Rhododendron

Rhododendron

De Rhododendron is een winterharde plant. Hij blijft groen en draagt in het voorjaar knoppen. Er zijn vele soorten. Rhododendron met lila bloemen die vaak in ons land gezien wordt, is Grandiflorum.

Welke soorten Rhododendron bestaan er?

Welke soorten Rhododendron bestaan er?

Cunningham White draagt witte bloemen en Roseum Elegans roze. Nova Zembla bloeit met rode bloemen en een Boursault is paars. Een dwergsoort wordt ongeveer een meter hoog, andere soorten tot wel drie meter. Rhododendron auriculatum bloeit eind juli en begin augustus. Deze soort is niet geheel winterhard. In winterrust kan ook Rhododendron auriculatum echter de vorst in de grond in Nederland gemakkelijk overleven. Dit geldt voor alle soorten Rhododendron.

Bekijk de prijs

Wat is een Azalea?

Azalea

Ook de azalea is een bekende soort. Een Azalea verliest elk jaar wel het blad. Toch is het officieel een Rhododendron. De Azalea bloeit nog rijker dan andere Rhododendrons. De Azalea is dus niet het hele jaar groen. Azalea heeft een mooi frisgroen blad en prachtige bloemen.

Wat is de prijs van een Rhododendron?

Wat is de prijs van een Rhododendron?

De Rhododendron is een betaalbare plant voor je tuin. Het is afhankelijk van formaat en soort, welke prijs je betaalt. Omdat bijna alle soorten groen blijven, heb je het hele jaar plezier van deze heesters. Omdat hij vroeg bloeit, geeft de plant in het voorjaar een zomers gevoel. Als je in de tuin een struik hebt staan kun je er gerust wat bloemen afknippen en deze binnenshuis in een vaas met water zetten. De bloemen blijven in een vaas met water zeker een week mooi. De Rhododendron is om veel redenen een ideale plant. Een dwergsoort is geschikt voor elke tuin. En een azalea als kamerplant (dwergsoort) is al te verkrijgen voor minder dan tien euro en deze bloeit een maand of vier per jaar.

Hoe plant je een Rhododendron?

Hoe plant je een Rhododendron?

Plaats de Rhododendron in de tuin op een plaats zonder onkruid. Je mag hem het hele jaar in de volle grond planten maar hij slaat het beste aan als je hem in de herfst in de grond zet. De wortelkluit moet goed nat van water zijn voordat je hem (niet te diep) in de tuin zet. Druk de grond rondom aan, maar niet te hard. Geef de plant ook water na het planten. Wat voeding in de grond, in de vorm van compost of speciale mest voor Rhododendrons, helpt de heester tot bloei te komen. Gebruik organisch materiaal maar geen stalmest. Bemest niet direct onder de wortelkluit maar aan de zijkanten in de grond en het liefst in het voorjaar, voor de bloei.

Bekijk de prijs

Hoe kun je een Rhododendron verplanten?

Hoe kun je een Rhododendron verplanten?

Hoewel je Rhododendrons in principe het hele jaar kunt verplaatsen (behalve als het vriest of tijdens bloei) is de herfst toch de beste periode. De plant is dan voorbij de bloei en heeft, voor de winter aanbreekt, toch nog tijd genoeg om van verhuizing te herstellen. Ook hebben haarwortels dan tijd om zich in de grond te hechten. Plant de wortelkluit niet te diep en zorg dat het gat goed vochtig is gemaakt met water voordat je hem verplaatst. Beste tijd om te verplanten: eind september en begin oktober. Als de plant eenmaal staat houdt hij niet ven teveel water.

Hoe moet je een Rhododendron snoeien?

Hoe moet je een Rhododendron snoeien?

Als een Rhododendron niet in zure grond staat kan hij vergelen en achteruit gaan. Water geven helpt niet en kan snel teveel zijn. Snoeien is dan aan te raden. Waar je de plant knipt, daar zal hij weer uitlopen. Snoei eind maart of begin april. Na het snoeien ziet de plant er kaal uit. Omdat er licht bij de afgeknipte takken kan, zullen er uitlopers met knoppen in de plant verschijnen. Als je de plant snoeit omdat hij weinig voedingsstoffen heeft gehad, is het nodig om de grond in de tuin rondom de voet wat uit te graven en te vullen met turf en voedingstoffen. Dan zal de heester het jaar erop goed gegroeid zijn en weer prachtig in bloei staan. Als je wilt dat hij groter en voller wordt, helpt het om uitgebloeide bloemen aan het eind van de bloei met een schaar uit de Rhododendron te knippen. Toch doen deze planten het in veel gevallen ook prima als je de uitgebloeide bloemen gewoon laat zitten.

