er?

Cunningham White draagt witte bloemen en Roseum Elegans roze. Nova Zembla bloeit met rode bloemen en een Boursault is paars. Een dwergsoort wordt ongeveer een meter hoog, andere soorten tot wel drie meter. Rhododendron auriculatum bloeit eind juli en begin augustus. Deze soort is niet geheel winterhard. In winterrust kan ook Rhododendron auriculatum echter de vorst in de grond in Nederland gemakkelijk overleven. Dit geldt voor alle soorten Rhododendron.

Bekijk de prijs

Wat is een Azalea?

Azalea

Ook de azalea is een bekende soort. Een Azalea verliest elk jaar wel het blad. Toch is het officieel een Rhododendron. De Azalea bloeit nog rijker dan andere Rhododendrons. De Azalea is dus niet het hele jaar groen. Azalea heeft een mooi frisgroen blad en prachtige bloemen.

Wat is de prijs van een Rhododendron?

Wat is de prijs van een Rhododendron?

De Rhododendron is een betaalbare plant voor je tuin. Het is afhankelijk van formaat en soort, welke prijs je betaalt. Omdat bijna alle soorten groen blijven, heb je het hele jaar plezier van deze heesters. Omdat hij vroeg bloeit, geeft de plant in het voorjaar een zomers gevoel. Als je in de tuin een struik hebt staan kun je er gerust wat bloemen afknippen en deze binnenshuis in een vaas met water zetten. De bloemen blijven in een vaas met water zeker een week mooi. De Rhododendron is om veel redenen een ideale plant. Een dwergsoort is geschikt voor elke tuin. En een azalea als kamerplant (dwergsoort) is al te verkrijgen voor minder dan tien euro en deze bloeit een maand of vier per jaar.

Hoe plant je een Rhododendron?

Hoe plant je een Rhododendron?

Plaats de Rhododendron in de tuin op een plaats zonder onkruid. Je mag hem het hele jaar in de volle grond planten maar hij slaat het beste aan als je hem in de herfst in de grond zet. De wortelkluit moet goed nat van water zijn voordat je hem (niet te diep) in de tuin zet. Druk de grond rondom aan, maar niet te hard. Geef de plant ook water na het planten. Wat voeding in de grond, in de vorm van compost of speciale mest voor Rhododendrons, helpt de heester tot bloei te komen. Gebruik organisch materiaal maar geen stalmest. Bemest niet direct onder de wortelkluit maar aan de zijkanten in de grond en het liefst in het voorjaar, voor de bloei.

Bekijk de prijs

Hoe kun je een Rhododendron verplanten?

Hoe kun je een Rhododendron verplanten?

Hoewel je Rhododendrons in principe het hele jaar kunt verplaatsen (behalve als het vriest of tijdens bloei) is de herfst toch de beste periode. De plant is dan voorbij de bloei en heeft, voor de winter aanbreekt, toch nog tijd genoeg om van verhuizing te herstellen. Ook hebben haarwortels dan tijd om zich in de grond te hechten. Plant de wortelkluit niet te diep en zorg dat het gat goed vochtig is gemaakt met water voordat je hem verplaatst. Beste tijd om te verplanten: eind september en begin oktober. Als de plant eenmaal staat houdt hij niet ven teveel water.

Hoe moet je een Rhododendron snoeien?

Hoe moet je een Rhododendron snoeien?

Als een Rhododendron niet in zure grond staat kan hij vergelen en achteruit gaan. Water geven helpt niet en kan snel teveel zijn. Snoeien is dan aan te raden. Waar je de plant knipt, daar zal hij weer uitlopen. Snoei eind maart of begin april. Na het snoeien ziet de plant er kaal uit. Omdat er licht bij de afgeknipte takken kan, zullen er uitlopers met knoppen in de plant verschijnen. Als je de plant snoeit omdat hij weinig voedingsstoffen heeft gehad, is het nodig om de grond in de tuin rondom de voet wat uit te graven en te vullen met turf en voedingstoffen. Dan zal de heester het jaar erop goed gegroeid zijn en weer prachtig in bloei staan. Als je wilt dat hij groter en voller wordt, helpt het om uitgebloeide bloemen aan het eind van de bloei met een schaar uit de Rhododendron te knippen. Toch doen deze planten het in veel gevallen ook prima als je de uitgebloeide bloemen gewoon laat zitten.

Rhododendron verzorging

Rhododendron verzorging

Een Rhododendron met groot blad heeft meer schaduw nodig dan soorten met kleiner blad. Rhododendron gedijt goed als er zon is maar in halfschaduw voelt de plant zich meestal prettiger. Je hoeft hem meestal geen extra water te geven, behalve als het een langere periode erg droog is. Hoe kleiner het blad, hoe meer schaduw op prijs gesteld wordt door Rhododendron planten. Dus hoe groter het blad hoe meer zonlicht gewenst. Rhododendrons houden van zure grond, maar ondanks dat zie je ze meestal welig bloeien. De grond kan zuur gehouden worden door bladcompost rondom de kluit te harken. De Rhododendron is geen lastige plant om te verzorgen. Neem de moeite om in de herfst bladafval uit je tuin onder de plant te leggen. Verwijder aan het eind van de bloei eventueel uitgebloeide bloemen en snoei terug als de planten daar aan toe zijn.

Bekijk de prijs

Rhododendron kopen voor de tuin?

Rhododendron online kopen

De Rhododendron soorten hebben alles mee. Ze blijven groen in de winter, bloeien prachtig en houden van zure grond. Ook zijn alle soorten gemakkelijk te verzorgen en hebben niet teveel water nodig.