Rhododendron verzorging

Rhododendron verzorging

Een Rhododendron met groot blad heeft meer schaduw nodig dan soorten met kleiner blad. Rhododendron gedijt goed als er zon is maar in halfschaduw voelt de plant zich meestal prettiger. Je hoeft hem meestal geen extra water te geven, behalve als het een langere periode erg droog is. Hoe kleiner het blad, hoe meer schaduw op prijs gesteld wordt door Rhododendron planten. Dus hoe groter het blad hoe meer zonlicht gewenst. Rhododendrons houden van zure grond, maar ondanks dat zie je ze meestal welig bloeien. De grond kan zuur gehouden worden door bladcompost rondom de kluit te harken. De Rhododendron is geen lastige plant om te verzorgen. Neem de moeite om in de herfst bladafval uit je tuin onder de plant te leggen. Verwijder aan het eind van de bloei eventueel uitgebloeide bloemen en snoei terug als de planten daar aan toe zijn.

Bekijk de prijs

Rhododendron kopen voor de tuin?

Rhododendron Ponticum 40-60 cm in pot

Rhododendron Ponticum 40-60 cm in pot

Bekijk de prijs

Rhododendron ponticum is een middelgrote wintergroene, rhodo met een compacte ronde habitus.

De bladeren zijn smal elliptisch, donkergroen met een roomwitte tot lichtgele rand.

Deze rhododendron soort bloeit voornamelijk in mei, met klokvormige lilaroze tot mauve klokvormige bloemen in vaste trossen.

Rhododendron ponticum 'Variegatum' houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is goed winterhard.

Kleur bloem: paars Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: maart, april, mei Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, sterke groeier, rijkbloeiend, wilde rhododendron, groen blad met gele rand, 1 tot 2 planten per m² Oppervlakte: 2 tot 3 m

Azalea indica bont

Azalea indica bont

Bekijk de prijs

Je kan voor een azalea met waterwieksysteem kiezen om de verzorging van jouw azalea gemakkelijker te maken.

Rhododendron 'Wilgen's Ruby' 40-50 cm in pot

Rhododendron Wilgen's Ruby 40-50 cm in pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Bashful' is zeer winterhard.

De bladeren zijn klein, glanzend, elliptisch van vorm met een zalmrose bladkleur.

Deze Rhodo bloeit reeds van februari met kleine trechtervormige zalmrose bloemen gegroepeerd in kleine trossen.

Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is goed winterhard, al zijn de bloemen vorstgevoeliger.

Kleur bloem: roze Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: mei, juni Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, zalmroze bloemkleur, rijkbloeiend Oppervlakte: 1.

Rhododendron 'Horizon Monarch' 40-50 cm in pot

Rhododendron Horizon Monarch 40-50 cm in pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Horizon Monarch' is een middelgrote, groenblijvende, rhodo met een breed opgaande vorm.

De bladeren zijn groot, elliptisch, leerachtig, kort gepunt, donkergroen Deze catawbiense hybride bloeit voornamelijk vanaf mei tot en met juni, met trechtervormige, groengele tot lichgele bloemen met een zachte rode gloed, de ronde bloemtrossen zijn samengesteld uit 15 bloemen.

Rhododendron 'Horizon Monarch' houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone, hij kan echter ook wat volle zon aan.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is redelijk winterhard.

Kleur bloem: paars Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: mei, juni Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, rijkbloeiend, paarse bloemkleur met vlek, 1 tot 2 planten per m² Oppervlakte: 2 tot 3 m

Azalea Knaphill Wit - Azalea 60-80 cm in pot

Azalea Knaphill Wit - Azalea 60-80 cm in pot

Bekijk de prijs

Azalea knaphill is een bladverliezende sierheester en heeft daardoor minder te lijden door de vorst.

Voordelen van deze azalea's zijn: prachtige veelkleurige bloemen, vaak gevulde bloemen, winterhard, soms geurend .

Bovendien hebben vele van deze azalea's mooie herfstkleuren en ook een bronzen blad.

Azalea Knaphill vraagt een lichte humusrijke zure grond.

Azalea indica wit

Azalea indica wit

Bekijk de prijs

Je kan voor een azalea met waterwieksysteem kiezen om de verzorging van jouw azalea gemakkelijker te maken.

Rhododendron 'Blue Tit' 20-30 cm in pot

Rhododendron Blue Tit 20-30 cm in pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Scarlet Wonder' is een kleine wintergroene rodo met een bossige, compacte en brede vorm.

De bladeren zijn kort, ovaal, glanzend, middengroen van kleur op wijnrode takken.

Deze forrestii hybride bloeit in april en mei met trechtervormige violetblauwe bloemen in trossen gegroepeerd.

Deze Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is goed winterhard, de bloemen van'Scarlet Wonder' kunnen ook enkele graden vorst aan.

Kleur bloem: rood Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: mei, juni Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, rijkbloeiend, laagblijvende soort, 4 tot 5 planten per m² Oppervlakte: 50 tot 75 cm

Rhododendron 'Cilpinense' 20-30 cm pot

Rhododendron Cilpinense 20-30 cm pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Clipinense' is wintergroene, rijkbloeiende Rhododendron.

De bladeren zijn elliptisch, lederachtig en donkergroen gekleurd.

Deze plant bloeit voornamelijk vanaf eind februari tot en met april.

Deze Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt eent zure turf en humus planten in goed doorlatende grond en verdraagt goed forse snoei, liefst direkt na de bloei.

Kleur bloem: wit Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: februari, maart Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, kleinbloemig, bodembedekker, rijkbloeiend, 4 tot 5 planten per m² Oppervlakte: 75 tot 100 cm

Plant in a Box - Set van 2 Rhododendron ‘Azalea Anouk’ - Japanse Azalea - Pot 17cm - Hoogte ↕ 30-40cm

Plant in a Box - Set van 2 Rhododendron Azalea Anouk - Japanse Azalea

Bekijk de prijs

De Rhododendron ‘Azalea Anouk’, in Nederland ook bekend onder de naam Japanse Azalea, is een blikvanger in iedere tuin of op ieder balkon. Deze mooie struik veranderd in de maanden april en mei in een heuse bloemenzee vol met prachtig roze bloemen. De maximale hoogte van de ‘Azalea Anouk’ is 50 cm, dus hij is ook geschikt voor kleine tuinen of bal

Rhododendron 'Cosmopolitan' 60-80 cm in pot

Rhododendron Cosmopolitan 60-80 cm in pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Cosmopolitan' is een middelgrote, groenblijvende, rhodo met een breed opgaande, dicht vertakte vorm.

De bladeren zijn smal, ovaal, lichtglanzend en donkergroen van kleur.

Deze caucasicum hybride bloeit voornamelijk vanaf mei tot en met juni, met trechtervormige, rozepaarse bloemen met donkerrode tot paarsroze vlekken in de keel, gegroepeerd in conische trossen van wel 10 tot 18 bloemen.

Deze Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is goed winterhard.

Kleur bloem: roze Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: april, mei Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, roze bloem met donkere vlek, rijkbloeiend, 1 tot 2 planten per m² Oppervlakte: 2 tot 3 m

Rhododendron 'Percy Wiseman' 40-50 cm pot

Rhododendron Percy Wiseman 40-50 cm pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Roseum Elegans' is een middelgrote, groenblijvende, rhodo met een ronde en breed opgaande vorm.

De bladeren zijn groot, elliptisch, sterk generfd en olijfgroen.

Deze catawbiense hybride bloeit voornamelijk in de maand mei, met rozelila tot paarsrode trechtervormige bloemen met een fijne roodbruine macule en gekrulde bloemblaadjes.

Rhododendron 'Roseum Elegans' houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is zeer winterhard

Kleur bloem: roze, paars Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: mei, juni Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, paarsroze bloemkleur, sterke groeier, rijkbloeiend, 2 tot 3 planten per m² Oppervlakte: 1 tot 1.

Rhododendron 'Albert Schweitzer' 40-50 cm pot

Rhododendron Albert Schweitzer 40-50 cm pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Alfred' is middelgrote, groenblijvende, rhodo met een compacte, opgaande vorm.

De bladeren zijn smal, ovaal en middengroen tot donkergroen gekleurd.

Deze catawbiense hybride bloeit voornamelijk vanaf mei tot en met juni, met trechtervormige, donker violet tot paarse bloemen met lichte geelgroene vlekken in de keel, de bloemrand is sterk gekruld.

Deze Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is goed winterhard.

Kleur bloem: paars Kleur blad: groen Standplaats: zon, halfschaduw Bloeimaand: mei, juni Specifieke kenmerken: wintergroen, compacte groei, rijkbloeiend, trage groeier, zure grond Oppervlakte: 1 tot 1.

Rhododendron 'Dora Amateis' - Rhododendron 20-30 cm pot

Rhododendron Dora Amateis - Rhododendron 20-30 cm pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Dora Amateis' is kleine wintergroene rodo met een bossige, compacte, breedgespreide vorm. De bladeren zijn klein tot middelgroot, lancetvormig en lichtjes gebogen aan de punt, de donkergroene bladkleur wordt in volle zon eerder bronskleurig. Deze Carolianum hybride bloeit in april en mei met trechtervormige witte bloemen met een lichte groengele vlek, de bloemen staan gegroepeerd per 6 of 8 in kleine trossen. Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone. Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is goed winterhard, al zijn de bloemen vorstgevoeliger

Rhododendron 'Marie Forte' 40-50 cm pot

Rhododendron Marie Forte 40-50 cm pot

Bekijk de prijs

Rhododendron 'Marie Forte' is een middelgrote, groenblijvende, rhodo met een breed opgaande bossige vorm.

De bladeren zijn middelgroot tot groot, matglanzend, ovaal en middengroen tot geelgroen van kleur.

Deze catawbiense hybride bloeit voornamelijk vanaf mei tot en met juni, met trechtervormige, crimsonrode tot purperrode bloemen met een donkere tekening in de keel, de bloemen zijn gegroepeerd in trossen.

Rhododendron 'Marie Forte' houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone.

Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen, behoeft weinig snoei en is zeer winterhard.

Kleur bloem: paars Kleur blad: groen Standplaats: halfschaduw Bloeimaand: mei, juni Specifieke kenmerken: wintergroen, zure grond, donkerpaarse bloemkleur, rijkbloeiend, 3 tot 4 planten per m² Oppervlakte: 75 tot 100 cm

Azalea indica bont gespikkeld met waterwiek

Azalea indica bont gespikkeld met waterwiek

Bekijk de prijs

voorzien van waterwieksysteem (waterwiek + reservoir met ring), supergemakkelijk om water te geven! (uitleg met verzorgingstips wordt meegeleverd)

Azalea indica rood

Azalea indica rood

Bekijk de prijs

Je kan voor een azalea met waterwieksysteem kiezen om de verzorging van jouw azalea gemakkelijker te maken.

Azalea Indica lichtroze

Azalea Indica lichtroze

Bekijk de prijs

Azalea indica (kamerplant) lichtroze

Bloem van Botanicly – Rododendron – Hoogte: 30 cm – Rhododendron Wine & Roses

Bloem van Botanicly – Rododendron

Bekijk de prijs

  • Planthoogte (inclusief pot): 30 cm
  • Levering bevat 1 echte plant
  • Potmaat Ø: 19 cm
  • Locatie: Uit de zon
  • Rhododendron scoort met zijn felgroene bladeren, die aan de onderkant rood blijven. Een absoluut ongewone plant die weinig aandacht nodig heeft.

Azalea indica felroze

Azalea indica felroze

Bekijk de prijs

Azalea indica (kamerplant) felroze

Azalea Knaphill Geel - Azalea 40-50 cm pot

Azalea Knaphill Geel - Azalea 40-50 cm pot

Bekijk de prijs

Azalea knaphill is een bladverliezende sierheester en heeft daardoor minder te lijden door de vorst.

Voordelen van deze azalea's zijn: prachtige veelkleurige bloemen, vaak gevulde bloemen, winterhard, soms geurend .

Bovendien hebben vele van deze azalea's mooie herfstkleuren en ook een bronzen blad.

Azalea Knaphill vraagt een lichte humusrijke zure grond.

Azalea indica zalmroze

Azalea indica zalmroze

Bekijk de prijs

Azalea indica rood met waterwiek

Azalea indica rood met waterwiek

Bekijk de prijs

Azalea indica wit in houten pot

Azalea indica wit in houten pot

Bekijk de prijs

Azalea Indica roze in zinken pot

Azalea Indica roze in zinken pot

Bekijk de prijs